(4) 

suudi arabistan??

kibritsuyu #1411959 
şimdi tv100 isimli kanalda seçim sonuçları yayınlar gibi dünya genelinde ve ülke ülke olacak şekilde coronavirüs vakalarının ve ölümlerin sayısını gösterip duruyor.

dikkatimi çeken şey, suudi arabistan. ırkçılık gibi olmasın da adamlarda hijyenin h'si yok. üstelik oradan memlekete gelen hacılar karantina altında ve içlerinde büyük ihtimalle epey bir enfekte vaka var.

ama suudi arabistan'da vaka sayısı 400 küsur, ölüm sıfır.

nasıl oluyor lan bu?
(8) 

3 katlı basit maske kullanımı

kibritsuyu #1411745 
babamı eve kapattık, adam çıkmıyor evden. lakin yine de alışverişe ihtiyacı var. ben alışverişini yapıp, kapıdan bırakıp gidiyorum ama yine de ne olur ne olmaz diye maske takayım dedim. bu basit, muayene yapılırken falan takılan 3 katlı maskelerden alıp taktım.

fakat ben gözlüklü bir adamım. ne zaman maskenin içine nefes versem gözlüklerim buhar oluyor. verdiğim sıcak nefes, maskenin üstünden çıkıp doğrudan gözlüğüme geliyor. önümü göremediğimden iki adım atamadım maskeyle amk.

bi püf noktası mı var? cerrahlar aynı model maskeyle saatlerde ameliyat yapıyor, hiçbiri mi gözlük takmıyor? evirdim çavirdim, içini dışına, altını üstüne, yok olmadı.

nedir bu işin sırrı? şu basit zımbırtıyı bile kullanamadım ya ona yanıyorum.
(5) 

ucu ısınmayan çaydanlık

kibritsuyu #1410803 
2020 yılında bunu icat etmişlerdir artık di mi? hadi tutmaç yetini bakalit kapladın, eline aldığın zaman yanmıyorsun.

peki suyu döktüğümüz ucuna bir teknoloji gelişti mi? ne kadar çaydanlık kullandıysam hepsinin su dökme ucu da ısınıyor, çayın suyunu bardağa dökerken su çaydanlıktan blik blik bluk blik diye attırarak çıkıyor. hem etrafı, hem çay tabaklarını ıslatıyor. yanma tehlikesi de cabası. ben çay koymadan önce ucunu soğuk suya tutarak çözüyorum da günümüzde bir yolu vardır di mi bunun?
(9) 

coronavirüs yazın azalacakmış

kibritsuyu #1410671 
sağlık bakanı diyor, bilmemkim diyor. yazın sıcakların artmasıyla azalacakmış. virüsün sıcakta yaşama süresi hede hödö.

paşalar düz dünya tarikatından falan mı? bütün dünyayı şu anda kış mı zannediyorlar? tom hanks'in virüs kaptığı avustralya'da mevsim yaz değil mi lan zaten?

biri de çıkıp yazın azalacak diyen kişiye "ulan dünyanın güney yarımküre tabir edilen tarafı zaten yaz, orada niye azalmıyor" diye sorsa da cevabını alsak.

ya da siz biliyorsanız beni aydınlatır mısınız, şu anda yaz mevsimi yaşayan hatta neredeyse yazın sonlarına gelinmiş olan avustralya ve aynı onun gibi güney yarımkürede yer alan memleketlerde nasıl yayılıyor bu?
(1) 

stranger things sorusu (sorularda ve cevaplarda spoiler olabilir)

kibritsuyu #1409878 
arkadaşlar stranger things'in 2. sezonunu bitirdim. siz de devamı ile ilgili spoiler vermezseniz sevinirim. gerçi soracağım soru devamını ilgilendirmiyor sanırım.

