[]

ölenlere üzülmeyenlere soruyorum

Terör örgütü sempatizanları olduğu için üzülmediğinizi söylüyorsunuz. hatta bazı arkadaşlar sevinmiş.

Lanetlediğiniz terörden ne farkınız var? Onlar da askerin ölümünden üzülmez siz de onların ölümünden. İki taraf da kandan mutlu olmuyor mu?

Kandan beslenen milliyetçilik de terörizm de tabanda eşit geliyor bana.

Biraz daha vicdani bir perspektiften yaklaşmaya çalışınca vücudunuzda nasıl reaksiyonlar gerçekleşiyor? Göz seğirmesi falan mı başlıyor?

Teşekkür ederim.

 
Üzülmek zorunda değil ki kimse. Bu tutumları nefret söylemine kaymadığı sürece üzülüp üzülmemeleri bence çok problem değil.

Not: Orta Asya/HDP
  • angelus  (11.10.15 17:49:24) 
Doğru ve yanlışlar çatışıyor olmasın? PKK bir terör örgütü,bunu yok saymanız bu gerçeği değiştirmiyor. İsteyen, istediğinden beslensin, terörist ölmüşse umurumda olmaz.


  • pavlis  (11.10.15 18:01:50) 
Bu arada yazdığım şey bugünle alakalı değil, genel düşüncem.


  • pavlis  (11.10.15 18:02:37) 
@Frederick Co devrim olacak, az kaldı. Yav he he.


  • pavlis  (11.10.15 18:05:24) 
thy hostesine geçenlerde yolda yürürken araba çarpmış, kadın ölmüştü. pisi pisine ölüm. hiç tanımıyorum ama üzüldüm bayağı. neden? çünkü gayet hepimizin başına gelebilecek bir şey. gencecik insan, yolda yürürken..

bomba patlıyor, ölüyorsun. bu da gayet hepimizin başına gelebilecek bir şey. ama bir fark var. birçoğumuz miting, eylem falan bilmeyiz. yani işimiz olmaz.(gezi'yi saymazsak, o bir istisnaydı)

o yüzden suruç, ankara katliamlarının bizim başımıza gelme ihtimali düşük. çünkü o meydanlara çıkan topluluklarla pek alakamız yok. o yüzden kendimizle tam özleştiremediğimiz için öyle acayip üzülmüyor olabiliriz. ama berbat bir olay tabii. yaşadığın ülkede böyle bir huzursuzluk ortamının olması.
  • juninho77  (11.10.15 18:13:27) 
Bunu "öbür tarafa" da soruyorsun değil mi ? Asker ölümüne üzülmeyenlere. Ayrıca rica edeceğim resmi bir unsur olan asker-polis ile ne olduğu belli olmayan illegal unsurları bir tutmayın. Hatta bak ben terör sorunun hemen çözeyim. Bu ülkede hiç asker polis ölmesin hiç yasa dışı bir olay olmasın terör sorunu da kalmaz. Hepsi bu kadar.


  • top_secret  (11.10.15 18:15:03) 
oluye sevinen adam insanim diye gezmesin. bunlar genelde kendini gerceklestirememis, olmamis kafa larin dusuncesi. ve bu kafalar egitimle falan da duzelmiyor ne yazik ki, eseklik baki kaliyor. biatci, ummetci, hulooocu tipler. adam 100 kusur kisi oldu diyosun cikip da ben buna uzulmedim ki onlar terorist diyebiliyor. insanliktan nasibini alamamaktir bu, cahilliktir (egitimle kaybolan cehalet degil kastim)
hayatinda ankara nin dogusunu gormemistir ama toror toror der,
bedelli askerlik pesinde kosar (hos, bence kimse askerlik yapmasin da bu heriflerin mantigiyla ters oldugu icin yaziyorum)
polisten ceza yese ana avrat kufreder, ama sehit haberi duydugunda polis seven olacak kadar da iki yuzludur
neden sonuc iliskisi kurmaktan acizdir, ornegin;
babus bi dusunsene hdp baraji asmadan once neden teror yoktu piyasada?
Neden erdogan isid i vuracaz deyip de kuzey irak taki pkk lilari vurdu (catismasizlik ortami varken yapiyor bunu)
Neden hdp mitinglerinde bombalar patliyor, insanlar oluyor?
bu sorularin cevaplari sana hic mi bisey anlatmiyor
  • rentts  (11.10.15 18:21:43 ~ 18:22:30) 
kimse üzülmek ya da üzülmemek zorunda değil. ve evet terörü lanetliyorum.

lanetlediğim terörden ne farkım var, şöyle izah edeyim: hiçbir zaman insan öldürmeyi aklımın ucundan geçirmedim. şiddetin karşısında durdum. hiçbir zaman üzerime bomba alayım da onlarca kişiyi katledeyim ya da bir yerlerde bomba patlasa da benim gibi düşünmeyen adamlar ölse gibi bir fikre haiz olmadım. dün de orada ölenlerin bir tanesi için bile kötü düşünmedim. keşke, ama keşke şu anda hayatta olsalardı.

