[]

gözetim toplumu-fabrikalar (surveillance on working place)

arkadaşlar merhaba,
fabrikadaki insanlar üzerinde yapılan gözetim ve bunun politik ekonomi, sosyoloji, güvenlik, verim, kapitalizm, psikoloji bağlamında inceleyeceğim. bu kadar geniş tutuyorum ama duruma göre bir konsept çıkaracağım.
Bildiğiniz makaleleri, kitapları veya bilgileri benimle paylaşırsanız, minnettar olurum. ya da yol gösterebilirsiniz.

teşekkürler şimdiden.

 
panopticon bentham, foucault, gramsci bunlar yardımcı olur


  • cimmiwhite  (15.11.15 18:58:08) 
Bu konunun efendisi Foucault bile, bu değişimleri 20-30 yılda binlerce sayfalık bir sonuçla inceleyebildi. Konuyu daralt, yoksa yapmaya çalışırken bütün umudunu kaybedersin. Ardından da o umutsuzlukla hiçbir şey yazamazsın. Örnek olay ya da bir değişimi seç. Bir de tez mi, makale mi, ödev mi bu?

Tabii bu bir ödev ise, discipline and punish'i oku, yorumla ver. Ödev önemli değil.
  • protector  (15.11.15 18:58:31 ~ 18:59:21) 
ben aslında direkt modern toplumda surveillance'ın toplumun identitysini, özel hayatını, davranışlarını, tüketimlerini nasıl etkilediğini inceleyecektim. ama dersimiz sosyal değişim ve gelişimler ve biraz da ekonomiyle ilgili olduğu için, hocam fabrikalardaki gözetimii inceleyebileceğimi söyledi, fakat ben de bilmiyorum nereden başlasam. paper yazacağım 5 sayfalık yaklaşık. şimdilik bir protonsak yazacağım onun için konsepti belirlemem gerekiyor.

sizin bir öneriniz var mı?
  • damba  (15.11.15 19:05:53) 
panopticon işte, bu işin babası bentham foucault değil


  • cimmiwhite  (15.11.15 19:14:09) 
Fabrikada, okulda, kışlada vb. yerlerde doğan disiplini ve bu disiplinin toplumda nasıl değiştiğini discipline and punish'te anlatıyor(türkçeye hapishanenin doğuşu olarak çevrilmiş). Aslında tam aradığın şey o. Onu okuyunca genel süreç kafanda canlanacaktır. Ödevin için hayli hayli yeter diye umuyorum.

Ek olarak boşuna Bentham'a bakmana gerek yok. Kavramı o bulmuş olsa da, disipline, gözetlemeye ilişkin hiçbir şey söylemez. Disiplin ve gözetim ile ilgili fikirleri Foucault; Bentham gibi 18.-19. düşünürlerini(çok fazla var, çoğu çoktan unutulmuş) yorumlarak(discursive methodology) geliştirir.

Daha ayrıntılı olanı mesaj olarak attım.
  • protector  (15.11.15 19:19:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.