[]

Özel sektör, işi sahiplenememe ve fazla çalışma isteği

Selam,

Geçen aylarda eski birlikte çalıştığım birisi vasıtasıyla bir işe girdim, eski işime göre çok stresliydi, alışmam zaman aldı biraz. 4 ay civarı oldu ve 1 ay sonra işten çıkarılacağım bilgisini aldım. Sebep de işi yeterince sahiplenmeme dendi ilk önce(ki bunu söyleyen proje yöneticisi ve mış gibi yapmakta usta, yapılan bazı işlerden sonra haberi olur ibnenin).
Bana savunması şu oldu, sen gece yattığında işi(bir proje) düşünüp acaba bugün bunun mailini atmayı unuttum mu diye düşündüğünü sanmıyorum dedi. Onun dışında maillerde ya da iş yapış tarzı olarak biraz sert olduğumdan bahsetti, bu da bazı işlerin tekrar tekrar söylenmesinden nefret ettiğimden kaynaklı, ondan dolayı başta ne kadar sert söylersem o kadar dikkate alınıyor.

Bir yazılım şirketinde çalışıyorum ve bu işin pek bir saatinin olduğu söylenemez ama gecenin bir köründe de siktiğimin işini düşünmeyeceğim yani. Sizce de öyle değil mi? Özel sektör çok mu zor?

 
hocam biraz ağır konuşcam kusra bakma,

afedersin ebesini severim öyle şirketin,

adam resmen rüyanda ne göreceğine kadar karışıyor. şakası bile kötü. aynen o adamın dediği gibi 8 sene çalıştım. istifa ettim, kavga ettim. Rüyalarımda yapmadığım kalmadı. sabahlara kadar çalıştık, ezdiler, hayatımıza karıştılar, paramızı kestiler.

şu saçma dünyada 1 kere yaşıyoruz. ne demiş ünlü düşünür; "kimse kimsenin hayatına karışamaz." bu tip *lalelere prim vermememiz gerekiyor. ülkenin %75i ne iş olsa yaparım abi dediği için bu haldeyiz.

iş çalışanın değil, patronun işi, görevini tam anlamıyla yaparsın evine dönersin. o da paranı verir. bu kadar basit olmalı.

edit: yazılımcı değilim.

edit 2: fazla mesaiye kalmak için normal mesaide işi sürümcemede bırakıp, gece 11 e kadar ofiste durup, akşam yemeğini şirketten yiyip, ayrıca evde eşiyle kavgalı olan/anlaşamayan tipler bana uzak dursun.
  • morcivert  (02.11.15 23:40:39 ~ 16.12.15 09:43:33) 
özel sektör kolay değil ama sen ekstra takıntıları olan, işkolik ve büyük ihtimalle kendini beğenmiş birine denk gelmişsin. ha bu arada bu adamlardan özelde bolca var bu da ayrı :)
manyak mıyım lan ben gece yattığımda mailimi/yazılımdaki kodu düşüneyim? acil durumlarda telin açık olur aranırsın zaten. mesai desen onu da yaptırırlar.

  • yüzyıllık yalnızlık  (02.11.15 23:45:58) 
yazılım sektöründe değilim. belki adamı sevmediğin için ona karşı mesafeli ve soğuk davranırken işi zoraki yapıyor izlenimi yaratmışsındır. Bir işe yeni başlayan birinden heyecan ve istek bekleniyor genellikle. Tabi bunu da yansıtıyor olmaları :( Oysa insan bazen sevdiği işi dahi yapıyor olsa bildiği şeyi yaparken heyecan değil soğukkanlı bir tavır sergiliyor.
Bunun haricinde işi sahiplenmekten benim anladığım şu oluyor genelde, sadece verilen işi yapıp üstüne kendinden bir şey katmamak, sırf yapmış olmak için üzerinde çokça düşünmeden standart yapılması gerekeni yapıp kenara çekilmek.
Özel sektör zor değil, iyi bir yöneticiye denk gelebilmek lazım bazen.
  • kpzlktr  (02.11.15 23:56:35) 
yaptığın fazla çalışmaların karşılığını ödüyorlar mı, ödemiyorlarsa SGK'ya şikayet et. Sözleşmende ne yazdığının önemi yok. Gider ayak en azından bir teftiş görsünler, hatta ceza yesinler.

diğer konu, dayaklık bir adama denk gelmişsin. kimse uyurken iş düşünmek zorunca değil. zaten emeğini satın alıp hem emeğine hem de zamanına yabancılaştırıyor seni (ve bütün ücretli çalışanları) bir de vicdanına karşı mı yabancılaştıracak. köleliğin de bir sınırı olmalı.

