[]

Siz normal insanlar, buzdolabinizda neler bulunuyor ki?

Evde ne yiyorsunuz ki?
Karniniz aciktiginda buzdolabindan alip yemek uzere ne oluyor buzdolabinda. Buzdolabinda ne olur, insan evde ne yer? Buzdolabi bos mesela evde. Dun de bostu, onceki gun de. Karnim acikirsa disaridan yiyorum. Gece kalkarsam da apisip kaliyorum dolabin karsinida. Markete gidiyorum karnim aciktiginda yiyecek bir seyler olsun diye dolapta, reyonlari gezip gezip bos bos dolanip en son anlik tuketip bitirelecek abuk subuk birkac sey alip cikiyorum, market alisverisi yapmsini da biliyorum ben, evde ne yenecegini de.

Bu ara biraz evde takilmam gerekince farkettim bunu, dolap hep bos ve biz bir sey koyamiyoruz, sahsen ben bilmiyorum nasil yapacagimi, ev hayatini nasil yasanir bilmiyorum yahu. Ne yenir, ne icilir..

Ne olur yardimci olun, siz buzdolabiniza ne koyuyorsunuz, aksam oldu aciktiniz dolaptan ne alip yiyorsunuz, ne pisiriyorsunuz ya da ne isitip yiyorsunuz? Normal insanlar evde ne yer, yiyecek neler bulundurur? Her allahin gunu ayni seyleri de yemiyorsunuz herhalde, en azindan oyle yapmayanlara soruyorum. Karnim aciktiginda mutfaga gidip bir seyler yiyebileyim istiyorum, sicak olur, soguk olur, yiyecek seyler iste. Gidip de kahvaltilik doldurursam da bir ise yaramaz, gun ortasi kahvaltilik yiyemiyorum ben, tiksindiriyor beni gun ortasi kahvaltilik yiyecekler, karnimi da doyurmuyor.

Gectigimiz yaz 2 gunlugune arkadasin tek kaldigi yazligina konuk oldum. Yakinlarda yiyecek alacak hicbir yer yok, arabayla gitmemiz gerekiyor illa alacaksak. Neyse aksamustu aciktik, nasil halledelim dedik, arkadas dedi ki ben peynir domates falan cikarayim oturup yiyelim. Dedim sen iyi misin yahu? Adam aksam aksam peynir domates atistirarak karnin doyurabiliyormus. Ne bileyim ben baskalari icin hayatin bu kadar kolay oldugunu. Benim hayatim bu kadar kolay degil yahu. Peynir domates yiyip aksam yemegini halledemiyorum ben. Bir seyler olmasi lazim dolapta. Ama ne? Iste onu bilmiyorum ben. Belki de beni anam meearada buyuttu de haberim yok ama boyle iste.

Ogrenci falan da degilim. E evde yemek hazirlanmiyor mu sizin diye soracaksiniz ama yok, oyle degil bizim ev. Duzenli yemek saati olup duzenli yemek de hazirlanmiyor bizim evde. Yemek hazirlansa bile ne hazirlanacaksa o an icin bir seyler alinip hazirlanip yiyip kalkiliyor, genelde ben de denk gelmiyorum bu anlara. Denk gelsem de damak tadima uymuyor genelde.Zaten kapsamli bir aksam yemegi falan da hazirlanmiyor oyle dusundugunuz gibi. Gelip yemek var mi diye soruyorum mesela, "valla biz bilmemne yedik" diye cevap geliyor. Yendi bitti kalkildi, gecmis zaman yani. Zaten o yenen sey/seyler benim bayildigim seyler de olmuyor. Ayni anda da yenmiyor yemek, herkes bir sekilde hallediyor iste. Ben ortada kaliyorum ama. Cunku bir yemek yiyip 6 saat boyunca onunla idare edebilen biri degilim ben. 3 saat sonra tekrar acikirim ben. Keske evdekiler gibi yemek yemeden yasayabilseydim, usendigim zamanlarda aksam yemegini yemeden de yatabilseydim. Aciktigim zaman cilgina donuyorum ben. E kalkip disarida yiyecek bir seyler aramak da her aksam olacak is degil. Kaldi ki disarida da envayi cesit yiyecek de beni beklemiyor. Kebapci, pizzaci falan var. Kebapcilarin yaptiklari da ne bilmiyorum ama kebapla alakasi yok. Hergun de yenmez kebap mebap.

