[]

müslümanların tatlı telaşı

gazanız mübarek olsun, bu sefer cidden sıçtık. avrupanın 80%'inin gözünde teröristten başkası değiliz artık.

vize almayı falan geçtim, imaj bu defa hepten sıçmış görünüyor. italyan kanallarında fransa saldırısından beri abartısız her akşam (yemin ediyorum her akşam) islam tartışılıyor hem de öyle böyle değil. itin götüne sokuyorlar resmen (islam barış dini değildir, kafirlerle savaşmayı emreder, kadınlar baskı altındadır, şöyle kötüdür, böyle kötüdür vs.). kamerayla cami basıyorlar ki basılan adamlar faslılar, çizilmiş imajın iyice içine ediyorlar.

şu an televizyonda türkiye ışidi açıkça destekliyor, erdoğan mı putin mi daha fena diktatör gibi şeyler konuşuyorlar. can dündarla roportaj yapmışlar, yakalanan tırları anlatıyor. haberturk'ten şefik diye bir adamla aksaraya gidip sahte pasaport alıyorlar, suriyelileri falan gösteriyorlar. işte fransız saldırısındaki suriye pasaportu da böyle alınmış olabilir diyip türkiyenin teröristler için nasıl cennet haline geldiğini anlatıyorlar. bu olaylara özellikle yunanistan maçındaki yuhalamalar çok fena etki yaptı. bilmiyorum türkiyede nasıl tepki verildi, üzeri bile örtülmüş olabilir ama burada her gün konuşuluyor.

sanıyorum ki diğer ülkelerde de durum aynı. gazete makalelerindeki yorumlardan böyle anlaşılıyor.

kıssanda hisse;

1) kurunun yanında yaş da yanar, pembe popolu beyaz türkler sıkıntı yaşamaya hazır olun.
2) müslümanlara da barış dinleri ile hayırlı huriler.

 
yunanistan maçındaki yuhalama olayı da artısı oldu bu işin. türkler bildiğin terör destekçisi diye düşünüyor insanlar.


  • ayiadam  (19.11.15 23:05:27) 
nasıl da bulmuşlar istedikleri cevapları alacak insanları?
görmek istediklerini görüyorlar. sen de karşılaştığın yerde islamofobyanın tehlikeli olduğundan, nefret suçu olduğundan bahsediver. bunun için bir inanca sahip olmana gerek yok.
öldük bittik yittikçilere kanıp kafanı kum içine sokma. birçok yerde de bunun islamla dinle ilgisi olmadığı anlatılıyor, paylaşılıyor gündem oluyor. dünyanın her yerinden cevap veriliyor. avrupa medyası amerika medyasında röportajlarda gerekli cevaplar veriliyor ve o videolar sosyal medyada tt oluyor.
yunan maçındaki ayıbı sadece bizler değil, tc devleti de birinci ağızdan bu saygısızlığı kınadı. fransanın yanındayız dendi.
bu tahriklere gelmeyin.
  • vaktiyle iyi biriydi  (19.11.15 23:06:59 ~ 23:09:46) 
"Simdi o oyle degil kuranda yaziyor aslinda..."'nin ingilizcesini ogrenmemiz lazim ulkece.


  • floydian  (19.11.15 23:08:32) 
cevap verilecek, doğrusu anlatılacak bir durum yok ortada. adamlar aydınlanmış, islamın ne menem bir şey olduğunu anlamışlar, özünü bas bas bağırarak anlatıyorlar.

kuran kin, nefret kusuyor müslüman olmayanlara diyorlar. ne diyem, öyle değil, onlar islamı yanlış biliyor, tatlı su müslümanı türklere sorun mu diyem? tüm bu olanların sebebi zaten islama göz yummaktan dolayı. tatlı su müslümanlığını bırakıp da islamın nasıl da nefret tohumları ektiğini kabullenip, bir baskı, bir kamuoyu oluşturup reforme edilmesini savunmak yerine gözü kapatıp "omo onlor yonloş boloyor yhaa" demek ne kolay değil mi?

a ha konu yine yunanistan maçına geldi.
  • no christ requires  (19.11.15 23:12:02) 
ya gerçek islam bu değil sen de yani pfft islamofobiyi anlatıver sende yani kafanı KUMA gömme.

ne alakası var allah-u ekber diyip patlayan zibil zibil bu kadar insanın hepsi müslüman mı olmak zorunda yani?

ne alakası var bunun islam diniyle, biz zaten çözmüşüz bu konuları hep kutsal forumlarımızda; www.islam-tr.net

alıntılıyorum malum kişiden(ehm);

'Bir şeyi öldürdüğünüz zaman güzel öldürün; bu şeyi boğazladığınız zaman güzel boğazlayın, eziyet vermemek için bıçağı bileyin ve hayvanın kolay ölmesini sağlayın'

ne alakası var kardeşim, islam barış dini tamam mı lan!

ya bak duramadım;

bu cehape zihniyeti besledi işidi zaten, kılıçdar hep mağdur etti bizi böyle adamda lider vasfı yok abi zaten, tayyip vardı da başımızda allaha şükür ondan hala tek parça tek devlet tek millet tek vatan 3 çocuk halindeyiz, düşünsene bi de kılıçdaroğlunun başımızda olduğunu?

yerlerdi bizi yerlerdi, yatalım kalkalım allaha uzun adamı bu kadar uzun yarattığı için şükredelim.

ecdadının indirmek için uğraştığı fransız bayrağını facebookda profil fotoğrafı yapan torunlarıyız, ona göre yani biz de kınıyoruz tamam 127983127319 kişi kan dondurucu şekilde can vermiş olabilir ama gavur sonuçta, onlar da x yapmasalarmış y etmeselermiş bak etme bulma dünyası işte.

ne diyodum heh, kılıçdar...
  • Kykeon  (19.11.15 23:14:07 ~ 23:22:03) 
fransa olayı olsa da olmasa da zaten müslümanlar batı dünyasında terörist olarak görülüyor. yıllardır bu böyle... abd afganistan'I karıştırır, rusya çeçenistan'I karıştırır,israil ve abd ırak'I karıştırır, fransa libya'yı karıştırır. suç onlarda olmaz ama dağılmışlık duygusundan birlik duygusuna götüren oluşumlara hemen suçlanır. ebu gureyb cezaevinde olanların ışid'in oluşumuna etkilerini italyan kanalında tartışan gördünüz mü? ya da guantanamo da olanları? göremezsiniz. israil'in filistin'de uyguladığı zulmü bile tartışamazsınız kanallarda. ama bir filistinli kendini patlatırsa terörör olur. müslümanlar kendilerini batıya ne kadar anlatsa da batı kendindeki kabahati görmediği sürece onların görüşü değişmeyecek... batının görüşü umurumda değil...


