[]

üniversitede istenmeyen bir bölümde okumak

bir hata yaptım, üniversite sınavı sonrasında pek de istemediğim bir bölüm yazdım.
bu bölümün bana uygun olmadığını anlamam çok kısa bir zaman sürdü.
öss'ye girip başka bir yere geçmek için çabalasam da, artık geçebilecek durumda değilim.
artık bir şekilde bu okulu bitirmek mecburiyetindeyim.

sorun şu ki, bölümü hâlâ içime sindiremediğim için ders çalışmakta çok zorlanıyorum.
bir şey öğrenemiyorum. dersler pek ilgimi çekmiyor. konsantre olamıyorum, dersi öğrenmek istemiyorum.
ne yaptıysam olmadı. artık bir çare olarak burayı düşündüm.

derslere nasıl yaklaşmalıyım? nasıl düşünmeliyim?
neler yapmalıyım?

fikirlerinizi bekliyorum.

 
Üniversite öğrencisi olan kişilerin %50'den çok daha fazlasının senin durumunda olduğu gerçeğini düşünmek işine yarayabilir. O noktaya nasıl gelindiği kişiden kişiye az buçuk değişebilir, ama bir bölümü istemeden okumak tersinden daha çok görülen bir durumdur.


  • delikan76  (21.07.07 23:15:51) 
eğer aklından ÖSS'yi tamamen çıkardıysan ne yap ne et bu bölümden diplomanı al. derslerine çalış kısacası. Çalışmayıp hem okulu uzatacağına hem de sürünüeceğine en azından elinde diploma notun olur.

Şahsen ben, okuduğum yere ilk girdiğimde deliler gibi mutluydum (Uzay bilimleri). Derslere baktıkça heyecanlanıyordum (güneş fiziği, yer dışı yaşam araştırmaları, yıldızların yapısı fln) ama sonra okumaya bir başladım, meğerse o dersler son 2 seneymiş. ilk 2 sene matematik bölümünde okuyacakmışız (aynı dersleri alıyoruz). Şimdi sırf bu yüzden bölümü değiştirmeyi düşünen yaklaşık 50 arkadaşım var (çeşitli senelerden). onlar da ilk sene bölüm değiştirmeyi düşündü, sonuç : ilk sene kaldılar, ikinci sene öss'ye kastılar ama istedikleri yere giremediler ve okulu salladıkları için de yine sınıfta kaldılar, üçüncü sene ise mecburen derslere çalıştılar)

biraz uzun oldu ama inşallah fikir verebilmişimdir
  • deckard  (21.07.07 23:20:53) 
Ayrıca meraktan çatlayacağım, okuduğun bölüm neresi ?


  • deckard  (21.07.07 23:21:37) 
eğer "bir şekilde" oluru var ise istediğin şeyi okumak için çaba göster. Bugün kaybetmeyi göze alamadığın 2 sene bütün hayatını çekilmez kılabilir. (göze alamamaktan başka bir engelin olmadığını varsayıyorum, ve işkembeden sallamıyorum aynısını yaptım şimdi çok mutluyum 2 sene kaybettim ama inan umrumda değil)


  • kurukafa  (21.07.07 23:39:36) 
öss ya da yatay geçiş şansınız varsa kullanın, 2 sene filan bir şey değil gerçekten. yok bu konuda ümidiniz yoksa, bölümden kopmadan en kısa sürede bitirmek için çaba sarfetmeye başlayın. eğer arkadaş çevresinden kopar, hocalarla ilişkileri bozar, en kötüsü de son motivasyonu da kaybederseniz işiniz çok zorlaşır. ama çaba gösterirseniz yapamayacağınız şey yok, üniversitede okuduğunuz bölüm de her şey değil; ben bunu gördüm.


  • lykos  (21.07.07 23:47:44) 
5 sene once iktisat okurken ayni durumdaydim. mesela hukuk derslerini veremiyodum, icimden gelmiyodu, tum derslerden nefret ediyodum. sonra yazlikta bir gun, hukuk'u eglenerek, hikaye kitabi gibi okumayi-sevmeyi denedim ve o sekilde butunlemede gecmistim.
diger cok kazik iktisat derslerinde de durum boyleydi.

ama okulu bitirmedim, 4uncu senemde oss ye girip baska bir okulu ve sevdigim seyi kazaninca orayi biraktim.

simdi bu noktada, insanin sevdigi-ilgi duydugu seyi yapmasi cok onemli,
ama ote yandan da senelerine de yazik, o diplomayi kesinlikle al.
bak mesela ben kalan iktisat derslerimi aöf ile tamamlayamiyorum zira adamlar "bastan okumaniz gerek, derslerinizi kabul edemeyiz vermis gibi" gibi salakca seyler soyluyolar.


tekrar soruna geleyim,
derslere nasil yaklasmaliyim?
cevap : biraz severek anlamaya calis, hikaye gibi oku, sanki not almicaksin da ondan hayata dair guzel bisiler ogrencekmissin gibi dusun.

derim.
  • la traviata  (21.07.07 23:59:17) 
ben de bir süre iktisat da okumuştum. eğer iki seneyi tamamladınızsa çoğu okul ön lisans diploması veriyor, normalde dersleri tamamlama olmasa da önlisans diplomanız varsa aöf 3. sınıftan başlayabiliyorsunuz bildiğim kadarıyla.


