[]

otomotiv den anlayanlara soru

türkiye devrim den sonra yerli motor üretebildi mi?
yerli den kastım projesi tamamen türk mühendisler tarafından yapılan motor.



 
ben otomotivden anlamıyorum ama..

hacettepe üniversitesinin yaptığı elektrikli aracın sanırım motoru da kendileri tarafından üretilmiş.

insan bir yandan "yok canım yapamazlar" diyor bir yandan da "yapmışlarsa helal olsun, nası yapmışlar acaba?" diyor.
çünkü motor 141 beygir gücünde.
  • andoreii  (21.10.15 12:46:48) 
anlayamadığım kısımda tam da bu aslında, bir motoru üretmek ne kadar zor olabilir, yeni bir şey icat etmiyorsun sonuçta , prensipler belli , en fazla geometrisini ve çapları değiştirirsin ve performans elde etmeye çalışırsın, bunun yanı sıra adam akıllı bir metalurji mühendisi ile yüksek performansa dayanabilecek maden karışımları elde etmek lazım.

yani seri üretim demiyorum, prototip olarak üretin diyorum. rekor denemesi yapamayı deneyin diye diyorum.

gerekli malzemeler;
1 adet Metalurji Mühendisi
1 adet Seramik Ustası ( seramik bölümü doktorası yapmış mı olur bilmiyorum)
1 adet teknik ressam
1 adet fizikçi
1 adet döküm ustası (doktora derecesinde)


>Not: eksik varsa tamamlayın arkadaşlar.
  • janavarorion  (21.10.15 12:57:42) 
ben de janavarorion gibi dusunuyorum ama muhtemelen bunun esas problemi zaman almasi. cunku test edilip duzeltilip tekrar yapilmasi lazim. duzgun calisan bir prototip icin bir cok deneme yapilmasi gerekir. benzili yada dizel motorlar icin bu sikinti daha buyuk cunku motor dokum. elektrik motoru yapmasi cok daha kolaydir.

bence sanziman daha buyuk problem. motora gore.
  • oshamahue  (21.10.15 13:20:11) 
türkiye'de motor üreten firmalar var. ama tasarımlları özgün mü, ne derece kendileri tasarlıyorlar, onu bilmiyorum.

motor tasarımı yapmak kolay, çalışan bir motor yapmak da kolay. ama iş ekonomiye ve verimliliğe geldiği zaman işler çok fena karışıyor. yani en az yakıtla en fazla gücü üretmek zor. öyle üç-beş kişiyle olacak iş değil. sayısal analizleri var, üretim toleransları var, montaj bandı var, dayanıklılık sorunları var.

yani motor üretmek mesele değil ama,

- az yakıt tüketecek,
- istenen gücü stabil olarak üretecek,
- buna rağmen milyon kilometreye varan testlere dayanacak,
- buna karşılık kolay üretilecek,
- montajı kolay yapılacak,
- ve standartlara uyacak

motor yapmak zor. baya bi zor.

başkasının yaptığı motoru kopyalamak için yukarıdaki liste ancak yeterli olur, o derece.

p.s. yapamayız demedim, o kadar kolay değil dedim.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (21.10.15 13:35:38) 
@andoreii; elektrikli araba motoru bambaşka bir dünya, bambaşka prensipleri ve sorunları var. sıvı yakıta göre görece daha kolay.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (21.10.15 13:36:54) 
sanki bir ara ford otosan bünyesinde türk mühendisler kamyon motoru üretmişlerdi.

(bkz: ecotorq)
www.ford.com.tr
  • inheritance  (21.10.15 13:37:22) 
tek tek çoğu motor parçası burada üretiliyordur. ar-ge kısmı da yapılıyor ford otosan'da falan. ancak birikmiş bilginin üstüne bir şeyler konuyor.

sıfırdan motor üretmemiz imkansız değil ancak şu durumda gereksiz. içten yanmalı motorlar ömrünü doldurdu.

elektrik motoru teknolojisi çok karmaşık değil. zor olan (geliştirmeye açık olan) batarya teknolojisi. bunun üzerine çalışan yerli firmalar var. ne durumda olduklarını bilmiyorum.
  • paltar yuyan masin  (21.10.15 13:40:01) 
artık üretim yapmak çok kolay bilgi heryerde. önemli olan katma değer yaratabilmek. yerli otomobil bu minvalde gereksiz. otomobil çok yatırım az kar demek. eğer piyasadaki motorlardan çok daha verimli bir motor üretebilirsek bu tamamen türk malı olur. farklı formülasyonlarla ve geliştirmelerle. gidipte cummins otobüs motorunu tamamen türk parçalarla da burda üretirsin ama olay teknolojiyi yaratabilmekte.

not: elektrikli otomobilde de elektrik motoru çok karmaşık değil ama pil teknolojisi karmaşıktır. uzun ömürlü ve yüksek menzilli pil üretmek belirleyici olacaktır o kulvarda.
  • calmdown  (21.10.15 14:15:15 ~ 14:17:57) 
Petrolün çağı bitti bitecek. En azından arabalarda. Yatırım yapacaksan elektrikliye yapman lazım. E onda da asıl olay pil zaten. Olayın abartısız %80lik bir kısmı pil.

Bu pili üretirsen de zaten sadece arabada kullanılmaz. Küçük versiyonları telefonlara, upslere, naslara, elektrikçi süpürgelere her yere girer. Bakınız, lityum piller. Bu sayede de dünya çapında köpek gibi bir atılıma imza atarsın, Elon Musk'ı falan tanıyan olmaz senin yanındayken.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (21.10.15 14:29:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.