[]

pazarlik neden sunnettir?

Sb




 
peygamberimiz tavsiye ettiği için...


  • gotic  (19.10.15 18:38:42) 
Peygamberiniz niye tavsiye etmis?


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (19.10.15 18:43:48) 
Kayle Ümmü Beni Emmar radıyallahu anha anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'ın yaptığı umrelerden birinde kendisine Merve'de yaklaştım ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben alıp satan bir kadınım. Bir şeyi satın almak istediğim zaman arzuladığımdan daha düşük bir fiyat teklif ediyorum. Sonra yavaş yavaş artırarak arzuladığım fiyata geliyorum. Bir şeyi satacağım zaman da, önce, almayı arzuladığım fiyattan daha yüksek bir fiyat teklif ediyor, sonra yavaş yavaş inerek arzuladığım fiyata geliyorum, (böyle yapmama ne dersin?)" dedim.*Şu cevabı verdi: "Ey Kayle, böyle yapma. Bir şey satın almak istedin mi, düşündüğün fiyatı söyle, sana verilsin veya verilmesin."*Aleyhissaltu vesselam sonra şunu söylediler: "Bir malı satmak istediğin zaman da versen de vermesen de (yüksek fiyat değil) satmak istediğin fiyatı söyle."Malın fiyatı; satıcı ile alıcının anlaşması sonucunda, yani pazarlıkla ortaya çıkar. Pazarlık yapmak helâldir. Helâl olmayan davranış, bir mala aşırı fiyat istemek veya değerinin çok altında fiyat vermektir. Alıcı ile satıcı pazarlık yaparken ikinci bir alıcının pazarlık yapması caiz değildir. Abdullah b. Ömer, pazarlık üzerine ikinci bir şahsın pazarlık yapmasını Peygamberimizin yasakladığını söyler.*(el-Buhârî, Büyû, 58, müslim, Büyû, 14).*Malı alma niyeti olmaksızın fiyatı artırmak veya kırmak, böylece üçüncü şahıslara zarar vermek, kapalı veya açık artırmalarda yapılan hîle ve gizli anlaşmalar da haramdır. Bütün bu davranışlara dinimizde "necş: aldatma" denir ve Peygamberimiz tarafından yasaklanmıştır.*(el-Buhârî, Büyû, 64, Müslim, Büyû, 14).Ebu Hureyre'nin (r.a.)*anlattığına göre:*Hz. Peygamber (a.s.) "Müslüman, kardeşinin pazarlığı üzerine pazarlık yapmasın" buyurmuştur.


daha da fazla soruda cevap şurada var: www.mumsema.org
  • ufukcel  (19.10.15 18:45:27) 
sırf bu yüzden fazladan zaman kaybı yaşıyor insanlar. Bu tür şeyler insanları samimiyetten uzaklaştırır bilinçaltını olumsuz etkiler.

bi şeyin bi fiyatı olmalı. Satıcı şu kadar der düşünürsünüz alırsınız ya da almazsınız. bi adam pazarlık yapmaz 10tl ye alır öbürü 8tl ye. peki o 2tl ne olacak. madem 8 e veriliyor neden 10 a sattın. Bakın bu ticaret değildir. satabiliyosan 15 e sat ama adil ol. ha müşteri tanıdık olur durumunu bilirsin bedava da verirsin maliyetine de. ama müşteri arasında fiyat farkı koyup kime ne itelersem diye ticaret yaparsan orası batmaya mahkumdur haberiniz olsun.
  • ergenpezeveng  (19.10.15 18:46:32) 
Ufukcel ben anlayamadim ilk alinti ile ikinci alinti birbirine tezat degil mi?

Once diyor ne istiyosan onu soyle sonra da pazarlik helaldir fiyat oyle belirlenir falan.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (19.10.15 18:49:37) 
google diye bir şey bulmuşlar çok güzel.

www.sorularlaislamiyet.com
  • tescillimarka  (19.10.15 18:52:37) 
Dayin caycisi mi googlein?


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (19.10.15 18:53:25) 
sunnet diye bir sey yok, adamin soyleyip soylemedigi bile belli degil.
case closed.
ayrica ergenpez +1
  • chaotic good  (19.10.15 18:56:00) 
sadece bize özgü birşey değil ama bu pazarlık. amerikada pazarlık etmeden ikinci el araba alan adama keriz gözüyle bakarlar.


  • battal gemalmaz  (19.10.15 18:58:23) 
Pazarlik iyi kotu demiyorun kesinlikle bir dunya gercegi onun farkindayim ve ozellikle buyuk seyler alirken pazarlik yapmamak kerizlik ama neden sunnet deniyor hala anlayabilmis degilim.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (19.10.15 18:59:41) 
peygamberimiz neden tavsiye etmiş. her satıcı dürüst olmayabilir. dürüst satıcılar karını biraz fazla söylemiş olabilir bunu azaltmak için... sonuçta ticaret bu...


  • gotic  (19.10.15 19:28:35) 
Anasini sattigimin memleketinde kar oranlari bire besten asagi olmadigi icin. Herkes masallah birbirine gecirme pesinde.


  • alperz  (19.10.15 20:11:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.