[]

sigara yuzunden biten iliski

sahibi oldunuz mu hic?

kiz arkadasim (8 yildir tanisik, 3 yildir beraberiz) yillardir ictigi sigarayi gecen yil baski ve rahatsizliklarimin birlesimiyle birakmisti. ilk biraktigi zamanlar "sadece" yanimda icmezken, sonradan bunu da "hak" olarak gorup, alkolumle (kokusu ve etkileri) kiyaslar olmustu. (gerekirse -ise yarayacaksa- alkolu sinirlandirmaya calisacagimi soyledim bu evrede ama umursamadi pek)

onceleri, carpik aile yasantisi; sonralari sinav stresleri ve is bulma surecleri derken hep bir seyleri beklememi sagladi ama artik sabrim tasti.

anlatacak cok detay var da takatim yok. soru acik. sigaradan nefret ediyor, onun sigarasiz halini de pek seviyorum. "sigara ya da ben" restim bencilce mi? o kokuyla ya da onu herhangi bi aktivite sonrasi arzulayip kacis arayan bir insanla olmak istemiyorum.

 
bence olay sigara değil. bu kadar istediğiniz bir şeyi yapmaması. n


  • yorke  (28.11.15 02:07:44) 
olay sigara iciyor olmasi. sigara ictigi anlarda onu cekici bulamiyor olmam diger bir deyisle; halamdan, teyzemden veya sokaktaki alelade bir bireyden farkli gor(e)memem.


  • ateistanbul  (28.11.15 02:13:55) 
kola icmesi beni enterese etmiyor mesela tum aksi soylemlerime ragmen. fiziksel rahatsizligindayim sigaranin, bana yansimasinda.


  • ateistanbul  (28.11.15 02:15:31) 
Çok geç yaşta sigaraya başlamış, uzun süre içmiş ve bu illetten uzun bir süre önce kurtulmuş birisi olarak, ben bile diyorum ki sigara içen birisiyle hayatımın geri kalanını devam ettiremem. Bu boku içerken insan farkına varmıyor nasıl berbat bir şey olduğunun ama inan ki buna bulaşmamış birisi için gerçekten ama gerçekten uzun vadede karşısındakinden vazgeçmek için en az aldatılmak veya hor görülmek kadar geçerli bir sebeptir benim gözümde. tabi ki "ayrıl gitsin" demiyorum ama ona sigarayı bıraktırmak için, sigara bırakma merkezlerine, doktorlara gitmesi için cesaretlendirebilirsin ya da hiç olmuyorsa eczaneden champix başlangıç pakedi alıp hediye edebilirsin ve bu boktan kurtulmasına yardımcı olabilirsin.


  • endosperm  (28.11.15 02:21:06 ~ 02:23:20) 
yorke ye katılıyorum ben. sigara yüzünden ilişki mi bitirilir. tiksiniyor olabilirsin, ya da başka bir şeydir. kendine verdiği zarardan size ne. kendin de demişsin zaten şimdi farkettim çekici bulmuıyorum diye. sigarayı bıraksa yarın öbür gün başka bir şey çıkar. giyim tarzı çok kötü gelir falan.


  • liriamer  (28.11.15 02:22:23) 
sizinle aynı durumu ben de yaşadığım için öyle olduğunu düşündüm. sevgilim bir süre sonra gerçekten yanımda sigara içmemeye başladı ama bu da bana yetmedi çünkü bırakmasını istiyodum ve bırakmıyodu sizdeki gibi sürekli bahaneler bilmemneler. sonra ne mi oldu? elektronik sigara aldı, birlikte onu içmeye başladık.