izlerken uyudum mu, dikkat mi etmedim hatırlamıyorum. ikinci sezonun ortalarında nancy ve jonathan bir yerlerden bir adres bulup abuk bir adrese gittiler. adreste sakallı, gözlüklü, votka içen bi herif vardı. bunları içeri aldı, bir şeyler konuştular, sert votkadan yola çıkarak "seyreltmek" üzerine bir şeyler konuştular. gece orada kaldılar, hatta giderlerken yanlarına votka verdi.

barbara holland ile ilgili bir şeyler çözmeye çalışıyorlardı ama ne konuştular, ne öğrendiler, neyi çözdüler ben anlamadım. o herif kimdi, adresini nereden buldular, konuştukları ne zkime derman oldu, hikayenin gelişiminde o kısmın ne gereği vardı? hiçbir yere de bağlayamadım. benim dikkatsizliğim de olabilir belki ama bi açıklayabilir misiniz?
(2) 

garanti miles&smiles kredi kartı

kibritsuyu #1409104 
garanti'den miles&smiles kredi kartım var. thy miles&smiles programına bağlı.

şimdi ben bu kredi kartımı iptal ettirsem, biriken millerim sıfırlanmaz değil mi? miles&smiles üyeliğim dursun, sadece kredi kartım iptal olsun istiyorum.

thy sitesinden giriş yaptığımda millerimi orada görebiliyorum, kullanabiliyorum.
(2) 

Netflix ne kadar internet harcar?

kibritsuyu #1408657 
Standart paketteki full hd görüntü kalitesi ile ne kadar internet harcarız?

Wifi olmayan bir yerde olacağım. Paketimdeki 5gb internetle kaç dakika izlerim?

Telefondan, bilgisayardan veya full hd tv'ye bağlanmış box ile izlemek fark eder mi?
(2) 

günümüzde sinemalarda filmi neyle oynatıyorlar?

kibritsuyu #1408412 
soru başlıkta. herhalde artık 35mm film makarasını tırrrr diye çevirip ışıkla ekrana yansıtan makineler yoktur.

projeksiyon cihazı falan mı kullanıyorlar? nasıl bir cihaz bu? bildiğimiz projeksiyon gibi bir şey mi?

peki oynatılan medyanın formatı nedir? bizim bilgisayarda izlediklerimizden değildir herhalde?
(1) 

engelli kişiyle iletişim kurmak

kibritsuyu #1407504 
abi hiç anlamıyorum bu işten.

babamın liseden arkadaşının torunu. işyerine babamı ziyarete geldiklerine torunu da geliyor. babam arkadaşlarıyla odasında sohbet ederken çocuk da benim yanıma geliyor sohbet etmeye. çocuk dediğim de 29 yaşında. probleminin tam olarak tanımı nedir bilmiyorum ama zihinsel engelli. dış görünüşü normal, sadece gözleri biraz şehla bakıyor.

iletişim kuramıyorum. sürekli bir şeyler anlatıp gülüyor. gündemden bahsediyor kızın biriyle tanışmış, telefonda konuştu yarın buluşacakmış, daha doğrusu kız salladı galiba ama çocuk çok heyecanlandı, napiyim abi, elini tutuyim mi abi, yanağından mı öpiyim abi, anneme ne zaman söyliyim abi, dedeme ne zaman söyliyim abi, dayıma ne zaman söyleyim abi, bugün nasıl uyuycam abi, bana akıl ver abi diye sorup duruyor. aynı şeyleri sürekli tekrarlıyor. of ne zor gerçekten.

nasıl iletişim kuracağımı bilemiyorum. baştan savma cevaplar veriyorum ama ben baştan savma cevap verdikçe tatmin olmayıp tekrar tekrar soruyor.

probleminin ne olduğunu bilsem internetten arayacağım ama onu da bilmiyorum. kendisine de sorulmaz herhalde.

bir yol gösterin nasıl iletişim kurulur yetişkin zihinsel engelli kişiyle?
(4) 

dr. house ne yiyor

kibritsuyu #1407008 
şimdi hekimoğlu diye bir dizi var ya, house dizisinin birebir türkiye uyarlaması.

