[]

özgürlük düşmanlarına özgürlük olmalı mı?

şu bildiri dağıtan elemandan yola çıkarak soruyorum. kararsızlığa düştüm biraz. adamın yaptığı, özünde sadece bir kağıt parçası dağıtmak, herhangi bir fiziksel saldırı, tehdit, zorlama yok. diğer yandan, tamamen özgürlük karşıtı, kadını yerin dibine sokan metinler dağıtıyor. şimdi bu adamın bu hamlesi engellenmeli midir, yoksa serbest mi bırakılmalı sizce? temel insan haklarını hiçe sayması onun ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına sebep olmalı mıdır?

yani ilk düşündüğümde direkt engellenmeli derim fakat diğer yandan, bir fikri (bu fikir bir kesimin özgürlüğünü kısıtlar nitelikteyse bile) yasaklamanın onu daha da güçlendireceğini ve çok daha geniş kitleler tarafından kabul görmeye başlayacağını da düşünüyorum. dolayısıyla "bırak ne düşünüyorsa onu söylesin, sen de çık sözlü olarak tepkini göster" diyorum. o gösterilen tepkilerin görünür olması çok daha faydalı gibi geliyor bana. diğer türlü adamın ağzını kapattığında o fikri silip atmış olmuyor, aksine bu düşünceye sahip kitlenin arka planda çok daha ciddi örgütlenmesine sebep olabilirsin sanki.

ama doğrusunu söylemek gerekirse kararsızım işte. özgürlük tanınmasını bir yandan aşırı naiflik olarak görüyorum. diğer yandan, engellediğindeyse uzun vadede daha büyük sorunların ortaya çıkacağını düşünüyorum, ki tarih de bunu doğruluyor aslında. ha şu bok çukurunda bunca şeye rağmen hala kör topal ayakta durduğumuza bakılırsa tarih aksini de doğruluyor biraz. iki ucu boklu değnek galiba. pazar pazar şuna kafa yormak da ayrıca tuhaf tabii.

 
yapacakları bir şey yok. zararsızlar. kafalarına göre takılsın.


  • Alt4y  (29.11.15 10:51:51) 
Onun fikri baskalarinin yasamini kisitlamaya yonelik. Bu nedenle izin verilmemeli.

Her kadin istedigi gibi giyinir ister basortusu takar dininin kuralini getirir, isterse sapka takar, isterse mini etek giyer demiyor.
  • Traveller  (29.11.15 11:07:00) 
Ben agzini burnunu kirarim bahanem olsa. Ama dagitsin ona laf etmem.


  • floydian  (29.11.15 11:16:46) 
@traveller, mesela batı'da yabancı karşıtlarının yürüyüş yapıp yabancıların derhal ülkeden defolup gitmeleri gerektiğini söylediklerini defalarca gördük. bu insanlar arkalarında ve önlerinde polis eşliğinde yürürken etraflarını da onların düşüncelerine katılmayan insanlar çevreliyor ve gerek sözleriyle, gerek çeşitli el hareketlerini kullanarak vücut dilleriyle cevap veriyorlar. bu böyle yaklaşık 1-2 saat sürüp bitiyor, herkes olaysız dağılıyor. buradaki fikir de başkalarının yaşamını kısıtlamaya yönelik fakat herhangi bir sorun olmuyor. aksine bu insanların yürüyüşleri polis tarafından engellense ileride çok daha büyük sorunlar ortaya çıkmaz mı sence? dediğim gibi bir şeyi savunmuyorum şu anda, ben de kararsızım.


  • soso  (29.11.15 11:16:54) 
Amerika ve Avrupa'da yaşamıyoruz ne yazık ki. Ki orada bile bu düşüncedeki islamcıları şutlamayı düşünüyorlar.