  • yorke  (28.11.15 02:22:48) 
onu da onereyim hocam, eyvallah (diger bircok sey gibi olacaktir sonu ama olsun)

hatta yarin uyandiginda bu duyuruyu gostermeyi de tasarliyorum ama artik gercekten bir seyler olmali. ya onun kafasi rahatlar ya benim.

p.s: sigaranin amina koyayim.
  • ateistanbul  (28.11.15 02:26:39 ~ 02:39:30) 
abi, acik ve net yaziyorum. bir kisitlayiciligim, kastim yok insan olarak ozel hayatina; anlayin ne olur. sigara olmazsa su olur demeyin kafadan. olayim sigara, nefretim sigara. sigara icen hatun = babam. sizde boyle olmayabilir ama bende boyle. sigara icmedigi zamanlar kleopatra. olmasa ugrasmazdim zaten ama bicak kemige dayandi, ucaklar dustu, vizeler kalkti; uzun vadede sigarali yapamayacagimi fark ettim ve bunu ona soyledim. yarin konusmak uzere uyudu. bencilce mi davranisim?


  • ateistanbul  (28.11.15 02:31:04) 
3 yıl öncesinde de sigara içiyorsa ve ilişkiye bu biline biline başlanıyorsa sevgilinin sigarayı bırakmasını isteyen tarafa en kaba tabirle halt yemek düşer benim gözümde.


  • devilred  (28.11.15 02:31:42) 
sevgili devilred,

cocuklugunda altina siciyordun diye ebeveynlerin bugunler icin bez stoklamamistir umarim.
  • ateistanbul  (28.11.15 02:36:42) 
"şimdi olsun, zamanla istediğim kıvama getiririm ben bunu" her zaman sökmüyormuş görüldüğü üzere. bebeklikle bir ilişkiyi kıyaslamak da gerçekten çok mantıklı.


  • devilred  (28.11.15 02:39:20) 
Devilred +1
Sigara içtiğini bile bile baslamışsın peki neden başladın o zaman ilişkiye ? Sigara içtiğini farketmemiş miydin ?

Sen de onun için bişiden vazgeç o zaman ( hayatında çok zevk aldığın ve önem verdiğin ) kısasa kısas bu konularda . Kız arkadaşına bu yorumları da silmeden okut
  • lilidance  (28.11.15 02:44:13) 
onyargilari kirmak guc, ayni sekilde bu iliskiye baslarkenki degiskenleri bilmeniz de. "ben 'bu'nu yola getiririm" insani olmam bir yana, "ben bununla olurum" insaniydim. ertelemeler ve anlayislarla bugune geldik.


  • ateistanbul  (28.11.15 02:44:56) 
niye bir seyden vazgeceyim; o benim her seyimle yapabiliyorken. tamam ben de hagi formami feda edeyim, sigarayi birakacak ve ayni insan olacak mi?


  • ateistanbul  (28.11.15 02:48:43) 
biz de yaşadık buna benzer bir sorun, kız arkadaşım bırakmam için çok ısrar etti, ilk dönemler yanında içmiyordum, sonra tamamen bıraktım.
3 ay sonra tekrar başladım ve yanında içmeye de devam ettim bu kez. çok bir sorun olmadı, belki de kız arkadaşım size göre çok daha az rahatsızlık duyuyordur bilmiyorum. ama bence de sigara tek bir sebep olmamalı, yılmayın bence. bıraktırabilirsiniz.

  • dirty pussy and cock  (28.11.15 02:49:52) 
Mesela sen de alkolü bırak tamamen . Yani bunun kararını kız arkadaşın versin . Yazdıklarından 18 yasında gibi algılıyorum seni hagi forması ne ya . Akşam yemeğini bırak , alkolü bırak , okulunu bırak . Hayatını değiştirecek bişiden bahsediyoruz burda ya , sen de fenerbahçeli ol o zaman mesela . Kral sanıyosunuz siz bazı erkekler kendinizi


  • lilidance  (28.11.15 02:52:49) 
sevgili dirty pussy

wtf! nick & girizgah uyumsuzlugum bir yana, kiz arkadasinin sigarayi az umursamasi bir olasilikken, diger bir olasilik da seni az umursamasi olabilir (tamamen oznel, sallamasyon opsiyon) nitekim onceki iliskilerim/arkadasliklarimda sigarayi bu kadar cok takmayabiliyordum (karsimdaki insani benimsememle de ilintili olarak) simdi "o" insani bulmusken, masalimi sigaranin bozmasi *_*

sevgili lilidancer,

(bkz: hagi)
  • ateistanbul  (28.11.15 03:00:39) 
siz alın en kalitelisinden bir elektronik sigara, içsin çilekli karpuzlu, bir daha sigaranın yüzüne bakmaz. sigaranın tadı da kokusu da iğrenç gelecek. test edildi onaylandı.


