[]

Herhangi bir dine inanan insanlara hak sorusu

Arkadaşlar Merhaba...
Hangi dinden olduğunuz önemli değil. Merak ettiğim bir mevzu var.
İşletim sistemi olsun, program olsun, oyun olsun... Bunların sahte kullanımlarının kul hakkı olayına girdiğini düşünüyor musunuz?


"Mesela adam fotoğrafçı ayda yüzlerce resim rötuşluyor. Kullandığı program adobe ps. Program sahte.

Adamlar kopyanın önüne geçmek için bir çok imkan sunuyor artık biliyorsunuz. Sonuçta profesyonel olarak bu işten ekmek yiyen insanlar var.

Para vermek istemiyorsa gimp kullanabilir sonuçta rötuş. Araştırma zahmetine girmiyor.

Bunun gibi tonlarca örnek var. Mesela Adam 4500 tl' ye bilgisayar alıyor. Enpara ile gta 5' e 75 lira vermek adama koyuyor. Sahteyi tercih ediyor..

Sonra da ben hak yemem hukuk yemem muhabbetleri dönüyor.. Bu büyük firmaların(microsoft mesela) bu işten yeteri kadar para kazanması; kullanılan programlarda sahtecilik yaparak kullanmayı meşru kılar mı?

Benim şahsi düşüncem gücü olan insanların bu programlara, oyunlara destek olması gerekir. Memnunsan memnuniyetini belirtmen gereken tek şey program oyun vs.'yi almak. Eğer destek olabilseydik adam gibi bir çok firmanın önünü açmış olurduk..

Yüzlerce firma batmanın eşiğine geldi veya battı...

kotaku.com

(Şahsen bunlardan en acısı benim için Clover'dır. God Hand oyununu üreten firma. Öğrenciyken ps2' de sahte oynadım bitirdim aşırı haz aldım. Yaşım ilerledi ps3 çıkınca digital versiyonunu almak zorunda hissettim yıllar sonra. Destek için)

Yani buradaki olaylar şaka değil ne yazık ki... :(

Gerçekten durumu olmayan arkadaşlarımı tenzih ediyorum. Bu işin bilincindeki bir çok vicdanlı insan parası olduğu zaman, parasını bastırıp kullandığı programları alıyor. Ki buna program yapımcıları razıdır eminim. Çok para kazandığım söylenemez. 2 tane pantolonum var değiştirip değiştirip giyiniyorum mesela.

Neler düşünüyorsunuz şu yazdıklarım hakkında çok merak ediyorum.. Çok teşekkürler.

Eğer kırıcı olduğum noktalar varsa çok özür diliyorum. Mevzu cidden cehenneme gitmek, yanmak ya da ders vermeye çalışmak falan değil. Bu şekilde anlaşılmak istemem. Biz sahip çıktıkça bir çok insan daha iyisini yapacak diye düşünüyorum...

 
ben katılıyorum anladığım kadarıyla fikirlerinizi.

herhangi bir dini inancım yok fakat etik olduğunu düşünmüyorum, albüm alacak param yoksa spotify var, ayda 10 lira verip en azından içimi rahat tutuyorum.
  • dirty pussy and cock  (13.10.15 21:56:01) 
Her şeyi dine yormaya gerek yok. İnsan olan bunun farkında olur zaten, parası yoksa birşey diyemem o kendi tercihi.


  • pavlis  (13.10.15 22:00:47) 
Kriterim para kazanıp kazanmamak. Steam'deki modcuya gidip "İzinsiz şarkımı kullandın." diyen adam maldır benim gözümde. Ama o adam mesela Patreon üzerinden para toplayarak mod oluşturuyorsa/satıyorsa telife takılır.

Profesyonelsen her şeyi lisanslı kullanacaksın. Bir şey üretmek diyor bazıları, ama ben üretip para kazanmamaya da tatlı bakıyorum.