Cok dolmusum yahu:) Su dolap sorunumu cozsenize? Karnip acikip yerimden kalktigimda kara kara dusunmekten olumcul bir hastaliga yakalanacagim sonunda. Hayat cok guzel aslinda da su yemek olayini da cozsek super olacak.

Hatta bunu yazarken de yavas yavas acikmaya basladim.

Edit: Tost makinesi, ocak, firin, bulasik makinesi ve bir mutfakta olmasi gereken diger aletler var.

 
buzdolabimda surekli bulunan seyler;
humus, biber, sogan, tereyagi, marul, taze sogan, maydanoz, yogurt, sut, ezine peynir, suzme peynir, barbeku sos, hardal.

bunlar disinda olur da acikirsam ama kendimi tembel hissedersem diye yumurta, ton baligi, noodle felan bulundururum evde.
  • chaotic good  (01.11.15 15:30:38 ~ 15:52:19) 
ben öğrenciyim aynı kulvar sayılmaz ama olsun,

yurtta tek kalıyorum diye serbestçe tıkınıyorum böylece ardı arkası gelmiyor; dolapta kahvaltılık pekmez peynir bal tereyağ salam sucuk vs hep bulunuyor. (hehe hepsinin ben yiyorum) onun dışında meyve eksik etmiyorum, acıkınca meyveyle geçiştiriyorum gece falan.
  • ripolip  (01.11.15 15:34:03) 
şu an tereyağı domates biber beyaz peynir krem peynir kaşar salça üzüm elma bira var


  • cokponcik  (01.11.15 15:51:05) 
sevgili insan @stavro,

buzdolabı bir evin olmazsa olmazıdır. neden? çünkü kısa süreli tüketebileceğimiz pek çok şeyi onda muhafaza ederiz. neden? çünkü beslenme ihtiyacımız elzemdir.

fark ettiğim kadarıyla, sürekli dışardan yiyorsun. o da pizzacı kebapçı (onların da bişeye benzemediğini vurgulamışsın kendin). ev arkadaşlarının yedikleri geçiştirmelik yemeklerden de haz almadığını ifade ettin. kahvaltılık şeylerin gün içinde ve akşam yemeği yerine yenildiğinde seni doyurmadığını da belirttin.

buradan anladığım kadarıyla çok bozuk bir beslenme alışkanlığın, ve sağlığa zararlı gıda tercihlerin var. neden? çünkü dışardan ev yemeği yemiyorsan geri kalan tükettiğin her şey zararlıdır büyük ölçüde. yaşının da küçük olduğunu düşünmüyorum açıkçası.
şimdi, 5-10 seneye kalmadan teklemesini istemiyorsan kalbinin ve fizyolojik durumunun,
her evde, buzdolaplarında olması gereken temel gıda maddelerini sayıyorum kendimce:

kahvaltılıklar: zeytin, peynir, domates, salatalık, yumurta, süt, bal.
(sucuk vs. bunlara ek tercihen tüketilebilir)
öğle ve akşam öğünleri için: yani domates, salatalık, marul, yeşil soğan, maydonoz. gibi yeşillikler salata ve cacık vari yemeğin yanında yenilebilecek şeyler için.
ve olmazsa olmaz! muhakkak o mevsimin sebzeleri, mantar,kabak, patlıcan, fasulye, dolmalık biber vs. vs. artık onu sen bulacaksın.

burdan ne demek istedim? kahvaltılık muhakkak her buzdolabında bulunması gerekendir. düzenli kahvaltı alışkanlığı candır, ciğerdir. diğer öğünler içinse, mevsim sebzesinden bir yemek ve yanına aperatifler tüketebilirsin.
bunun için muhakkak ki yemek yapman gerekir ama.

ekstra, tavuk vs. muhafaza edebilirsin çok et taraftarıysan.

