[]

Elektronik Müzik Prodüksiyon vsvs vol2

Simdi canlar. Merak sardim bu ise.
Herseyden once merak ettigim simdi benim muzik bilgim altyapim yok.
Oncelikle temel muzik egitimi almam gerekiyor degil mi?
Bunun icin nasil bir yol izleyebilirim?
Ayrica midi keyboard dalgasi biyerden sonra gerekli diyolla. Bunu kullanmak icin de ayri bi egitim gerekli gibi geldi bana.

Yani sorum su.
Kendimi o programlarin(daw) icine atmadan once muzik altyapisi olarak kendimi nasil gelistirebilirim?

bi de

başlangıçta hangi ekipmanlara ihtiyacım var ?

 
İyi bir kulak... Armoni bilgisi (gerek konservatuvardan, gerek özel ders, gerek kendini geliştirerek).. piyano/klavye kullanimi.. ve yaraticilik.

hepsinden önce, istemek ve bir yerden başlamak.

piyano ve armoni çalışın derim ben öncelikle haftalarca, aylarca.

ekipman olarak da,

* midi klavye (25, 41, 69 tuslular var) m-audio'nun keystation'u var bende mesela.
* iyi bir ses karti (latency sorunu olmayan.. kaliteli bisi)
* kastirmayacak bir bilgisayar
* hangi programi ogreneceksen o (cubase, fl studio, reason, vs..) [bunu ya birisinden dersle ya da kendin aylarca yillarca calisarak ogreneceksin]
* bu programlara entegre edilecek vst'ler. (orkestra, enstrümanlar, koro, vs..)
* 2 adet stüdyo referans monitörü
* mixer
* mikrofon
* ses gecirmeyecek ve almayacak bir ortam.


tüm bunlari ikinci el alabilirsin. dehşet bir para harcamasina gerek yok ilk etapta. ilerleyen zamanlarda gelistirirsiniz isterseniz.

bol bol dinlemek, bol bol calismak, piyano basindan kalkmamak, temel armoniyi öğrendikten sonra caz armonisi üzerine calismak.. vs vs.
  • la traviata  (02.12.15 20:07:39 ~ 20:08:45) 
la traviata biraz uçmuş bence, elektronik müzik prodüksiyonu diyorsun, o caz armonisi öğren falan diyor. bu işe amatör olarak uğraşan insanların öyle armoni eğitimi aldıklarını, deli gibi piyano çaldıklarını falan hiç zannetmiyorum. ekipmanın yanı sıra software olarak da ableton live kullan mesela, hem samplelarla, hem vst'lerle müziğini yaparsın. ortalama elektronik müzik yapmak için öyle deli gibi armoni bilgisi falan gerekmiyor.


  • gezgin rocker  (06.12.15 15:36:34) 
"ortalama müzik" ne demek bunu duymak isterdim öncelikle.


  • la traviata  (12.12.15 18:14:56) 
Bunu az geç gördüm ama @ la traviata çok doğru söylemiş.

Müzik müziktir, ne tarz yaptığının bir önemi yok. O yüzden temel müzik teorisine ve kompozisyon bilgisine hakim olman iyi olur. Şimdi müzik teorisi denince genelde insanların aklına geleneksel armoni vs. geliyor. Ama modern batı müziği inanılmaz bir afrika etkisi altında. Yani kompozisyonlar aynı zamanda perküsyon ve ritm sazlar üzerine de kuruluyor. Elektronik dans müziği de tamamen böyle.

Benim izlediğim, okuduğum, dinlediğim bu tarza hakim birçok isim farklı enstrümanlara acayip hakim ve müzik teorisi konusunda donanımlı.

Ekipman listesini yazmışlar zaten. Elektronik müzik çok basit görülen ama üretimi gerçekten çok zahmetli bir tarz. Herhangi bir grupta enstrüman çalan bir adamsanız sadece o enstrümana hakim olmak yeter. Ama bu tarzda tüm melodi ve düzenlemeler size ait. O yüzden çok iyi kompozisyon bilginiz olması lazım.

Şu eleman mesela çok aşırı iyi bir piyano eğitimi almış zamanında.

www.youtube.com

David Guetta'nın enstrüman ve müzik hakimiyetini görseniz şaşırırsınız.

Bir de iyi kötü müzik prodüksiyonuna da aşina olmanız lazım. Elektronik müziğin neredeyse %50si işin prodüksiyonunda.
  • anten  (16.02.16 10:45:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.