[]

atatürk'ü tarafsız anlatan kitap önerileri?

atatürk'ü ve dolayısıyla yaptıklarını mümkün olabildiğince en tarafsız şekilde anlatan kitap hangisidir? böyle diyince tabii yabancı yazar zorunlu gibi bir şey oluyor.

özellikle dersim katliamı, o dönemde asılanlar vs. hakkında atatürk'e yöneltilen suçlamaları araştırmak, yanlışsa cevap verebilmek, doğruysa da kendi içimde eleştirebilmek için okumak istiyorum. tarafsızlık çok önemli bu sebeplerden ötürü.

teşekkürler.

 
Maalesef imkansiz gibi bisi. Herkes kendini tarihci zannedip kitap yaziyor; ama yekta güngör özdeni tavsiye ederim. Bu beyefendi; saygi deger asker (80li yaslarda) Ataturkun naasinin yerini degistirirlerken gorevlendirilen askerlerdenmis. Kendisini yakindan tanima firsatini yakaladim, eserleri var kendisinin.


  • dilem  (10.11.15 18:13:01) 
Kitap değilde can dündarın mustafa belgeseli gayet bu perspektife uygun bence. Hatta kemalistler tarafındanda atamızı küçümsüyorsun dendi.

Ama hakkıda yenmiyor tabii.
  • filipis  (10.11.15 18:15:47) 
çapraz okuma yapmanız gerekir, tarafsız anlatan diye bir şey yok. kime göre, neye göre?

burada en önemli şey iyi veya kötü yorumları görmezden gelmek ve belgelere bakmak ve boşlukları kendi sorularınızı sorarak doldurup noktaların arasını bağlamak.

gerçekten tarafsız bir şey arıyorsanız bu önünüze hazırlop gelmez. tarafsız kaynak şudur diyenler bunun tarafsız olduğunu nereden biliyor, o günde mi yaşamışlar? geçin bunları, asıl onlardan korkacaksınız.
  • godoşu beklerken  (10.11.15 19:26:56) 
Atatürk'ün uşağı


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (10.11.15 20:03:17) 
@godoşu beklerken +1, yalnız bunun için epeyi bir okuma yapmalısnız ve üzerine kafa yormalsınız.


  • qavqaw  (10.11.15 20:19:35) 
Atatürk'ü tarafsız anlatan bir kitap gerçekten yok gibi. Yaptıklarını anlatan derken neyi kastediyorsun tam anlamadım ama tarih kitaplarında neler yaptığı yazıyor.

Tarih kitaplarında yazanlara çok derin girmeden kişiliği ile ilgili merak ettiklerin varsa yani gerçek Atatürk'ü merak ediyorsan H.C Armstrong - Bozkurt okuman gereken kitaptır.

Yazar Atatürk düşmanı olarak bilinir ve bu kitabı Atatürk'ün kendisi "eksik" olduğu gerekçesiyle yasaklatmış, artıları kendisi yazara göndermiş ve tekrar basılmasını sağlamıştır.
  • Nocturne  (10.11.15 20:31:50) 
atatürk'ü tarafsız anlatan bir kitap bulmak kolay değil.

ama atatürk'ün yakınındaki birinden onun yaşadıklarını ve kişiliğini anlamak (abartma payıyla) için falih rıfkının "çankaya"sını okumuştum. birçok konuda flu kalan konuları yorumlama fırsatım oldu diyebilirim.

şimdi de listemde andrew mango'nun "atatürk: modern türkiyenin kurucusu" var. birkaç kitap sonra onu okuyacağım.
  • zvonimir  (10.11.15 20:41:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.