[]

İkinci el araba alırken işlem sırası

Merhabalar,

ikinci el araba almak gibi bir niyetimiz var. Model / bütçe olayıyla kabaca adayları da belirledik. Merak ettiğim aşama hangi arabayı alacağımıza karar verip satıcı ile fiyatta anlaştıktan sonraki aşamalar. Türkiye'de ilk defa araba alıyorum.

Genel işleyiş nasıldır?
- Karar verip "tamam biz alıyoruz" deyince kapora vermeli mi? Ne kadar olmalı? Aracın %1'i, 5'i?
- Kalan paranın verilme anı nasıl oluyor? Anladığım kadarıyla noterde imzalar atılıyor satış oldu diye, ondan sonra mı? Yoksa satıcı "göster parayı sayacağım yoksa imzalamam" der mi?
- Nakit yerine banka üzerinden yapacaksak ödemeyi nasıl oluyor? Önce bankaya sonra notere mi gidiyoruz, yoksa tam tersi mi?
- Trafik sigortasını notere gitmeden mi yaptırmalıyım? Devirle beraber trafik sigortası nasıl oluyor?

Bunlar hep cahillik.

Şimdiden teşekkürler.

 
Çok güzel ama nüans sorular. Bu işlem adımlarında yapılan hatalar yüzünden yüzlerce dolandırıcılık yapılıyor.

En ideali:

1-) kapora:

anlaşma sağlandıktan hemen sonra devir gerçekleşecekse kaporaya gerek yok. Direk notere gidilir. Anlaşmadan 3-5 gun sonra devir olacaksa cizgi bir kapora verilebilir. (maksimum araba bedelinin %1'i) yani kaybedildiğinde üzmeyecek bir para olmalı. Satıcı kaporanin yüksek olmasında ısrar ederse, o isten korkmaya başlayın. Ayrıca kapora almak satıcının inisiyatifinde olan birey. İsterse almayabilir. kısaca ilk is temsili bir kapora vermek.

2-) bankadan para çekmek.

Satici havale ile para transferini ketmeyecekse sorun yok. Ama mobil bankacılık kullanmayan biri (es zamanlı teyit şansı olmadıgı icin) kabul etmeyebilir. Bu durumda tek yol nakit. Nakit taşımak çok iyi bir yol değil ama bu tarz alışverişlerde "paranin sahte olma" tehlikesine karsı, paranin bankadan satıcı ile birlikte çekilmesi kari tarafı rahatlatır. Tabi bunun da riskleri var. En basitinden gasp edilebilirisiniz. Bu nedenle Nakit işlem soz konusu ise, yanınızda mutlaka bir (erkek) yakınınızın bulunmasını tavsiye ederim. Eğer yalnız gidecekseniz, mümkün olan en işlek banka ve noteri kullanın.

3-) para transferi.

İster nakit, ister havale farketmez. Parayı ne satıştan önce verin, ne de sonra. Once vermek sizi tedirgin eder, sinra vermek saticiyi. Tam satış anında vermek en doğru yol. Zaten noter "paranizi aldınız mı" diye satıcıya sorar. İste o an parayı vermek her iki taraf icin de doğru olandir. Parayı bankadan birlikte çektirseniz, satıcının "göster parayı, yoksa imzalamam" demek gibi yakışıksız bir hareketi yapmasına gerek kalmaz.

4-) trafik sigortasi kisiye aittir. devir ile birlikte satıcının sigortası sonranır. (satış sonrası siz yeni sigorta yaptırana kadar 1 haftal daha koruma devam eder aslinda) O noktada sizin yeni bir sigorta yaptırmanız gerekir.

5-) trafik sigortası sigorta acentelerinde yaptırılır. Ruhsat devrinden başka noter'de yapılacak bir işiniz yoktur.
  • sebazios  (28.10.15 03:24:00) 
Duyuru ve cevabi silmeyin lutfen, bakan herkes faydalansin


  • we miss freddie mercury  (28.10.15 07:59:09) 
benim de çok merak ettiğim sorulardı bunlar. güzel cevap verilmiş. tiki unutmayalım ve silmeyelim :)


  • safepassage  (28.10.15 08:26:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.