ben hayatımda hiç house izlemedim ama hekimoğlu'nu izliyorum. izleyenlerin söylediğine göre diyaloglarına kadar birebir aynısını çekiyorlar.

hekimoğlu sürekli tantuni yiyor, domatessiz olmasına da dikkat ediyor.

biraz aradım ama bulamadım. dr. house ne yiyor? tantuninin orijinali ne? o da tantuni değildir herhalde.
(5) 

bu araç alınır mı v2

kibritsuyu #1406977 
geçen hafta bir peugeot 2008 sormuştum. peki bu nasıl dersiniz?

www.sahibinden.com

bunun kilometresi de az ama fiyatı...

sizce?
(6) 

tiktok nedir?

kibritsuyu #1406753 
evet bir uygulama. orda burda görüyorum tiktok videosu tiktok videosu diye.

e video işte. adam video çekmiş paylaşıyor. bunu feysbuk da yapıyor, instagram da yapıyor, youtube da yapıyor.

tiktok ne yapıyor? özelliği ne bunun? alayı da dünya saçması kısa videolar. yani özellikle saçma kısa video çekme uygulaması mı, akıllı bir şey çekmek isteyince izin mi vermiyor, nedir yani?
(9) 

Basketbol dili ve edebiyatı

kibritsuyu #1406681 
8 yaşındaki oğlum 2 yıldır basketbola gidiyor. Geçen yıl ara vermiştik ama şimdi yeniden başladı.

Ben de çok anlamam basketboldan. Dün canlı canlı maç izledik, sordu durdu ne oldu bu ne demek falan diye. Hakem eliyle masaya bi işaretler yapıyor, ne dedi diye soruyor. Skorbordda bir sürü sayı yazıyor, masanın önünde bi oklar var sağa sola doğru, o ne diyor, zaaaaarrrtt diye tır kornası gibi bişey çalıyor, o ne diyor cevap veremiyorum.

Fiba kural kitabı yollamayın da, şöyle basitçe el hareketleri, skorbord tercümesi, masadaki o oklar, basitçe kurallar falan öğrenip anlatabileceğim bir yer var mı? Üşenmezseniz anlatabilirsiniz de.
(16) 

bu araç alınır mı?

kibritsuyu #1405853 
www.sahibinden.com

kilometresi biraz fazla ama hatasız araç.

ne dersiniz düşünülebilir mi sizce?
(5) 

oğlanın ingilizce ödevi (ingilizce bilmeyenler de bakabilir)

kibritsuyu #1405821 
mesleklerin açıklaması yazıyor, karşılarına ne olduğu yazılacak.

sorulardan bir tanesi: "I work with animals and plants". türkçesi "hayvanlarla ve bitkilerle çalışıyorum".

lan ben türkçesini de bulamıyorum. hayvanlarla ve bitkilerle kim çalışır? türkçesini bulsam ingilizcesi kolay.

botanikçi, zoolojist falan değildir di mi? basit bir şey olmalı ama 8 yaşındaki bebeye sorulacak hayvan ve bitkiyle çalışan kim var?
(13) 

excel - kırmızı yazılı hücre eksi olsun

kibritsuyu #1405484 
evet biraz gogıl kurcalasam bulurum belki ama buraya sormak kolayıma geldi.

banka ekstresi var excel formatında. hesaba girişler siyah renk, çıkışlar kırmızı renk yazılmış aynı sütuna. sayının başında eksi yok. dolayısıyla muhasebe programına gektirdiğim zaman hepsini artı, yani hepsini giriş sanıyor. benim ekstreyi programa çekmeden önce o sütundaki bütün kırmızı yazılı hücrelerin başına eksi koymam lazım.

nasıl yabılır?
(3) 

Aylık kontakt lens

kibritsuyu #1405229 
Aylık lenslerde kullanım süresi;

