[]

Bilgisayarın aşırı yavaşlaması

Pek anlamam. Neden olabilecek etkenleri yazıyorum.

- AdBlock kurdum birkaç hafta önce. Tam bu sıralarda acayip yavaşlamaya başladı.
- CCleaner'ı kullanıyorum ama Chrome'u muaf tutuyorum. Şu ana kadar Chrome'da geçmişi bir kez bile silmedim. Ayrıca dünya kadar yer imi var. Chrome'daki şişkinlik belki etikili olmuştur. Bu arada Geri Dönüşüm Kutusu'nu da hiç boşaltmadım.
- Masaüstünde kıvır zıvır bi dünya dosya vardı. Şimdi çeyreğini kaldırdım, biraz düzeldi.
- Yurtta kalıyorum. İnternet yavaş biraz zaten. Ama geçen yıl bu internetle ben maç videoları indiriyordum geceleri çatır çatır. Hem yavaşlık yalnız web tarayıcısında değil. PDF açarken de yavaş. Klasörler arasında dolaşırken de.
- Malwarebytes diye bir anti-virüs programım var. Onla taradım virüsleri. Ama hiç hızlanmadı bilgisayar.
- (sanırım en önemlisi bu) Bilgisayarı hiç kapatmadan 2-3 gün kullandığım oluyor. Okula giderken vs. uykuya alıyorum. Veya gece uyurken açık bırakıyorum. Yatağın üzerinde olduğu için alt taraftan havalanamıyor. Çok ısınıyor.

Şimdi ben ne yapayım, ne yapmayayım bunu hızlandırmak için? (Format atmak son seçenek olsun lütfen, D sürücüsü yok çünkü.)

 
- diskini defrag et.
- adwcleaner ile de bir tarar misin makineyi ? (oneri olarak..)
- task manager'dan calisan process'lere baktin mi ? gudik bir durum var mi ?
  • cosysop  (31.10.15 14:24:24) 
@cosysop disk birleştirmek güzel fikir. ancak son maddeyi anlamadım :(


  • istambul  (31.10.15 14:33:06) 
disk temizleme yap... başlat menüsünden disk temizleme diye arat...


  • gotic  (31.10.15 14:42:44) 
aşırı ısınmadandır o. Fanları temizlet.


  • anonymice  (31.10.15 14:44:31) 
Laptop kullanan neredeyse herkese aynı tavsiyeyi veriyorum: Cihazı düz bir zemin üzerinde kullanın. Dünya para verip aldığınız cihazın altına bir 10-15 liraya kıyıp soğutucu alın. Soğutucuyu geç, tepsi de olur, kontrplak dahi olur.

Laptopların en önemli hava girişi olan altını kapatarak kullanmak cihaza işkencedir.
Bunları niye söylüyorum? Cihaz hava alamayıp çok ısındığında, işlemci çarpanını ya düşürür (yani her şeyi yavaşlatır), ya da sistemi çattadanak diye kapatır.

Ayrıca cihazın içindeki termal macunların belli bir ömrü olduğundan dolayı, ve çoğu kullanıcı cihazı stok termal macunlarıyla kullandığından (yani hiç yenilemediğinden) dolayı o macun zamanla iş göremez hale gelir ve işlemciyi yeterince soğutamaz. Senin cihazın egzosunda 1 birim hissettiğin ısı, işlemcide 2-3 birim haline gelir. E bu cihaz yavaşlamasın da ne yapsın.


Yazılımsal çözümler bir yere kadar çözüm sağlar. Önerilerim şunlar:

- Cihazınız içini açıp genel bir toz temizliği yapın.
- Termal macun değişimini yapın. Toz temizliği ve termal macun değişiminin nasıl yapıldığına dair youtube'da pek çok kayıt mevcut. Tabi ki statik elektriğe dikkat edin ve temizlerken asla elektrikli süpürge kullanmayın!
- O format malesef atılacak. :) Sisteme en son ne zaman format atıldığını öğrenmek için şunu yapın: Başlat menüsüne cmd yazıp enter'a basın. systeminfo yazıp enter'a basın. Bir süre bekletecek. Sonra listenin yukarılarındaki "Original Install Date" kısmına bakın. Orada cihaza en son ne zaman format atıldığı (yani windows kurulduğu) görülür. 1.5 - 2 seneyi geçmişse format vakti gelmiştir.
- Yok ben format atmam diyorsanız, ya da cihazın formatı daha yeniyse "system restore point" denen yöntemi kullanarak cihazın en son iyi çalıştığı noktasına geri dönderebilirsiniz.
- Ve son olarak, cihazda tek harddisk/ssd varsa, bir "D" bölümü çok işleri kolaylaştırır. Ayrıca D bölümü oluşturmak için cihaza format atmanıza gerek yok. Bunu yapan programlar var.
  • clia  (31.10.15 14:58:54) 
fan temizliğinden sonra birde cihazda SSD disk deneyebilirsin... 120 150 lira arasına güzel ssdler var artık.


  • anonymice  (31.10.15 15:02:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.