  • gotic  (19.11.15 23:19:36) 
@gotic

tatlı telaşlı müslümanımız geldi, hoş geldi.

suçu hemen de başkasına atmak ne kadar kolay değil mi? tek ezilen müslümanlar mı birader? öyle bile olsa; adam ol da kullandırma kendini. ne diye devamlı müslümanlar kullanılıyor? demek ki bir yetkinsizlik var bu müslümanlarda. allah allah, hayırdır acaba, ne olabiir bu müslümanları bu kadar kullanılabilir yapan ya? acaba inançları olmasın?

bunu geç

islamın özünün inanmayanlar için ne kadar kötü olduğu, onlara yaşam alanı tanımadığı, nefret tohumu ektiği gerçeğini ne yapacağız? islamın olduğu yerde bir başka inanca yaşam yok. türkiyede olmasının tek sebebi de mustafa kemal tarafından yontulmuş olmamız. yoksa biz de böyleydik.

islam kötüdür, kendisinden olmayan islamdan gelecek tek şey saf kötülüktür. yalansa yalan diyin. suçu başkasına atmadan da önce bir dönüp elde ne var ona bakın.
  • no christ requires  (19.11.15 23:23:54) 
göremeyiz niye çünkü israil oğulları guatemalayı karıştırır, ameriga gider diyarbakır ceza evini karıştırır, gördünüz mü?

hayır, niye görmediniz çünkü sizin kalp gözünüz kapanmış.

dış mihraklar böyle böyle bizim çöllerimizdeki kumlarımıza, altlarındaki işleyemediğimiz ama global dünyanın inanılmaz derecede bel bağladığı bi yakıt olan petrole ihtiyaç duyar, biz daha petrol ne bilmezken adamlar uzaya gider.

sonra gelirler guatemalayı karıştırırlar çünkü yahudi bunlar hep.

batı doğu israiloğulları filistin üzgün surat.

filistin ölen bişey sonuçta ama bunu bilemezsiniz, israil huuu.

sonra da işte kılıçdar durur mu, yapıştırmış cevabı..

elinde viski kadehi demiş ki 'doğunun ne düşündüğü umrumda bile değil dostum, kahretsin! hahahahah doldur yahudi meyhaneci, içelim güzelleşelim'
  • Kykeon  (19.11.15 23:25:42 ~ 23:26:41) 
@gotic

bernie sanders diye bir adam var hiç duydun mu? kendisi abd başkan aday adaylarından liberallerden. bu adamın ırak hakkındaki üç lafından biri yanlış yaptık, bu müdahale ışd'i doğurdu, çok fazla insan hakkı ihlalinde bulunduk vs vs.

ayrıca afganistandaki çatışmaları anlayabilirim ama şii pazarında bomba patlatan sünninin suçunu abd'ye israile yüklemeyi anlayamam. dersen ki bunları cia fbi mossad yapttırtıyor müslümanlara, gerizekalı mı bunlar derim.

senin cumhurbaşkanın pkk demeden ışıd diyemiyor farkında mısın bunun?
  • ayiadam  (19.11.15 23:25:59) 
senin cumhurbaşkanın diyen arkadaş ne yedin ne içtin :) benim cumhurbaşkanım yok... bütün suç batıda demedim arkadaşlar :) batının suçunu görmeyip olayı müslümanlara yıkmayın dedim... son olarak islam şöyle böyle diyenlere de cevap vermeye tenezzül bile edilmez...guantanamo ile guatemela arasındaki farkı da birisi açıklasın :)


  • gotic  (19.11.15 23:31:08) 
Bu sene üniversiteye başladım, 4 yil sonrası için yurtdışında lisans ustu eğitim planim vardı. Acikcasi bu olaylar yuzunden sikinti yasamaktan korkuyorum. Bi arkadasim seneye amerikaya gidecek o da tedirgin mesela. Hani müslüman olsak dinimiz için o sıkıntıyı çekmeye belki razi oluruz da alakanız da yok.


  • ghilleinthemist  (19.11.15 23:31:12) 
kusura bakma kardeş de o cumhurbaşkanı hepimizin. türk vatandaşlığından çıktıysan bilemem tabi. oyunu kime verdiğinin önemi yok.


  • ayiadam  (19.11.15 23:34:11) 
ciddi cevap vermem gerekirse ki gerekir bence,

adamlar yüzyıllar dünyalarının kendilerine ait olan tarafında(senin lugatında israiloğulları ve gavurland oluyo burası) bunu görmüşler, müslüman patlayamamış müslüman kafa kesmiş, kafa kesememiş kumda boğmuş, kumda boğamamış gırtlağına çökmüş.

müslüman hep mağduru oynamış, hep poker face yapmış, müslüman hep huzur kaçırmış, müslüman öldürememiş huzuru kaçmış, müslüman öldürmüş huzuru kaçmış, müslümana derdin ne yavrum senin diye sormuşlar soran adamı öldürmüş sonra da demiş ki ben mağdurum, müslüman müslümana eziyet etmiş böylece eziyet eden müslüman eziyet edilen müslüman mağdur olunca otomatikmen mağdur sayılmış..

müslüman hiç yerinde durmamış anlayacağın, hep barış dini çiçek sevgi kardeşlik demiş hep kan dökmüş.

müslüman, allahının ismini toplum içerisinde seslice zikrettiğinde etraftaki insanlar korkuyla kaçışır olmuş, müslüman anlamamış.

kapılarını açmış gavurland müslümana, müslüman göç etmiş, ne dil öğrenmiş ne kültürünü genişletmiş ne düşünce yapısını değiştirmiş, müslüman huzursuzluğunu yaymış da yaymış etrafına.