şimdi geliyorum, benim buzdolabımda neler var?
domates, salatalık, zeytin, peynir, yoğurt, yumurta, yeşil soğan, marul, kaşar (tost için, mesela kahvaltıda ya da akşam az acıkıldığında tüketmek için), ton balığı birer porsiyon halinde, biberli ekmek ve lahmacun(hazır değil, ivedi durumlarda tüketim için yaptırıp buzlukta sakladığım şeyler bunlar).

ez cümle, buzdolabında kahvaltılık ve sürekli tüketilen sebzeleri muhafaza et.
ek olarak da 2-3 günde bir 2 çeşit yemek yap, biri etliyse, diğeri muhakkak mevsime has sebzelerin yemeği olsun. böylelikle sürekli buzdolabında hem yemek, hem de aperatif tüketilecek şeyleri bulundurmuş olursun.

vesikanın mutfağı asdfg :)
  • vesika  (01.11.15 15:56:20) 
acıkırsam deyü:

çeşit çeşit meyve
kaliteli peynir
domates salatalık
ton balığı
soslar ( hardal, mayonez, acı sos, barbekü, ranch ve diğerleri)
janbon, hindi füme, salam

bazen meyve suyu, her zaman değil
  • gurur  (01.11.15 15:59:22) 
Kahvaltiyi isyerinde yapiyorum ama zengin bir kahvalti falan degil tabii ki. O yuzden kahvaltilik koysam da tuketemem onlari.

Sucuk salam vs. yemiyorum.
Disarida et de yiyorum, pizza hamburger gibi cop gidalar yemiyorum disarida. Sagliksiz olmalarindan ziyade hic sevmedigim icin tuketmiyorum pizza gibi seyleri. Yoksa sevsem sagliksiz olsa da yerdim muhtemelen.

Gunun ya ilk 2 ogununu disarida ya da tamamini diarida yiyorum zaten. Aksamlari ve aksamdan sonra yatma saatlerinde evde aciktigimda yasiyorum bu yiyecek sorununu.

Soylemesi ayip, dun de ogleden sonra disarida koca bir porsiyon et yedim ama aksam evde 10 gibi aciktigimda yine ac kaldim, yorucu bir gun oldugu icin de o saatten sonra tekrar disari cikmayi aklimdan bile geciremezdim. Dedigim gibi disari ciksam yakinlarda bayildigim seyler yapan bir mekan falan da yok, arabam da yok zaten.
Kredilerim bitsin, sirf bu yemek sorunu yuzunden araba alacagim.
  • stavro  (01.11.15 16:13:04 ~ 16:13:30) 
Tek başına yaşayan işi gücü olan adam olarak yazıyorum.

Evde haftanın neredeyse her günü, yemek bulundururum, çok üşendiğim olursa tost falan yiyorum çok nadirende dışarıdan söylüyor veya dışarıda yiyorum.

Her hafta, 1 haftalık yemek yapılacak sebze bulundururum. Misal gecen hafta pattis ve patlıcan aldım.

Bir de bakliyat türü dayanıklı uzun ömürlü gıdaların kombinesi var dolabımda. Ne biliyim pirinçtir, bulgurdur, makarna mercimektir vs. Bunlar hem çabuk pişiyor hem de tamamlayıcı oluyor.

Bir de beni 1 hafta götürecek bir kaç tür meyve bulunduruyorum -ki zaten tek başımayım, akşama kadar işteyim, birer ikişer kilo alsam yetiyor.

Bir de basit kahvaltılıklar peynir, zeytin, yumurta, çikolata vs.

Özetle yemeklik sebze ya da bakliyat, meyve, kahvaltılık. Kafamda üçe bölüyorum bu şekilde.
  • wilhelmwasmuss  (01.11.15 17:48:20) 
hocam senin sorunun psikolojik. üşengeç ve yemek seçen biriysen biz normal insanlardan nasıl bir tavsiye bekliyorsun. akşam acıktın mı kahvaltılık ürünlerde gayet tüketilebilir. hayır hem yemek yapmıyorsun, hem kahvaltılık yemiyorsun hemde tavsiye bekliyorsun. kusura bakma ama çok saçma.


  • bigcaptain  (01.11.15 18:02:06) 
Tavsiyeye gelince, bence makarna ve yanında marketlerde satılan barbunya, bezelye, fasulye, nohut vb konserveleri bulundurabilirsin, onlar zaten haşlanmış oluyor, su ile tıkırdatıyosun tamam oluyor, hem de makarna, erişte tarzı şeylerle bildiğin ev yemeği oluyo.


  • wilhelmwasmuss  (01.11.15 18:02:25) 
Ama sen de yukarıdaki arkadasın dediği gibi aşırı üşengeçlik var sanki, bi halt olmaz, standart yemeklerin en babası en geç 40 dkda hazır oluyor. Yemek yapma olayını kazanmadıkça bi halt olmaz senden, yetenek işi falan değil her insan yemek yapabilir.


