[]

fiili başkanlık

eskiden de türkiye'de bir zirve düzenlendiği zaman yabancı konukları başbakan olarak tayyip karşılardı. cumhurbaşkanı oldu şimdi yine o karşılıyor. keza yurtdışı temaslarda da türkiye'yi başbakan yerine o temsil ediyor.

abdullah gül ve daha önceki cumhurbaşkanlarının böyle yetkileri vardı da kendileri mi kullanmıyordu?

davutoğlu bizim medvedevimiz gibi bir şey oldu. ama en azından rusya'da resmi olarak yarı başkanlık sistemi var. bizimki gibi adı konulmamış bir yönetim biçimi değil. resmi olarak parlamenter ama gerçekte tayyip cumhuriyeti gibi bir şey olduk çıktık. şu an çok acayip bir sistem yok mu sizce?

 
buna benzer bir soruyu ben de bugün sordum eksiduyu.ru

Hükümet sistemi şu an itibariyle baya tartışmalı, anayasa hukukçuları arasında bir birlik yok. Ama Robert Elgie gibi hükümet sistemleri konusunda uzmanlaşmış akademisyenlerin bir kısmı geniş yorumlayarak şu an itibariyle zaten Türkiye'yi yarı başkanlık sistemi içerisinde görüyor. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin yanı sıra 1982 Anayasası'nın cumhurbaşkanına verdiği yetkiler parlamenter sistemden uzaklaşması için temel gerekçeler ama anayasa hukukçuları genellikle anayasa değişikliğini gerekli görüyor. Diğer taraftan cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği ama kuvvetli parlamenter geleneğin bulunduğu Avusturya gibi ülkeler de var. Bana göre ise Türkiye için şu an tamamen klasik parlamenter sistem veya tamamen yarı başkanlık denilemez. İlerleyen yıllarda daha belirgin olur diye düşünüyorum.

EK: www.semipresidentialism.com
EK2: Eğer 4 yıl boyunca anayasa değişiklikleri yapılamazsa ve 2019 yılında cumhurbaşkanı ve hükümet farklı siyasi parti geleneğinden oluşursa yarı başkanlık sistemi literatüründe bulunan kohabitasyon (birlikte yaşama) söz konusu olur ve yıllar içerisindeki tutumlarına göre sistemin geleceği şekillenir diye düşünüyorum.
  • candanag  (15.11.15 20:00:45 ~ 20:07:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.