[]

muhabbet kuşum çok yalnız

tl;dr notu en altta.

şimdi benim tahminen 3 yaşında bir erkek muhabbet kuşum var. 1,5 sene kadar önce eski sahipleri, çocukları istemediği için vermek istemişler. bir arkadaşım aracılığıyla aldım ben. adı çapkın'mış. değiştirmedim alışmıştır diye. zamanında bir akrabaları kanatlarını kestiği için uçamıyor. yani kanatları normal görüntüde ama herhalde uzun süre uçamadığı için şu anda da uçamıyor.

şimdi ben tek başına yaşayan birisiyim. bazen iş ile ilgili 2-3 gün, bazen ailemi görmek için 1 hafta evden uzakta oluyorum. yemini, suyunu hiç eksik etmem. altını her fırsatta temizlerim. belki güçlenir diye gaga taşı vesaire aldım. uçması için elimden geleni yaptım ama olmadı.

asıl üzüldüğüm nokta çapkın'ın çok yalnız olması. uçamıyor olmasının moralini bozduğunu düşünüyorum ben. genelde eve girmeden kapıdan dinliyorum ötüyor mu diye, yok. eve gelince yanına oturup birkaç dakika konuşurum neşelensin diye. hemen ötmeye başlıyor. sağa sola gidip geliyor. diğer bir konu da -abartıyor olabilirim ama- kafesten dışarı çıkmak istemiyor uçamadığı için sanırım. zorla çıkardığımda da biraz yerde yürüyor ve kafese dönüyor.

soruma geleyim. dişi kuş mu getireyim yanına ne yapayım? işe yarar mı? benim için iki kuşun varlığı sorun değil. aynı kafes mi yan yana kafeslerde mi olmalılar? uçamıyor olması sorun olur mu? bilen arkadaşlar fikir verirlerse çok sevinirim..

içimi döktüm ama kusura bakmayın. can sonuçta, üzülüyor insan.

tl;dr: uçamayan bir erkek muhabbet kuşum var. çok yalnız ve depresyonda gibi. dişi kuş mu alayım ne yapayım?

 
dişi kuş al ama uyuşmama sorunu olabilir o yüzden önce yan yana kafeslerde tutabilirsin. kuşa zorla bir şey yaptırma, muhtemelen kafeste kendini daha güvende hissettiği için çıkmak istemiyordur. dişi kuş aldığın zaman o da muhtemelen yabani bir şey olacağı için aynı şeyi yapacak çünkü.

muhabbet kuşları gerçekten sosyalliği seven hayvanlar, seninki de muhtemelen tüm gün yalnız kaldığı için depresyondadır. akşam bir yere gezmeye gidip de bizimkini yalnız bıraktığımızda bile eve geldiğimizde bize arkasını dönüp küsüyor mesela. seninki tüm gün tek başına olduğu için o durumda olması normal.
  • dust in the wind  (18.10.15 16:48:23) 
mutlaka dişi kuş al (erkek de olur mu bilmiyorum). budgie sitelerini okumaya başladım ve bırak bir haftayı, bir gün bile evde kimse olmazsa diyor, radyo açın kısık seste, onu dinlesin diyor mesela. onun dışında her gün ilgilenip konuşman lazım, yukarıda da yazıldığı gibi sosyal hayvanlar, büyük sürülerde yaşıyorlarmış ve evde bir başına kaldığı için depresyonda olma ihtimali çok yüksek.


  • oymak beyi  (18.10.15 16:53:32 ~ 16:53:59) 
@dust in the wind @oymak beyi teşekkürler. bu hafta dişi kuş bakacağım. ayrıca müzik iyi fikir. eski bir bilgisayarım var ondan açarım müzik öyle çıkarım sabahları.


  • aykh  (18.10.15 18:14:59) 
müziği biraz kısık seste aç. klasik müzik tarzı müzikler uygun olabilir sanırım. ben bir kere kendim dinlerken kuşa da dinletmiş oldum beethoven, müzikten değildir ama kestirdi bir ara, engellemedi yani uykusunu.

ayrıca eğer istersen bir sürü muhabbet kuşu ile ilgili bilgiler içeren yabancı site linkleri yollayabilirim.
  • oymak beyi  (19.10.15 00:55:30 ~ 00:56:36) 
Aynası var mı? Aynaya bakıp bakıp seviniyor onlar.


  • yirmisantim  (19.10.15 01:22:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.