  • yorke  (28.11.15 03:10:33) 
elektronik sigara tum koku/yoksunluk vb. olumsuz etkileri ikimiz icin de gozardi edilebilir kilar mi? tutmeyisi haricinde ne artilari var? en iyisini alsam onu en kaliteli ben zehirliyor olmaz miyim; bencilligin dibi olur gibi bu da. "bensizken ic" de ayni dilemma'yi beraberinde getiriyordu. uzun vadeli bir seyler icin daha kalici cozumler sart degil mi? bu konunun mevzu bahsi ilelebet iki taraf icin de acilmasin istiyorum. yanibasinda "hakiki" sigara icen birini gorup, bana teknolojiginin keyifsizliginden dem vurmasi (bir kere degil de bunu yillar yili surdurmesi -bakin oyle de umitliyim-) cok katlanilabilinir olmayabilir ruh halimle bagintili olarak.


  • ateistanbul  (28.11.15 03:21:52) 
şimdi öncelikle 'tütmesi' sizi rahatsız ediyorsa bundan çıkan buhar -evet buhar- sigaradan çok daha fazla. sağlık açısından elektronik sigara dediğimiz şeye nikotinli likit koymak zorunda değilsiniz. nikotinsiz bir sürü çok da güzel likit olduğu gibi yalnızca patlıcandan alacağınız kadar nikotin alarak da içebilirsiniz. bunlar sizin elinizde. istediğiniz likitleri tanka istediğiniz miktarda siz koyacaksınız çünkü. tabii ki bu bir çözüm demiyorum ama itici bir kokusu yok, çıkan rahatsız edici bir duman değil su buharı gibi bir şey. en önemlisi belki kız arkadaşınız da bunu bir süre kullandıktan sonra sigarayı içememeye başlayabilir. ağır gelecek çünkü en hafifi bile. en azından bizde böyle oldu.


  • yorke  (28.11.15 03:32:45) 
karşınızdaki insanı olumsuzlukları ile kabul etmek bu kadar zor olmamalı. istediğim gibi olursan benimsin, yoksa kara toprağın :)


  • galahad  (28.11.15 07:33:45) 
Sigara olayini ilk 3 ayda cozmeliydiniz artik gec kalmissin. Bu yuzden sigara icen birine bulasma bundan sonrasinda, ayri dunyalarin insanlarisiniz.


  • neferkitty  (28.11.15 07:35:26) 
ilişkilerin en sakat yanı karşındakini kafanın içindeki kişiye döndürme isteği ve çabası. olduğu gibi kabul edemediğin biriyle çok uzun vadeli sağlıklı ilişki olmuyor ne yazık ki..
"babam gibi" geliyor diyorsun. kendine cevaplaman gereken soru şu: "neden başladığımızda "babam gibi" değildi?"

ilişkilerde "ya ben ya o/şey" durumu da sakatlıklardan bir diğeri. kesinlikle yapmayın. kesinlikle.

bana kalırsa senin sorunun sigaranın kokusundan çok onun dirayetli biri olması isteğin ve beklentin. "herhangi bir aktivite sonrası sigara arzulayıp kaçış arayan bir insanla" olmak istememen. sigarayı bırakması sana göre dirayet göstergesi olacak, beklentine cevap bulacak ve yola devam etme kararı alacaksın. ancak bu işler öyle yürümüyor. sigaranın yerini başka bir şeyi alabiliyor. kaçmak isteyen, kaçma alışkanlığı edinen illaki bir yolunu buluyor. dizilere gömülür, bilgisayarın başından kalkmaz, adrenalin peşinde koşturur, alışveriş bağımlısı olur... ohoo o kadar çok şey var ki, istemediğin kadar.
bu işin doğrusu ve sağlıklısı sigarayı kendi isteğiyle kendi kararıyla bırakması. senin yapabileceğin şey bu aşamada ona destek olmak olabilir. o aşamaya gelebilmesine yardımcı da olabilirsin ancak biraz ince bir iş bu. nerede durman gerektiğini bilerek, onun sınırlarını sen çizerek değil onun sınırlardaki aksaklıkları görmesini sağlayarak.

