[]

avrupalılardaki istanbul merakı

istanbul, yaşayanlar için stresli olsa da turistik anlamda epey güzel şehir tabii fakat son zamanlarda avrupalı gençliğin gözde şehri olmaya başlamış durumda sanki.

yurtdışında yaşıyorum, kime istanbul desem "gelmeliyim, herkes istanbul'dan bahsediyor, çok merak ediyorum" benzeri tepkiler alıyorum. istanbul her zaman ilgi çekiciydi ama gençler arasında bu denli merak konusu değildi diye hatırlıyorum. bunu sağlayan nedir?

yani şehrin geneline bakarsak güzelleşeceğine çirkinleşiyor, daha da kalabalıklaştı, millet istanbul'dan kaçmak için yer arıyor. bu avrupalılar ne buluyor istanbul'da? son 5 senede artan bu merakın sebebi ne? etkinlikler çoğaldı desek, etkinliğin kralı mevcut bulunduğum yerde. bu kaotik düzen mi hoşlarına gidiyor acaba? yani klasik tarihi mekan olmasından dolayı değil bu tepkiler, onu da söyleyeyim. son beş senede bir anda arttı. cihangir-galata çevresinin gelişmesiyle doğru orantıda ilerledi hatta sanırım bu merak, tuhaf.

 
millet gelip 2 hafta kalıp gidiyor. senin gibi iş çıkışı trafiği, bayram trafiği, yol çalışması trafiği, köprü trafiği çekmiyor ki.


  • ayiadam  (23.11.15 16:41:14) 
bence türk hava yolları'nın yükselmesi ve buna bağlı istanbul reklamlarının çok daha geniş kitlelerce izlenmesi ve ciddiye alınmasıyla alakalı.


  • nundu  (23.11.15 16:41:24) 
avrupada nası oldtownlar varsa istanbul'da da aynı şekilde, belli yerlerin dışına çıkmıyorlar. sultanahmet, karaköy, bebek falan gittikleri yerler. çok güzel aslında yaşadığımız şehir.


  • sayns  (23.11.15 16:50:41) 
burada geçinmeye çalışmak ile eğlenmek arasında çok fark var.
eğlenmek istersen ve paran varsa çok güzel şehirdir.
yaşamaya çalışanlar nefret eder.
  • uuth  (23.11.15 16:51:52) 
Fakirsen zor da zenginsen şahane bir şehir.


  • mistreated  (23.11.15 16:57:12) 
istanbul (tarihi) bir turist için sayılı şehirlerden.

yani size bir roma, bir şam, bir kudüs var şu cihanda bir de istanbul diyeyim.
  • varg  (23.11.15 17:01:21) 
cünkü istanbul'da sokakta hayat var, haftanin hangi günü olursa olsun, saat kac olursa olsun.


  • shi aila  (23.11.15 17:04:25) 
Erasmus ile gelen Fransa'nın köyünde büyümüş genç Cihangir'de ev tutuyor, okula ya GS Üni ya Boğaziçi'ne falan gidiyor, akşamları Beyoğlu, nadiren Kadıköy'e geçiyor. Sabah 6'da kalkıp Ümraniye'ye gitmeye çalışmıyor ki. Metrobüs'le bile nadiren işi oluyor. Bir sürü zamanı var, vapura biniyor manzara izliyor mis gibi, Kapalı Çarşı'da geziyor, doğma büyüme buralıyım, benim daha önce adını duymadığım manzaralı tepelerde en az haftada bir kez bira içiyor falan. Sonra gidiyor arkadaşlarına anlatıyor. Normal bence.


  • r_u_h  (23.11.15 17:05:05 ~ 17:06:35) 
Shi aila ve r_u_h çok net açıklamış.

Mesela şehrin ortasından geçen büyük nehir orada deniz taşıtı ile ulaşım tuna boyunca birçok şehirde var fakat boğaz kadar geniş ve de sonunda kıta değiştiren yok.

Mesela ışıklarda karşıya geçmesinden, esnafına her yerde kaos var, kalabalık var, hareketlilik var. Bu onlara çekici geliyor çünkü genellikle çok sakin şehirler.
  • nawar  (23.11.15 18:39:46) 
evet kur farkını da eklemek lazım. 1000 euro ile gelen bir kişinin 2 haftada bunu harcadığını düşünün. 3200 lira yapıyor şu an ve iyi para yani ):)


  • burya  (23.11.15 18:50:47) 
ben de erasmus yaparken almanyada, alman gençleri de istanbulda erasmus yapmak istiyordu. istanbul deyince, herkes bir oww woowww şöyle şahane böyle güzel. bunun ilk nedeni, bu insanların avrupa zaten ayaklarının altında, 3 saat amsterdam 2 saat belçika vs ve şehirler birbirine benziyor. ama uçakla aynı mesafedeki istanbul a geldiklerinde afallıyorlar, sonuçta kültür birden değişiyor. yani ilk denen farklılık istemeleri. avrupanın küçük şehirlerinde zaten sosyal hayat çok fazla yok, özellikle hafta içi.. ama istiklal caddesindeki hareketlilik acaip hoşlarına gidiyor...

tatil için gelenler de zaten ya taksimde ya sultanahmette kalıyor. e her yer yakın. yürümeyi seven insanlar. dolayısyla istanbul çekici geliyor...

tabi şöyle durumlar da var. bi portekizli arkadaşımın babası istanbul'a toplantıya gelmiş. 2 gün de extra gezmek için kalıcakmış ama adam toplantı biter bitmez atlayıp uçağa dönmüş. az kalsın deliriyormuş trafikten kalabalıktan vs :)
  • omonia  (23.11.15 18:56:34) 
İstanbul'un old town'ını Avrupada belli başlı yerler dışında geçecek yoktur.
Kültürel çeşitlilik çok ilgi çekici.Mesela sadece 2-3 Alman şehrini gezseniz kalanlarını gezmeye değmez.Hepsi birbirinin aynı ama İstanbul'a kültürel olarak eşdeğer bir Avrupa şehri yok.

Avrupada refahın en yüksek olduğu İsviçre'de Basel ve Zürih gibi şehirler benim gördüğüm en sıkıcı yerler arasındadır.

Konfor ve hayat kalitesi başka şey,gezip görmelik yer olması başka şey.
  • turkuaz  (23.11.15 19:13:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.