[]

imza ispatı

diyelim iki kişi arasında bir sözleşmeye imza atıyoruz, daha sonra da çıkıp "bu imzayı ben atmadım" diyoruz. karşı tarafın bu imzayı atanın biz olduğunu ispat etmesinin hiçbir imkanı var mı? olay mahkemeye gitse kim alır? örnek olması açısından iş sözleşmesi, gizlilik sözleşmesi, kira sözleşmesi gibi durumları verelim.




 
imza inkarı durumunda mahkemede imza incelemesi yapılır.

mahkeme kişinin imza örneklerini alır, daha önce resmi kurumlara verdiği bazı imzaların ıslak imzalı halini talep eder. ve bilirkişi incelemesi ile karar verilir.

yani siz attıysanız şayet bir şekilde ortaya çıkar.
  • isyan devrim beşiktaş  (20.10.15 16:46:56) 
@isyan devrim beşiktaş

peki ya imzamızın çok iyi şekilde taklit edildiğini iddia edersek? kesinliği olamaz sanırım bu durumun.
  • devilred  (20.10.15 16:49:28) 
Varsayılan başkasının imzasını taklit veya yerine imza atmak suçtur.
Evrakın cinsine göre "resmi" veya "özel" evrakta sahtecilik suçu olur.
İmza sana ait olduğu gerekli incelemeler sonucu ortaya çıkıyor. Elin titremesini bile görüyorlar.
  • arockm  (20.10.15 16:51:59) 
imza sadece şeklen benzerlik olarak değerlendirilmiyor, elin şekli kalemin kağıda baskısı, kişiye özel bazı karakteristik durumlar vs de değerlendiriliyor imza incelemesinde.


  • isyan devrim beşiktaş  (20.10.15 16:52:06) 
bu işleri garantiye almak için noterden yapmak gerekiyor sanırım.
ama onlar da baya para alıyor.

  • titiraprap  (20.10.15 16:52:07) 
isyan devrim beşiktaş +1

öyle dandik değil baya baya inceleniyor. ayakta, oturarak, sağ el, sol el imza attırılıyor ve inceleme yapılıyor.
  • trajikomix  (20.10.15 16:54:57) 
Olay derin ise: eksisozluk.com


  • 1adam  (20.10.15 16:57:11) 
normalde imza ile birlikte kişinin elyazısı ile tam adını da yazması gerekir. ama kesin çözüm için mahkeme, noter gibi bir merci önünde imzalamak.

yeni ticaret kanunu'nda çıkan sözleşmenin her sayfasının imzalanması zorunluluğu buradan geliyor olabilir.
  • screamshot  (20.10.15 16:59:35 ~ 17:00:09) 
Bizim de bir tanıdık arabasında imzalı not bırakarak ölü bulunmuştu. Öncesinde intihar düşünüldü, ama daha sonra araştırmalarda cinayet olduğu ortaya çıktı. Notu yazan o kişi değilmiş. Her türlü belli olur sahtemi değilmi.


  • arockm  (20.10.15 17:00:50) 
sözleşmenin her sayfasının imzalanması, her sayfa için kişinin kabul iradesini yansıtması açısından gerekiyor. yani sadece son sayfa imzalanırsa ben aradan bir sayfayı çekip istediğim değişiklikle koyabilirim. oradaki amaç daha farklı.


  • isyan devrim beşiktaş  (20.10.15 17:01:33) 
Tedbirli kişiler imza ile birlikte el yazısıyla ad soyad da yazdırırlar sahteciliği önlemek için.


  • ertalpius  (20.10.15 19:03:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.