[]

osmanlı padişah tuğrası

merhaba,

bu tuğra hangi padişaha ait?

aynı tuğranın daha büyük ebatlısını bulabilir miyiz?

 
görsel çok net değil. ama okuyabildiğim kadarıyla mehmed reşad'ın tuğrası. yalnız mahlas kısmı II. abdülhamid'in, karma bir şey olmuş sanki. resmî bir belgeden mi alındı bu?


  • lazarus  (04.12.15 09:38:14 ~ 10:00:20) 
evet, bir tapu senedinden.
sağ üstte "el-gazi" yazıyor ve bu genelde 2. abdülhamid'in kullandığı bir mahlas. fakat 5. mehmed'in de hem "reşad" hem "el-gazi" kullandığını öğrendim. buna göre ikinci ihtimal daha yüksek gibi.

peki, vahdeddin'e ait olamaz, değil mi? yani onun adı da mehmed ama vahdeddin tuğralarının gövdesinde her zaman "vahidüddin" yazmıyor. aslında bu işin bir standardı olup olmadığı konusunda bilgim de yok.

bunları derli toplu görebileceğim bir internet sitesi var mı?
mesela bütün padişahlar, hatta varsa diğer devlet büyükleri... birden fazla kullandılarsa bütün tuğra, imza vs. örnekleri...

çok şey istiyorum, değil mi :)
  • hicazkar  (04.12.15 10:22:01) 
vahdeddin'in tuğrasında adı tam yazıyor, yani vahdeddin ibaresi var, zaten o vav harfinden hemen anlaşılıyor. o sebeple bu kesinlikle vahdeddin'in tuğrası değil. mehmed reşad'ın tuğrası bence.


  • lazarus  (04.12.15 10:25:20 ~ 10:26:19) 
biraz daha iyi halini şuraya yükledim.

imgur.com

alttaki linklerin ilkinde vahdeddin'in tuğrasının gövde kısmının reşad'ınki ile aynı -veya çok benzer- olduğu görülüyor. sadece sağ üstteki mahlas bölümü yok.
ikincisinde ise "vahidüddin" ibaresi de var.
demek vahdeddin iki tuğra kullanmış?

www.osmanliparalari.com
www.osmanliparalari.com
  • hicazkar  (04.12.15 10:38:00) 
valla bu işleri çok karıştırdılar. zaten ikisinin de tuğra metni aynı, eğer vahdeddin kullanılmamışsa. ancak bildiğim kadarıyla vahdeddin'in kullandığı bir mahlas yok. eğer vahdeddin kullanılmamışsa mahlası burada kriter alabiliriz. gibi. çok derinlemesine şey edemiyorum şu an, sizi yanıltmış gibi olmayım da.


  • lazarus  (04.12.15 10:45:22 ~ 10:47:13) 
evet, "bu işleri çok karıştırdılar" :)

şu halde tuğra reşad'a ait gibi görünüyor.
ayrıca çok şey ettiniz zaten, teşekkürler :)
  • hicazkar  (04.12.15 11:10:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.