Ha şu konuda haklısın ama aynı örneği teşkil edeceğim sanırım, senin verdiğin örnekteki sayıdan daha fazla tuttu topladığım bilgisayar ama Windows'u aktifleştirmedim. Activator falan yapmadım, vicdanımı böyle rahatlatıyorum sanırım. :)
  • gunde 3 litre kola icen adam  (13.10.15 22:20:26) 
bunun dinle alakasi yok.
oyun program os, bunlari korsan kullanmak hirsizliktir.
ben elimden geldigince orijinal yazilim kullaniyorum.
photoshopum sahte ama, ona verecek param olsa onu da orj kullanirdim.

eskiden korsan oyun cok indirirdim, steam dolar uzerindendi para vermek de isime gelmiyordu acikcasi.
artik oyunu korsan indirmeyip, 1 sene ya da 2 sene neyse indirim bekleyip orj aliyorum.

dizi film konusunda evet maalesef torrent kullaniyorum (bkz: popcorntime)
netflix bize geldi de izlemedik mi? bir de bu var simdi :)

yazilim ozellikle cok gozardi edilen bir konu. 2-3 tl lik telefon oyunlarina bile millet apk arar olmus.
sonra gel de turkiyede app yap, oyun yap.
reklam koysaniz bu sefer de binbir kufur kiyamet, e bunu yazan adam nasil para kazanacak onu dusunen yok.

herseyi gectim, spotify icin aylik 5 tl vermeyi bile cok goren insanlar var.
"nasil kireklicez bunu" diyor, 5 tl yahu (enpara ile, hadi enparan yok 10tl) bir sigara parasindan ucuz artik.

bir de bu tur hizmetlere/programlara para verenlere "keriz" gozuyle bakanlar var, onlara ise diyecek bir sey bulamiyorum...

kisacasi, astronomik rakamlar olmadigi surece orijinal urunler kullanma taraftariyim.
  • chaotic good  (13.10.15 22:32:02 ~ 14.10.15 00:02:40) 
firmalar serbest piyasa diyip eline geçirdiği müşteriyi sikerken iyi, o serbest piyasanın halk seviyesine yansıması olan korsancılık söz konusu olunca ouuv. bu oyunun kuralını yazanlar işin bu şekilde olmasının yegane sebebi. bu işe nasıl onlar profesyonelce ve kar getirisi olarak bakıyorlarsa müşteriler de profesyonel bir hayatta kalıcı olarak para vermek zorunda olmadıkları şeylere para vermemeyi tercih edebilirler; kimseyi bu yüzden suçlayamazsın ya da vicdanına seslenemezsin. sen o programı üreten adama "ama sen hayatta kalacak kadar kar koy ürününe, fazlasını koyma" diyemiyorsan satın alana da "korsan kullanma" diyemezsin.


  • baba jo  (13.10.15 22:40:07 ~ 22:40:31) 
müslümanım.

günah oldugunu düşünüyorum, böyle program kulandıgım oldu, param yetmez zaten alamam. o zaman kullanmamam lazım ama di mi?

buna günaha girmek deniyor. nefes alan herkesin girdiği gibi, cezasını çekicez artık her nasılsa.
ama allah a inanmamak dersen o ayrı bir kategori hiç bir kutsi dinde affı yok onun. sevgiler.
  • speranza  (13.10.15 22:43:54) 
(bkz: urfa'da oxford vardı da biz mi gitmedik)

spotify falan kullanıyorum, keşke netflix gibi oluşumlar da türkiye'de olsa. hiçbir programı korsan kullanmıyorum ama film ve diziler maalesef... yeteri kadar para kazanıyo olsalar da hak olduğunu düşünüyorum ben de.
  • sayns  (13.10.15 22:53:44) 
dini olarak bu konuda kesin bir yargiya ulasmak zor bence. Telif hakki filan bunlar yeni konseptler. Eskiden mesela bir el yazmasi kitabi oturup kopyalasan cok gunah olacagini filan dusunmuyorum. bence profesyonel amacli kullanilan yazilimlarin bedeli odenmesi gerek. sadece yazilim olarak degil genel yaklasim olarak boyle goruyorum. Mesela is amacli birisinden yardim istedigin zamanda bunun karsiliginin odenmesi gerektigini dusunurum. ama egitim amacli birilerine yardim etmek farkli.

onun disinda bir sekilde erisilemecek seyler icin korsan normal diye dusunuyorum.
  • oshamahue  (13.10.15 23:05:36) 
Program oyun ucuzsa alıyorum da hiçbir müzige para veresim gelmiyor o huyuma ne yapacam bilmiyorum. Kod yazanlara daha cok acimaktayim. Bence de crack filan yanlış iş. Ama ipne yazilimci 50-60 dolara satip ustune de sadece 1 yil guncelleme hakki veriyosa buna tecavuz bile edilebilir.


  • fatih baker  (14.10.15 16:16:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.