evinde sakin sakin oturan ve müslüman olduğunu iddaa eden ama aslında ılımlı normal bi insan olan, ailesinden gelen bu dini öğretiyi her ne sebeptense bi türlü sorgulamamış arkadaş bütün bu olayları dezenformasyon olarak görmüş, o arkadaşın beyni rasyonalize etmeye çalışmış olayı çünkü asla canlı bomba olamazmış o arkadaş, ama müslümanım diyen 3 kişiden 2si hep şiddete meyilliymiş, lakin o öyle değilmiş ve bünyesi kabul etmiyormuş bunu, böylece ortaya israiloğulları, kılıçdar, cehape zihniyeti, yahudi bunlar, paralel yapı vb terimler çıkmış.

sessiz sakin müslüman bakmış israiloğulları tü kaka, yahudi dediğin şeyin kuyruğu var boynuzları var ve ağzından ateş çıkarıyor, cehape zihniyeti zaten dünyada kötü olan her şeyin en temel sebebi, kabede taşlanan şeyin de asıl ismi kılıçdarmış zaten, sessiz sakin müslüman bi aydınlanma ilizyonu yaşıyor, bi spazm geçiriyor kendi içinde.

sonra geliyor buraya diyor ki, guatemalayı karıştırdılar israiloğulları.

bu kadar ciddi olabildim.

not: guatemala temamıza daha uygun bence, aradaki fark da inan ki çok önemli değil.

öte taraftan batının müslümanı yıllar boyunca manipule ettiği de bi gerçek, hiç de saf ve iyi niyetle de değil hem de.

fakat gerçek dünyada suçlu hiç bir zaman mağdur eden değildir, mağdur olandır(bkz: adalet sistemi) ki müslüman bunu çok sevdiği için hep söyler, mağdur oldum ben der hep.

parmakla gösterip 'ama o önce benim saçımı çekti' demek yerine, ya da küçük sanal gülücükler yaratarak tartışmalardan en birinci çıktığını düşünmek yerine, müslüman bence artık bi soluklanmalı.

bugüne kadar ne oldu ne bitti hiç kimsenin umrunda değil sosyal medya çağında her şeyin ömrü 1 gün, en hit olan şey de paris katliamı şuan, vicdan otuzbiri bunun üzerinden yürümekte instagramda,

o yüzden kimse ne tarihi bilgileri, ne geçmişte ilk kimin neyi başlattığını umursamıyor müslüman.

adam bakıyor sakallı bi müptezel patlayıvermiş birden, ağzından çıkan son laf allahu ekber olmuş.

bitti bu kadar, suçlusun o dakikadan sonra çünkü o adamla kendini aynı şekilde tanımlıyorsun, dışarıdan görünen bu.

hiç kimse oturup da müslümana kim ne etti bunu düşünmek zorunda değil, insan gördüğüne inanır.
  • Kykeon  (19.11.15 23:39:28 ~ 23:46:59) 
@ no christ requires evinden bildiriyor...
bırak onu biz müslümanlar düşünelim. o beynin, genelleme konusunda level atlamış :)

  • 1adam  (19.11.15 23:40:52) 
oğlum fransayı siktir et aq. 2 milyon adamı niye aldın. hadi aldın niye incelemedin de ankarada bomba patladı, suruçta patladı, reyhanlıda patladı. bunlar da mı avrupa sömürgeciliği yüzünden? ya ölenler zaten kürt ve cehape zihniyetli ya siktir et zaten onları dimi?

ben sana söyleyeyim mi niye aldılar? suriye libya gibi olur diye aldılar. şurdan iki adam salarız esed gider sandılar. koskoca rusyayı göremediler ondan aldılar. mülteciler 3 aya gider sandılar.

ayrıca adam almak zorunda mı aq? madem çok dinini yaşamak istiyorsun pakistan iran suudi arabistan, hindistan malezya brunei endonezya niye almıyor? niye avrupa'ya koşuyor bu müslümanlar bana bunu söylesene niye iran'a koşmuyor niye pakistan'a koşmuyor?
  • ayiadam  (19.11.15 23:46:18) 
ee ne yapalım yani şimdi müslümanlar adamların gözünde teröristse? lan sanki birilerinin ağzından "haçlı" lafı çıkmamış gibi, ışid daha bu coğrafyada filizlenmemişken bu adamlar müslümana terörist muamelesi yapmıyormuş gibi davranyorsunuz ya ciddiden insan hayret ediyor lan. bir yandan oryantalizm ile bir yandan da oksidentalizm ile uğraşmak ciddiden zor bir iş aq.

bu türk insanındaki "yurt dışındaki imajımı zedeliyur" olayına da çok takığım ha. ülkesi nasıl daha iyi olurun derdinde değil, tek derdi imaj. kötü olsa bile iyi görünsün, ondan mutlusu olmaz.

belli ki orada yaşıyorsun, bu nedenle bir nevi etkilenmen normal de, yani koskoca medeniyetler, dinler tarihini filan bir insan ömründe yaşanan olaylarla sınırlayıp genelleyerek nereye varmaya çalışıyorsunuz anlamıyorum.

bu arada ciddiden islam'ı da bilmiyorsunuz ha. görüşler arasındaki çatışmayı, tarihini, meallerini, ali şeriati'yi, ebu zerr'i filan...

herif hadis linki vermiş iyi mi...

neyse, takılın siz öyle.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (20.11.15 00:01:25 ~ 00:21:13) 
çok da sikimde hacı. onlar önce 600 bin müslümanı endülüs te katletmenin hesabını versin.


  • ya ben lan neyse  (20.11.15 00:04:42 ~ 00:11:42) 
terörist gibi görmeseler çok severlerdi dimi müslümanları.
sallaaa..

  • jamswety  (20.11.15 00:07:07) 
bunları kabire girince tartısalım mı yavrum?


  • speranza  (20.11.15 00:25:42) 
ama yine de sorun sizde değil. bu sığırların içinde gerçekten de araştırıp okumak gelmez insanın içinden. ama araştırıp okuyun yani. şaka gibi hadislere filan link vermezsiniz bak belki o zaman. ben hala okuyorum.

burada da şu an bolcasının bulunduğu "şey"lere çok takmamak lazım.

he de geç.

bakın burada ne varmış;

www.youtube.com

bu öyle "müslümanlar pis kaka. teröris hepsi, potansiyel olarak teröris. batı çoh iyi, hristiyanlar süfer, zaten hristiyanlar cizas diye gafa kesmiyür" kafasıyla anlaşılabilecek bir şey değil. burada yüzyıllardır süren, kaynağının din olduğu söylenen ama aslında geri planda açıkça medeniyet çatışması olarak devam eden bir savaş var.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (20.11.15 00:31:43 ~ 00:43:00) 
La hani "300" filminde bir ucube vardı ya Perslere yaranmak için hainlik yapıyordu. yanaşmalık yapıyordu... siz de öylesiniz lan. Bugün müslümanlar dünyayı yönetse arap boku içinde yüzersiniz. Sizin derdiniz dünyanın sefasını sürmek. Para güç kimdeyse götünüz de ona döner.

