[]

[$$$$$] bi dolar vardı ne oldu ona?

nabzı tutmaya devam ediyoruz efem. bundan bir kaç hafta önce dolar ne olacak demiştik burada, sözlükte'de 1.30'a kadar düşebilir. Hatta 1.2 bile olabilir denmişti.. o günlerde bir haber çıkmıştı psikolojik destek seviyesi 1.30 onun altına inerse daha da inebilir diye.. www.milliyet.com.tr

işte bugün seçim sonuçları ve dolar güne 1.25'den başladı.. borsa 55000 ile yine rekorda. analistler borsanın 60000 puana çıkabileceğini ve doların da 1.2'nin gerisine belki de 1 ytl'ye kadar düşebileceğini söylüyor.. o günleri görebilecek miyiz bilmiyorum da çok ilginç olacak 1 YTL = 1 $ olması eğer olursa.. Hatta abartıp 0 oluyomuş $ hehe:p sizin paranız burda geçmez hesabı.


 
YTL=USD olmasi kisa vadede zor, orta vadede belki. TCMB 1.23 seviyelerinde mudahale edebilir. Q4'te faizler inmeye baslayinca carry trade'in hizi surer ama ivmesi azalir. o yuzden 1.20'nin asagisi kolay degil gibi. uz'un yazdiklarinin mantiki veya istatiksel bir dayanagi yok. Turkiye'de son 10+ yilda faiz her zaman dovizi dovmustur, dovmeye de devam edecektir. cunku Turk insani enflasyonla egitildigi icin parasinin deger kaybetmesini sevmez, varsin itibar etmedigi faiz kazanci yuksek olsundur. eskiye bakalim: kriz ciktigi gun tl %50 devalue olmustur belki, ama 1 yil sonra %25 tekrar deger kazanmistir, ve o sirada da yillik mevduatlar %70 vermektedir..ee ne anladik? gene faiz dovizi dovmustur. 2 gunde para kazanmaya (veya kaybetmemeye) odaklananlar, uzun vadeli bakabilen yatirimcilarca ezilir. ride the yield curve baby.


  • 507  (23.07.07 13:23:24) 
Konunun biraz dışında ama,

Dolar'ın daha fazla düşeceğini / düşürüleceğini sanmıyorum.

Şu an zaten ihracat oldukça kötü bir seviyede. Doların düşük olması, ihracatı doğrudan baltalıyor. Paramız değerli, ucuz yollu ithalat cazip geliyor. Üretim azalıyor, satın alma yoluna gidiyoruz.

Onun dışında Borsa'nın zaten çoğunluğu yabancı kaynaklı, sıcak paranın elinde. Bu paralar da belki de iktidara güvenerek orada duruyor. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu düzenin epey bi zedeleneceğini görmek çok uzak değil ne yazık ki.

Bunca zamandır gerek sıcak para desteği gerek politikalarla bu seviyede duran dolar, bir kriz daha olursa sanırım ki durdurulamaz.

Gönül ister ki yavaş yavaş artacaksa da artsın ama bakalım...
  • calibra  (23.07.07 15:52:39) 
doların düşüşünün aslında seçimle hileyle hurdayla alakası yok. biraz açıklayayım herkes bilgilensin.
özellikle 2007 yılında birçok özelleştirme oldu, tüm özelleştirmelerin neredeyse tamamı yabancı sermaye kaptı. bunların ödemeleri peşin alındı, alın size toplu döviz girişi.
yine aynı şekil 2006 yılında yapılan birkaç özelleştirmelerin ödemeleride bir iki ay önce ödendi. bakın yine yabancı firmalardan birkaç milyar dolarlık döviz girişi oldu.
demek istediğim döviş girişi oldukça dolar düşmeye devam eder! nekadar özelleştirme yapılırsa o kadar dolarda düşer.
2008 yılına kadar şuan hiçbir özelleştirme göremiyorum. doların düşüşü duracak. bu seviyede kalıcaktır.
saygılar sevgiler
  • winsome  (23.07.07 17:52:03) 
winsome hocam; FDI iyi guzel de, bu ulkeye giren portfoy yatirimlari FDI'dan daha buyuk.. 2 yilda toplam $45 milyarlik sirket alimi oldu, bunun henuz $30 kusuru girmistir nakten. fakat portfoy yatirimi olarak giren para $50 milyari gecti. yani FDI dursa bile yuksek faiz + emerging piyasalarin gucu surdugu surece para girisi devam edebilir. carry trade yabanciya cok cazip. faizden net %13 kazaniyor, ustune tl degerlenince bi %7 daha, etti mi sana amerikan treasury'lerinin 4 kati faiz, baska yerde yok.

2007 icinde $16 milyarlik FDI elde ettik, yil bitince 20 olur tahminen... gelecek yil 10'da filan kaliriz, beklenti bu. FDI aniden sifirlanirsa cari acigi finanse edemeyiz ve ulke riski cok yukselir (bkz: cds). dolar bu yuzden inmeyi birakip yukselir. yani baglanti var ama para girisi olmadigindan degil, riskin cok yukselmesinden. saygilar
  • 507  (24.07.07 00:00:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.