diyelim şimdi seni seçti ve sigarayı bıraktı, ancak dirayet konusunda hala zayıf. 10 yıl sonra mesela çarpık aile yaşantısı, sınav stresleri vs zorluklardan bağımlılık edinmeden çıkmış birileriyle konuşurken karşılaştırma yapacaksın, diğerini yüceltirken kendi hayat arkadaşını hor göreceksin. yani gözün dışarıya kaçacak. çünkü esas sorunu çözmedin. kafandaki imaja, beklentilerine cevap vermeyen biriyle berabersin. Nietzsche'nin umut en büyük kötülüktür çünkü işkenceyi uzatır dediği şey bu işte. hatalı çözüm yollarıyla ulaşmaya çalıştığımız şeyler, hiç bir şey yapmadan umut edip olmasını beklediğimiz şeyler, olmayacak işlere amin demeler...
Onun kendi kararıyla kendinde yaptığı düzenlemelerin sonucuda senin ona bakışını, ilişkinizin durumunu ben yazmayayım sen düşün. 10 yıl sonrayı da düşün. yolunu ona göre çiz.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (28.11.15 07:46:42 ~ 07:50:13) 
istekte bulunma hakkın olsa da baskı yapmaya hakkın yok.

takıntı yapmışın sigarayı kendine. gurur meselesi olmuş. 'ben istedim illa yapacak' diyosun, sevgisini kanıtlamanı bekliyosun. ama sadece dışardan bakıyosun olaya.

sınav stresi mi var? git bi yemek hazırla 1 saat sohbet edin eğlenin. bi tane de çikolata al. aklına sigara bile gelmeyecek.
aile sıkıntısı olmayan yok zaten. ona güven ver. sigarayı bırakmadığında ayrılmayı düşünen bir sevgili güven vermiyo malesef.
iş bulma sürecinde yardımcı ol. yanında ol. nikotin eksikliğini hissetmesin bile.

'herhangi bi aktivite sonrasi arzulayip kacis arayan bir insanla olmak istemiyorum.' lafı o kadar ahmakça ki. emin ol o da kendini sorguluyor ve emin ol o da suçlu bir şekilde senden kaçarak sigara içmek istemiyor. zaten bağımlılığın en büyük nedeni yoksun kalma korkusu. 'iş bulunca brakacağım' diye daha fazla içiyor ve daha fazla bağımlı oluyor.

kadın sana diyor mu 'ben orgazm sigarası içmediğim, bira-sigara yapmadığım sevgili istemiyorum' diye? ki gayet de isteyebilir. en az seninki kadar mantıklı.

yani seninki bencillik değil de takıntı. yerinde olsam psikolojik baskı yapıp daha fazla bağımlı olmasına neden olmaktansa beraber göğüs hastalıklarının yolunu tutardım. ya da yılbaşında hediye olarak champix alırdım. en azından denediğini görürsün. ama diş etleri çekildiğinde, dikkat dağınıklığı ve bulanıklık yaşadığında, başı ağrıdığında, sindirim problemleri yaşadığında yanında olup yardımcı olmak zorundasın. tabi gerçekten onun sağlığını önemsiyosan.
  • cikolata selalesi  (28.11.15 08:10:32) 
çikolata şelalesi +1

sigara içerken babana benzemesi 3 yıldır neredeydi? içten bir şekilde sağlığı için endişelensen anlardım ama kalkıp "babama benziyor o yüzden içmesin" dersen o iş olmaz. mesela o da senin hagi forman için kim bilir neler düşünüyordur da saygı duyup ses çıkarmıyordur... bilemezsin.
  • littlejack  (28.11.15 08:40:49) 
Biten değil de, başlayacakken başlamayan var.