Fransa'da 120 kişi öldü, dünya ayaklandı. Bu sayı Suriye'de 1 günde ölenlerin sayısı.

Irak'ta tam 250 bin müslüman aydını bilinçli olarak öldürdüler. Bir ülkenin geleceği bitirildi.

Tıpkı domuz gribinden 1 yılda ölenlerin sayısının Afrika'da 1 günde sıtmadan ölenlerden az olması ve koparılan yaygara... gibi bir manipülasyona alet oluyorsunuz sefiller. Bu manipülasyonu da ancak sizin gibi at gözlüklüler yer.

Zorunuza gidense bunu benim gibi adi bir müslümanın söylemesi.

Arkadaş, soru bile sormamışsın, topic açmışsın. Cevabı yok bir kere şu açtığın duyurunun. Amacın ne? Ekşi de hesabın yok da kusma ihtiyacı mı hissettin zehrini? O kadar mı acizsin? Çık dışarı arkadaşlarınla? onlara anlat bunları? Zaten meşrebi belli bir yerde bu neyin propogandası.

Neyse... Dursun bunlar burda. 10 saniyede 1 bakıyorsun belki bunu da okursun:

“1492 tarihi size neyi hatırlatıyor?” şeklinde bir soru sorulduğunda çoğumuzun vereceği cevap Kristof Kolomb’un Amerika kıtasını keşfetmesi olacaktır. Oysa, 1492 bizim çok önemli, önemli olduğu kadar da hüzünlü bir olayın tarihidir. Fakat bizler daha çok zaferlerimizi anmaya ve yenilgilerimizi unutmaya meyilli olduğumuzdan, söz konusu tarihte yaşanan hadiseyi pek hatırlamayız.

1492 tarihi, Müslüman Arapların 800 yıl süreyle ellerinde tutup Endülüs Devleti’ni kurdukları İspanya’daki hakimiyetlerinin sona erdiği tarihtir.

Ülkemizde daha çok futboluyla ve boğa güreşleriyle gündeme gelen günümüz İspanya’sına bakıldığında, bu ülkenin sekiz asır boyunca Müslümanlar tarafından yönetildiğini söylemek inanılması güç gibi görünüyor.

Bu yazımızda İspanya’nın Müslümanların elinden çıkışını ve Hıristiyanların Müslümanlara uyguladıkları terörün kısa öyküsünü anlatacağız.

İspanya Müslümanlar tarafından nasıl fethedildi?

İspanya’nın Müslümanlar tarafından alınışı, ilk İslam fetihlerinin son halkasını teşkil eder. Müslümanlar ilk olarak İspanya’ya 711 yılında ayak bastılar. Berberi asıl­lı Târik b. Ziyad kumandasında 12 bin ki­şilik bir ordu İspanya topraklarına girdiğinde bu tarihlerde İspanya'da hüküm sü­ren Vizigot Krallığı taht kavgaları, top­lum içindeki çatışmalar ve Yahudileri zor­la Hıristiyanlaştırma politikasının sebep olduğu çeşitli problemlerle karşı karşı­ya idi. İspanya’nın Müslümanlar tarafından fethedildiği haberini Vizigot Kralı’na ulaştıran kişinin şu sözleri Katolik dünyasının şaşkınlığını çok net bir şekilde ortaya koymaktadır.

“Topraklarımıza gökten mi indikleri, yoksa yerden mi çıktıklarını bilmediğimiz bir kavim geldi”.

İspanya fatihi Tarık Bin Ziyad’ın askerlerine unutulmaz nutku

İdrisî’nin Nüzhetü’l-müştâk adlı eserinde anlattıklarına göre,Tarık binZiyad, bu yeni kıtaya hükmetmekte öylesine isteklidir ki, İspanya kıyılarına çıktığında, askerlerinin savaştan kaçmalarını önlemek ya da geriye dönüş umutlarını kırarak onları savaşa motive etmek maksadıyla kıyıdaki gemilerini yakar ve onlara şu konuşmayı yapar.
“Askelerim! Gördüğünüz gibi önünüz düşman arkanız deniz. Sığınacak hiçbir yeriniz, sabretmekten başka çareniz yok. Düşman bütün gücüyle üzerimize gelecek. Dahası teçhizatları ve yiyecekleri bizimkilerden daha fazla. Oysa bizim kılıçtan başka silahımız, düşmanın elinden alacağımız ekmekten başka bir yiyeceğimiz yok. Müstahkem şehirler ve güçlü düşman karşımızda duruyor. Eğer ölümden korkmazsanız zafere ve Allah’ın size vaat ettiklerine ulaşabilirsiniz. Şunu iyice biliniz ki, bu savaşta benim sizden hiçbir farkım yok. En ucuz malın can olduğu bu pazara sizlerden önce kendi canımı sürüyorum. Canınızı düşünerek kaçmayınız. Zira hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz.”

Hoşgörü ülkesi

Müslümanlar İspanya’yı fethettikten sonra Endülüs Emevi Devleti’nin merkezi Kurtuba, Avrupa’nın en zengin kültür merkezi oldu ve 400 bin el yazma eser içeren kütüphanesiyle bir çok öğrenci ve bilginin uğrak yeri haline geldi. İspanya’da Müslümanların hakimiyeti 781 yıl devam etti. Bu süre içerisinde Emevi hükümdarlarının kurdukları yönetim altında Yahudiler ve Hıristiyanlar barış içinde yaşadılar ve dinleriyle adetlerini rahatlıkla icra edebildiler.
Endülüs sanatı ve Endülüs’te yeşeren kültür izlerini günümüze kadar devam ettirdi. İçerisindeki onlarca kanal ve havuzuyla, taş süslemesi ile suyun zarafetini birleştiren duvarları şiirle bezenmiş olan Elhamra Sarayı, Endülüs medeniyetinin seviyesini ortaya koyan en önemli eserlerden biridir. Saray, güneşin vurduğunda, inşası esnasında kullanılan harcın rengi dolayısıyla duvarları kızıla çalınca, Arapça’da “kırmızı” manasına gelen el-Hamra olarak adlandırıldı.

