[]

[CAPS ] Sac metal levhadan kiosk yapımı: Adım Adım Yapılacaklar?

özel tasarım çok basit, kutu gibi bir kiosk yapacağım. caps'teki gibi. bu kiosk instagram fotoğrafları basıyor.

donanım olarak içine koyulacaklar:

- fotoğraf yazıcısı (sanayi tipi :) dnp ds-40 aldım)
- mini-pc (asus mini ya da intel nuc gibi)
- dokunmatik monitör ya da monitör+dokunmatik panel
- fişlerin gireceği güç ünitesi

hepsini kendim yaptıracağım için izlemem gereken adımları sormak istedim:

1) içine koyacağım aletlerin boyutlarını ölçüp bir kağıda yazmalı,
2) solidworks gibi bir programda kiosk'u tasarlatmalı,
3) bir metalciden sac levha satın almalı (ne kadar gideceğini hesap ederek)(1.5mx2.5m galvanizliler 100 lira gibi bir fiyat, hakkaten böyle mi fiyatlar?)
4) sanayi bölgesinde lazer kesime verip, ölçülere göre kestirmeli (fiyat bilgisi?)
5) kaynakçıda kaynatmalı (fiyat bilgisi?)
6) fırın boyaya vermeli (fiyat bilgisi?)
7) donanımı içine yerleştirmeli

bitti.

doğru mudur tüm bu adımlar? tasarımı yaparken dikkat edip de gözden kaçırmamam gerekenler nelerdir? örneğin monitörü tutturacağım yerin eteği, vida noktaları, içine yapılacak yazıcı rafının kayar raf olması gibi ?

 
yazicilar, bilgisayar ve güc kaynagi hepsi havalndirmaya ihtiyac duyar.
elektrik kesildiginde neler oluyor? sistem nasil yeniden basliyor?
kagit yükleme bölümüne dair bir sey demedin?

laser kesimi kesim süresi basina yapan yerler de var da sac yetmez stand icin. cok da agir olur. fiyatlari öyle. bir de sac tek basina göze cok hitap etmeyebilir. ben olsam ahsap yapar kenarlari kavisli yapardim. maliyetten de kismis olurdum. sac sartsa en üst kismi bükerek yaptirt.

donanimin calismasi, kullaniciyla etkilesimi nasil? menü arayüz vs?

kioskun otomasyonu. eger para veya kartla calisacaksa nasil entegre edeceksin? gelir/gider orani nedir? tek bir ürün icin cok caba ve materyal harciyorsun mesela.

bilmiyorum, para mühim degil dersen tamam da ciddi düsünüyorsan böyle basit degil bence. prototip yapmak mühim. göze hos gelmesi sart. güvenilirlik sart. senin aletinde login oluyor sonucta. vs vs vs
  • aynadakiyabanci  (30.10.15 18:02:06) 
sacı satan zaten büker de. 3-7 arasını tek adım gibi düşünebilirsin.


  • marido  (30.10.15 18:12:42) 
@aynadakiyabanci

bu alet etkinlik ya da mekanlara kiralaniyor. kullanılan yazılım tüm dünyada kullanılan amerikalı bir yazılım, 400 dolares. o kısım dert değil. benim derdim donanımla, kasayla.

havalandırma doğru, yazmadım ama aklımda. yazıcının havalandırma bölümünün olduğu yanlara ızgara yaptıracağım.

ahşap olmaz, uzun vadede ya da açık havada dayanıklı olmaz. hep sacdan yapılıyor bu aletler. 2 mm dkp sac yeterli oluyor. herhangi bir çalışma düzeneği yok, alet çok basit. içinde bir bilgisayar var, yazıcı var. kasa sadece şekil amaçlı yani.
  • no christ requires  (30.10.15 18:22:47) 
kullanici olarak yorum birakayim, yagmur ve diger hava sartlarina gore de dayanikliligini dusun derim. he bir de oksitlenme vs. falan.


  • evimin paspasi  (30.10.15 19:14:11) 
bence hafif, dış hava şartlarına dayanıklı ve paslanmaz olması önemli.
sence de öyleyse çare polyester.

su deposu bekçi kulübesi vs üreten yerler var, hatta direkt bu şekil işlere çalışan atölyeler var onlarla görüş derim.
  • azizakin  (30.10.15 19:24:00) 
donanimdan cok yazilim icin; raspberry pi kullanmam daha iyi olabilir mi, hem dokunmatik ekran modulu falan var. ama boyutlari monitor kadar buyuk degil.
urunu yaparken adimlari fotograflarsan super olur. cok harika bir DIY projesi gercekten.

