[]

duzgun turkce kullanma feti$istleri

Bu insanlar, insanlarimiz hakkinda dusuncelerinizi merak ediyorum. Vatsapta yazarken bile buyuk harfli virgullu falan yazip yanlis yazanlardan rahatsiz olan insanlarimizdan bahsediyorum. Niye boyle yapiyorlar, yapiyorsunuz?




 
ben yazarken dikkat ederim ama yanlış yazandan rahatsız olmam.
bunun normal olduğunu düşünüyorum

  • facebook  (17.10.15 13:41:44) 
Vermek istediği anlam bununla bir bütün olduğu için.

Bölük pörçük kelimelerle uçuk kaçık mesajlar yazanlar özensiz ve güvenilmez insan izlenimi oluşturuyor bende.
  • i ve been mistreated  (17.10.15 13:44:33) 
ben de yazarken dikkat ederim fakat yanlış yazana da çemkirmem.

düzgün yazıp, konuşmak? normal olan bu değil mi?
  • livaneli kadir  (17.10.15 13:45:41) 
Hayir olay su. Vakitten kazanmak hayati hizlandirmak icin kullandigimiz teknolojik servisleri kullanirken bile tamamen vakit kaybina sebep olan yazim sekillerine saplanip kalmak ve aksi sekilde davranan insanlari hor gormek. Yoksa dili duzgun kullanmak tabii ki dogrusu ben detayli yazmadigim icin soruyu biraz sig kalmis anlam.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (17.10.15 13:49:13) 
snn be slk .s.s


  • chaotic good  (17.10.15 13:51:58) 
ben dikkat etmeme rağmen karşı tarafın dikkatsizliği beni rahatsız etmiyor. örneğin kankimle geyik yaparken imlaya dikkat etmemesi bana dokunmaz, buna sinir olanları da biraz kaçık buluyorum :)


  • ambrosia  (17.10.15 13:53:50) 
vakitten kazanmak için slm nbr npson yazanlara zaman lordu madalyası takalım o zaman, ha?

en önemli sebep okumayı zorlaştırması. insanların okuması için bir şey yazıyorsan onların okumasını kolaylaştırman lazım. sen burada satıcısın, alıcı malın olması gerektiği gibi olmadığını fark edip bunu belirtince boynun kıldan ince olacak. ayrıca, özensiz yazılmış yazı okurken benim zamanımı alıyor, niye kendi açından bakıyorsun?
tamamen vakit kaybı olduğunu sen düşünüyorsun, bana göre değil mesela.
en fenası da hor görüyürler muhabbeti. bir şeyleri eksik/yanlış yaptığın için uyarılırsın, sen düzgün yaz kimse de uyarmasın hor görmesin seni. günlük yazarken istersen yazım kılavuzu yak. ama insanlara hitap ederken iletişimi kolaylaştıran belirli normlara uyman lazım. hem uymayıp hem de "bana ne istediğimi yazarım" demek olmuyor.

he bi de, fetiş objesi haline getirilecek bir şey değil bu. kimse bundan zevk almıyor, aksine sinir olduğu için belirtiyor. insanların hatalarını kovalayıp bu durumu takıntı haline getirenlerden bahsetmiyorum tabii.

bunlardan öte, kimse mükemmel olmak zorunda değil. bahsedilen fetişistler de hata yapıyor. kimse de niye hata yapıyorsun diye sinir olmuyor zaten. sorun bunun pişkin pişkin dile getirilmesinde.
  • baba jo  (17.10.15 14:00:57 ~ 14:02:31) 
Aha iste hor goren bir beyin fakiri geldi. Adam daha tartisilan konunun muktedirlikle alakasi olmadigini anlamamasina ragmen verdigi cevaba bak. Adam duzgun yazmak icin o kadar zorluyor ki kendini dusunmeye beyin kalmiyor. Hadi bi ipucu vereyim bahse konu olan sey muktedirlikten ziyade bilincli yapilan seyler. Hadi kompleksli sincap uza.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (17.10.15 14:02:55) 
Böyleleri best seller olan bir kitaptaki basım hatasını görüp kitabı çöpe atma düşüncesi ile yayınevini arayıp eleştirme arasında gidip geliyor olmalılar.
temel olarak insanlar arası ilişkiden, anlayıştan bihaber ama ascii düzen konusunda titiz olanların sanal alemdeki gereksiz serzenişlerinden biridir bu.

  • 1adam  (17.10.15 14:03:10) 
Baba jo neden akla direkt o seviyede seyler geliyor ki? Bak ne demisim buyuk kucuk harfinden tut virgulune noktasina kadar kasmakan bahsediyorum veya gidecegim gelecegim yerine gidicem gelcem vs. gibi. Ayakustu yazarken yolda yururken vs. Kolaylastiriyor mu evet peki anlasilmasinda bir sorun oluyor mu hayir o zaman problem?