Sekiz asırdan sonra İspanya Hıristiyanların eline geçti

Endülüs Emevi Devleti, XI. yüzyıl başlarından itibaren siyasi açıdan zayıflama sürecine girdi. Devletin zayıflamasıyla birlikte, İspanya’da bağımsız şehir devletleri ortaya çıkmaya başladı. 1260’lı yıllara gelindiğinde Müslümanlar ellerinde bulunan bazı şehirleri Hıristiyanlara kaptırmışlardı.
Aragon Krali Ferdinand Kastilya Kraliçesi İsabel’in 1469’da evlenerek ülkelerini birleştirme kararı almaları, İspanya’da Müslümanlar için dönüm noktası olmuştur. Endülüs’ün İslam dünyası ile irtibatını sağlayan Cebel-i Tarık’ın da Hıristiyanların eline geçmesi durumu daha kötüleştirdi. Bir süre daha direnen Müslümanlar, Gırnatanın da Hıristiyanların eline geçmesi üzerine teslim olmaktan başka çare kalmadığını anlayıp, İspanya’yı teslim ettiler.

Endülüs'e ağıt...

1487'de Emîr Abdullah, Osmanlı Padişa­hı II. Bayezid'e bir elçi göndererek şehirlerini teker teker ele geçiren Ferdinand-İzabella çiftine karşı yardım istedi. Fakat, Osmanlı Padişahı II. Bayezid bu sırada bir taraftan kar­deşi Cem’le, diğer taraftan Memlüklerlemeşgul olduğu için istenilen yardımı yollayamadı. Buna karşılık Papa ve İspanya Kralı’na. birer mektup yazarak En­dülüs Müslümanlarının sıkıştırılmamasını rica etti, ancak bir sonuç alamadı. Gırnata'nın düşmesinden on yıl sonra 1502'de de bu defa şehirde kalmış olan Müslümanlar II. Bayezid'e elçi gönder­diler. Elçi, padişaha Endülüs Müslüman­larının maruz kaldıkları dinî baskıları ve bu baskılar karşısındaki çaresizlikleri­ni dile getiren Salih bin Şerif'in "Endülüs'e ağıt" adlı bir de kaside sundu.Arapça olan bu ağıtın bazı kısımları şöyledir:
Nazar değdi İslam'a Endülüs'te, bela üstüne bela
Yağdı yağmur gibi, o güzelim şehirler üstüne

Birer kilisedir artık camiler, mescitler
Her yanda çanlar, putlar ve baykuş uğultuları
Ey keskin kılıçlı kahramanlar ordusu,
Ey savaşın toz dumanı içinde kılıcı parlayanlar

Siz ey karşı kıtada, bin nimet içinde
Rahat ve mutlu yaşayanlar saltanat içinde

Sizin hiç haberiniz var mıdır Endülüs'ten
Bir siz kalmışsınız duymayan halimizi

Onlar sizden yana çevirip gözlerini ufuklara bakıp,
Bir imdat beklediler, öldürülen asker, esir düşen kadınlar

Ya rab, nedir bu çatışma, bu ayrılık İslam arasında
Alıp götürdü, nemiz var, nemiz yok, bir zulüm seli

Çevirmiş onları, dört yandan zillet uçurumları,
Dehşet içinde fırlamış gözleri, kimsesiz ve şaşkın...

Sende görseydin çığlıklarını, çırpınışlarını ey Allah kulu
Ocağından koparılıp satıldıklarını köle pazarlarında

O feryatlar senin de aklını koymazdı başında benim gibi
Koparır gibi bedenden ruhu, kopardılar anadan yavrusunu

Yeni doğan güneşin aydınlığı o kızlar ki
Öyle saf temiz, yakut ve mercandan dökülmüş sanki

O kızlar ki, sürüklenip sürüklenip saçlarından
Kirli yataklarına çekildi, kan kustu babaları
Eritir her kalbi bu anlattıklarımın birisi bile
Eğer varsa sende İslam'dan bir iz, ey insanoğlu

İlk çağrıya olumlu cevap veremeyen Sultan Bayezid, ikinci bir çağrı üzerine İspanya sahillerine Kemal Reis kumandasında bir filo göndererek Müslüman ve Yahudi birçok insanın Endülüs'ten kurtarılmasını sağdı.

Son hükümdar ağlayarak İspanya'yı terk etti

Son hükümdar XI. Ebu Abdullah Muhammed, Gırnata’yı teslim ettikten sonra ailesi ile birlikte sarayı terk eder. Dağdaki patikayı tırmanırken, tepeden son bir defa şehre bakar ve ağlar. Annesi Ayşe, "Ağla oğlum ağla! Vaktiyle bir erkek gibi savunamadığın şeyler için şimdi bir kadın gibi ağlamak yaraşır sana" der. Son hükümdarın Gırnata’ya elveda demek üzere dönüp baktığı ve hıçkırıklara boğulduğu bu nokta bugün “Arabın ağladığı yer” diye anılır.
Ebu Abdullah Muhammed, Daha sonra maiyetiyle birlikte Fas’a geçer. Orada beklediği ilgiyi görmez. Perişan halde, fakir bir hayat sürer. Akıbeti ve nerede öldüğü bilinmemektedir.

