[]

düzgün konuşamamak

arkadaşlar bugün farkettim ve bir arkadaşımdan da onay aldımki.doğu anadoluda yetişmiş bir birey olan ben istanbul türkçesi konuşmaya çalıştığımda çok fazla kibarlaşıyorum ve bunun sonucunda çıkan sesler feminenleşiyor.Aslında bol bol kitap okuyorum fakat işe yaramıyor sanırım konuşmamı düzeltmeyi sesimin tonunu düzgün kullanmayı nasıl sağlayabilirim ?




 
Bol bol yuksek sesli pratik yapabilir veya egitim alabilirsin. Tabii yetenek de cok buyuk olcude etkili.


  • floydian  (23.10.15 00:33:52) 
Kitap okuman bir ise yaramaz.

Asla tam anlamiyla normal bi sekilde turkce konusamazsin. Egitimle veya baska bir yotemle olmaz.

O sekilde duyup konusarak buyumen gerekirdi.
  • mahone  (23.10.15 00:35:56) 
@mahone bunu neye dayanarak söylüyorsun ?


  • mtsyh  (23.10.15 00:38:33) 
Ben de el yazısı için buna benzer bir sıkıntı yaşamıştım. Yazmayı kendi kendime öğrendim egzersiz falan yapmadan. O yüzden de sağlıksız bir tutuşla yavaş ve çirkin yazıyorum.

Güvenilir gözüken yabancı bir sitede okumuştum çözümünü ararken. Bazı kaslar çocuklukta gelişir şekillenir ve öyle kalır, nasıl konuşmamızın değişmesi çok zorsa el yazınızdan da bir mucize beklemeyin gibi bir şey söylüyordu. Uğraşma yani, el yazın düzelmez dedi bana ama örnek olarak da konuşmayı verdi.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (23.10.15 00:44:08) 
Senin girtlagin, girtlaginin bogumlanmalari senin bebekliginden beri o sekilde gelisti. Ve artik bir yetiskinsin.

Konusurken kullandigin organlarin, o konusma tarzi ile gelisti senin bebekliginden itibaren. Dolayisiyla asla kusursuz/sivesiz turkce konusamazsin. Senin de dedigin gibi cok kasarsan kari gibi kibarlasirsin elinde olmadan. Cunku girtlak yapin buna musait degil.
  • mahone  (23.10.15 00:47:06) 
Ben değiştirdim konuşmamı baya antep ağzıyla konuşuyordum lisede gelicin mi falan diyordum, dikkat edersen kelimelere düzelir. Yalnız benim kelime bazlıydı gırtlakta sıkıntım yoktu, doğu anadolulu bir arkadaşım ğaste, elazık, otibis, peşine verdi gibi hem gırtlaksal hem de kelimesel çok hata yapıyor, onu düzeltemedik. O da aynı senin gibi kibarlaşıp feminenleşiyor düzeltmeye çalışınca.


  • ekaterina  (23.10.15 00:48:22) 
@mahone isimli arkadas dünyayı çözmüş boşverelim o ve onun gibileride

kitap okumandan çok sesli kitap okumak ve bol bol düzgün diksiyonlu konuşmalar dinlemek işe yarayabilir.
ayrıca ismeklerin diksiyon kurslarına gidebilirdin kapandı sanırım kayıtlar ama bi yarın ara sor yakınında varsa yedeklerde beklersin.
  • kurcalamabozarsin  (23.10.15 00:48:22 ~ 00:49:26) 
arkadaşlar çoğunuzun tahmin ettiği gibi umutsuz bir vaka değilim.çoğu kelimeyi düzgün telaffuz edebiliyorum.fakat bazen -e leri açık şekilde söylerken buluyorum kendimi veya tane tane konuşmak yerine hızlıca konuşarak konuşmamı alt üst edebiliyorum bunları düzeltmek istiyorum sadece.büyüdüğüm yer baştan sona doğulu şive konuşan bir yer değildi.


  • mtsyh  (23.10.15 00:53:22) 
Kendini biraz zorla ve sartlandirirsan kendi kendine duzeltebilirsin. Ha tam dogu agziyla konusuyor olsaydin da duzeltilebilirdi imkansiz degil.


