[]

Türkiye

Türkiye niye böyleoldu lan? rusya olayından falan bahsetmiyorum cidden çok pahalı bir yer yaa. ev fiyatları uçuk, araba fiyatları uçuk, sebze meyve fiyatı uçuk, benzin uçuk ama millette para var heralde diyorum.

acaba akp hükümeti zamanında en alt gelir kısmının gelirini arttırdılar, en üstü de arttırdılar da biz orta sınıfa mı kaldı yarak yemek?

türkiye'de insan hayatı hariç ucuz bişi söyleyin la bana?

 
sadece akp ile alakalı değil genwl anlamda özal ve sonrası çok plansız gittik. akp ise son kalan malları sattı ama bina köprü dikti. halbu ki sanayileşmeye önem vermemiz gerekiyordu.

parti çevresi keyifli çünkü bizim bilmediğimiz bi çok yardımdan vs faydalanıyorlar. adam seyyar bi şey açıyo zabıta hayırlı işler diyo ben açsam kafama geçirir mesela :)

öyle bi vergi sistemi var ki şirket sahibi adam gider gösterip senden benden kat kat az vergi ödüyo (miktara değil orana bakın burada)

yanlış büyüdük yani.
  • ergenpezeveng  (01.12.15 22:24:18) 
Ben de farkındayım durumun ve benim de aklım almıyor. Herkesin her şeyi var. Ama nasıl alıyorlar hiçbi fikrim yok. Mesela dün baktım 1999 model bir opel corsa 18-19 bin lira. 18-19 mu? Lan? Nabıyonuz 16 yaşındaki ufacık arabanın fiyatına bak. 7 yıl önce (vakit de ne çabuk geçiyo) 24 bin lira'ya aldığımız 2000 model passat şuanda inanır mısın 35 bin lira. Ben araba özelinde yazdım, almanya'da alsan üzerine para verecekleri 20 yıllık arabaya biz bin lira'lar bayılıyoruz ve her şey gibi arabalar da çok saçma şekilde pahalı.


  • ssiradanbirigibi  (01.12.15 22:28:15) 
vakıf olduğum meseleler değil ama dışa bağımlılıktan dolayı gibi sanki. yani hiçbir şey üretmediğin ve her şeyi dışardan aldığın zaman, üstelik böyle terörlü mevzulu bi' ülkede yaşıyorsan ne oluyor? paranın değeri azalıyor. e üretimin falan zaten yok. 3'e alabileceğin şey için 5 vermen gerekiyor haliyle. böyle böyle, bine bine bize geliyor.

sığır gibi yaşayan bir öğrenci olarak ben bile farkındayım durumun. bunu şu yüzden söylüyorum: normalde benim işim makarna, ekmek ve dönerle olur yani. ev fiyatı, araba fiyatı, geçim sıkıntısı falan bana ne. buna rağmen çok net bir şekilde fark ediliyor o zorluk. "dur lan peynir aliyim" diyorum mesela, fiyatını görünce şöyle yapıp geri dönüyorum: i.imgur.com

cidden sıkıntı ya. fakir ülkeyiz işte. kendimize ait hiçbi haltımız yok. paramız değersiz. falan filan. çok düz düşünüyom belki ama yanlış da değil bence. "yoo öyle değil" diyen varsa desin. haksız mıyım? yalan mı söylüyom?

bak mesela şöyle söyleyeyim. türkiye'de buz pateni üreten marka var mı? bildiğim kadarıyla yok. işte easton olsun, bauer olsun, nike olsun, reebok olsun bunlar hep dışardan geliyor. şimdi İSMAİLOĞULLARI BUZ SPORLARI diye bi firma çıkıp gaziantep'te aynı kalitede paten üretse nolur? valla tam olarak emin değilim ama muhtemelen o paten bize daha ucuza geleceği gibi, ihraç da edilebilir. evde bira yapmak da daha ucuza geliyo mesela. şimdi tekelden almak var, bi de evde yapıp üstüne o evde yaptığını satmak var. evde yapıp üstüne sattığın zaman GÜÇLÜ TÜRKÜYE oluyon. bence öyle.
  • der meister  (01.12.15 22:31:39 ~ 22:34:14) 
Yurt disinda yasiyorum, kiyaslama yaparsam cogu gider kaleminde Turkiye bayagi ucuz bir ulke. Yasam giderlerini kiyaslayan web sitelerinden bakabilirsiniz, Istanbul gibi Turkiye ortalamasinin cok cok ustunde pahali olan bir sehir bile bir suru Avrupa sehrine gore yari yariya ucuz. Anadolu sehirlerini kiyaslamaya bile gerek yok.

Turkiye'deki asil sorun gelirin cok dusuk olmasi.
  • crown  (01.12.15 22:32:26) 
araba meselesine hiç girmeyelim zaten. türkiye'de 2005 model fiesta alacağım paranın biraz azına yurtdışında bmw'ye biniyorum lan.

maaşlı çalışan insanların %50si asgari ücretli bu ülkede. niye isyan etmiyorlar kafam almıyor aq? valla bizim milleti kafam almıyor yaa.
  • ayiadam  (01.12.15 22:36:28) 
valla ben de yurtdışındayım bana istanbul'dan pahalı gelen tek yer dubrovnik oldu ki o da oldtown'ın göbeğinde bira 7 euro.

yurtdışında kıyafet pahalı diyordum tr'ye gidince alırım diyordum alamadım aq. en dandik takım elbise olmuş 300 lira. yurtdışında da aynı. tamam paris'in viyana'nın göbeğinde designer tekstil ürünleri elbetdaha çok ama fabrika'dan bahsediyoruz ya. 300 lira nedir.
  • ayiadam  (01.12.15 22:39:18) 
Döviz inanılmaz pahalı. En büyük sorun o. Hiçbir şeyi iki defa düşünmeden alamıyoruz o yüzden. Bunun dışında vergiler çok fazla ve çok yüksek.