Endülüs'de Müslümanlar din değiştirmeye zorlandı ve yüzbinlerce Müslüman katledildi

Hıristiyanlar, İspanya’yı ele geçirdikten sonra din değiştirmeleri için Müslümanlara baskı yapmaya başladılar. Bu baskılar her geçen gün daha da artmaya başladı. Müslümanlar birkaç kez ayaklandı iseler de başarılı olamadılar. Hıristiyan olmak yada yurtlarını terk etmek arasında bir seçim yapmaları istendi. Bir kısmı ülkeyi terk ederken bir kısmı da Hıristiyan oldu fakat dinlerini gizlice yaşadılar. Tarihte İspanya’da gördüğü baskıdan dolayı din değiştiren bu Müslümanlara “Moriscolar” adı verilir. 1526 yılına gelindiğinde İslam dini İspanya’da resmen yasaklandı. Vaftiz olmakla beraber Müslümanlar gibi yaşamayı sürdüren Moriscolar İspanyollar tarafından daima şüpheyle ve küçümsenerek karşılandı. 1566 yılında Müslüman gibi giymeleri de yasaklandı ve daha sonra da İspanya’yı tamamen terk etmeleri istendi.
İspanya Müslümanlarının hazin öyküsünü Henry Charles adında batılı bir tarihçi “İspanya Engizisyon Tarihi” adlı eserinde şöyle anlatmaktadır.
“Bu uygulamada sorumlu olanlar o kadar insafsızdır ki, uzun süren yaz yolculuğunda gidenlerden fahiş yol ücreti talep ettikleri gibi molalar esnasında akarsulardan ve pınarlardan içtikleri su ve dinlenmek için oturdukları ağaçların gölgesi için bile para aldılar. Fransa’ya göç etmek isteyenlerden 40 bin düka altını istendi. Uzun ve sıcak yaz günlerinde göçmenlerin pek çoğu hastalanarak öldü. Bulaşıcı hastalık geçirdikleri gerekçesiyle gemilere bile alınmadılar”
Zorla Hıristiyanlaştırılmış Müslüman bir ailenin torunu olan İspanyol tarih profesörü Rodrigo de Zayas, İspanya'da Müslümanlara karşı yapılmış korkunç katliamın bilançosunu 500 yıl sonra belgeleriyle “İspanya Müslümanları ve Devlet Irkçılığı” adlı kitapta gözler önüne serdi. Bu kitapta Endülüs’te yüzyıllar önce Müslümanlara yapılan zülüm, işkence ve katliamlar ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Tarihçi Zayas’ın araştırmaları başka bir yazının konusu olabilir.
Endülüs Müslümanlarının bakiyeleri 17. Yüzyılın başlarında Osmanlı Padişahı I. Ahmed’in çabaları ile Kuzey Afrika’ya ve İstanbul’a getirildi. 100 yıldan fazla süren baskılar, işkenceler, engizisyon ve sürgünler, Müslümanların İspanya’da sadece izlerini bırakmıştı.
  • ya ben lan neyse  (20.11.15 00:45:41 ~ 00:46:43) 
@ya ben lan neyse

yazmışsın ama kimse okumayacak, instagram dünyasında böyle metinlere yer yok olaylar ve fotoğraflar var sadece.
  • Kykeon  (20.11.15 01:00:15) 
@kykeon: olsun. yarın google da arama yapan 1 kişi okusa yeter.


  • ya ben lan neyse  (20.11.15 01:04:53 ~ 01:05:07) 
@ya ben lan neyse, ırak'ta 250 bin müslüman aydını mı? gerisini okumaya gerek kalmadı sağol


  • cekilmis gayfe  (20.11.15 02:19:13) 
Oysa, 1492 bizim çok önemli, önemli olduğu kadar da hüzünlü bir olayın tarihidir
1492 tarihi, Müslüman Arapların...
Müslüman Arapların
Araplar
biz?

ne içiyor acaba
  • Big bada bum bum  (20.11.15 03:09:39 ~ 03:11:16) 
@big bada: aferin lan. okumuşsun.

@cekilmis: valla şu üniversite hocasına senden daha çok inanıyorum gayfe gardaş:

youtu.be
  • ya ben lan neyse  (20.11.15 06:25:53 ~ 06:29:35) 
soru nerede


  • neseranni  (20.11.15 06:53:05) 
ciddi komplekslerin var gibi bence içindeki Türkiyede doğmaktan dolayı oluşan aşağılık ve eziklik duygusunu çöz. Ne bileyim hristiyan ol, din haneni ve ismini değiştir belki rahatlarsın.

Terörizme gelince, ABDnin 1980lerde cihatçı yetiştirme programıyla başlayan bir süreç bu. Sovyetlere karşı oluşturdukları sistem 20 yıl sonra geri tepti.

Ha fransızlarda terörist yok, zira adamlar devlet terörizminde usta, Cezayirde, Libyada 1930lardan 60'lara kadar milyonlarca insanı katledip sonra çok güzel müslimler teröriz bizse özgürlüğün adasıyız modunda propaganda yapıyorlar. Senin gibi kendisinin özel olduğunu düşünen tiplerde balıklama atlıyor haliyle.

Türkiye arabistan iran mükemmel övgüsü yapmıyorum, her konuda çok eksik ve geri kalmış bir durumdayız durumdalar. Ve avrupanın ileri olduğu çok alan var, özgürlükler insan hakları olsun.

Fakat senin gibi kraldan fazla kralcı, biz çok boktanız biz teröristiz tüm müslümanlar gerizekalı bombacılar modunda ki tipleri görünce de midem bulanıyor, tiksiniyorum açıkçası.
  • KaraSakall  (20.11.15 07:19:11) 
@ya ben lan neyse, bu hoca daha komikmiş :) 270 bin okumuş ıraklı sniper ile vurulmuş dedi asdfasdfsadf okumuş mu lan şu çatt
bir insan prof oldu diye onu aydın, okumuş falan sanma. gerizekalı prof mu yok sanki piyasada? al bak bu da prof: www.youtube.com

  • cekilmis gayfe  (20.11.15 10:47:58) 
oh ne güzel.Sen hem açgözlülüğünden adamların ülkelerini böl parçala. Orada hakimiyet kurmaya çalış. Sana saldırılınca da ''müslümanlar çok reröre'' de. Olayın din olmadığını anlamayacak kadar aptallar mı yoksa kendi pisliklerini örtmeye çalışıyorlar. Müslüman değilim, ateistim. umrumda değiller, vizesiz gidilebilen,bu iğrenç politikalara bulaşmamış bir sürü ülke var. Hiç sıkıntı etmem onların vize vermemelerini. Hatta s.ktir olup gitmek istediğim bu ülkeyi bile sevebilirim. çok sinirlendim. :)


  • illa ki  (20.11.15 11:15:29 ~ 11:17:10) 
putin bence diktatör değil. uzun zamandır başkalarının sözlüklerini kullanıyoruz. en sağlam diktatör bence dikta altında yaşadığını anlamayacak kadar seni salaklaştıran diktatördür.

