[]

PC reset problemi

Bilgisayarımız bir süredir kendi kendini resetliyor. Reset olayı, örneğin, normalde rahatça çalıştırması gerken bir oyunu full-hd çözünürlükte açtığımızda oluyor. (Çözünürlüğü düşürünce sıkıntı yok). Veya mesela 3d grafik/animasyon programıyla çalışırken de olabiliyor. Herhangi bir mavi ekran, hata mesajı veya hata raporu söz konusu değil. Direkt resetleyip yeniden başlıyor alet.

İstiyoruz ki problemli parçayı yenisiyle değiştirelim. Fakat hangi parçanın buna sebep olduğunu anlayamıyoruz. Sizce sorun neyden kaynaklanıyor olabilir? Güç kaynağı? Ekran kartı? RAM? Başka bir şey? Bize güç problemi gibi geldiğinden yeni PSU alıp taksak mı dedik ama emin olamıyoruz. Boşa para harcamış olmaktan korkuyoruz.

(Not: Mevcut parçaların yerine başka parça takıp deneme yapma imkanımız yok).

 
ekran kartı sıkıntılı, en ufak bi error versin bilgisayar kendini kapatır veya resetler. aşırı ısınmadan dolayı da olur ama çözünürlük etkeni demişsiniz. bence parça sorunu var.


  • masa penisi  (22.11.15 19:10:00) 
@masa penisi

İşlemci ve GPU ısı değerlerini izliyoruz. Onlarda bir anormallik göremedik.

Güç kaynağı neden olamaz sizce? 750'lik bir PSU kullanıyoruz. 3 yıldır yoğun kullanıldı. Acaba dedik o mu eskidi, yetişmiyor... Sırf ekran kartımız 550 watt istiyormuş çünkü. 2 hdd+2 ssd ve i7 işlemci de var.
  • youkoso hitori bocchi  (22.11.15 19:31:17) 
En görünürü elinizde ömrü bitmekte olan yada yükü kaldıramayan bir psu olma ihtimali.

Ben olsam önce ekran kartı testi yaparım bu windowsun derecelendirmesi dahi olabilir. Eğer res atarsa, eşten dosttan mümkünse yüksek watt lı bir psu bulup tekrar denerim en azından sorundan emin olma şansım olur para harcamadan. Yok eğer yine ikinci psu da da atıyorsa ekran kartını denemek icap eder. ama iddaya girecek seviyede psu olduğunu düşünüyorum.
  • wallcan  (22.11.15 19:32:05) 
Buyuk ihtimalle 1. Ekran karti 2. Guc kaynagi.

Ekran kartindan olup olnadigini anlamak icin harici ekran kartini devre disi birakip o sekilde yuklenin grafik islemlere. Cpuya baya yuk binecektir gpunun isini de ustlenmeye calistigi icin. Eger o sekilde sorun ciknazsa ekran kartidir cok yuksek ihtimal.

Ya da soyle yapabilirsiniz. Gpuyu degil de cpuyu asiri yoran bir islem yaptirabilirsiniz. Bu da guc kaynagini test etmenizi saglar.
  • floydian  (22.11.15 19:32:47) 
aklıma gelmedi siz değinince noktaya şimdi flaş yandı, wallcanın dediği gibi psu kaldırmıyor olabilir. ekran kartlarının üstünde ekstradan bi power soketi oluyor psu dan gelen bi kablo oraya takılıyor. böyle bişeyden haberiniz yoksa bi kontrol edin.


  • masa penisi  (22.11.15 19:34:37) 
@wallcan

"Windows derecelendirmesi" dediğiniz Windows'un genel performans derecelendirme olayıysa orda en düşük puan 7,8 çıkıyor. Grafikle ilgili olanlar 7,9... Onu mu kastediyorsunuz?
  • youkoso hitori bocchi  (22.11.15 19:46:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.