[]

maaşımın netten brüte çevrilmesi ?

Arkadaşlar Selam,

6 aydır yeni bir işyerinde çalışıyorum. net maaş üzerinden anlaşmıştım. maaşımını sabit alıyorum. bugün genel müdür çağırıp artık net maaş uygulaması olmayacağını, brüt maaş hesabına geçeceklerini, brüt maaşımı 12. ay üzerinden hesaplayacaklarını belirtti. benim bu durumda bir hak kaybım veya maaş eksilmesi olacak mı? eğer öyle bir durum olursa kabul etmeme hakkım var mı ?


 
Kısmen dezavantajına olucak, vergi dilimine girildiğinde brüt maaşından daha çok vergi kesilecek ve sen de brüt aldığın için maaşın vergi dilimi döneminde azalacak. Yıllık olarak maaşının azalıp azalmayacağını ik'ya sorup öğren, totalde bir değişiklik olmayacak şekilde ayarlamış olabilirler. Mesela net 2bin alırken yıllık gelirin 24 bin diyelim. Yıllık anlaştığın brüt ücretin vergi dilimine girildiğinde ve normalde uğrayacağı yasal kesintiler hesaplanıp yıllık eline geçicek net maaş aşağı yukarı hesaplanabilir. Tabii yıl boyunca alacağın prim, zam gibi önceden bilinemez şeyler de var ama yine de fikrin olur. Normalde çalışan mağdur edilmez ama şirkete göre değişiyor sen yine sor. Kabul etmeme hakkını bilmiyorum ama muhtemelen yok, kişiye göre net ya brüt diye ayırmazlar. Uymak istemiyorsan yasal hakların neler onu araştır derim.


  • baba jo  (14.11.15 06:14:43) 
baba jo güzel açıklamış

brüt 10000 aldığını sayalım
ocak ayında devlet gelir vergisi olarak 10000 üzerinden 1000 kesinti yapacak
şubat ayında aynı vergi kesilecek
mart ayında ise yıllık gelirin 30000 barajını geçtiği için artık 2000 kesinti yapcak
...
...
yaz ayına geldiğimizde ise gelirin en üst sınıra dayandığı için 4000 tl kesecek aralığa kadar.

Net anlaşmanda sen hep 8000 kazanacakken
brütte ocakta 9000 aralıkta 6000 kazanacaksın

edit:şimdi aklıma geldi her ay senin eline 8000 geçecek şekilde brüt maaşını bordronda farklı gösterip senin eline 8000 verebilirler.
  • basond  (14.11.15 07:01:32 ~ 07:07:36) 
toplam maaşını 12'ye bölüp her aya yerleştir. üç aşağı beş yukarı tutar.

www.verginet.net
  • teritori  (14.11.15 08:17:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.