ölenlere sevinmek, insanlık kavramını öldürmektir, bunu kabul edelim. ölenlere sevinen varsa, geçmiş olsun. ama ölenlere üzülmemek başka bir şey. bunu sevinmekle aynı kalibrede tutuyorsan, sana da geçmiş olsun. hiç öyle göz seğirmem falan yok. kendi açımdan oldukça normal bir pazar geçirdim/geçiriyorum. şu anda viskimi yudumlayıp, yeni keşfettiğim bir grubu dinliyorum. cuma nasıl bir gün geçirdiysem, bugünümde de hiçbir farklılık yok. 'yok, bu olaylardan mütevellit benim cumamdan pazarıma farklılığım oldu' diyene de saygı duyarım, fakat pek de gerçeği yansıttığını düşünmüyorum. yanılıyorsam da özür diliyorum böyle düşünenden.

asıl ben teşekkür ederim.

düzeltme: üzülmedim demedim. bazı heyecanlı arkadaşlar öyle algılamışlar. ölenlerin içinde çocuklar da var; yapmayın, etmeyin... insanız tabii ki üzülüyoruz. vurgulamak istediğim, eğer o ölenler içinde yakinen tanıdığınız yoksa, 'üzüldüm' demenin, ister istemez sözde kalacağı. ateş düştüğü yeri yakar. ve fakat bu yüzden düzenimi değiştirmedim, rutinim devam etti. samimi bir yorum yaptım.
  • mermize  (11.10.15 18:21:55 ~ 19:11:46) 
kor bir adamin ucuruma dogru yurudugunu dusun ve sen onu engelleyebilecek bi durumdasin.
eger onu engellemiyor, olmesine izin veriyorsan "ben ittirmedim ki" bunda bir beyis yok diyor ve masum olduguna inaniyorsan,
iste olenlere uzulmeyenler de ancak o kadar masumdur.
karinca ya bile istemeden basarsam icim acir birak bir insanin olumune uzulmemeyi.
hayret ediyorum boyle dusunen hastalikli kafalara, "insan" misiniz gercekten?
  • rentts  (11.10.15 18:24:27 ~ 18:29:01) 
diğer insanların ölümleri bireyleri ölen insanlara olan yakınlıklarıyla doğru orantılı olarak etkiler genelde.

ama bu kişisel yaşantıda geçerli olan bir şey genel olarak, yine de ölümlere üzülen insanların hayatlarına uzun vadeli bi etkisi olmaz, doğal bi tepki bu.

bu tür felaketlerde toplu ölümler gerçekleştiği zaman ortalama insan tepkisi mide etrafında oluşan korkudur. ölen insanları tanımaz çünkü çoğunluk ama üzülürler, tepki gösterirler, çünkü empati kurarlar ve bilirler ki kimse böyle bir ölümü haketmez, hiç kimse ölmeyi haketmez.

ölüm hakedilen bir şey değildir, 2., 3. şahısların insafına bırakılamaz bir bireyin yaşamı, toplum olarak her bir kişiyi dengede tutan çizgi de tam olarak budur.

dolayısıyla bu ölümlere üzülmediğini, hatta sevindiğini söyleyen insan eğer çok ağır ruhsal problemler içerisinde değilse(kesinlikle iğneleme değil bu), gerçekten sevinmez, sadece olayı tam olarak kavrayamaz, gazetede televizyonda gördüğü bir olay olarak alır bunu ve ölen insanları metalaştırır kafasında, örneğin onlara terörist der, insan olarak değil terörist olarak görür böylece bilinçaltında onun için ölen bireyler birer insan değildir, üzerine düşünürse bunu kendi de farkeder.

ölümlere sevinen insanları çok ciddiye almayın bu yüzden, bilin ki onlar olayın ciddiyetinin farkında değiller, olay anında ya da sonrasında orada olsalardı, o sahneyi o kan gölünü görselerdi emin olun onların da içleri parçalanırdı.

terörist de olsa, asker de olsa, başbakan, cumhurbaşkanı, abdullah öcalan, senin benim gibi ortalama bir insan da olsa, kimse ölümü haketmez.
  • Kykeon  (11.10.15 18:35:32 ~ 18:43:45) 
teröristin ölmesine ne kadar üzülüyorsam içinde o teröristlere zerre kadar da olsa sempatisi olan insanın ölmesine de o kadar üzülüyorum.


  • animalman  (11.10.15 19:29:47) 
Senin gibi pkk destekçileri ölse üzülmem mesela.


  • tescillimarka  (11.10.15 20:47:26) 
ben ölenlere üzüldüm çünkü orada ölüp doğrudan pkk'lı olarak görebileceğimiz çok kişi yoktu. ama üzülmeyen arkadaşlarımın fikirlerini aktarayım.

onlar düz bir hesap yapıyorlar: hdp = pkk = asker düşmanı/terörist

bu durumda hdp'ye oy veren, gönül veren herkesi doğrudan düşman olarak görüyorlar.

ayrıca ölen teröristlere üzülüp üzülmeme konusunda onlara biraz daha yakınım ben. (ankara da katledilenlere terörist gözüyle bakmıyorum, dağdakilerden bahsediyorum)

onlara biraz daha yakınım ama onlar gibi atıyorum "ölsün gebersinler" den ziyade "yıl olmuş 2015 hala devrimden bahsedip milliyetçilik güdüyorlar" diyorum.

yani çatışma esnasında ölen pkk'lılara ne sizler gibi üzülmüyorum.

ama bir hata yapıyosunuz o da şu; pkk'lılar örgüte gönüllü olarak katılıyor. kaçırılanlar, zorla götürülenler istisnadır. asker ise zorunlu gidiyor genelde. bu yüzden iki taraftan ölenleri asla bir göremem. mehmetçik dediğin; hayatında silah tutmamış gariban çocuklar. ama karşı taraf "biji obama" diyen, üst aklın taşeronluğunu yapan çapulcu grubu.
  • kupigometa  (11.10.15 21:06:21) 
buradaki tum fasist arkadaslar icin temennim, umarim fasizmin magduru olmazsiniz.


  • rentts  (11.10.15 22:59:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.