Lensi açtığımız günden itibaren 1 ay mı,

Lensi 30 gün boyunca kullanmak mı?
(10) 

vücut kılları için makine önerisi ***midesi hassas olanlar dikkat***

kibritsuyu #1403994 
vücut kıllarım kalın ve sert. gorilden halliceyim. askerliğim, her banyoda "çavuş kazağı çıkarmayı unutmuşun ehe ehe" esprileriyle geçti. göğüs, sırt, omuzlar bildiğin maymun gibi kıllı. bacaklar falan normal, orada sıkıntı yok.

haliyle ben bunları alıyorum. sırt, omuz falan sıfır, göğüs de 3-4 numara olacak şekilde.

efsane moser 1400 kullanıyordum. lakin son tıraşta o dana gibi makineyi ağzının üstüne düşürdüm ve kırıldı. tamir ettim ama verimli çalışmıyor. bi de elektrikli, 220 volt ile çalışıyor, banyoda yalın ayak ıslak zemine basıp kırkınırken korkuyor insan çarpılacam diye. eşek ölüsü gibi de ağır.

şimdi ben bunun yerine ne alayım, ne önerirsiniz? sert ve kalın vücut kıllarını yağ gibi alsın. elektrikli olmasın, şarjı verimli olsun.
(6) 

netflix soruları

kibritsuyu #1402935 
arkadaşlar 4 kişilik netflix abonesi oldum, tv box da aldım, güzel güzel izliyorum. henüz 30 günlük deneeme süresindeyim. ama sorularım var.

1. 4 kişilik olması gerekiyor ama bir benim profilim ana profil, 4 tane de kullanıcı tanımlattı, 5 kişi olduk. o dört kullanıcıdan ilkine de kendi adımı yazdım, aynısı olmaz dedi. E bu 5 kişilik oldu şimdi? niye öyle oldu? kaçırdığım nokta nedir?

2. e abi girişte "kim izliyor" diye sorduğunda ben bunlardan hepsini seçebiliyorum. bi şifre mifre, her kullanıcıya özel profil, gizlilik falan yok. yani ben diğer kullanıcıya tıkladığımda ne izlemiş, neyi yarım bırakmış falan görüyorum. aynı şekilde onlar da benimkini görüyorlar. lan istemiyorum, herkes kendi profilini görsün. rocco siffredi'nin belgeselini izleyecem ama bunu diğer profillere atadığım karımın kardeşi ve eşi (kayınço ve eşi) görmesin, lan sapık gibi olacaz. yok mu profilime girerken şifre sormasının bir yolu? hem belki onlar da izleyecek, ben yanlışlıkla tıklasam "ehehe gayınçoya bak rocco'yu izlemiş eheha" diycem, ayıp yahu. ben mi bulamadım bunun yolunu?
(6) 

lastik deseni ne kadar önemli?

kibritsuyu #1402431 
soru başlıkta. bir otomobil lastiğinin üzerindeki desenin bir önemi var mı? sürüşte, tutuşta, çekişte bir etkisi oluyor mu?

cevabınızı duyar gibiyim, "elbette bir etkisi oluyor". peki o zaman asimetrik desenli lastiklerin olayı nedir? örneğin petlas kış lastiklerinin desenleri simetrik değil. bakınız ekteki resim 1.

i.imgyukle.com

petlas'ın sitesine giriyoruz, şöyle bir açıklama var: www.petlas.com.tr

özetle adamlar diyor ki; "lastiğin bu tarafı içe, bu tarafı dışa gelerek takılır, içteki desen şu işe yarar, dıştaki desen bu işe yarar, normali budur, ters gibi gözükse de değildir".

lan nasıl değildir? iç taraftaki kavisli desenler solda aşağı bakıyor, sağda yukarı bakıyor. kavisli desen içe geliyor ama ters ulan?? hani desen de önemliydi?