çıkarırlarsa kıdem tazminatı hakkın olmayabilir, ama en azından uğraştırmak için bile olsa işe iade davası açabilirsin. Bu konuyu bir avukata danışmanda yarar var. kolay gelsin
  • gochebe  (03.11.15 00:02:12) 
bence patronun bazı argümanları sakat. kimse kimseyi "gece yatağında iş düşünmüyorsun" diye işten çıkaramaz. yatağında iş düşünmeni istiyorsa o düşünerek geçirdiğin saatlerin de parasını ödesin bir zahmet.

ha ama çok sert konuşuyorsan o bir işten çıkarma sebebi olabilir. bazı insanlar ast-üst ilişkisini hiç beceremiyor, ya sevecen olmaya çalışırken laubali oluyor, ya da otoriter olmaya çalışırken gereksiz sert davranıp durduk yere kalp kırıyor. yani diyeceğim şu ki, ilk söylediğini boşver. ikinci söylediğini ciddiye al. üslubun çok sertse, kimle nasıl konuşacağını bilmiyorsan hayatta hiçbir yere gelemezsin. ne özel sektörde, ne kamuda, ne de özel hayatında. düşün bakalım, adam haklıysa bu yönünü biraz törpülersin.
  • ambrosia  (03.11.15 00:19:32) 
İşyerinde sesim asla yüksek çıkmaz, öylr bir sertlik değil, normalde de ofisteki en güleç adamım ama tekrar tekrar aynı hataların yapılmasından bıkıyor insan.

Şirkette ofis içine parmak izi ile giriş var, su mu alıcaksın, parmak izini okutuyosun hop zamanından gidiyor. Wc'ye gidiyosun zamandan gidiyor falan. Tamam suistimali önlemek için iyi bir yöntem ama yazılımcı adama bunlar hep stres demek. İlk önce işçi ile aranda güven olmalı bence.

Fazla mesai olayı değil aslında sabah gelirken esnek geliş saati var 8-10 arası. Adamla eski işten de tanışıyoruz dediğim gibi orda da en geç 10'du 11.30'da geliyodu, bu geç gelme yüzünden kovuldu mesela. Burda da aynı, aq saat 10.30-11.00'de geliyor proje yöneticisi, ben de erken gelip erken çıkan adamlardanım işimi bitirip ama bu ibne yüzünden geç çıkıyorum ve zamanıma da işlenmiyor. Ben de geç gelmeye başladım bunun yüzünden. Onun dışında ofis saatlerinde de sigara molası çay molası veriyor ama bir iş yapılacak mesela bu adam da lazım ortada yok. E iş aksıyor tabi.


Çıkarırlarsa kıdem tazminatı neden alamıyorum?
  • notinhere  (03.11.15 00:34:23) 
Yazılım sektöründeyim.

"Sahiplenememe" olayı bana fasa fiso geldi. Bence iş yapma/bitirme performansından memnun değiller. Sahiplenme olayı da şöyle: "Senden belli bir sürede bitmesi gereken bir iş veriyoruz. Mesai saatlerin normal olsa bile iş bitmiyor. İşi sahiplenseydin ek mesai yapar bitirirdin." Ya işleri yeterince hızlı bitirmiyorsun, ya da bitirdiğin işlerin kalitesi düşük olduğundan memnun kalınmıyor, bug'lar çıkıyor, tekrardan mesai harcanması gerekiyor o işe.

Verdiğin bilgilerden ben bu gözlemi yaptım, ama "performansımda sıkıntı yok, diğerlerinden daha efektif çalışıyorum" dersen iş başka. Bir yazılımcı olarak kendini objektif bir şekilde değerlendirirsen bunu aşağı yukarı doğru bir biçimde ölçebileceğini düşünüyorum.

Maillerde/iş yapış tarzında sert olman mevzuu çok ciddi bir boyuttaysa o da olabilir.

Kıdem tazminatı alman gerekir, ama süre kısa olduğu için yarım maaştan az olması lazım. Ayrıca bir ay sonra dedikleri için ayrıca bir ihbar tazminatı yok.
  • long live rock n roll  (03.11.15 02:06:19) 
aşırı borcun vb filan yoksa siktiret dostum, neyini düşüncem lan gece yatınca yarrakkafalı? özel sektör cidden zor ama takıntılı ve psikopat insanlarla çalışmak daha da zor.


  • eindaclub  (03.11.15 09:07:34) 
Yetersiz bir yönetici ile çalışıyormuşsun. Daha düzgün bir yer bulman için bahane olur, takma kafana.


  • arnold schwarzeneger  (03.11.15 09:13:01) 
yazılım sektöründe ik yım.

sikik sikik start uplara ya da kraldan çok kralcı yöneticilere sinir oluyorum.

20 yıldır erp yazıoz hocam, ayda 1den fazla mesaiye kalmaz bizimkiler.

morcivert +1
  • benaslinda  (03.11.15 17:42:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.