[]

suriye'deki türkmenler?

suriye'deki türkmenler muhabbeti ne? olaylara uzak biri olarak şöyle hatırlıyorum, suriye halkı esad'a karşı ayaklandı. öso vardı o ara suriye yönetimiyle çatışan. sonra ışid türedi, radikal sebeplerle ülke gözetmeden mezhebe göre insan öldürmeye başladı. öso azalarak bitti niyeyse. suriye rejimine muhalifler denilen grup öso'yu da mı içeriyor? türkmenler hep orada mıydı? yeni duymaya başlıyorum isimlerini. şu an orada ışid, türkmenler, muhalifler ve suriye askerleri mi var yerel olarak?




 
Suriyedeki turkmenler: guc kaybeden tum ulkelerde virus gibi yayiomaya baslayan cihatci idlami terorist gruplarin, iclerinde turkmen agirlikli olanlarinin adi.

Onun disinda isid ve oso ile aynilar hicbir farklari yok.

Umarim kokleri kuruyaba kadar bombalanirlar.
  • tchuck  (25.11.15 06:56:52) 
1 Öso yu da içeriyor.
2 hep oradaydilar.
(türkiye ile akrabalık bağları her zaman vardı)
3 tabii bunlarla beraber iran rusya israil amerika vb. de işin içinde ama asıl yerel olarak imansızlıkla islamın çatışması var.
türkiye'ye her yönden yakın bir hükümetin/rejimin kurulması işlerine gelmiyor.
  • 1adam  (25.11.15 07:34:26) 
"turkmenler bombalaniyor", kitleyi galeyana getirip bir kirmizi cizgi cekmek icin pompalaniyor.
tarihsel olarak suriye'deki turkmenlerin yasadigi buyuk sikintilar, baski, katliamlar filan yok. hatta iclerinden bakan, general filan cikiyor.
(yakin gecmiste bombali saldirida oldurulen suriye savunma bakani general hasan turkmen, sunni bir turkmendi misal)

zaten turkiye'deki mevcut hukumetin turkmenlerle, turklerle ilgili bir hassasiyeti yok. tarihsel olarak en buyuk sikintilari kuzey irak'taki turkmen kitlesi yasamistir. hem saddam, hem de kurtlerin elinden zorbalik, katliam gormuslerdir. ama yakin gecmiste pekcok katliama, multeci krizine, ates altinda kalan turkmen yerlesimlerine filan bizim hukumetler sessiz, tepkisiz kalmistir.

suriye jebel turkmen bolgesinde, elbette mevcut ic savas kosullarinda kendi topraklarini korumak adina silahlanmis yerel topluluklar da vardir.
ancak cogunluk, ve egemen gruplar, kaide baglantili. bunlarin icinde sadece turkmenler yok, bolgede cecenler, kuzey afrikalilar, uygurlar filan da yogun etkinlikte.
bu topluluklar yakin zamanda alevi ve ermeni yerlesimlerinde katliamlar gerceklestirdilerdi.

turkiye'deki kitleler, bilhassa suriyeli multecilerin durumu nedeniyle olusan kriz vesilesiyle, suriye'deki hukumet politikalarini desteklemedi.
sokaklara dokulme, gosteriler, kampanyalar filan olmadi.
ama bu kitleleri galeyana getirmek kolaydir, uygur'lar icin yapilan kara propagandalardan da gorduk.

bugun o bolgede cephede kaybeden gucler, bu cabuk galeyana gelecek kitleleri harekete gecirerek bir kamuoyu ve bir momentum yaratmaya calisiyor.
benim acimdan gorulenlerin asli budur.
  • viva paulista  (25.11.15 07:54:50) 
sivil turkmen kalmamistir muhtemelen, silahlanalari da suriye devletine karsi ayaklanan oso, el nusra vb gibi teroristler.
cihatci tum pisliklerin koku kurusun.

  • uuth  (25.11.15 07:55:08) 
tarihsel süreçte sünni arap ve türkmenler katliama uğradılar.
1982 de hama kentinde askerin şehri kuşatıp yaptiklarini internette okuyabilirsiniz.
Hatay'da bulunuyorum. Doğrudan konuştuğum bir çok suriyeli var bu konuda.
  • 1adam  (25.11.15 09:33:59) 
yukarida acikladik, ama sunlari da ekleyelim.

hama'da 82'de yasanan katliamin turkmenlerle ilgisi yoktur. carpitmanin, iki yuzlulugun bu kadarina pes!
hama'daki kanli kiyim butun kaynaklarda "ihvan-i muslimin" (musluman kardesler)e karsi yapilmistir diye gecer.
turkmenler yonelik etnik, irksal, milliyetci saikle bir katliam yoktur.

irak'ta ise 59'dan isgal yillarina, daha yakindaki 2013-2014'de tuzhurmatu'ya pekcok katliam vardir. bunlar insanlari turkmen olduklari icin hedef almis, agaclara asmis, zindanlarda iskencelerle curutmus, ve bizim hukumet susmustur. hani simdi "turkmenleri vuruyorlar" diye aglayanlar var ya! iste onlar ve onlarin babalari dedeleri susmustur.

yalancinin bayrak sallayani ise, durumu "asıl yerel olarak imansızlıkla islamın çatışması var." diye itiraf ediyor zaten.
bu ne demek?
bu adamlar milletin gozunun icine bakip imanina karar veriyor, imansiz gordugunu de katlediyor demek.
sonra da enikleri buraya gelip "imansizlarla catisiyoruz" diye klavye tiklatiyor demek.
(bunu 2014 agustos'unda azez kasabasi'na bagli 21 turkmen koyu bu yobazlar tarafindan ele gecirilip, turkmenler katledilirken de gorebilirdiniz. sustular, onayladilar. bu grup yine 2014'de ermenileri keserken, surerken hic mesele yoktu, bu yobazlar susuyordu)
aramizda iste bunu savunan, alkislayan alcaklar var.
  • viva paulista  (25.11.15 12:33:42) 
Türkmen gruplar dediğimiz hep öso'nun nusra'ya yakın olduğu tarafta bulunan gruplar. Türkmenler değil, cihadçılar bombalanıyor diye ayağa kalktı bizim hükümetimiz. Derdi türkmenler falan değil çünkü. Öyle olsa geçen sene amirli'de türkmenlere saldırılırken bir laf ederlerdi. Onun yerine orada ırak ordusu, peşmerge, pkk, pyd hepsi birlikte yerel halka yardım ederek o kuşatmayı savmıştı. Yani türkiye dışında hemen hemen cihadçı olmayan her grup yardım etti onlara, ama şii olduklarından ülkede gündeme bile gelmediler.


  • noluyo yaa  (25.11.15 12:44:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.