[]

aracı devamlı yokuşa park etmek el freni ömrünü kısaltır mı?

ek soru: aracı burnu yukarıda ya da burnu aşağıda park etmenin bu duruma bir katkısı/faydası olur mu?

teşekkürler.


 
etmez. giderken durduruyor olsaydı fark ederdi ama zaten durmuş aracı durmuş halde tuttuğundan bir şey fark etmeyecektir.


  • kisa  (18.11.15 14:29:17) 
yukarı ya da aşağı doğru oluşu 1. vitese ya da geri vitese takmanı gerektirir... bu farkeder. ama el freni için bir fark yaratmaz sanırım...


  • ucan spagetticanavari  (18.11.15 14:32:08) 
@ucan spagetticanavari

bu dediğini bilmiyordum bak. ben hep 1'de ya da 3'te bırakıyorum arabayı. burnu aşağıda ise geri viteste mi bırakmam gerekir?
  • diskbudur  (18.11.15 14:43:11) 
ucan spagetticanavari haklı; yokuş eğiminin tersi yönündeki vitese geçirip bırakman gerekir. yani burnu aşağıdaysa geri, yukarıdaysa da 1 gibi. hafif viteslere atma (2'den yukarı, onlar çok tutuş yapamaz kayma durumunda).


  • loveinaflipbook  (18.11.15 14:51:04) 
vites olayı şart değil. normalde boşta bıraksan da olur. yurdum arabalarının bakımları yapılmadığı için adamlar ne olur ne olmaz bi de araba gidip bi yerlere toslamasın diye bunu yapıyor. şanzımanı bu şekilde kullanmak araca zarar verir. siz arabanızın bakımlarını yapın. boşta bırakmak istemezseniz de siz bilirsiniz. millet otomatik vitesleri de böyle kullanıyor yokuşta frene basmayıp 1 de bırakıyor sonra otomatik tü kaka :)


  • ergenpezeveng  (18.11.15 14:52:00) 
viteste bırakmak araca zarar vermez. ancak el freni bir şekilde boşalırsa vites kutusu aracın hareket etmesini engeller.

(burun aşağı => geri, burun yukarı => 1 + el freni) + 1

artırıyorum. tekerleri de kaldırıma yönlendirmek gerekiyor.

sorunun cevabı. el frenine bişey olmaz. ama çok soğuk havada (-15°C gibi) el frenine abanırsan sabah kampanalar yapışmış şekilde bulabilirsin.
  • screamshot  (18.11.15 14:57:20 ~ 14:58:40) 
:) viteste bırakmak aracı kaydırmaz ama el freni yerine hep viteste bırak bakalım bi süre sonra ne olacak. el freni çekikken zaten zarar vermez çünkü el freni tutuyor. ha güvenmeyen adam vitese takar ve el freni boşalıp da vites kutusu aracı durdurursa araç bi yere çarpmaktan ya da daha büyük bi felaketten kurrulur ama şanzımanın dişlisine zarar verirsin. mesela eski bakımı yapılmayan araçlarda el freni tutmaz sahipleri viteste bırakır dikkat et belirli periyorlarla hep viteslerinde sorun çıkar. normalde arabayı viteste bırakmak şart değil diyelim 0 km araç aldın el freni çektin ama araç kaydı gece. dava açarsan sana kimse e ama viteste bırakmamışsın viteste olacaktı diyemez. durum bu.


  • ergenpezeveng  (18.11.15 15:05:41) 
bu arada asıl soruna gelecek olursak evet el freni daha fazla yıpranır ama bakımların düzgün yapılırsa ve doğru yapılırsa sıkıntı çıkmaz kolay kolay.


  • ergenpezeveng  (18.11.15 15:10:21) 
el frenini cektikten sonra frenden ayagini cek ve el freni arabayi tutsun. sonra arabayi uygun vitese at, zaten el freni arabayi önceden tuttugu icin de vitese yük binmeyecektir. Ne sadece viteste birak ne de el freninde. Bunu cok aci tecrübe ettim. Almanyada ehliyet kurslarinda arabayi her zaman bosta birakin diye ögretirler, istanbulda babamin arabasini bu aliskanliktan dolayi bosta ve sadece el freninde biraktim. arabayi duvarda buldum cünkü türkiyede kontrollerde el freninin durumunu cok ciddi test etmiyorlar ve bozuk el frenleri bile testi gecebiliyor.


  • emrahday  (18.11.15 15:15:42) 
başlığa bişey öğreneyim diye girdim, iyice kafamı karıştırdınız.
vitese bırakmak gerekiyor mu, gerekmiyor mu?

teknik bir konunun birden çok cevabı olması nasıl olabiliyor, anlamıyorum...

ben kurabiyelerime döneyim bari en iyisi:)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.11.15 16:10:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.