Edit: ayni cevap senin icin de gecerli devilred.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (17.10.15 14:05:18 ~ 14:07:38) 
"ne demeye çalıştı ki acaba şimdi burada?" diye düşünen neden ben oluyorum? o bir zahmet düzgün yazıversin, kendini anlatacak olan kendisi çünkü.

ekleme: virgül dediğin şey can kurtarır. gerekli yerde virgül kullanmamak gayet de "ne demeye çalıştı ki bu şimdi?" tepkisi yaratabiliyor.
  • devilred  (17.10.15 14:05:59 ~ 14:10:29) 
o da kendince vakit kazanıyor işte, kimin neden yazdığına karar veremeyiz ki biz. büyük küçük harf ve gidicem gelicem bahsedilen fetişistlerin %90'ını rahatsız etmez, dürüst olalım. noktalama ise bambaşka, direkt etkiliyor anlamayı kolaylaştırmayı. kişisel konuşmalarda karşı tarafın düşüncesine göre kabul ama burası gibi derdimizi yazarak anlattığımız bir mecrada olabildiğince anlaşılır olmak önemli. acelem var diye hebele hübele konuşan insana nasıl "bi yavaş olm sakin" diyorsak burada da aynı durum geçerli.


  • baba jo  (17.10.15 14:11:19 ~ 14:49:45) 
turkiye fosikler odasi baskaniyim ama ben boyle fosiklik gormedim.
adamin ne dedigini anladigim surece ben dert etmem.
dert edene de anlam veremem.
noktasina virgulune baslatmayin sanki hepiniz vatzapta slm canim yaaa nabr napiosun yazmiyorsunuz, de hadi gidin isinize...
  • chaotic good  (17.10.15 14:18:49 ~ 14:36:40) 
Ya arkadaslar vatsapta kestigin kizi anlatirken arkadasina ne virgulu gozunuzu seveyim azicik samimi olalim vatsabi resmi iletisim kanali olarak mi kullaniyorsunuz.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (17.10.15 14:19:06) 
arkadaşım, whatsapp'te virgül kullanmıyorsam başka satıra geçerim ama yine de veririm o esi. destan gibi yazıp da noktalama kullanmayan insanı anlamam mümkün değil, bunun da trt haber spikeri edasında olmayla alakası yok.


  • devilred  (17.10.15 14:24:49) 
daha neyi elestirdigimizi anlamayanlar kufure baslamis.
sasirdim mi? hayir.

  • chaotic good  (17.10.15 14:28:55) 
HAYDAAAA. ben bu fetisistler bizi elestiriyor hor goruyor diye duyuru actim ne ara onlari elestiren ben oldum lan.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (17.10.15 14:35:17) 
iş hayatında sıkıtı. sen daha bir e-posta yazarken kelimeleri yanlış yazıyorsan kurumsal olarak şirketini kötü temsil ediyorsun demektir. türkçeye hakim olmayan adamı kurumsal şirketi temsil eden pozisyonlara koymayacaksın. adam günün birinden sözleşmedeki bir kelimeyle şirkete milyonlar kaybettirebilir.

Gündelik hayatta ise yanlış seçilen kelimeler arkadaş, dost, sevgili bile kaybettirebilir.
  • 2 tostos turan  (17.10.15 15:07:33) 
Olması gereken bu değil mi?


  • kayranin kedisi  (17.10.15 15:15:20) 
whatsapp'da en çok konuştuğum arkadaşım sağolsun o kadar düzgün bir türkçe kullanır ki kendimi ezik zavallı :P yok canım öyle hissetmiyorum, adamın tabiatı bu, güzel de bir şey. fakat ben o kadar da takmam hal hatır sorup geyik yapıyoruz sonuşta iş görüşmesi değil, TRT türkçesi ile yazmam -burada da mesela trt türkçesiyle yazmıyorum ama iş icabı yazdığım her şeyde TRT türkçesi, muntazam dilbilgisi kullanırım, işim gereği- şimdiye kadar şikayeti olmadı (ondan başkasının şikayet hakkı yok zira hem en çok onunla yazışıyorum hem de kalan herkesten zaten ben düzgün yazıyorum neyi şikayet edecekler?)
ben şikayet eder miyim? atarlanır mıyım? rahatsız olur muyum
anlamayacağım kadar kötü yazan biriyle (sesli harfleri toptan yok edenlerle filan) zaten konuşmam çok şükür öyle arkadaşlarım yok. bir seviyesi var sanırım bunun, cehalet akıyorsa, dilbilgisi kurallarını bilmediği belli ise galiba rahatsız oluyorum.
-de konusuna da takığım de'yi ayırmayanlardan soğuyorum -evet.
uyarıyor muyum? çok genç bir kaç arkadaşı, ah bi de doğru düzgün yazsan diye uyarmışlığım var o da aileden filan yoksa kimseye ilişmem.
  • niye ama  (17.10.15 15:17:44) 
benim kötü bi özelliğim bu malesef, başka hiç bir şeyden adam ayırmamaya çok dikkat ederim din,dil,ırk bla bla. fakat yazı stilinden çat diye adam ayırırım mesela. anında biter gözümde. bilmiyorum belki bi nevi takıntıdır. ama en az rahatsız eden takıntım bu. yani bu knuda böyle kalırım ben ölene kadar bu düşüncemin arkasındayım.


  • gis  (19.10.15 23:15:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.