  • jedilance  (30.10.15 19:31:40) 
raspberry pi benim de aklimdan gecti neden bilgisayar illa diyordum ki jedilance demis, emin degilim ne kadar hizli instagrama baglanir, ne kadar hizli olur ama bütceyi cok daha asagiya cekebilir.

üretimden seni iyi sögüsleyeceklerdir. sac kalinligi saptanmasi gereken bir nokta. bir metrekare paslanmaz 3 mm bildigin 40 kilo. 5 de olabilir, hatirlayamadim da. ayrica hava kosullarina karsi ekran ne oluyor? priz ve kablolar nerede?

bence,

sen simdi git sugecirmez plastik bir cözüm bu buna birkac delik ac kendi sectigin noktalarda donanimi buraya yerlestir. sonra yukari dogru ekran cikar, o kisimda sadece monitör ve arayüz olsun. geri kalan her sey bu sekilde yere bagli olsun. yerdeki bu kutuyu yayvan yapip plartforma cevirirsen topraga saplanmis bir kaziga bagli ekrana benzer,

demandware.edgesuite.net

ne düsünürsün böyle bir tasarim hakkinda. sacdan kurtulursun. bilmedigin belli, tasarimi degistirebilirsin, modüler olacagindan gömme cözüm bile sunabilirsin yeri geldiginde. ekran ve kalanlar bagimsiz birbirinden diye.

ne dersin?

instructablesda party icin photobooth yapimi var, bir baktin mi onlara? ya da kabin gibi yapsan ne olur?

ya da gene dedigim gibi ama migros kiosku gibi, daha sik bir cözüm? böyle black, kaba sac yerine. sac cok esnek bir cözüm degil form vermen icin cünkü.
  • aynadakiyabanci  (30.10.15 19:53:58) 
raspberry pi olmaz beyler, software 4 gb ddr3 ve i5 istiyor en az (instagram slideshow, video flipbook falan gibi bir suru baska ozellik var. grafik onemli). turkiyede ve dunyada cok ornegi var bu isin. hobi olsun diye degil, is yapmak icin yapacagim.


  • no christ requires  (30.10.15 19:58:37) 
Söylendiği gibi 3-7 arası tek bir yerde yapılır. Siz çizimi verirsiniz, onlar kesip büker, kaynatır, hatta anlaşmalı oldukları yere boyaya gönderir.

O beyaz olanı, içinde eğer çok teferruat yoksa kesim,büküm, kaynak ve boya (elektrostatik yahut toz) 350-400 lira gibi bir paraya 2-3mm kara sacdan bir adet yaptırabilirsiniz. Ama dış şartlara dayansın, boyaya çok güvenemem derseniz paslanmaz ile yaptırmak gerekir. O zaman iki katını geçebilir meblağ. Bir de adet arttıkça fiyat epey düşer.

Yalnız, çizimleri siz yapacaksanız sac üretim ile ilgili bazı şeyleri göz önünde bulundurmanız lazım. Örneğin, siz her türlü geometriyi çizebilirsiniz ancak her bükümcü her tip radius'u veremeyebilir. Bir de sac çizimi yaparken ölçülerin kaçmaması için k faktörünü doğru girmek gerekiyor vs..

Ekran seçimini iyi yapmanız gerek. Bu gibi işlerde genellikle sorun veren ilk yer ekran olur. Kapasitif ekran kullanıp üzerine 2mm cam yerleştirebilirsiniz.

İşler yarım kalmasın, kullanıcı memnun olsun derseniz elektrik kesintisi anında işi bitirebilmesini sağlayacak bir kesintisiz güç kaynağı koymanız gerekir.

Bunlardan eğer çok adetli üretmek gibi bir düşünceniz varsa daha farklı bir donanım seçeneklerine de yönelebilirsiniz.

Otomat sektöründe iç donanım için en çok dikkat edilen şey dediğiniz gibi kayar raf gibi pratik çözümler kullanılmasıdır. Malzeme değişimi ve bakım süresinin çok kısa olması ve cihazın hemen tekrar devreye girebilmesi gerekir. Mümkünse bir anahtarla açılıp başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan çalışılabilmeli.

İçerideki yerleşim ile ilgili de dediğiniz gibi vida yerlerini belirlemeniz gerek. Bunun için sac bukumculerde kullanılan ve saca kaynaklanan somunlar var, onları kullanırsanız çok güzel ve temiz bir tasarımınız olur.
  • johan sebastian  (30.10.15 20:46:52) 
çizimi kendınız yada kime yaptıracaksanız sac levha modülündeyken çizerse k faktorunden dolayı oluşan sıkıntılar cıkmaz. yoksa arkadaşın dediği gibi ütopik radyuslar verilmiş olabilir.


  • evildead  (31.10.15 02:01:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.