bunlar beklenen şeylerdi. sürdürülebilir kaos lazımdı, suriye'ye dalmak lazımdı, her zamanki gibi suçu üstlenecek bir enayi gerekiyordu, "sevgilim obama ile akşam telde konuştuk, çok tatlı kerata" modunda ihtiyaç dolu bir gerizekalı normalde hiçbir ülkede önemli, sömürüye açık bir mevkiye gelmemeli, ama bizimki gibi ülkelerde gelir, getirilir.

bunlar politika; bakan ne olacağını dünden görür; çünkü bu politika paterni olan bayat bir şey. avrupa ve amerika kendi oyunlarında el pençe divan durmaya hazır, aşağılık kompleksinden müteşekkil düğmesine istedikleri zaman bastıkları maşaları ve kuklaları varken "buradaki tasarlayıcı beyin benim/biziz" diyecek değil. amaçlarına ters bir kere, bu kadar zahmete neden girildi ki.

yapmasaydık, anlamak isteseydik, bilmek isteseydik, dinle ve mağdur edebiyatıyla bu kadar kolay manipüle olmasaydık.

son olarak bu politikaların uygulanmasını tasarlayanların kendi aralarında milletlerine hangi masalı anlatacaklarına karar vermeleri, onların milletleri ve getirildikleri meraksızlık ve zekasızlık seviyesi zerre umrumda değil, konuşsunlar,böyle devam ettikçe batacaklar çünkü parazitin konağa hep ihtiyacı vardır ama konağın parazite ihtiyacı yoktur; ha bunu anlamayan konaklar da onlarla beraber batacak. batının hastaları da ağlasın.

bu ikiyüzlülük olmasaydı şu çok gelişkin batının değirmeninin suyunun nereden geldiğini manipüle edilip duran "az gelişmiş" ortadoğuya baktığımızda anlardık.

bakıp anlayan gelişmişlerin adının diktatör olması bu durumda en doğal şey olur.

umursasaydık, anlasaydık. nasıl algılandığımız, ne yaptığımızdan daha önemli olacak kadar ikiyüzlü olmasaydık.

edit: konuk/konak karıştırmasıi kelime atlamak, disleksik afazik şeyler
  • godoşu beklerken  (20.11.15 11:26:25 ~ 11:37:06) 
Buraya çok uzun cevaplar yazılmış.
Şikayetler dış güçlerin şer odakları üzerine toplanmış. Vay efendim israilliler yaptırıyor, aydınlar kesiliyor vs.

Velev ki öyle olsun. Dedikleri gibi. Bir müslüman evladıda kalkıp demiyor ki, "biz mal mıyız? neden onların oyunlarına geliyoruz?"

Duyuruyu yazan arkadaş çok güzel açıklamış. Müslümanları işalla Uzun Adam kurtaracaktır. asdadfsg
  • Frederick Co  (20.11.15 11:44:35) 
250 bin ıraklı aydın baas rejiminin o çok sevci pıtırcığı evlatları mı, yoksa uday abimiz mi, yoksa ışıdliler mi yoksa dur dur şiileri patlatıp duran sunniler mi? bu aydınların içinde kaç canlı bomba var? ölen şiiler aydın mı yoksa kafir mi? sünni canlı bombalar aydın kapsamında değerlendirilebilir mi?


  • ayiadam  (20.11.15 11:45:34) 
belki de dini problem görenler olmuştur ama odaklanmak istememişlerdir. belki de güç kimdeyse onu tartışmak lazım, milletçe güçlüymüş sanrısına kapılacağımıza.


  • godoşu beklerken  (20.11.15 11:47:35) 
Sanki muslumanlar kendi icinde birbirlerine karsi cok huzurlu anlayisli sevgi ve baris icinde yasiyorlar.

Hani dis gucler hep ezmis ya benim bildigim ezilenlerin birbirlerine kenetlenmesi lazim.
  • floydian  (20.11.15 11:54:29) 
abicim, biz bu oyunun parçası olmasaydık da suriye'ye ve türkiye'ye dalmaya çalışacaklardı. o mayınları kaldırdığımız gün bu oyunun parçası olduğumuzu anlamak mümkündü.

o zaman her yerde savaş çığırtkanları entry sıçıp duruyorlardı, don't feed the troll artistliğine kapılmayıp troll mroll karşı entry yazayım deseydiniz örneğin, bilmem kaç bin okuru olan ve google endeksinde sonuçları en başta çıkan ekşi sözlüğü insanların ne çok okuduğu gerçeğini hatırlamış olduğunuzu gösterirdiniz en azından.

buna bile değerli zamanınınızı ayıramayıp daha sonra ağlamayın koçlar. yapmayanın günahını almayayım, genel konuşuyorum.

5 sene önce bayram değil, seyran değil eniştem beni niye öptü diyememişsen sınavdan çaktın, konuşma hakkın yok, otur ve sıfırına kaş göz çiz.

ya da git michael parenti, john perkins, edward said, noam chomsky, samuel huntington, woodrow wilson vs karşılaştırmalı bir iki şeye bak ve kendisini yönetmeyenin ancak yönetileceğini öğren artık. burada bunun yapılacağını 20 sene önceden bilen de varsa mesela sorunu artık kendinde ara ok.
  • godoşu beklerken  (20.11.15 12:02:46 ~ 12:05:30) 
hala gelip buraya yok 687 yılında efendimiz medinedeyken kafasına taş attılar filan diyor.

kardeşim manipule edildin, mağdurluğu benimsedin, kendini akıllı sandın ve yüzyıllarca oyuncak gibi ordan oraya fırlatıldın.

daha hala gelmiş diyosun ki mağdurum da mağdurum, içten içe hoşuna mı gidiyo bu mağduriyet senin?

ameriganın oyunu guatemalayı karıştırdılar hizbullah aslında kennedydi saddamı da asmalardı da besleseler miydi diyince çıkamıyosun işin içinden ve ezilmek bu kadar hoşuna gittiği için, mağduriyetten bu derece prim yapmaya çalıştığın için sen suçlusun.

kendi kendini mağdur etmek için gereken ne varsa yap, ondan sonra mağdur oldum diye şikayet et sanki her şey pembe ve şekerden yapılmaymış gibi, gerçek dünyada yaşıyosun farkındamısın?

