[]

30-50 Bin Arası Sermayeyle İş Kuruyoruz

Kayınpederim başlıktaki meblağda sermaye sunacak. Kaç sene editörlük yaptın, yayın camiasınım içindesin. Al yayınevi kur. İster batsın isiter kazansın. Sorun değil diyor.

Şimdi;
1- Yayınevleri öyle hemen para kazandırmaz. Çok ciddi, mükemmel yayınlar yapacak yayınevi açabilecek donanıma sahibim. Bir yayınevi 1 sene sonra kazanmaya başlar. 3-4 sene sonra kar getirir. Ortalama 4-5 yıl kadar size yan gelir getirecek, geçim sağlayacak ekstra iş gerekir. Yani özetle en iyi bildiğim iş, şu an olmaz. O kadar vaktim yok.

2- Oto yıkama. Yıkamadan ziyade detailing işi. Çok ama çok iyi bildiğim iş. Bu işten anlarım, malzemesini ucuza nereden getireceğimi bilirim, kimi çalıştıracağımı da bilirim. Ama senelerin "akademik adamı" olarak bir dükkan açtığımda "burda bizim ekmeğimize ortak oluyon gardaş" diye yanıma yanaşacak barzolarla falan uğraşamam.Gücüm yeter ama enerjim yetmez. Bu işlerde hala çetecilik, haraç vb. mevzular dönüyor.

3- Çiğ köfte, turşucu, mısırcı vb. şeyler uzun vadeli gelmiyor bana. Bana bir yandan doktoramı yaparken, diğer yandan para kazandıracak, görece "prestijli bir iş" lazım.

4- Kız kardeşimin eşi canlı hayvan işini yapıyor. Muazzam paralar kazanıyor. Özellikle de kurban mevsiminde. Al buzdolaplı bir araba o parayla, kesilmiş değerli et (bonfile, antrikot vb.) işine girelim. Bir araştırayım, tutarsa çok para kazanırız diyor. Bu iş kafama yatıyor aslında. Ama kesinliği yok. Araştırma aşamasında şu an.

5- Otomotiv sektörü. Bu alanda bilgim çok. Cidden çok. Oto alım satımından tut, ufak çapta, hobi olarak tamircilik yapabilecek kadar çok. Hatta aklıma tosbaa, murat serisi araçların restore edildiği bir yer açıp, 5-6 bine bulduğum bitik araçlara 5-6 bin haracyıp, 20-30 binlere satmak gibi fikirler var ama buna da kayınpeder fantazi gözüyle bakıyor.

Fakat, bu sefer ilk defa millet ne der değil de, kendim kendime yakıştıramıyorum mesleğim dışındaki işleri. Az buçuk ofis ortamım olan bir iş kurmak isterim. Doktoralı yıkamacı olmak istemem.

Bu arada, önceki duyurularımdan merak etmişti arkadaşlar. Tarih alanında doktora yapıyorum. İstihdam az, malum. Öğretmen ya da araştırma görevlisi oluyorsunuz. Fakat benim geçim derdinden, belli başlı sıkıntılarım yüzünden kpss vs. çalışma fırsatım yok. Doktora bitince öğretim görevliliği için gerekli puanlarım var. 4-5 sene yapacağım bir iş arıyorum açıkçası.

Eğer kitap kapağı yapacak kadar grafikerlik, dergi, kitap hazırlayacak kadar indesign vs. bilseydim halihazırda müşteri toplayabilecek çevrem var. Direkt grafiker ve mizanpajcı alıp hemen maaş veren biri olmak istemiyorum açıkçası.

Peki, hemen bir ofis tutup, bilgisayarları vb. şeyleri alıp yapabileceğim şeyler nelerdir sizce? Grafiker vs. değilim ama bilişimde kendimi geliştiremeyecek biri değilim. Birikimim de var. Makale yazımı, Osmanlıca çevirisi, tez yazımı vb. bir ofis mi açmalı acaba? Zamanında web tasarıma bulaşmışlığım da var. Ya da şöyle güzel bir hosting firması veyahut da resellerlık vs. Ama resellerlıktan da çok kazanılmaz ki.

Özetle herşeyden biliyorum ama hepsini az biliyorum bilişimle alakalı. Boşuna dememişler herşey bilen hiçbir şey bilmezmiş. Lise yıllarımda merakımı sadece grafik üzerine verseymişim şimdi açar bir ofis grafikerlik yapardım. Müşteri portföyüm de var. Ama ben biraz ondan, biraz bundan, çok şey biliyorum.

 
vallahi hem yayınevinden anlayan hem de oto yıkamadan anlayan adam ilk kez gördüm hayatımda. helal olsun hacı abi ne diyeyim. yayınevi kurarsan çalışabilirim yanında. =) ben de edebiyat mezunuyum. =)

eğer kısa vadede iyi para kazanayım diyorsan zeytinyağı işine gir. beş litrelik naturel, 0.8 asit miktarı olan yağı 60 a bulabilirsin çok uğraşırsan. 90 a da verirsin babanın oğluna. akarı kokarı da yok. at depoya senelerce bekler.

