[]

yıllık kira zammı ve kontrat hk hk

Merhaba,
2014 yılı kasım ayında 950 tl'den ev kiraladım. Şu an zam ayı geldi, ben mal sahibinden bir bilgi gelmediği için ayın 5'inde 950 tl yatırdım. Az önce emlakçı aradı kiraya 100 tl zam geldi dedi. Ben enflasyon oranında artış yapılabileceğini bunu kabul etmeyeceğimi söyledim. O da enflasyon %10 civarı bir şey dedi(ekim 2014-ekim 2015 arası) yaklaşık 95 tl dedi. Ben bu civarda bir enflasyon yok dedim.

Ev sahibi olan veya avukat olan varsa yasal olarak ne kadar zam hakkı olduğunu söyleyebilir mi? Bir de kontratın 2 yıllık olduğunu söyledi. Benim bildiğim kadarıyla satış olmadığı sürece yasal kira artışı ile zamanında ödediğim sürece 3 yıl boyunca kimse beni bu evden çıkaramaz. Yanılıyor muyum?

Şöyle bir haber var %5,58 üfe üzerinden yapılıyor kira zamları şeklinde.

www.yeniemlak.com

Son olarak kontratta ek saçma bir şey olsa bile yasalara/kanunlara aykırı olamaz değil mi? 2 yıllık kontrat yapsak da ben ödediğim sürece 3 yıl yasal zammı yapar otururum diye düşünüyorum.

teşekkürler

 
O haberdeki bilgi doğru, 55 lira civarında bir zam yapmak gerekiyor. O farkı da göndermelisiniz. Bundan fazlasını yasal olarak isteyemez. Kontrat zaten otomatik yenilendi, önümüzdeki sene ev sahibi sizden memnun değilse kontrat bitiminden 3 ay önce bildirerek sizin çıkmanızı isteyebilir. İşin hukuki kısmı kabaca böyle. 3 yıl diye bir şey de yok; kontrat yıllıktır.


  • Abdurrahman  (11.11.15 13:39:50 ~ 13:41:23) 
Nerede yaşıyor bu emlakçı merak ettim. %10 nedir abi?

Kontratı 2014 Kasım ayı içerisinde başlamış olanlar 2015 Kasım ayında kiracıya en fazla yüzde 5,58 oranında zam yapılabilecek.

2015 Kasım Ayında Yıllık Kira Artışı Hesabı
Kira bedeli: 1.000 TL
2015 Kasım ayı kira zam oranı: yüzde 5,58
Zam bedeli: 55,80 TL
Zamlı kira bedeli: 1055,80 TL​

Kaynak: ililproje.com.tr
  • teknikekip  (11.11.15 13:43:44 ~ 13:44:02) 
cevaplar için teşekkürler. ancak bununla ilgili yasa veya madde refere etmemiz mümkün mü? adam bana ito'nun sitesine gir bak diyor.

www.ito.org.tr

burada sol altta ito'nun yayınladığı enflasyonun bir geçerliliği var mı? kontratta yazıyor mu hatırlamıyorum ancak. Herkesin dikkate aldığı doğru da olsa gerçek de olsa tüik'in yayınladığı enflasyon oranıdır, haksız mıyım? 35 tl beni fakirleştirmez onları da zengin etmez ancak ben her ayın 5'i olmadan kirayı yatırıyorsam yasal hakkı neyse 1 tl fazlasını vermek istemiyorum, iş inada bindi.
  • abtash  (11.11.15 13:51:50) 
Yıllardır kiracıyım, bildiğim kadarıyla kira zammı enflasyona göre değil, TEFE-TÜFE oranına göre hesaplanır.


  • teknikekip  (11.11.15 13:57:28) 
TBK Madde 344: "...Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir..."


  • konsantrasyon  (11.11.15 14:02:52) 
Araştırdım burada da bulunsun.

Yıllık üfeye göre 10 yıl kalabiliyoruz.

www.mevzuat.gov.tr
  • abtash  (11.11.15 14:22:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.