[]

allahını seven açıklasın - 14. istanbul bienali

geçen bu bienalin kavramsal çerçevesini okumak istedim. okuduğunu anlayan bir adamım. hatta serra yılmaz ve ıslak köpek'in performansını da izlemişliğim var. fularla okudum, pipoyla okudum, gözlükle okudum anlamadım. ne demiş bu?

“TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori. 14. İstanbul Bienali. çizginin nerede çekileceğini, nerede geri çekilmek gerektiğini, nelerden faydalanılabileceğini ve neyin öne çıkarılabileceğini aramak üzere yola çıkıyor. Bienal bunu ‘açık bir denizde, yüzey düzken parmak uçlarıyla, derinlere inildiğinde, katlanmış kodlama katlarını açmadan’ yapıyor. "

bienal.iksv.org

 
ne dediğini bilmeyen birinin cümleleri bunlar. salakca bir tercüme bile olabilir.


  • e haliyle  (25.11.15 20:51:27) 
bunları da modern sanat diye kakalıyorlar ya ona yanıyorum ben.


  • peace.on  (25.11.15 20:56:53) 
öhöm, ilk cümleler net zaten, neyin ne olduğunu anlamak-aramak için yola çıkıyoruz demiş. Son cümlede de, açık denizde parmak uçlarıyla anlam arayan yani dümdüz basmak yerine çekingen bir tavırla, "yoğurdu üfleyerek" "parmak uçlarıyla yürüyerek" sessiz-sakin, naif bir çekingenlikle arayan bir bienalden bahsediliyor. Tahminimce yüzey düzken böyle yapılması insanların olmayan şeyleri çok büyütmesi, gereksiz önlem alma gibi davranışlarına karşı sessiz bir çığlık, adeta karşıt bir deniz börülcesi!

Derine inildiğinde durum daha vahim. Katlanmış kodlama katları derken, kanatları ya da katmanları demek istediğini varsayıyorum çünkü kodlama katı olamaz. Kodlama kanatlarını açmadan dersek, denizin altında "kanat" yani "uçmak" ile bir tezat yaratılmışa benziyor. Deniz içinde zıplayan insan uçtuğunu sanabilir, bienal neyin ne olduğunu anlamlandıramayan insanlara adeta bir tokat gibi kodlama kanatlarını çarpıp "durun! siz uçmuyorsunuz, yüzüyorsunuz" demeyi kendine bir görev edinmiş gibi duruyor.
Eğer kodlama katmanları olarak düşünürsek, burada Freud'un psikoseksüel gelişim kuramından bahsetmek istiyorum. İnsanlar neyin ne olduğunu, nerede geri çekilmek nerede öne çıkabileceğini anal dönemde ve belki sonrasında fallik dönemde öğrenebilir. Bariz bir şekilde deniz-çiş ilişkisi kurulmuş ve anal dönemdeki planlama, insanın karakterine işleyen ne zaman kaka yapabilirim ne zaman yapamam düşüncelerinin bir izdüşüm olarak bienalin eşsiz eserleri örnek gösterilmiştir.

sanırım yeterli bir açıklama oldu, iyi günler efenim.
  • rodriguez2  (25.11.15 21:07:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.