  • [silinmiş]  (28.11.15 08:40:58) 
sigara sevmeyen insan sigarayla yapamıyor.
ben bu nedenle erkek arkadaşımla aynı evde yaşamıyorum. sigara kokusu midemi bulandıran, dumanı ise ciddi anlamda başımı ağrıtan bişey. onun evi kötü koktuğu için, benim evim kötü kokacak diye evde vakit geçirmekten kaçınıyorum. kış günleri mekanlarda sıcacık oturmaktansa, kapı önlerinde büzüşmekten de fenalık geldi. kendisini seviyorum ama sigaradan nefret ediyorum, kabullenemiyorum.
bunun hassas bir sorun haline gelmesinin nedeni onun benim rahatsızlığımı kapris olarak görmesi. ben ise sigaranın yukarıda saydığım sıkıntılar bi yana onun bi şeye bu kadar bağımlı olmasını anlayamıyorum. ailesinde bu nedenle ciddi rahatsızlıklar yaşamış olan insanlar da var. sanırım ben kendisine sorsam senin sorunu, sigarayı tercih ederdi.
fakat ne dolmuşum..
  • manuel mandalina  (28.11.15 09:00:43) 
sigara icen birine icme diye bastirip akil vermek beni benden alan bir sey.
ictigim sigara konusunda beni elestirmeye kalkan herkesi (esim de dahil) kesin bir dille uyardim. kimsenin haddine degil. kimseyi de rahatsiz etmiyorum bu konuda.

sizin de haddinize degil. cekemiyorsaniz, cekici bulmuyorsanız birakirsiniz. monte kristo kontu degilsiniz. rest cekmeyin.
  • uuth  (28.11.15 09:16:02 ~ 09:24:26) 
Sigara kokusu kadar pek az şeyden rahatsız olurum. Kadın ya da erkek, biri sigara içiyorsa, gözümden düşer. Seni çok iyi anlıyorum. Madem öyle neden başladınız sorusu biraz acımasızca geldi bana. Merak ettiğim, bu kadar sorun ettiğin bir duruma onca zaman nasıl katlandın? O geçmişe, "sigara ya da ben" bencilce ve mantıklı değil. Karşılıklı hoşa gitmeyen bir şeyi bırakarak anlaşmaya çalışın.


  • harvey  (28.11.15 09:19:41) 
Ben sigara içen biriyle bırak sevgili olmayı, aynı ortamda 10 dakikadan fazla kalamıyorum. Bu nedenle hissetiklerinle ilgili sana hak veriyorum ama sen şu an bir şey talep edecek durumda değil gibisin. Yani sen zaten sigara içtiğini biliyordun, hadi seni sevdiğinden ya da senin baskılarından bunalıp bıraksa yine muhtemelen gizli saklı tekrar içecek. İnsanları bu durumda bırakmak hoş değil, en nihayetinde kocaman insanlarsınız niye senin yüzünden yalan dolan işler yapmak zorunda kalsın öyle değil mi? Bu özsaygısını yitirmesine de neden olur. Dayanamıyorsan, ki ben olsam ben de dayanamam, kendi yoluna gidersin. Ha sigara yüzünden ilişki mi biter dersen biter tabii, başka ne yüzünden bitecek zaten.


  • angelus  (28.11.15 09:23:40) 
Evet bencilce. İlişkinin başında kız arkadaşınız size sigarayı bırakma vaadiyle gelmediyse, böyle bir talepte bulunmaya hakkınız yok bence.

Sigaradan iğrenirim ama başkasından böyle bir şey isteme hakkını kendimde bulamam.
  • pike  (28.11.15 12:13:07 ~ 12:13:50) 
Bırak yanımdas sigara içtirmeyi 2 dakika önce sigara içen adamı arabama bile almam.
Kimse iğrendiği bir şeye katlanmak zorunda değil.Çok rahatsız ediyorsa ayrılık kararı çok absürt değil.

