[]

Octave (veya Matlab) sorusu.

Şöyle bir örnek var:
Bir öğrenci yüksek lisans harcını kredi kartı ile ödeyecek. Yüksek lisans ödemesi kredi kartından çekilecek ve öğrenci her ay, aylık borcun minimum tutarını (borcun %20'sini) ödeyecek. Kalan borç 10 TL olduğunda borcun %20'si değil, kalan borcun tamamı (10 TL) ödenecek. Bir yılın ödemesini yapmak için kaç ay gerekeceğini ve öğrencinin ücreti karşılamak için ne kadar ödeme yapması gerektiğini hesaplamak için fonksiyon yazmak gerekiyor. Kredi kartı aylık faizi %2.5, borcun ödenmesi gereken minimum tutarı %20. Yıllık harç ücreti de 12.000TL. Bu durumda kaç ayda ve hangi limitli kart ile ödemenin yapılacağını gösterir fonksiyon gerekiyor.

function limit
F=input('Harc tutarini giriniz')
t=input('vadeyi giriniz')
r=input('faizi giriniz')
y=(F-(F*0.2))*((1+r)^t)
end
fprintf('Limit gereksinimi: %d\n',y)
fprintf('Harcama Maliyeti: %d\n',y-F)

Bu şekilde yazdım ama, burada F-(F*0.2) alanında eksik var. Çünkü toplam borcun değil, kalan borcun %20'si ödenecek. Sanırım for döngüsü olacak.

Yardımcı olabilecek var mı?

 
while döngüsü olacak. Kalan miktar 10 TL'den büyük olduğu sürece ödeme yapmaya devam edecek. 10 TL ve altına düştüğü anda, bir sonraki ay artık tamamını ödeyecek. Matlab'de galiba şu şekilde yazılabilir.

function [odenen ay] = limit( harc, faiz, minimumoran )

odenen=0;
ay=0;
kalan=harc;

while(kalan>10)
odeme=kalan*minimumoran;
kalan=(kalan-odeme)*(1+faiz);
ay=ay+1;
odenen=odenen+odeme;
end

odenen=odenen+kalan*(1+faiz);
ay=ay+1;

end
  • aychovsky  (18.11.15 23:15:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.