Son olarak da gelirler çok düşük. 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 1500 tl civarı, yoksulluk sınırı ise 4000'e yakın. Eve giren net maaşı 4 binin altında olan çekirdek aile yoksul ve borç ile (kredi ya da kredi kartı) geçim sağlıyor. 4000 olan da asgari standartlarda borçsuz yaşıyor.
  • nawar  (01.12.15 22:51:28) 
abi o değil de pahalılaşma durumu her geçen gün katlanarak artıyor. benim gibi marketten temel gıda alırken fiyat konusunda kılı kırk yaranlar mı görebiliyor bunu sadece bilmiyorum ama durum hakkaten çok vahim.


  • yokumbenburda  (01.12.15 23:01:01) 
Avrupa pahali mahali degil turkiyeye gore. Pahali dediginiz yer anca londradir berlindir paristir. Yazin 3 ay almanyada yasadim ve en temel sey olan market alisverisi, yani et-sut-yumurta ekmegin fiyatlari 3.5 ile carpinca bile turkiyeden ucuza geliyordu. Yani bu temel ihtiyaclar doviz kuruyla carpinca bile bizden ucuza geliyorsa bizde ciddi bir sorun var demektir.


  • Haldamir  (01.12.15 23:07:07) 
haldamir artı 1232434

avrupa pahalı falan değil. hatta doğru yerleri bulursan çok çok çok ucuz. hatta paris, londra bile ucuz doğru yeri bulursan. avrupa'da pahalı şey kira olabilir bir de giyim. o da oranın gelirine göre normal.

ete süte sebzeye zarta zurta bakarsan avrupa çok ucuz.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (02.12.15 00:14:30 ~ 00:16:11) 
yurtdisi pahali mi diye olaya bakarken insanlar genelde alim gucunu isin icine katmiyorlar. atiyorum bir paket makarna tr'de daha ucuz olabilir ama bunu asgari ucrete oranladiginda aslinda tr cok pahali duruyor.


  • tezek  (02.12.15 00:31:40) 
tüm siyasi fikir ve görüşlerden bağımsız olarak,
bir ülke insanının alım gücünün yükselmesi için ağır sanayi, tarım, hayvancılık ve hizmet sektörlerinde üretim gerekir.
Üretim seferberliği olmadıkça, gelir geçer sıcak paralarla geçici refahlar yaşanır ve sonrasında daralma ve enflasyon yaşanır. En özet haliyle refaha kavuşamayan ülkelerin temel sorunu budur.

ekleme: aslında bu sorunun cevabı geçtiğimiz yüzyılda gözümüzün önünde çok açık bir şekilde verildi.
Alman ekonomisi her 2 dünya savaşı sonunda da dibi gördü.Hem hitler dönemini, hem batı almanya dönemini birazcık kurcaladığımızda "ÜRETİM" cevabını alacağız.
  • tum haklari saklidir  (02.12.15 00:38:50 ~ 00:47:42) 
alım gücünü neyi katarsan kat avrupa daha ucuz. bir kilo ete 12 dolar civarında para veren bi ülkeyiz la. adamlar 6-7 dolara yiyor bunu. ki asgari gelir seviyeleri de buradaki 1500 liraya eşit...ki onu da alan adam sayısı çok az. ülkede resmen çalışanların ekseriyeti asgari ücret ile çalışıyor.


  • bu nick tam yirmi alti karakter  (02.12.15 00:52:17 ~ 00:53:41) 
Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri yukarıda yazı yazan arkadaşlardır. Ekonomi bilimi hakkında hiç bir okuma yapmamış, yapmış olsalar bile profesyonel olarak bunlarla ilgilenmemiş olan insanlar, toplumla çok alakalı olduğu için ekonomi hakkında yorum yapıyorlar. Bu finansal okur-yazarlıkla da alakalı değil. Yazanların çoğu finansal okur-yazar belli. Kulaktan bir şeyler duymuşlar. Ama temel finansal bilgiler o kadar eksik ki. Mesela bir tanesi tek bir sektörü itici güç yaparak ekonomik kalkınma modelleri hakkında bilgisi olmadan eleştirmiş. Kimisi alım gücü diye bir şey duymuş. Tek veriyi o zannediyor. Diğeri avrupa'da 3 ay yaşamış(tatile, eğitime vs. Gitmiş) pahalı diyor. Ama piyasalar, euro'nun değeri hakkında hiç bir fikri yok. Zannediyor ki kur volatiliteleri sadece Tr piyasalarında oluyor. Kimse de demiyor ki ulan dalyarak sen alışveriş yaptığın sikik market fiyatlarıyla koskoca bilimi nasıl kıyaslarsın?

Ya biz doktor reçete yazarken o ilaç değil de bu ilacın yazılması lazım diyor muyuz? Bir avukat 171761 sayılı kanunun şu bendi derken hassiktir lan diyor muyuz? Yada bir mimar çizim yaparken ulan o öylemi çizilir sikik diyor muyuz? Bilmediğimiz şeyler hakkında sallamayalım allah aşkına.
  • cinayet saati  (02.12.15 02:43:53) 
  • plastic_angel  (02.12.15 07:08:33) 
Niye? Cunku enflasyon.


  • f_d  (02.12.15 10:35:00) 
Su siteden gayet objektif karsilastirmalar yapabilirsiniz. www.expatistan.com


  • kartonpiyer  (10.12.15 11:07:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.