  • wilhelmwasmuss  (01.11.15 18:04:46) 
KAhvaltilik olmaz dediysem hicbir kahvaltiligi asla aksam agzima surmem de demiyorum. Ama ekmek arasi beyaz peynir koyup yiyemem mesela. Bayar insani, anlatabiliyor muyum?
Soru gayet acik, dolaptan alip direkt ya da en kotu biraz isitip yenebilecek seyler soruyorum. Dolabinizda olan seyleri soruyorum yemek icin, soruda bir sacmalik yok. Yukaridaki arkadaslar da yazmislar dolaplarinda neler bulundurduklarini.
Aksam yemegini ister disarida ister evde yiyeyim, bir 3 saat sonra tekrar acikiyorum cunku.
  • stavro  (01.11.15 18:18:11) 
biz her gün dışarıda yemiyoruz normal aile düzenimiz var. yemek saatleri karışabiliyor, hep birlikte yiyemediğimiz zamanlar oluyor ama yine de arkadan gelecek olan varsa ona yemek kalıyor, çünkü onun geleceğini hesap ederek yemek yapıyorum.

dolapta daimi olan şeyler:
kahvaltlıklar
mevsim sebzeleri , meyveleri
et ürünleri
yumurta
süt
turşu
reçeller
içecekler
acil durumlar için dondurulmuş bir iki porsiyonluk yemekler de bulunduruyorum. haşlanmış et, yaprak sarma, dolma vb. gibi.


atıştırmalıklarımız:
kuru yemiş ve çerezler
kek/ poğaça//börek/selanik peksimedi vs.
çikolata ve muz muhteşem ikilisi
meyve salatası
et jambon ve yeşillik
lor peynirinden yaptığım şoko (benim icadım. höşmerimin kakaolusu veya meyve kurusu ilavelisi)
dil söğüş
lakerda /tuzlu balık / ançuez/ deniz yumuşakçaları+kabuklulları salatası vb. deniz ürünleri
gibi şeyler olabiliyor.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (01.11.15 19:18:12 ~ 19:22:53) 
akşam acıkınca ekmek arası peyniri ben de kolay kolay yiyemem anca yaz günü karpuzla ve taze ekmekle filan öğlen öğün gibi yerim
ama güzel bir tost makinesi edinirseniz kaşarlı/dilli, domatesli, acı soslu, yengenvari tostlar yapabilirsiniz akşamları. marketlerde rus salatası da satılıyor (evde yapması uzun iş hem de az miktar yapmak zor, 100 gr almak mümkün marketten)
domates -biber ve patatesle günün her öğünü yenecek şekilde yemek yapabilirsiniz, 1 patates 3-4 biberi az yağlı tavaya atıp onlar hafiften kızarırken 1 orta boy domatesi rendelersiniz üzerine koyup biraz daha kavurunca oldu bitti. 1 seferde çokça köfte yapıp buzluğa atabilirsiniz bu da çok uğraştırmaz, yarım kiloyu yoğurmakla 1 kiloyu yoğurmak azarında fazla fark yok; bir seferde yenecek kadar porsiyonlara bölüp koyarsınız.
bir de sizin kurtarıcınız makarna gibi duruyor ancak mesela patlıcan, kırmızı biber közlemesi (ocakta cız bız diye hemen oluyor veya fırına atılabilir), içine azcık sivri biber ve domates doğrayıp kavurmak için kıyma, hiç olmadı kaşar filan da bulundurursanız makarnaya sos olur. salça alın en başta. benim dolabımda hiç eksik olmayan bi şey de yoğurt her şeyi yoğurtlayıp yiyebiliyorum.
ben de tek yaşıyorum ve üstelik anneme de sık sık gidip yemek yediğim için fazla pişirmiyorum bişey genelde dolapta bu tür şeyler bulunuyor.
  • niye ama  (01.11.15 20:33:22) 
Et, tereyağı, peynir, zeytin ve salata malzemesi.


  • arnold schwarzeneger  (02.11.15 08:48:35) 
buzlukta et tavuk balık

buzdolabında; peynir çeşitleri, sebze, meyve, yumurta, maden suyu.
  • [silinmiş]  (02.11.15 09:01:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.