[]

Jeneratörlerle ilgili

Şimdi diyelim ki 5 katlı bir apartmanda elektrikler kesildi, jeneratör çalışmaya başladı. hiçbir dairede elektrik kullanılmasa da aynı yakıtı mı harcar jeneratör, yoksa her takılan elektrikli alet yakıt tüketimini mi artırır.


Kendi mantığıma göre jeneratör çalışmaya başladığı an elektrik üretmeye de başlar. O elektrik kullanılsa da çalışır, kullanılmasa da. Yani o yakıt harcanır.

Bonus soru: kullanılmayan elektrik nereye gidiyor o halde ? Elektrik yerine su olsa, jeneratör borulara su pompalasa, bütün borular dolduktan sonra eğer birisi çemeyi açmazsa borular patlar. Ya çeşme açılacak, ya da jeneratör artık su basmayı bırakacak. Elektrikte ne oluyor peki ? Bu soru jeneratörle de alakalı değil, normalde de geçerli. Prize gelen elektrik ucunda bekliyor mu biz kullanana kadar ? Gerçi öyle olmasa elektrik saatleri hiç durmadan döner, para yazardı ama. Su gibi de değildir herhalde elektrik.

 
motor yüklendiği kadar yakıt tüketir.


  • tiny penny  (19.10.15 08:27:26) 
dediğin şey araç kırmızı ışıkta dururken de birinci viteste de şehir içinde de 5. viteste otobanda da aynı hızla yakıt harcar gibi bir şey...
ne kadar güç çekilirse o kadar güç üretir, tabi kapasitesinin üstünde üretemez o ayrı... üst sınırı neyse o kapsamda...

  • ucan spagetticanavari  (19.10.15 08:39:39) 
Spagetti, senin verdiğin örnekte biz motora komut veriyoruz ama. "daha çok güç istiyorum" diyoruz motora. o da bu gücü daha fazla yakıt harcayarak üretiyor. 2 taraflı bir iletişim sözkonusu. biz talep ediyoruz, motor arzediyor. Ama jeneratörde öyle bir iletişim yok bildiğim kadarıyla. Tek taraflı iletişim var. elektrik kesilir- jeneratör devreye girer. Dediğim gibi, bildiğim kadarıyla.

üstüme çok gelme olm, sözelciydim ben lisede :))
  • arnatuile  (19.10.15 08:47:23) 
Yuk durumuna gore yakit tuketir tabii ki. Birkac tane jenerator urun brosuru incelersen gorursun anma gucundeki, yani %100 yukteki fuel consumption satirlari bulunur. Kolay gelsin.


  • gencliginde metalci dovmus hikmet amca  (19.10.15 09:54:08) 
jeneratör dedigın iki kisimda olusur aslinda.

alternator hareketin elektrige donustugu kisim.
generator: hareketi ureten motor . benzin veya dizel harcayan kisim.

jenarator dedigin gibi devreye girer ama yuk yoksa sistemi acik tutar arabalardaki rolenti gibi. elektrik yuku bindikce altarnator zorlanir ve haliyle motorun governoru mitora daha fazla yakit verir ve yuk saglanmis olur.
  • ruyanda gorsen inanma  (19.10.15 11:05:36) 
Binaya atıyorum 10 kW lık bir UPS alırsın. UPS in birini şebekeye birini Jeneratöre bağlarsın. Akım transferini ona göre ayarlarsın.( Enerji kesilince UPS yükü üzerine alsın, jeneratör enerjinin kesildiğini anlayınca çalışsın gibi )

Enerji kesildiğinde binadaki kullanılan reel enerjinin durumuna göre UPS gücü üzerine alır, bina enerjisi kesilmez, mesela tüm cihazları 1 saat jeneratör çalışmadan ayakta tutar diyelim. Jeneratör zaten enerji kesilince çalışacağı için UPS i besler. Dolayısıyla UPS sürekli besleneceği için enerji hiç kesilmez. Şebeke elektriği gelince jeneratör susar, UPS tekrar şebekeden beslenmeye devam eder. Al sana kesintisiz enerji.
  • ardolf rendall  (19.10.15 11:12:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.