[]

fren yerine düşük vites

bir tanıdık anlatıyordu, yokuş aşağı inerken tırlarının şoförü frene basmış ve araba tamamen yanmış. yükün de tamamı yanmış 700bin lira ödemişler falan baya üzüldüm.
ben araba kullanırken yokuş aşağı hiç vites küçültmem çünkü ses çıkınca araba patlayacak gibi oluyor, tırsıyorum.
fren yerine vites küçültmemiz mi gerekmiş yani? motora zarar vermez mi?


 
hayır bir zarar vermez. aksine fren daha çok zarar verir. koca tırı yakar mı bilmem de diskler ısınır, frenler tutmaz hale gelir.

çıktığın vitesle ineceksin. o yokuşu kaçıncı vitesle çıkabiliyorsan inerken de o vitesle inmelisin.

benim hanım da yaptı aynı hatayı. erciyes'e 1 ve 2. viteste tırmandı, inerken baktım dörtle beşle iniyor. dedim vitesle in frene basma, boşver yeaa dedi. az sonra arabadan mis gibi yanık balata kokuları gelmeye başlayınca anladı.
  • kibritsuyu  (13.11.15 00:18:06) 
20 ton tasirken frene abanmakla senin frene basman ayni sey diil. ayrica motor freni yapiyon iste vites dusurerek. kursta anlatiyolardi bunlari hep bakkaldan almamis olsaniz


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (13.11.15 00:18:09) 
otobüslerde tırlarda falan normal frenin yanında motor freni diye bi olay daha var adını unuttum sürtünme yapıp vıjlayan bi mekanizma. alet hayvan gibi ağır olduğu için yavaşlatacak her türlü şeye ihtiyaç duyuluyor tabi.

otomobilde ağırlık tıra nazaran aşırı az olduğundan frenlere o kadar yük binmiyor hatta abs yoksa tekerler direk kilitlenir lastikler kaymaya başlar bu sefer.

yalnız boşta/debriyajda serbest salınım hiç güven veren birşey değil tavsiye etmiyorum, her zaman vitesle inmekte fayda var
  • yuto  (13.11.15 00:18:11) 
tirlarla normal araclar arasinda fark var. ufak bir araciniz varsa frene basmak sadece balataya zarar verir. abartilacak bir sey degil. onun disinda tirlar ve otobusler motor freni kullaniyor genelde. buyuk momentumu karsilamak frenle zorlasiyor haliyle.


  • bohr atom modeli  (13.11.15 00:19:06) 
tır freni ile araba frenini karıştırmamak lazım.
araba dediğin 1tondan başlar jip'e bağlarsan olayı 2 küsür tonda biter.
tır dediğin araç tonlarca yük ile bilmem kaç tane frene yüklenir.

tabi disklerin aşınması gibi uzun vade mevzuları daha erkene çekmemek için sık fren yapılmaması tavsiye edilir ama 5yılda değişecek olan fren diskinin 4 yılda değişmesi çok büyük bir kayıpta değildir bence.

yokuş aşağı kısmına gelirsek (düz yolda da geçerli)
fren patladı?!? wtf. panik sonrası arabayı yavaşlatmanın en kolay yolu bulunduğun vitesten düşüğüne geçerek motor freninden faydalanmaktır.

otomobil yada tır farketmez. yokuş aşağı giderken sık sık fren yapmamak namına, güvenli hız sınırlarında kalmak için motor freni kullanı(lır)labilir.

motora zarar vermez mi? kısmı için de 100km hızla giderken 2. vitese atıp ayağını debriyajdan çekersen, motoru eline alırsın tabiki...
yavaş yavaş vites düşüreceksin özetle
  • qxgviper  (13.11.15 00:19:21 ~ 00:22:07) 
yuto'nun dediggi baska sey motor freni degil. retarder adi.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (13.11.15 00:19:23) 
otomobil için söylüyorum:
5 te devirli giderken 3 e atarsan ona motor freni denmez, marangozluk denir.
frene basmanın bir sakıncası yok. motor freninin de bir sakıncası yok. yalnız,motor daha ısınmamışken motor freni yapıp 5000-6000 devirlere çıkarsan bu motoru yıpratır,ancak öyle hemen bir arıza şeklinde dışa vurmaz.yani bu tarz bir kullanım motorun ömrünü kısaltır.ama normal, ısınmış, yağlı,stabil bir motora motor freni zarar vermez.

bazen yol şartları motor frenini gerektiri,frene basınca aracın kayma riski vardır bazen.
  • AWD  (13.11.15 00:35:39 ~ 00:44:51) 
binek araçta bişe olmaz korkmana gerek yok ancak kendini motor frenine alıştırmalısın. yüksek süratte olur da frenin patlarsa motor freni hayatını kurtarır.


  • KidLazer  (13.11.15 00:40:10) 
5'ten 2'ye almayacaksınız zaten, 5'ten 4'e, devir düşünce 3'e, sonra 2'ye. durmak için kullanılmaz motor freni, hız düşürmek için kullanılır.

yuto'nun dediği şey retarder. yağlı fren diyebiliriz. küçük araçlarda yok.
  • icim urperiyor  (13.11.15 01:02:16) 
Frenle birlikte bir alt viteste yapılan motor freninde sıkıntı yaşamazsın.


  • arnold schwarzeneger  (13.11.15 07:52:14) 
kücük araçlarda yok denilmiş ama benim opel astra classic 2013 model aracım var. hız sabitleyici sistem mevcut ve hız sabitleyicinin altında bir buton daha var, bu buton da hızı düşürmeye yarıyor.

www.google.com.tr
  • Bysb  (13.11.15 09:31:59) 
@bysb

O retarder değil, sadece normal fren yapmasını sağlıyordur arabanın. Retarder bambaşka bir sistem, tırları otobüsleri filan kontrollü şekilde yavaşlatabilmek için kullanılıyor.
  • ssiradanbirigibi  (13.11.15 10:11:03) 
virajlarda drift atarken sıkça kullandığım bir yöntem arka çok sapıtırsa vites düşürüp deviri artırıp yola tutunmayı sağlıyorum.

özetle: iyi şöfor frene az basandır.
  • okuyucu olmak da iyi be  (13.11.15 10:21:19) 
@siradanbirigibi

biliyorum hocam, retarder değil ama arabanın hızını fren yapmadan azaltmaya yarıyor diye belirtmek istedim.
  • Bysb  (13.11.15 10:40:53) 
motor freni yapmak balatalar + yakıt açısından da verimli bir olay. fakat 1. ve 2. viteste yapmak verimli değil. 5-4-3 yap gittiği kadar gitsin sonra yavaşça frene bas. en temizi bu.


  • seni sevenleri bir kere uzdun  (13.11.15 13:33:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.