  • floydian  (23.10.15 00:55:13) 
sanırım rahat değilsin dostum


  • gündüz m  (23.10.15 01:12:59) 
aynen, benim gibi DÜŞÜNENLERİ(?) ciddiye alma :) ne demekse bu?

ben ne düşünüyormuşum açıklar mısınız? ne ima ediyorsunuz?

ben adamın yazdığı ilk sorudan, adamın doğuda doğup büyümüş ve ona göre dili gelişmiş bir insna oldugu anlamını çıkardım buna göre cevap verip, ikinci cevabımda daha ayrıntılı anlattım. ardından soruyu soran arkadaş, aslında tamamen doğuda bbüyümedim, -e'leri bazen açık söylüyorum diye durumu hakkında daha ayrıntılı bilgi vermiş. belki de ilk sorusunda bunu yazmalıydı. neyse,önemli değil.

sonra bazı arkadaşlar bana karşı imalarda bulunmuş. nedir ima ettiğiniz şeyler, açıkça yazınız buyrun.

soruya dönecek olursak birkaç şey daha diyeyim ne demek istediğim daha net anlaşılabilir belki. doğu anadoluda o şive ile büyüyüp yetişmiş birinin gırtlak yapısı ile, misal çanakkalede büyümüş bir insanın gırtlak yapısı aynı değildir. bir fransız ile bir ingilizinki de aynı değildir. bebeklik ve çocukluk çağı boyunca fransızcadan başka bir dil konuşmayan bir insan, belli bir yaştan sonra hangi dili öğrenirse öğrensin asla o dili, anadili gibi konuşamaz. bunun sebebi, fransız olan kişinin gırtlak yapısının buna müsait olmamasıdır. çünkü bebekliğinden itibaren gırtlağı ve konuşurken kullandığı diğer organları o dile göre şekillenmiştir.

benim farklı şeyler düşündüğü ima eden siz mükemmel insanlar, asıl sizlerin düşüncelerinde neler yatıyor da bana böyle imalarda ya da ithamlarda bulunabiliyorsunuz?
  • mahone  (23.10.15 01:29:35) 
mahone'yi yabana atmayın ama diksiyon kursuna gitmek işe yarayabilir. ben istenilen her şeyin olabileceğine inandığım için böyle bir şeyin çözümünün zor olmayacağını düşünüyorum.


  • kupigometa  (23.10.15 02:20:55) 
mahone'ye katılıyorum ilk yorumu çok keskin olduğu için insanlar yanlış anlamış ama arkadaş detaylı açıklama yapmış ve ben de mantıklı buldum.

doğulu olduğunun anlaşılması veya bir ortamda istanbul türkçesi konuşamıyor olmak neden sıkıntı oluyor ben de bunu anlamıyorum. anlaşılır olduktan sonra, kendini düşünmeden pat diye ifade edebildikten sonra hiçbir sorun yok bence aksanlı olmasında.

ben de konyalıyım ve e'leri bazen açık söylüyorum. mendil, belli, benzin derken. çok da umrumda yani bunu düzeltmeye harcayacağım enerjiyle başka işe yarar bir şey yaparım. hem çeşitlilik iyi bence hoşuma gidiyor.
  • mahalle sakininin korna sesiyle imtihani  (23.10.15 08:59:16) 
bu arada, örneğin ingilizler ve amerikalılar da farklı aksanla konuşur ve bazı sesleri farklı çıkarırlar. damak ve gırtlak gelişimi ise, belli bir yaşta tamamlanır. öyle ki bir ingiliz amerikan aksanıyla konuştuğunda, yine de bazı seslerde farklılık gösterir. bunun ne kadar belirgin olacağı ise, söylenmiş zaten bu konuda kendini geliştirmeye bağlıdır. ancak mesela, kişinin damak, gırtlak boğaz yapısı incelenerek, ingiliz aksanı ile mi amerikan aksanı ile mi konuşarak büyüdüğü tespit edilebiliyor. bunu neden kötü bir şey gibi algıladığınızı anlamadım. mahone nin söylediği bilimsel bir durum.


  • alice practice  (23.10.15 09:04:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.