git mağdur ol, israiloğulları niye guatemalayı karıştırmışlar ühüü rabia :(:(:(

eline 3 tane irrite edici telafuzu olan acayip kavram vermişler, takmışsın ağzına bi yahudi şöyle yahudi böyle, gelmişsin mağdurum diyosun.

sen baştan aşağıya yanlışla dolusun onu ne yapıcaz peki yahudinin ne yaptığından önce bana bunu bi söyle?
  • Kykeon  (20.11.15 12:52:34 ~ 12:54:05) 
@cekilmis gayfe: senin o profesörlüğünü tartıştığın adama sözlükte övgüler diziliyor, o adam benim bu yüzyılda rehberim m. kemal'dir diyor. sana mı kalmış profesörlüğünü sorgulamak? kaldı ki prof falan demedim ben ona. dr. ünvanı var adamın. tanımadığın adama saydırmak kolay. işte bu bağnazlık sizin gibilerin sıkıntısı.

olay turkishmusic.org'daki sezen aksu tartışmasına döndü amk.
  • ya ben lan neyse  (20.11.15 15:04:30) 
Şu zamanında afrika'yı sömürge haline getiren, her türlü insanlık suçunu işleyen, asya insanlarına çektirmediği kalmayan, kongo'dan cezayir'e soykırım üstüne soykırım uygulayan, amerikan yerlilerini asimile etmek için her tür puştluğu yapan, hala afganistan'da askerleri olan, hala afrika ülkelerinde askerleri bulunan avrupa ülkelerinin gözünde biz mi teröristmişiz?

Irak'ta 1 milyon kişinin öldürülmesine katkıda bulunan Avrupa'nın gözünde biz mi terörist mişiz?

Çok da sikimdeydi.

Kendileri terörün kitabını yazdılar. Rüzgar eken fırtına biçecek...
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (20.11.15 15:19:41) 
umarım yakında tüm avrupa'da camiler ve kuran basımı yasaklanacak ve müslümanların toplu halde buluşup etkinlik düzenlemesi yasaklanacak.

umarım ya. en çok istediğim şey.
  • tchuck  (20.11.15 15:21:52) 
@ya ben lan neyse, adam 270 bin aydın kişi sniper ile vuruldu diyor. bunu babam söylese ona da gülerim. yemişim doktorluğunu önderim şu diyen kişiyi. biraz mantıklı olun her denileni hap gibi yutmayın. sen askersin okumuşla okumamışı nasıl ayırt edeceksin de vuracaksın? sniper bu 1 km den ateş ediyorsun. okul çıkışlarına gidip çıkanları mı avlayacaksın? azıcık izan yahu


  • cekilmis gayfe  (20.11.15 15:31:33) 
Bu konuda çok şey söylenir fakat anlamak istemeyen adama birşeyleri anlatmak imkansız olduğu için çaba göstermek yersiz.

eksi sozluk e bir daha geldim +1
  • harvey  (20.11.15 15:33:06) 
Ha birde bu muhteşem avrupada Bu fransız peEvengleri 100.000 yahudiyi almanlara teslim etmediler mi fırınlarda yakılsın diye?

Almanlar Holokost yapmadı mı?

KızılOrdu 1 milypn Alman kadınına tecavüz etmedi mi savaş sonunda?

İtalyada toplama kampları kurulmadı mı?

İspanyada faşistler toplu katliamlar yapmadı mı?

Uzak geçmiş değil altı üstü 60-70 yıl evvelden bahsediypruz.

tchuck diye aklı evvel bir arkadaş grlmiş hepsini yasaklasınlar diyor. Siktir git diypum bende. aşağılık duygusu kemiklerine işlemiş
  • KaraSakall  (20.11.15 16:00:57) 
çok da penis... sanki ışid olmasa, gevur da kalkıp türkler'i bağrına basacaktı.

bir bok olsa da islama, müslümanlara geçireyim derdindesiniz. de, gerek yok başkan. biz seni takmıyoruz, sen de bizi takma.

maksat sıkıntısız, hırsız, gürsüz bir arada yaşamak. bunu layıkiyle yaptığımız sürece sana ne, bana ne.

ayrıca soru da sormamışsın.
  • mermize  (20.11.15 16:06:10) 
"Şüphesiz ki görebilenler için orada ne çok sorular vardır. Ama islam onların gözlerini karartmıştır. Baktıklarını görmezler, duyduklarını işitmezler."

Aydınlanma, chap. IV, 232
  • no christ requires  (20.11.15 16:10:42) 
islam karşıtlarının bu kadar çoğalması küresel güçlerin planlarının tıkır tıkır işlediğinin kanıtı.Dünya'da pohpohlanan ve değeri düşürülen şeylerin tamamı Kuran'a aykırı bilinçli olarak yapılıyor. farkında olan ve olmayanlar için de üzücü maalesef.


  • duhan  (20.11.15 16:20:25) 
bir tane delikanlı yok mu şöyle sultanahmette full dolu bir cuma namazını kana bulayacak , gerçi bu sefer en sevdiği şey olan mağduriyeti güzel oynarlar gerek yok , bu avrupada yaşayan müslümanların alayı beyinsiz , bu andavallara hayatı zindan etseler yeter başka birşey istemem


  • docrivers  (20.11.15 16:20:31) 
daha hala vay efendim küresel güçlerin planları, yok almanlar soykırım yapmadı mı, italyanlar değil mi o guetamalayı basanlar..

kardeşim niye okumuyosun, okusana bi neden okumuyosun?

ne alakası var konumuzla bunların? 'ama onlar da şu kadar kişiyi öldürdü' diyince elimizdeki olay geçersiz mi kılınıyo? 'ha tamam o zaman ya doğru almanlar soykırım yapmışlardı nolcak 2 tane canlı bomba pfft' mı diyo insanlar?

adam 50-60 yıl önceki tarihten bahsediyo sanki dünmüş gibi, günaydın dostum modern zamanda kimse dün ne yediğini hatırlamıyor, kaldı ki hatırlasa bile kurtaramazsın ad hominem yaparak.

12 yıllık ateisti küresel gücün oyunu diyip de rasyonalize etme ayrıca, 'ben bilmem allah bilir' / 'ben yapmadım küresel güçler yaptı' hiç bi farkı yok kimsenin gözünde bu lafın.
  • Kykeon  (20.11.15 19:58:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.