[]

Niye İstanbul'da yaşıyorsunuz?

Evet, soru İstanbul'da yaşayanlara.
Üniversite dolayısıyla 2 aydır İstanbul'da kalıyorum.

İnsanlar hep gergin, trafik hep sıkışık, havası hep kirli gibi. Başta barınma ve beslenme olmak üzere insani ihtiyaçlar fahiş ücretlerle ancak karşılanabiliyor. Trafikte/bir yere giderken harcanan zamandan geriye insanın kendine ayırabileceği çok az zaman kalıyor. O kalan zamanda da dışarı çıkıp saatlerimi gitmek istediğim yere gitmeye çalışmakla harcayacağıma yatarak geçirmek daha mantıklı geliyor.

İstanbul'da yaşayan kimi tanıyorsam ya saatlerini yolda geçirmeye razı olmuş ya da ev ve iş arasındaki küçük çemberde hapsolmuş durumda. NİYE? Niye İstanbul? 15 milyon'a soruyorum. NEDEN?

Hiç "BIKTIM" demiyor musunuz?
Hiç "5 DAKİKA DAHA UYUYABİLSEM KEŞKE" demiyor musunuz?
Hiç "DAHA KÜÇÜK BİR YERDE YAŞASAYDIM" demiyor musunuz?
Hiç "BU KIÇ KADAR YERDE HANGİ AKLA HİZMET 15 MİLYON YAŞAR" demiyor musunuz?

2 aydır buradayım ve ben diyorum.


Soru başlıkta.

 
Türkiye'deki büyük şirketlerin hemen hemen hepsinin merkezi İstanbul'da. Yüksek eğitim seviyesi gerektiren işlerin birçoğu da yine İstanbul'da. Haliyle herkes iş için İstanbul'a geliyor. Bunun yanında konser, etkinlikler vs. hepsi İstanbul'da. Koca ülke sanki bir şehirde yaşıyormuş gibi.

Başka şehirde eski nesil işler dışında, acemi'nin de dediği gibi yeni sektörlerde iş bulman imkansıza yakın. Bulsan bile sana çok komik rakamlar teklif ediyorlar. Çünkü o işten anlamıyorlar.
  • mr sherlock  (15.11.15 22:24:37) 
istanbulda doğdum. istanbulda büyüdüm. tüm çevrem her şeyim tüm geçmişim istanbulda. bu yüzden yaşıyorum. 40 yaşımda terketmeyi planlıyorum, du bakalım.


  • dafuq  (15.11.15 22:25:00) 
okul burda aq ya. gerçi okulla da pek işim yok ama takdir edersin ki "okulu bıraktım ben hadi baybay" deyip bi yere gidecek olursam belamı sker aile eşrafı.

bunları hep söylüyorum kendime. istanbul'un güzellikleri var elbette ama ben küçük ve daha düzenli bir şehirde yaşamayı tercih ederdim açıkçası. zaten gezen tozan adam değilim. ne bileyim tenis kortu, buz pisti, tiyatrosu, sineması olan küçük bi yer benim için fazlasıyla yeterli olurdu.

(üst paragraftaki yerleri kendim için yazmadım, medeni bi yerde bulunmaları gerektiğine inandığım için yazdım. tenis kortu veya buz pistini "spor fasilitesi" olarak genelleyebiliriz. yoksa benim ne işim var tiyatroyla sinemayla, sığırım ben)
  • der meister  (15.11.15 22:28:24) 
Cunku Kadikoy, Besiktas, Sisli'de benim gibi yasayan ve dusunen kisiler var. Turkiye'de yasam zaten zor her yer fasist dolu, cahil dolu. En azindan bu uc yer bana Turkiye'de oldugumu bir miktar unutturuyor.


  • Traveller  (15.11.15 22:33:04) 
Turkiye'de IStanbul disinda hicbir sehir de asla yasamam.
Ev ve isyeri arasindaki kucuk cemberde hapsolmamak icin bu sehirdeyim.

