[]

CentOs ile Sunucu kurabilmek...

Merhaba arkadaşlar.

Yazılım üzerine eğitimimi devam ettirirken web işlerinden uzak olduğumu fark ettim.

Önümüzde ki haftalar içinde bir adet domain alıp eski bir bilgisayara hosting kurmayı planlıyorum. 'sıfır' bilgim var ve bana yol gösterecek temiz kaynaklara ihtiyacım var. Patron tarafından CentOs kullanmam tavsiye edildi. Muhtemelen onu kullanacağım.

Yukarıda yazdıklarımı adım adım anlatan bir makale bulamadım, var mıdır bildiğiniz? Ya da özet geçebilecek olan var mıdır? -Şimdilik- isteğim kendi adresim ve kendi makinem üzerinden basit bir index görüntüleyebilmek.

Teşekkürler.

 
linux komutları hakkında bilgin var mı?


  • masa penisi  (14.11.15 22:37:45) 
hayır ama öğrenirim.


  • seni sevenleri bir kere uzdun  (14.11.15 22:46:20) 
Ssh komutlarıyla çok kolay.


  • 6 yasimdan beri metal dinliyorum  (14.11.15 22:50:12) 
öncelikle bilmen gereken temel komutlar
cd
nano
centos ise yum,
hosting kuracaksan panelin olması lazım bunun için ipucun "sentora"
sunucu için apache mysql felan lazım olcak, tam hatırlamıyorum ama sentora kurmazsa
yum install httpd veya yum install apache ile halledersin (hangisi tam emin değilim)
yum install mysql ile sql kurulumu yaparsın
aslında kurmak kolay asıl mesele ayarlayabilmek.

kullanmanı tavsiye ettiğim programlar
putty
winscp
  • masa penisi  (14.11.15 22:55:22 ~ 22:55:47) 
sağolun ekleyebileceğiniz başka bir şey yoksa hepsini araştıracağım.


  • seni sevenleri bir kere uzdun  (14.11.15 22:56:49) 
bir süre boyunca sıçıp batıracağını tahmin ediyorum, nedeni büyük ihtimalle root yetkisiyle işlem yaptığından ortalık bombok olunca geri alamıycaksın. makinayı yeniden kurarak kurtarman gerekicek. ha makinayı yeniden kurmadan halledersin ama komutları vs bilmediğini söyledin. sana tavsiyem digitalocean dan bi centos makina kirala sıkıldıkça formatlarsın.


  • masa penisi  (14.11.15 22:59:31) 
Tavsiyelerin için teşekkürler. Elimde ki imkanları değerlendirmek daha eğitici olur diye düşünüyorum, acelem yok :)


  • seni sevenleri bir kere uzdun  (14.11.15 23:02:18) 
digitalocean.com da makaleler bölük pörçük de olsa mevcut. otomatik kurulum falan da var, otomatik kurulumdan sonra yap-boz işine girince baya bir öğretici olmakta. müşteri ilişkileri falan da çok çok iyi, hemen hic bir soru cevapsız kalmıyor


  • istisna025  (14.11.15 23:39:02) 
Kendi bilgisayarına kurmaktansa ovh.net üzerinden basit bir VPS al. Yönetim panellerinden dilediğin gibi işletim sistemini silip yeniden kurabiliyorsun bir kaç tık ile. Daha sonra apache ve mysql kuracaksın ssh kullanarak. Burada da google amca saha çok yardımcı olacak. Lakin şunu anlamış değilim, bu kadar zahmete gireceğine godaddy ya da türevlerinden küçük bir webhost satın alsan sana yüzde 90 ucuza malolur, kaldı ki herşey hazır kurulu gelir.

Yok ben illa kendi serverım olsun, herşeyiyle ben ilgilenicem dersen yeni başlayan biri için zor olur.

Ben 12 senedir server yöneticiliği yapıyorum, ücretli ve ücretsiz yaklaşık 150 kullanıcım var. centos 7 kullanıyorum serverımda, unmanaged yani tüm ayarları kendim yapıyorum. Yeni başlamış biri olarak girme bu işe.

Hatta gel sana ücretsiz Fransa serverı üzerinden alan vereyim, takıl kafana göre.

Server yönetebilmek çok ayrı bi olay, web sitesi yönetmek ayrı bi olay. Önce websiteni barındır bi yerlerde, daha sonra kendi bilgisayarına ubuntu falan kur, dual-boot ile gir uğraş kurcala öğren. sonra para vererek bi VPS ya dedicated alırsın geliştirirsin kendini.

Amacın sadece 1 domain üzerinden web sitesi geliştirmekse gerek yok kendine server kurmana.
  • zontican  (15.11.15 00:00:46 ~ 00:01:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.