[]

Batı demokrasisi hakkında (buyrun sohbete)

(Önce not: Ne emperyalist müdahalelerinden yola çıkarak Batı ülkelerini kendi ülkeleri dâhilinde anti-demokratik olmakla suçlayan biriyim ne de pür-i pak bir demokrat tavır olduğunu düşünen bir insanım.)

Ebu Zübeyde 9 yıldır Guantanamo'da ve hakkında iddianame bile hazırlanmış değil.
tr.sputniknews.com

İşkencelere uğramış ve de hapiste tuttuğu notlar ABD hükûmetinin itibarını zedeler, diye sansürleniyor.
www.aljazeera.com.tr

Şimdi... Bu bir örnek tabiî, Ferguson, Mark Lombardi, bir dünya başka örnek de var. Yâhu hukukun üstünlüğü, denetlenen ve hesap veren yöneticiler, denetleyen ve hesap soran sistem, basın özgürlüğü, siyâsetçilerin bu taraftaki ülkelere göre daha ahlâklı olması, istifanın görülebilmesi, eleştiri ve örgütlenme özgürlüğünün geniş olması vs. konularında Batı Avrupa ve ABD, diğer ülkelere fersah fersah ileride, diyoruz da bu gibi örnekler bunları boşa çıkarmıyor mu?

Ne dersiniz bugünkü Batı ülkelerini bir demokrasi sınavına tâbi tutarsanız?

 
cok kolay bati demokrasilerini tahlil etmek. kendi vatandaslarina oldukca demokratik, adil, ozgurlukcu, medeni. yabanci ulkelere, ozellikle soz gecirebilecegi, somurebilecegi ulkelere karsi vahsi. belcika ay ne kadar guzel yasam rahat, insanlar birbirine saygili, guleryuzlu, insan haklari var, firsat esitligi var vs, ayni belcika afrikada soykirim yapiyor.


  • baldur2  (28.11.15 02:39:25) 
Eğitimli bireyler oldukça mantıklı ve 'insani' bir sistem kurmak her yerde mümkün. Ancak insana dair adam kayırma, küçük görme, zor kullanma gibi yapısal, bitirilmesi neredeyse imkansız, ilkel benliğe dayanan ve ilk satırla aynı derecede 'insani' sorunlar söz konusu olduğunda sistemler kötüye kullanılanılabiliyor. Buna insan faktörü diyebiliriz. Kalıtsal, belki çok uzun vadede evrim ile yok edilebilecek şeyler. Sistem ne kadar mükemmel görünürse görünsün, kuran kadar uygulayan da insan olunca falso vermesi oldukça mümkün kısacası.

Bu arada belçika o kadar da medeni bir yer değil. Marc dutroux konusunu uzun uzun araştırınca ve uzandığı yerleri görünce bunu fark etmiştim. İyi niyrtli insanlar var ve bir şeyler daha iyi olsun diye çabalıyorlar, evet. Ama bir yanda da mevkisini korumak, tanıdıklarını kayırmak isteyen ve bunu ne pahasına olursa olsun elindeki bütün gücü kullanıp adaleti kendine göre yontarak gerçekleştirmek isteyenler de aynı şekilde mevcutlar.
  • i ve been mistreated  (28.11.15 02:51:06) 
Bir de eleştirelim tabii ki de kendi hatalarımızı da görüp eleştirelim. Hükümet yanlısı medya batılıların kötü işlerini devamlı "bakın onlar da böyle yapıyor" diye sunarak bizim hükümetin yaptıklarını meşrulaştırmaya çalışıyor. Biz de o seviyeye erişelim inşallah da sonra daha da mükemmelleştirmeye çalışalım. "Ya batı demokrasileri de bok gibi aslında, biz de böyle iyiyiz demek ki" türü bir yaklaşım çok sığ. Türkiye batı demokrasilerinin dışarıya karşı uyguladıklarını gücü olsa türkiye de uygulamayacak mı? Devletler sütten çıkmış ak kaşık mı? Bugün uygulanan anlamda demokrasi ne derece yeterli bir sistem? Sorun bakalım, batı ülkelerinin vatandaşları kendi ülkelerindd uygulanan sistemden memnunlar mı? Bunlar da üzerinde düşünülmesi gereken sorular.


  • i ve been mistreated  (28.11.15 02:58:27) 
@sporty
belki adam gormedi, bu nasil bir onyargi ya? hic mi baska bir olasilik yok?

  • baldur2  (28.11.15 03:19:39) 
Kesinlikle boşa çıkarmıyor. Kendin yazmışsın zaten. Fersah fersah ilerideler diye. Durum bu. Kimse mükemmeller demedi ki?

Bence iğneyi başkasına batırmadan önce çuvaldız ile delik deşik edelim kendimizi. 1 kilo pirinçten 1 gram taş çıktı diye pirinci çöpe atmak olmaz.
  • nawar  (28.11.15 10:06:16) 
Turklerdeki ulkede meydana gelen her kotu durumu Avrupa'da da var diyerek rahatlama sorunu!
Terorizm oluyor, Fransa'da da oldu sorun yok diyoruz. Polis sucsuz birini olduruyor, Italya'da da var diyoruz isin icinden siyriliyoruz. Yolsuzluk oluyor, o her yerde var diyoruz politikacilari aklamaya calisiyoruz. Escinseller rahat yasam elde edemiyor diyoruz, Polonya'da da sorun yasiyorlar diyoruz. Musluman olmayan azinliklar eziliyor diyoruz, Avrupa'da da Muslumanlar eziliyor diye bahane buluyoruz. Eger ayrintili incelersek evet Avrupa'da her ulkenin sorunlari var buna karsin Turkiye'den 5 kat daha iyi farkli ozellikleri de vardir ama o iyi ozellikleri hic gormek istemiyoruz. Ulkede kotu giden ne varsa kimseyle kiyaslamadan bunlari duzeltmeye calismak ve en iyisini yapmaya calissak olmaz mi? Avrupa'da Muslumanlari ezen politikacilar varsa bizim de Musluman olmayanlari dislamamiz gerekmez, Italya'da yolsuzluk ve rusvet yayginsa biz durust olabiliriz, Polonya escinselleri disliyorsa biz kimin kiminle sevistigine kimsenin ozel yasamina karismayabiliriz...

  • Traveller  (28.11.15 10:24:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.