[]

Aklıma takıldı...

Doğuştan sağır olan birisi hangi dilde düşünüyor? Aydınlatın beni...




 
Bu konuda bir araştırma yapılmış ve Bulgarca düşündükleri ortaya çıkmış.


  • microfiction  (31.10.15 10:41:58) 
bildikleri tek dil işaret dili olduğuna göre o dilde düşünüyorlar.


  • lancelot du lac  (31.10.15 10:46:55) 
İngilizce olması sorun olmayacaksa Radiolab'in bir bölümü ilgini çekebilir, doğuştan sağır ve okuma-yazma bilmeyen bir adam ve benzer durumdaki arkadaşlarının nasıl iletişim kurduğu anlatılıyor ilk bölümde. www.radiolab.org

Bir de Universal Grammar diye bir teori var, çok iyi anlatamayacağım (çünkü ben de çok hakim değilim) ama insanlarda doğuştan dil yaratma güdüsü olduğunu öne sürüyor, isimleri fillerden, sıfatlardan doğal olarak ayırabildiğini ve gramer kurallarını içgüdüsel olarak bulduğunu, eğer gramer kuralları yoksa kendisinin yarattığını (creole diller misal) söylüyor. Burada dil derken sadece sözlü dil anlaşılmasın aynısı işaret dili ile anlaşanlar arasında da görülmüş. Nikeragua'da sağır insanlar için ilk okul açıldığında ülkenin her yerinden çocuk gelmiş, hepsinin de ailesiyle anlaşmak için kullandığı kendine özgü işaret dili varmış. Birkaç jenerasyon sonra çocuklar birbirleriyle iletişim kura kura kendi dillerinden yeni, gramer kuralları olan bir dil yaratmışlar misal. Sağır insanın ailesi onunla işaret diliyle konuşursa, isimleri filleri gösterirse devam gelir diye düşünüyorum. İşaret dili ile bağlı olduğu sözlü dil biraz farklı oluyor galiba (ben işaret dili bilmediğim için bir şey diyemeyeceğim) ama kişi okuma yazma öğrenince o dilde düşünmeye başlar herhalde.
  • peki madem  (31.10.15 10:55:39) 
merhaba. bu konu ile birebir olmasa da black diye bir hint filmi var izlerseniz sevebilirsiniz. bende how deaf people think yazdım, okudum, özet geceyim sağırların birebir ifade ettiği, sessiz olarak kafamızın içinde bizimle konuşan bi içses var demişler (farklı farklı bir kaç insan) yaşadıkları toplumun işaret dilini öğrendikten sonra değişiyormuş, işaret diliyle simgelerle düşünüyorlarmış. ben kelimelerle ifade edemedim onlar neler çekiyor düşün yani.


  • libertine  (31.10.15 11:18:57) 
Bu konuda oliver sacks'in sesleri görmek'ini bulabilirsen (piyasadaki son baskıyı ben almış olabilirim) sorularının cevabını bulabilirsin.

İşaret dili oğrenmeyen, sozel dil eğitimi almamış sağırlar görsel imgelerle düşünüyorlar sanırım. Kendilerine özgü bir işaret dilleri olsa da bu dil ilkel ve yetersiz. Zaten bir çocuğun beyni 0-6 yaş arasında gerçek (sözel ya da işarete dayalı olsun fark etmez) bir dille temas etmezse dil zekaları gelişemediği için işaret diline de hakim olamıyor ve "yarım dilli" kalıyorlar.
  • yarmasimo  (31.10.15 12:03:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.