[]

Gökyüzü neden mavidir? İlkokul seviyesi

Selamlar,

İlkokul 2. sınıfa giden kızıma öğretmen "gökyüzü neden mavidir?" araştırın gbi bir ödev vermiş. İnternette bilgiler hep

"Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır Gün ışığı değişik dalga boylu birçok ışından oluşur En kısa dalga boylu mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarındaki küçük parçacılar tarafından hemen saçılırlar Fakat kırmız
ışık (ki en büyük dalga boylu ışıktır!) saçılmak için daha büyük parçacıklara çarpmak zorundadır. Gökyüzü açık olduğunda, mavi ışık diğer ışıklara oranla en fazla saçılan ışıktır Bu yüzden de gökyüzü mavi görünür."
şeklinde. E bu çocuğa ben ışın boyu, ışığın saçılması falan desem anlamayacak. Daha basitleştirilmiş bir bilgi var mı elinizde?

 
Valla bunun basit aciklamasi olmaz boyle bir soru soran hocasinin da bilmesi lazimdi bunu ezberlesin okusun kisaca bi laf ederse de siz gider bre durzu sen anlat kolayca da gorelim dersin.


  • floydian  (09.10.15 09:37:56) 
güneş ışığının atmosferde oluşturduğu etkiden dolayı diyebilirsiniz.


  • dahili meddah  (09.10.15 09:48:15) 
  • kucukharfler  (09.10.15 09:50:34) 
Soyle komik bir oneri var
"Peki çocuğunuza bunu , muhtemelen daha da basitleştirerek, aktardınız ve çocuğunuzun sıkıldığını fark ettiniz. Çok doğal, ben de o yaşlarda olsam ve bana “Rayleigh saçılması, azot , oksijen, uçak” diyen bir ebeveyn görseydim ben de sıkılırdım. Çocuğunuza gökyüzünün neden mavi olduğunu sadece fiziksel olarak açıklamak zorunda değilsiniz, sanatı kullanarak da anlatabilirsiniz. Hem de gene işin içine “dalga”yı sokarak. Bakın nasıl :

İşim gücüm budur benim

Gökyüzünü boyarım her sabah

Hepiniz uykudayken

Uyanır bakarsınız ki mavi

Dalgacı Mahmut –Orhan Veli"

Bir de bu konularda tubitak in bilim&cocuk kitaplari var. Simdi icin olamasa da aklinizda bulunsun
  • kucukharfler  (09.10.15 09:53:20) 
"örtmenim, güneşin ışıkları dünyamıza atmosferden geçerek giriyormuş. atmosferin etkisi ile rengi değişiyormuş ve oluşması en kolay renk mavi olduğu için de gökyüzünü mavi görüyormuşuz"


  • teritori  (09.10.15 09:54:34) 
Dalga boyu değil de enerjisi ile açıklamak daha kolay olur belki. Mavi en kısa dalga boyuna yani en yüksek enerjiye sahip, bu nedenle de daha küçük parçalarla da etkileşip daha çok saçılabiliyor.


  • a perfect lie  (09.10.15 10:00:38) 
arabada oldugunu dusun. elini disari cikart. eline vuran sey hava. simdi ise odada oldugunu dusun. eline vuran birsey hissetmiyorsun ama bu oda da hava olmadigi anlamina gelmez.

gokyuzu hava ile dolu. ne kadar goremesen de etrafini kaplayan malzeme madde havadir.

simdi gunes aslinda sari degil dusunuldugu gibi. aslinda gunes uzaydan bakildiginda beyaz renklidir. beyaz isigin icinde her turlu renk vardir. gokkusagi renklerinin hepsi bulunur. beyaz isik bir otobus. beyaz isigin icinde seyahat eden renkler 9 kardes diyebilirsin bunlara. ya da ne kadar renk biliyorsa o kadar kardes.

gunesten cikan beyaz isik otobusu dunyaya geldigi zaman hava denen madde ile karsilasir. mavi disinda butun renkler hava denen madde ile arkadas olduklari icin hava onlarin gecmesine izin verir. hava bir tek mavinin gecmesine izin vermez cunku mavi ile yakin arkadaslardir.
  • charlotte blanc  (09.10.15 10:06:07) 
Denizlerin renginin yansıması desin :)


  • şapşiko  (09.10.15 10:36:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.