[]

Fatura kesme, stopaj

Selamlar, şahış şirketim var ve bir müşteriyle 12.500tl+kdv olarak bir iş anlaştım. İşin KDV'si ise 2250tl tutmakta. Ben de toplam 14750tl lik bir fatura kestim yolladım. Az önce müşterim arayıp ''e bunun stopajını da biz ödüyormuşuz 3000 küsür lira, ne olacak şimdi? ''dedi.

Şimdiye kadar hiçbir sıkıntı çıkmadı bu fatura işleminde lakin bu müşteriye nasıl bir açıklama yapmam lazım? Ltd şirketlerde bu stopajı hangi taraf hallediyor?


 
ne işi yapıyorsunuz? faturada stopaj olmaz. olsa olsa tevkifat olabilir o da işin mahiyetine göre ya tavkifat yapılır ya da yapılmaz. işin mahiyeti nedir?


  • kakao  (15.10.15 12:06:19) 
Tasarım işi yapıyoruz. Hizmet olduğu için serbest meslek makbuzu kesiyoruz. @kakao


  • pillimiyango  (15.10.15 12:10:26) 
e müşteri haklı. fatura keseceğinizi söyleyip smm kesmişsiniz. adam da beklenmedik bir stopaj ile karşı karşıya kalmış.

bu durumda olması gereken şudur; stopaj sizin adınıza ödenen vergi olduğu ve yıl sonunda geri alacağınız için brüt tutar 12.500 olacak biçimde kesmelisiniz.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (15.10.15 12:33:48) 
burda dursun, belki lazım olan olur;

şimdi diyelim yıl içinde 100.000 liralık iş yaptın ve teslim ettin. giderin yok varsayıyorum. iki seçeneğin var;

1- fatura düzenlersin. 100.000 lira para elinde kalır. Bunun üzerinden vergi hesaplarsın ve sen ödersin.

2- serbest meslek makbuzu düzenlersin. 80.000 para sana ödenir, 20.000 lirası devlete ödenir. sen 100.000 üzerinden vergi hesaplar, 20.000 lirası zaten ödenmiş olduğu için kalanı varsa onu ödersin. vergin daha az çıkıyorsa başka borçlarına sayarlar veya nakit alırsın o parayı.

senin yaptığın iş ise, 100.000 liralık serbest meslek makbuzu düzenleyip 25.000 lira da senin adına devlete ödenmesini sağlamaya çalışmak.
yani geri ödemek derken, senin vergi borcu olarak ödemen gereken parayı bunu düştükten sonra ödersin.

kdv'nin bu konuyla hiç alakası yok, iki durumda da yıl boyunca 100.000 liralık iş yaparsan 18.000 lira kdv ödersin. net.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (15.10.15 15:16:55) 
bilader kim verdi sana o serbest meslek makbuzu koçanını?

benim bi müşterim vardı, almış eline gider pusulasını, gelene çakıyor, gidene çakıyor. ofisi gider pusulasıyla aldıklarıyla donattı.
  • [silinmiş]  (15.10.15 15:21:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.