ben şimdi babama yardım ediyorum bu işte. 60'a bulduk 80'e veriyoruz. şimdiye kadar 250 teneke sattık 3 ay içinde. düşün artık gerisini.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (10.11.15 02:54:58 ~ 02:56:55) 
- Oncelikle doktora ile is beraber gitmez diye biliyorum ben, ilk olarak o dikkatimi cekti. Hatta ne doktora, ne is kurmak ayri ayri yaninda ikincil bir ugras kabul eder. Illa beraber diyorsaniz doktorayi en azindan epey kolaylamis olmaya dikkat edin. Gecici bir is ariyiorsaniz asistanlik filan daha iyi bir secenek olabilir.
- Bilginizin ve isteginizin oldugu sektor yayinciliksa geri donusun uzun olmasi cozulebilir bir problem olabilir. Ornegin planinizi yaptiktan sonra babanizdan farkli yatirimcilar bulabilir boylelikle gelir gelene kadar masraflari karsilayabilirsiniz.
- Akraba ile birlikte ise girmeden once en az iki kez dusunun. Para kazanilir kazanilmaz ayri konu, hayatin ve iliskilerin ne sekilde gelisebilecegi ayri konu.
- Bilmediginiz ise, hele bildiginiz isler varken, hele gecici olarak girmeyin derim.

Diyeceklerim bunlar.
  • f_d  (10.11.15 04:39:29) 
Çevren genişmiş, ben olsam oradan yürürdüm, grafiker ve mizanpajcı alıp maaşlı sigortalı çalıştırmaktansa freelance yaptırıp hem ofis hem de maaş sıkıntın olmaz, iş başı para çıkar cebinden. Ben de grafikerim yönlendirme konusunda yardımcı olabilirim.


  • redeath  (10.11.15 07:07:10) 
sen bu egoyla 2 aya amerikaya kredi verirsin. borçlarını kapatır adamlar.


  • liriamer  (10.11.15 07:14:16) 
Ammerilanın borç kapamak için para basması yeterli goç


  • cenkertem.afc  (10.11.15 07:22:47) 
Birkaç önerim var, hepsi genel;

1- Ne yaparsanız yapın, ortaklı iş yapmayın. Hiç yapmayın, gidin asistan olun. Ama ortaklı iş yapmayın.

2- Kendi işinizi yapın. Evet başlangıçta zor olabilir. Ama kendi işinizde en iyi olmak için gerekirse gece gündüz çalışın. Bir iki sene sabredin. Sonra neler olduğunu görün.

3- Bşalangıçta parayı gömmeyin. İnsanların kendi kaynaklarını kullanın. Bilgisayara 10 bin yatırmak yerine bilgisayarı olan bir grafik tasarımcı bulun. Ofise para basmak yerine bir süre home-office çalışın. Parayı işin kendisine harcayın.

4- Başlangıçta mümkün mertebe network yapmaya çalışın. Tanıtıma zaman ve parayı gömün. Gerekirse yan işleri de yapın (mesela hedefiniz güzel kitaplar basmak ise, gerekirse firma kataloğu hazırlayın).

5- Başlangıçta yaptığınız işlerden kazandığınız paradan daha önemlisi, çarkın dönüyor olmasıdır. Bununla beraber, yaptığınız işler gururla söyleyebileceğiniz işler olsun.

6- İki kişiye tam zamanlı iş verebilene kadar grafiker, mizanpajcı, vb. almayın. İşlerin yarısını içeride yapıyorsanız, yarısını daima dışarı verin. Hiçbir eleman sizin için kilit rolde olmasın.

7- Piyasayı iyi koklayın. Popüler konular ile ilgili daima ilginç eserleriniz olsun. Çok ekmeğini yersiniz.

8- Özet: Almayın kullanın, esnek olun, önce satın sonra harcayın, etkileyin iş toplayın.

Bu anahtarları güzel kullanırsanız, 50 bin lira büyük para, çılgın işler yaparsınız.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (10.11.15 08:37:01) 
kayınpeder şimdi şey diyordur.
"lan kız gidip nerden buldu bunu peeehhh"

  • difdiringi  (10.11.15 09:27:39) 
eksi sozluk e bir daha geldim'i dinle. bu adam işi biliyor.


  • no christ requires  (10.11.15 10:36:19) 
ben de benzer durumdayım
şirketim var, beraber birşeyler yapabiliriz.
ö.m attım.
  • technicalte  (10.11.15 10:57:17) 
kimse yanlis anlamasin ama bu paralarla degil 3-4 sene hatta 1 sene bile zor dondurursunuz kendinizi bile. bu isler disaridan gorundugu gibi degildir :)

bir sekilde ticaret yapmak istiyorsunuz anladigim kadari ile, resmi olacaksa elinizdeki para kiraya,faturalara,sabit giderlerinizi anca karsilar,birakin eleman calistirmayi filan.