  • turkuaz  (28.11.15 13:14:47) 
sizlere uygun bir dille anlatacagim durumu daha detayli olarak pc karsisina gectigimde, sanirim bazi eksiklikler benzer prototipteki iliski/arkadaslarla ayni konumda olmamin onunu acmis bircok arkadasin nezdinde.

tum ilgili duyuruculara tesekkur ediyorum, cevaplari ben de enine boyuna dusunecegim bir yandan. tek bir hakli oldugunu dusunmuyorum en azindan; amacim "haklilik" olmasa da, muhatabimi, tamamen karsi oldugum bir olayda dahi olumlayabilmek iletisimimizi daha iyi etkileyecektir onumuzdeki surecte.
  • ateistanbul  (28.11.15 16:50:29) 
bence kadinin hayatindan derhal cikin.


  • e haliyle  (28.11.15 17:18:13) 
3 yıldır aklın nerdeydi arkadaşım? Yani anlatmadığın detayları bilemem ama anlattığın kadarıyla haksız gözüküyorsun. Madem senin için sigara içilmesi bu denli önemli bir sorun baştan hiç sigara içen biriyle ilişkiye başlamamalıydın. Dile kolay 3 sene bu, 3 gün değil ki. Eğer ki sabrederim, idare ederim diye başladıysan o da yanlış çünkü bunu yapamayacaksın. Yapmak zorunda değildin. Sonuçta kız sana bırakırım diye söz de vermemiş.Ben de 33 yıllık hayatım boyunca sigara kullanmış biri değilim ve sigara ve kokusundan nefret etmesem de hiç hoşlanmam. Ama hayatımdaki insanın tercihlerine saygı duyarım sonuçta koskoca insan çocuk değil sigaranın zararlarını o da biliyor. Buna rağmen hala içmek istiyorsa içer. Gizli gizli çocuk gibi içmesi daha kötü. Benim şartlarım yanımda içmemesi ve yakınlaşacağımız zaman hijyen-koku vs. gibi şeylere dikkat etmeseydi. Nitekim kendiliğinden bıraktı. Ama hiçbir zorlama-baskı yoktu. Zorla olmaz bu işler. Sigara ya da ben gibi bir rest, kendini sigarayla bir tuttuğunu gösteriyor ajkjdkj. Çocukça davranıyorsun. İstemiyorsan tabii ki ayrılırsın ama ben senin sevgilin olsam bu tavrın yüzünden ben senden ayrılırdım. Hem zorla güzellik olmaz, hem de 3yıl bu şekilde okeyleyip, sonra sigarayı bahane etmen yüzünden.


  • limoncello  (28.11.15 17:26:11) 
İlişkiye başladığınızda da tiryakiyse ve sen bile bile başladıysan, rest çekme hakkın yok. Çekersen de babayı alırsın, totoyu avuçlarsın ve hiçbir şey deme hakkın olmaz. Alkole bağımlısın, bunu kabul etmeyip sevgiline çamur atıyorsun. Sigara ve sevgilin bir bütün, bunu kafana koy. "Yeaa ben sigarasız şekilde alayım" diye bir dünya yok. Kendi bırakmaya karar vermediği sürece senin yapabileceğin bir şey de yok.

Not: Savunduğuma bakma, ben sigara içmiyorum. Ama onu anlayabiliyorum. Sigara içen biriyle de sevgili olmam.
  • yirmisantim  (29.11.15 00:51:26) 
Hatanın neresinden dönsen kar. Bencillik de olsa yapacak başka bir şey yok.


  • arnold schwarzeneger  (30.11.15 08:43:41) 
cevaplarin kalanini -gec de olsa- simdi okudum, ilgililere tesekkurler.


  • ateistanbul  (03.02.16 04:50:40) 
ayrılmışsınız işte, buraya yazmanızdaki amaç ne? vicdanınızı rahatlatmak mı? bence birine herhangi bir şey dayatmak çok bencilce ama yapamıyorsanız da yapamıyorsunuzdur. ayrılmışsınız, bitmiş.


  • rivulet  (03.02.16 08:10:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.