[]

ev satin alma, masraflar ve vergiler vs.

kafamda deli sorular..

1. yurt disinda yasayan Turk vatandasinin ev almasinin ve kiraya vermesinin, Turkiye'de yasayan bir vatandasinkinden ne gibi farklari vardir?

2. ev sahibi olmanin masrafi nedir? emlak vergisi, kiralanirsa gelir vergisi vs. (rakam vermek mumkun olmayan durumlarda yaklasik oran verebilirsiniz)

3. kredi cekerek ev almak mi daha mantikli, pesin mi? (masraflar acisindan, yoksa pesin para her kapiyi acar..)

4. ev alirken ne gibi masraflar var? tapu ivir zivir isleri..

5. bir suru daha var ama simdilik yeter :) tesekkurler

 
1. hangi ülkede? normalde bir farkı yok ama çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yoksa iki ülke de vergi isteyebilir.

2. emlak vergisi yıllık

Binalarda ilçelerde Binde 2 büyükşehir'de Binde 4
Meskenlerde ilçelerde Binde 1 büyükşehir'de Binde 2
Arazilerde ilçelerde Binde 1 büyükşehir'de Binde 2
Arsalarda ilçelerde Binde 3 büyükşehir'de Binde 6

kira geliri için gelir vergisi. kazancın ortalama %27-30'u diyebilirsin. işyeri alıp kiraya verirsen stopajı işyeri vereceği için ilave vergi çok az ödersin.

3. değer artışı olacaksa kredi çekerek. yoksa bina değeri kadar bankaya faiz verirsin. artı, ödeme sıkıntısı yaşadığında satışa çıkarılır, piyasa fiyatının altında satılır, banka ilk faiz tahsil ettiği için anaparan eksilmemiştir ve ortada kalırsın.

4. tapu harcı. emlak bedelinin %2'si.
  • [silinmiş]  (06.11.15 15:20:31) 
2- kredi çekerek alırsan kredinin faiziydi, tapuda gerçek değer yazağı için senelik amortismanıydı derken gelir vergisi tahakkuk etmiyor
3-krediyi burdan kullnacaksan şu anda burad faiz yüksek. benim avrupada yerleşik bazı arkdaşlarım oradan kullandılar (ama uzun süredir oradalardı) oradan kullanınca daha mantıklı
4 binde 20 sadece alıcının ödeyeceği ama tükiyede usül alıcının satıcının da -eşit olan- payını ödemesi oluyor.bir de tapu dairesi kendine harç alıyor. tabi birileri aracı olacaksa onların komisyonu olur bir de.
  • niye ama  (06.11.15 15:36:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.