[]

Sudoku Sorusu!

Merhaba enternasyonel yoldaşlar,

dün akşam arkadaşlarla barda oturup birkaç kadeh bir şeyler içiyorduk. Çinli ve Japon arkadaşlarım kendi milletlerinin çok zeki olduklarını ve bu zekalarını zeka oyunlarına borçlu olduklarını söylediler. Ben de "sizin o oyun dediklerinizi ben limonlu çay gibi içtim" dedim. Bu söz üzerine bana türlü türlü oyun getirdiler. Yazılı, görsel, işitsel, sayısal, sözel hepsine başarılı oldum. Bunda yüksek dehamın etkisi elbette yadsınamaz.

Tabii bu durum karşısında üzücü birtakım olayların yaşanması kaçınılmazdı. Japon arkadaşım sinirinden harakiri yaparak intihar etti. Çinli arkadaşım sinirlenerek "dur lan sana Çin Lokantasından adam toplayacağım" diye hızla ortamdan uzaklaştı. Ben " şimdi durduk yere kavga çıkacak, üstüm kan olacak, annem kızacak" diye üzülüyordum ki çabucak döndü. Döndüğünde elinde bir zarf vardı. Korkarak bana verdi ve arkadaşlarının yanına gidip fısıldaşmaya başladı.

Zarfı açtım. İçinde 9x9 bir Sudoku vardı, sinsice gülerek "Sudoku bizim ata sporumuz olm" dedim. Lakin Sudoku öyle pis hazırlanmış ki...

Kağıdı elimden geldiğince düsturuna uygun bir formatta hazırladım ve duyuruya ekledim.

Şimdi ekte göreceğiniz Sudoku'da rastgele sallamadan, kurallara uygun yapılabilecek bir ilk hamle var mı? Hani akıl akıldan üstündür ve benim göremediğim bir şeyler vardır? Ha, ne dersiniz?

 
sağ en alttaki kareye 4.

başlangıç mı bilmiyorum ama ilk onu gördüm.
  • demcan  (14.10.09 18:25:55) 
5 gelemez mi oraya? ya da 1 veyahut 2?


  • ataturkiye  (14.10.09 18:29:30) 
en üst satır soldan 4. kareye 1 de yazılabilir.


  • kayip ruh  (14.10.09 18:32:09) 
yok gelemez kesin 4. bence siz kurallara tam hakim değilsiniz, bir göz atın; www.sudoku.name bir numarası yok aslında.


  • kayip ruh  (14.10.09 18:35:12) 
hayır gelemez. diğer dörtlerin yerine bakarsanız, o sağ alttaki dokuz kare içerisinde başka bir yere 4 yazılamaz.


  • demcan  (14.10.09 18:36:26) 
bazi sudokular deneme yanilma yonemiyle cozuluyor sanirim. yani ilk hamleyi sallayabilirsin kesin birsey bulunamiyorsa. yanlis gittiysen bastan yapiyorsun. tabi en akilli sekilde sallamak var dedigin gibi.

edit: dortlulerle(6 5 4 2) uclulerin kesistigi tek bir sira var, orayi sallamak en mantiklisi sanirim.
  • ermanen  (14.10.09 18:38:28 ~ 18:42:44) 
@demcan ve kayıp ruh valla haklısınız. Akşam alkol ve o kadar oyunu çözmenin etkisiyle kafa biraz bulanıklaşmış doğal olarak. Çok basit görebileceğim şeyleri bile görememişim. Hani bazen geometri sorularında takılırız da göremeyiz ya, o hesap işte. Teşekkür ederim hepinize.


  • ataturkiye  (14.10.09 18:45:06 ~ 18:46:02) 
img133.imageshack.us

ben birazını böyle çözdüm. 1-2 yanlış olabilir. ilk hamlem orta bölümdeki son karenin, sağ en alt köşedeki karesi idi, yani 1 en uygunu ve kurallara uyandı...

edit: hmm 1 tane yanlış yapmışım galiba 2 tane 7 koymuşum. zaten kurallar çok basit, 1den9 a kadar olan sayıları tekrarlamamak koşuluyla boydan, enden ve 9lu karenin içine sığdırmak...
  • clementine  (14.10.09 18:58:33 ~ 19:03:26) 
ortadaki karelerden en sağdakinde 6 sayısının altına 1 gelir kesin o. hem çok zor değil ki bu muhtemelen 2 dakikada çözülür.


  • akustik cinayet  (14.10.09 21:01:47 ~ 21:02:53) 
valla 5dk mı aldı, kontrol etmedım ama doğru sanırım. :)

img527.imageshack.us
  • canseven  (14.10.09 22:29:54 ~ 22:35:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.