Hicbir halt yok diger buyuk sehirlerde. "Yoo her sey var" demeyin hic, yok.
Trafik var mi, var ama trafikten kurtulacagim diye geri kalan her seyden de mahrum olmak istemiyorum. Aradigim her sey burada. Egede, akdenizde, guneydoguda, karadenizde, ic anadoluda cesitli illeri de gezdim, yok arkadas. Dunya'nin baska bir yerinde daha hareketli bir sehre tasinma imkanim olsa oraya tasinirim hatta. Falza sakinligi sevemem, yasadigim yer canli olsun isterim. Kucuk bir sehirde yapamam ben, donup dolasip ayni birkac seyi yaparak hayatimi geciremem.
Baska bir ilde yasamayi aklimdan bile geciremiyorum, kabus gibi.
  • stavro  (15.11.15 22:37:02 ~ 22:39:27) 
Ankarada yaşıyorum ankaradaki arkadaşlarımın çoğu istanbula taşındı şimdi herkes ankarayı bokluyor demek ki memnunlar


  • Take it away honey  (15.11.15 22:42:46) 
nefis bir soru.
ben yedi yıldır istanbul'dayım. yedi yıl önce mükemmel bir şehirdi benim için. nefis arkadaşlıklar, farklı mekanlar, sonu bitmek tükenmek bilmeyen ortamlar... ama hepimiz insanız ve bir süre sonra tükeniyor her şey. ben de artık buradan uzaklaşmak istediğimi fark ettim. şanslıyım ki gidebiliyorum kısa sürede. ama gidemediğimi de düşünüyorum. bir işe kapak atıp da oradan uzaklaşmak bir süre sonra yaşadığın hayatın boktan taraflarını görsen bile çok zor. çoğu insan bu akıntıya kapılmış durumdalar ve şimdi ben sana sorabilirim? ne yapsınlar? alternatif sun lütfen.
bir sahil kasabasında domates mi yetiştirsinler? iyi ama hangi parayla? nasıl? sahibinden.com'a gidip bir arsa fiyatlarını ve evleri vs incelemeni tavsiye ederim. günümüzde maalesef alternatifleri yaşamak çok zor. bir şeyleri başarsan bile sonrasında kendi içlerinde zorlukları var. dolayısıyla yaşamın kendisi zor artık. bir zamanlar yaşadığımız o ailenin kanatları altında değil hiçbir şey.
benim de tüm gördüğüm sıkıntı mutsuzluk ve hengame. ama buranın insanı zaten sevmiş bunu. kimi kalabalığı seviyor kimi yalnızlığı. ben kalabalığa doydum, bir başıma doğanın sesini dinlemeye gidiyorum bir süre sonra. tercih meselesi. ne diyelim. herkese bol şans.
  • oldtimer  (15.11.15 23:08:16) 
Kaos sevmiyorum, sokağımdan günde 10 kişi geçse 11.yi aramam. Sakinliği seviyorum, en son 11-12 yaşında sıkıldım. Yapmak istediğim şeyleri düşündükçe üç ömür yetmiyor zaten, onu da harcıyorum burada. İstanbul'un İstanbul olmayan kısmında yaşamak beni çok mutlu ediyor, bir de işe uzak olmasa. İstanbul'a her dönüşümde lanet üstüne lanet okuyorum; canlılık değil bu, kangren. Üstelik kangreni yaratanın bir parçası da benim.

Herkes gibi işim için buradayım. Başka şehirde de aynı işi yaparım ama kurum değiştirmek attan inip eşeğe binmek olur ama başka yerlerde attan inip file, çitaya binmek için zorluyorum. Kısmet, nasip artık.
  • aychovsky  (15.11.15 23:14:50 ~ 23:16:55) 
oha 2 ayda nasıl o hale geldin ya. İstanbul turistler ve üniversiteliler için en iyi yerlerden biri bence. Çalışırken zulüm gibi gelebilir o ayrı.

Ama küçük şehirde sakinlik içinde yaşasan, sevgilinle/arkadaşlarınla dışarı çıkıp bi dolaşalım diyince gezecek yer bulamasan ya da hep aynı 1-2 yer olsa, doğru düzgün etkinlik olmasa sadece sinema olsa, bu şehri sevecek misin?
  • rodriguez2  (16.11.15 00:02:13) 
kadiköy-moda-beşiktaş-istiklal-beyoğlu-eminönü-ayasofya-üsküdar-bostancı-caddebostan

var çünkü hacı

kıç kadar mı bu arada:D 20 ortalama şehre totalde denktir heralde
  • sometimes the weak become the strong  (16.11.15 00:14:58) 
yazilim sektoru burda, okul burda.

istanbul ogrenciye guzel rodriguez de para varsa guzel. :)
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (16.11.15 00:44:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.