gayri resmi olacaksa sorun yok tabi :)

bol sanslar
  • kamyonsans  (10.11.15 11:25:00) 
oto yıkamacı yerine laser tag yeri almayı düşünürsen yardımcı olacak bir avukat tanıyorum. :D

indesign vs. öğrenip freelance işlerden yürü bence daha sonra risk almak istersen diğerlerine devam edersin (doktora bittikten sonra?)
  • rodriguez2  (10.11.15 12:12:26) 
@kamyonsans,

şahıs şirketi açtırmak - 500 lira
kurumsal kimlik yaptırmak - 1000 lira (baya iyisi)
dosya-kartvizit-antetli kağıt bastırmak - 1000 lira (fiyakalısından)
orijinal promosyon ürünlerinden 100 tane yaptırmak - 1000 lira,
freelancer ordusu kurmak - bedava.
orta halli bilgisayar - 1500 lira

bu durumda kira ödemiyorsun, maaş ödemiyorsun, aylık 70 lira vergi, 100 lira muhasebeci parasından başka ödediğin birşey yok. 30.000 liradan geriye reklam-tanıtım ve hayatı idame için kaldı 25.000 lira. nasıl dayanmıyor bu para bu işe, anlamıyorum.

ha sen dersen ki plazada ofisim, mini etekli sekreterim olsun. araba falan kiralayıp bütün yatırımı şuursuzca baştan yapayım, 50 değil 150 de yetmez o işe.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (10.11.15 14:28:13) 
@eksi sozluk e bir daha geldim

"şahıs şirketi açtırmak - 500 lira"

500'e actir da ben actirayim hocam sana; en dandik acilis maliyeti 2.500'leri bulur; elbette belediye filan kayit yaptirmazsan o baska... herkes alismis dandik sahis acilisi diye kayit yaptirmamaya her yere, tam kayit yap her yere de gorelim...

"freelancer ordusu kurmak - bedava."
herkes bedava calisacak degil mi ? o ordudan 3-5 bize de yollasana...

"bu durumda kira ödemiyorsun"
home office bile olsa kendine ait degilse stopajini tahakkuk ettirip odemek zorundasin...

"maas ödemiyorsun, aylık 70 lira vergi, 100 lira muhasebeci parasından başka ödediğin birşey yok."

bagkur primin ne olacak ? sahissan ve sgk yoksa mecbursun her ay....

"dayanmıyor bu para bu işe, anlamıyorum."
bende ufacik para ile her isi yapacagini sanan insanlari anlamiyorum. bu hayal ile evdeki avuctaki paradan olan ve hatta borç harç alip 3-5 ayda kapatan dunya insan biliyorum! bu isler disaridan gorundugu gibi kolay degil, cevrenizde yapan insanlar varsa sorabilirsin!
  • kamyonsans  (10.11.15 14:45:06) 
şahıs mükellefiyeti açtırmak için bir serbest meslek defteri tasdik ettirmen gerek (75 lira). vergi dairesine bir dilekçe vermen gerek (beleş). yoklama memuru da ücretsiz. sonra fatura bastırmalısın (120 lira). bir de 10 liralık kaşe yaptırdın mı, tamamdır.

belediye kaydı niye yahu? ben 3 yıldır yaptırmadım, bi sıkıntı da olmadı. pavyon muyuz biz?

2- insanlar elbette iş yapınca paralarını alacaklar, ama elde referans verebilen freelancerlardan bir tablo tutmak bedava. sonuçta insanlara yaptıkları iş ile ilgili bilgi sorunca para istemiyorlar. iş verince avanslarını, iş bitiminde ücretlerini ödeyeceksin.

3- ev kendininse değilsin.

4- evet, bağ-kur primini unutmuşum. tam hatırlamıyorum rakamı, ama 500 lira desek;

muhasebe parası 100,
aylık rutin damga vergisi 70,
bağ-kur primi 500

toplam 700 lira eder, elinde 10.000 lira olsa bir yılı çok rahat geçirirsin (defter tasdik falan da dahil.

zaten bir yıl içinde sıfır ciro yapıyorsan, kapat.

p.s. kendim yaptım bu işi. bir yerde çalışıyorken 1250 lira sermaye ile işimi kurdum. "bu isler disaridan gorundugu gibi kolay degil" derken yerden göğe haklısın. ama zorlaştıran patronculuk oynayanlar oluyor genellikle.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (12.11.15 15:30:44) 
nese hocam uzatmayacagim daha fazla, dedigin gibi olsun :)

ilgili belediye sayfasina girersen pavyoncu da dahil sende herkesin kayit olmasi gerektigini gorursun!

ayrica ticaret odasi ya da esnaf odasina kayitlarini yapman gerek ama onlari da yapmamissin galiba :D cunku onun ucretlerini yazmamissin

patronculuk olayi degil ama iste herkes en basit ornegi ile kolayi 1 tl'ye alir 5 tl'ye satarim %500 kar ise bak diyor, para basarim diyor :) ama gel gor ki o isler hicte oyle olmuyor
  • kamyonsans  (12.11.15 15:58:14) 
girişimcilik yağlı kazığa benzer.

yazdıklarının hepsi hayal ürünü duruyor. projelendirilmiş bir çalışma yok.
  • bigl0rd  (12.11.15 16:03:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.