  • maxim gorki  (29.11.15 11:33:27) 
@soso

Turklerde (sende ve birçok kişide - hakaret etmek için söylemiyorum) ulkede meydana gelen her kotu durumu Avrupa'da da var diyerek rahatlama sorunu var.
Terorizm oluyor, Fransa'da da oldu sorun yok diyoruz. Polis sucsuz birini olduruyor, Italya'da da var diyoruz isin icinden siyriliyoruz. Yolsuzluk oluyor, o her yerde var diyoruz politikacilari aklamaya calisiyoruz. Escinseller rahat yasam elde edemiyor diyoruz, Polonya'da da sorun yasiyorlar diyoruz. Musluman olmayan azinliklar eziliyor diyoruz, Avrupa'da da Muslumanlar eziliyor diye bahane buluyoruz. Eger ayrintili incelersek evet Avrupa'da her ulkenin sorunlari var buna karsin Turkiye'den 5 kat daha iyi farkli ozellikleri de vardir ama o iyi ozellikleri hic gormek istemiyoruz. Ulkede kotu giden ne varsa kimseyle kiyaslamadan bunlari duzeltmeye calismak ve en iyisini yapmaya calissak olmaz mi? Avrupa'da Muslumanlari ezen politikacilar varsa bizim de Musluman olmayanlari dislamamiz gerekmez, Italya'da yolsuzluk ve rusvet yayginsa biz durust olabiliriz, Polonya escinselleri disliyorsa biz kimin kiminle sevistigine kimsenin ozel yasamina karismayabiliriz...
  • Traveller  (29.11.15 12:43:12) 
birinin temel insan haklarını hiçe sayacak düşüncelerinin olması onun ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına sebep olmamalıdır. bunun sonu "dişe diş göze göz"e gider, idamı haklı çıkarır. bu kendini yalanlamak olur, onun yaptığından bir farkımız kalmaz.

insanlık özgürlükler yönünden sadece bizde değil dünya genelinde birçok konuda geri adım atma durumunda. 70'lerde 80'lerde konuşulabilen bir çok konu şimdi neredeyse tabu oldu. toplumsal değişimde ağırlık o yöne kaydı, veya kaydırıldı. toplumsal eğilimleri anlayabilmek için filimler diziler, şarkılar, basın, tv.. iyi birer göstege.
neyseki günümüzde bilim kendine sağlam yer buluyor. big bang theory sitcomu epeyce tutuldu mesela. bence bu çok iyi bir gelişme.
ben ivmenin ileriye döneceği konusunda umutluyum.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (29.11.15 12:46:36) 
@traveller, konunun özünü kaçırıp yazdıkça yazmışsın.

"Turklerde (sende ve birçok kişide - hakaret etmek için söylemiyorum) ulkede meydana gelen her kotu durumu Avrupa'da da var diyerek rahatlama sorunu var."

demişsin, gerisi de hikaye zaten.

bahsettiğim durum "kötü" değil aksine medeniyet göstergesi, sen bunu "kötü" olarak algılamışsın (bu da ayrıca vahim bir nokta tabii). o karşıt görüşlerin herhangi bir taşkınlık olmadan birbiriyle çarpışmasını iyi örnek olsun diye sundum. ancak gelip lafı nerelere götürmüşsün. senin yersiz ve konudan tamamen kopuk tespitine ek olarak "türkler tartışma adabından bihaber" demek zorundayım, kusura bakma.
  • soso  (29.11.15 15:02:49 ~ 15:04:36) 
Irkçılık, faşizm, ayrımcılık kişisel bir özgürlük değil insanlık suçudur. Orantılı bir tavırla müdahale edilmesi meşrudur. Müdahale esnasında kullanılacak yöntem ise koşullara ve işlenen suçun niteliğine göre değişkendir. Zaten bu yöntemleri belirlemek ve aktif biçimde uygulayabilmek için de örgütlerimiz ve bunun etrafında örülmüş mücadele gelenek ve tecrübelerimiz ortaya çıkıyor.


  • rygard  (29.11.15 19:18:19 ~ 19:21:05) 
Eğer özgürlük kavramına gerçekten inanıyorsan, bu şahsın da kendisini ifade etmesine izin vermek zorundasın. Her ne kadar karşı tarafın düşüncesi, özgürlükleri kısıtlamaya yönelik olsa da, ona kendi düşüncelerini anlatma hakkı sunman lazım. Bu, bence gerçekten gelişmiş, eğitimli toplumlarda verimli olabilecek bir şey.

Özgürlüklerin belirli sınırlar içinde tanınması gerektiğini düşünüyorsan rygard gibi düşünüp müdahale edebilirsin. Tabii bu düşünce belirli bir kesimin kendinden olmayanlara "doğru" ve "yanlış"ı dikta etmesine sebep olur. senin gibi düşünmeyen insanlara faşist dersin gidip. Türkiye'nin durumu bu mesela. İnsanlar kendi düşüncesine uymayanları faşistlikle suçlayıp, onlara şiddet uygulamayı meşru görüyor.

Bir üçüncü seçenek de özgürlüklerin, temel yaşam hakları dışında üst bir elin kontrolü altında olması. Örnek olarak Sovyet Rusya ya da Nazi Almanya'sı verilebilir.
  • nawar  (29.11.15 19:30:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.