  • lykos  (22.07.07 00:13:45) 
bence eger gercekten okuyamayacagina inaniyorsan; yani tum zorlamalarina, cevreni degi$tirmene, hocalarla konu$mana ragmen hicbir $ey degi$miyor ve gunden gune kotuye gidiyorsa hemen birak.

"okul birakmak" genelde herkes tarafindan tuuu! kotu! kaka! olarak addedilir fakat ya$ayan bilir.

4. sinifta okudugum bolumu birakip ikinci universite hakkiyla iktisada devam eden biri olarak soyluyorum bunu. kacinci sinifta oldugunu yazmami$sin ama aslinda bunun cok da onemi yok. $u an iktisat 2. siniftayim.(aof) memleketimdeyim. sevdigim i$i yapiyorum. kisacasi kafam rahat.

ha ailemle sorun ya$arim cevreye ne derim gibi du$unceler olabilir. bunlarin icinden bir tek aile konusunu onemse ve onlari kar$ina alip guzelce konu$. cok olsa bir iki hafta surat yapiyorlar, uzuluyorlar ama senin icin dogru olani yaptigina ikna edersen bu uzun surmuyor.

yalniz dikkat etmen gereken husus okudugun bolumun gercekten bitirmek istemiyorsan birak. yani $oyle du$un. bu okulu bitirmek fikrinden bile nefret ediyorsan, yani sonrasinda mezunu olmaktan bile kacacaksan birak. yoksa okul bitmez diye bir$ey yok. o sinavi kazandiysan o okulu da bitirebilirsin demektir.

ama okul birakmanin da dunyanin sonu olmadigini unutma. ister geci$ yap, ister oss'ye tekrar gir, ister acikogretime gec; kararini sen ver. ve bir kere verdikten sonra da kararinin arkasinda dur.

kaybolup gideceginden korkan, siradan bir lise mezunu olarak omrunu tamamlayacagindan korkan insanlara (yanli$ anla$ilmasin siradan bir lise mezunu olmak kotu degildir. kabul etsek de etmesek de universite mezunu olmak toplum icindeki yerimizi etkiler) istedigini yapabilecegini ispatla ki onlari da sevindir.
biraktiginda ilk 1 yil inan cok zor gececek. (anti-sosyallige itebilir) buna hazir ol. sonralari ise duzeliyor. ve insanlar sen yeni seciminde ba$arili oldukca saygi duymaya ba$liyor. (ho$ bu ne kadar kafaya takilmalidir bilmiyorum. ki$iden ki$iye degi$ir. ben birakirkan cevre hic sikimde degildi. hala da degil)

yani once kendine inan. secimin ne olursa olsun yapabilecegine inandigin anda hareket etmekten korkma. cunku $u an devam ettigin bolumu bitirmeye karar vermezsen daha da kotuye gidecektir. biriken dersler, uzayan okul, bir cevap bekleyen aile/sevgili vs.
en iyisi kararini ver ve uygula. bu senin hayatin.
  • experience  (22.07.07 01:10:58) 
universite insana meslek degil hayat goru$u kazandirir. cogumuz istemedigimiz bolumler okuduk. ben bilgi'de burslu reklamciliga giriyordum elimi kolumu sallaya sallaya. hep reklamci olayim istedim. sonra babam iktisat okuttu. ama bitiyor bi $ekilde okul. azicik kas sonra ne istersen o i$i yaparsin. kac ki$i egitimini gordugu i$i yapiyorki bu ulkede anasini satayim.


  • 0v3rm1nd  (22.07.07 02:20:41) 
üniversite öğrencilerinin %10'dan fazlasının "tam istediği bölümde" okuduğunu sanmıyorum.


  • can see  (22.07.07 05:10:48) 
Ben elektronik müh. okuyorum şu anda. 3 ile 4 arası bir yerdeyim.
Bizim bölüme puanım yüksek geldi de burayı yazdım işi çok gücü çok diye girip de girdiğine lanet eden sürüyle adam biliyorum. bir çoğu da ben müh. olmayacağım işletme, bankacılık vb.ye kayacağım diyor.

ben de özel sektör mühendisi olarak çalışmayı düşünmüyorum mesela, belki ee mühendisi de olmam kim bilir. (bölümü ot insanına, başarı odaklı hocalarına rağmen de seviyorum yalnız)

burada nolduğunu falan sorgulamayacağım. ben öncelikle zaman kaybolması gibi olaylardan korkma derim bölüm 4 senede bitecek sonra askerlik/master dönüşte iş evlilik(örnek) gibi sıkıştırılmış yaşamaya gerek yok. tabii elinde olmayan durumlar vardır geri dönemez.

bağlamak gerekirse bizim bölümde verilen dersler matematik odaklı çalışmalarda da başarılı olmamızı sağlıyor. sizin bölüm de sana mezuniyetten sonra böyle kapılar açabilir, derslere bu açıdan yaklaşmaya çalış, kendini de sevdiğin konular üzerine geliştirmeye bak. böylece istediklerini yapabilirsin belki.
  • s renovation  (22.07.07 12:34:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.