[]

Svalbard - Kuzey Kutbu Seyahati Hakkinda

Ocak-Subat gibi Svalbard'a gitmeyi dusunuyoruz kuzey isiklarini gormek icin. Kuzey isiklarini gorebilmek havanin acik olmasi, solar maximum'da olmamiz vb gibi bir cok seye bagliymis arastirdigim kadariyla. 2011/12 gibi solar maximum'un peak noktasiymis ve 2016 kisinda da aurora gorulebilme ihtimali var denmis. Svalbard'ta da bu aylarda 24 saat gece olacagindan dolayi baya bir umudumuz var aslinda.

Sorum su ki daha once Svalbard'a ya da Norvec'in kuzey kesimlerine gidip gozlem yapmis olan var mi? Ayrica Ocak/Subat aylarinda baska ne gibi aktiviteler yapilabilinir oralarda?

Ya da kuzey isiklarini gormek icin baska yer onerisi varsa onlara da acigiz

Tesekkurler

 
finlandiya'da Jyväskylä da olabilir.

www.youtube.com
  • evimin paspasi  (30.11.15 07:35:45) 
anladığım kadarıyla ne kadar kuzeye gidersek o kadar rahat görürüz diye düşünmüşsünüz ama yanlış. svalbard'da kuzey kutup çizgisinin kuzeyinde yer alıyor ve de ışıkların açısından ötürü svalbard'Da aurora'nın görülme ihtimali daha güneyde olan tromso'ye göre çok düşük. norveç'de aurora kovalamak istiyorsanız birinci adres tromso.

ikinci soruya geleyim. 24 saat gece olması şansınızı yükseltiyor gibi dursa da, hava şartları birebir etkili. o yüzden bu mevsimde full kapalı havadan ötürü görme ihtimaliniz yine düşüyor. ayrıca 24 saat gece yaşanan yerde karanlığın siyah tonlarında olması da önemli. gökyüzü maviye çalan bir tonda olursa yani tam bir karanlık yaşanmazsa ışıklar yine çok sönük kalacağından gözükmeyecektir.

ocak şubat gibi svalbard'da yapılacak tek aktivite husky'lerle kızak yapmak. diğer aktiviteler genelde iptal oluyor.

son soruya da cevap vereyim. evet ben gördüm kuzey ışıklarını. hatta istanbul'dan 24 saatliğine gidip görüp geldim. o yüzden gözlem yeteneğime güveniyorum. napalım diye soracaksan mart ayını bekleyin. bulutluluk oranının azaldığı ve de aktivetenin yüksek seviyelerde olduğu bir dönem. ülke olarak norveç ya da izlanda öneririm. isveç ve finlandiya'da iyi ama ulaşım olarak daha sıkıntılılar.
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (30.11.15 07:38:27 ~ 07:48:39) 
@kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci

Aslinda evet daha kuzeye gittigimizde sansimiz artar diye dusunmustuk fakat hava isi bozabili haklisin.

Tromso'yu de degerlendirecegiz bugun icinde. Peki Tromso'de kuzey isiklarini gormek icin bir tura mi katildiniz yoksa kendi imkanlarinizla mi gordunuz?
  • odlek bedenin kancik kellesi  (30.11.15 08:42:12) 
ben izlanda'ya gittim ışıklar için. araba kiralayıp gece boyunca kendim kovaladım. şubat-mart gibi de norveç'e lofoten islands'a gitmeyi planlıyorum. tura para verene kadar ufak bir araştırmayla kendiniz de yapabilirsiniz. ışıkları kovalamak için önemli olan yüksek ve karanlık kesimlere gitmek. ben dönerken 15 gün kalıp ışıkları göremeyen insanlar vardı havalimanında. o yüzden nerde kovalayacağını bilmek önemli. ayrıca svalbard'da zaten bireysel takılamazsınız, kutup ayılarından ötürü. tromso her bakımdan daha iyi.


  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (30.11.15 09:03:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.