he illa asimetrik olacak diye ısrar edip o deseni kullanacaksan, popon yiyorsa sol taraf için ayrı, sağ taraf için ayrı, kendi içinde asimetrik, ama arabaya takınca simetrik desen olacak şekilde lastik üret. sol lastik ayrı olsun, sağ lastik ayrı olsun. bakınız üstün paint yeteneklerimle ürettiğim yeni model lastikler için ekteki resim 2.

i.imgyukle.com

başlıktaki soruyu tekrar soruyorum. lastik deseni önemsiz mi? önemli ise kavisli deseni içeri getirince şeklin ters olmasına ne yapacuk?
(1) 

retweet'in gündemdeki hashtag'e faydası

kibritsuyu #1401465 
nasıl soracağımı bilemedim.

şimdi ülke gündeminde #hebele diye bir tag var. içinde #hebele geçen tweet atıldıkça bu tweet sayısına göre tag listede yükseliyor.

içinde #hebele geçen tweet'leri retweet ettiğimiz zaman da bu hashtag'in tweet'lenme sayısı artıyor mu?

yoksa illa sıfırdan #hebele içeren tweet mi atmamız lazım?
(5) 

tack it saçtan nasıl çıkar?

kibritsuyu #1401102 
benim salak oğlum saçına tack it yapıştırmış, çıkmıyomuş.

images.ofix.com

saçtan nasıl çıkar bu? gerçi zaten kısa saçlı ama yine de üçe vurdurmaktan başka yolu var mı?
(11) 

netflix'i az akıllı televizyonda seyretmenin yolu

kibritsuyu #1401060 
televizyon 2011 model bir led tv. helbette içinde netflix uygulaması falan yok. uygulama yükleniyor ama netflix uygulamasının yükleneceğini sanmıyorum. tarayıcı var, belki ordan girip izlenir de ne kadar verimli olur onu da bilmiyorum.

neticede televizyona bağlanıp netflix falan izlemeye yarayan cihazlar var. pek araştırmadım, önce buraya sorayım dedim.

nasıl çalışıyor biraz bahsedebilir misiniz? aleti mi internete bağlıyoruz (modem televizyonun yanında) wifi mi, bağlanıyor, kablolu mu bağlanıyor, bilgisayardan telefondan açıp onu mu aktartıyoruz?

full hd görüntü versin, bi de takılmasın yeter.

ne alalım? ne önerirsiniz?
(2) 

Sindirim sistemim aşırı hızlı çalışıyor

kibritsuyu #1400712 
İnsan yediklerini 5-6 saatte sindirip çıkarabilir mi? Öğlen işyerinde yediğim şeyleri akşam eve gelip çok affedersiniz dışkılıyorum.

Şu anda bu duyuruyu tuvalette giriyorum ve akşam yediğim acı biberler şu anda çıkıyor. Daha önceden yediğim bir acı olamaz, zira bundan önceki acıyı en son yılbaşında yedim. Şu anda yandığına göre akşam yemeğinin sindirimini tamamlıyorum.

Bu kadar hızlı çalışması iyi bir şey mi, kötü bir şey mi bilemedim.

Ne dersiniz?
(2) 

ankara'da 8 yaşında çocuk için basketbol okulu

kibritsuyu #1399793 
8 yaşındaki oğlum için ankara'da düzgün ve çok pahalı olmayan ve evimize (öveçler) nispeten yakın bir adreste basketbol spor okulu bakıyorum.

gazi ihtisas'a gidiyorduk, çok da memnunduk ama çalıştıkları bize yakın (emek) salonla anlaşamayıp 20 kilometre öteye (batıkent) taşındılar, bırakmak zorunda kaldık. okulumuzda (gölbaşı) da var ama ondan da hiç memnun değil beyefendi, bir şey öğretmiyorlar, anca koşturup duruyorlar diyor. hafta içi de akşam 8'de turşu gibi geliyor eve.

o yüzden yine bir basketbol okulu arıyorum. bugün armada'da fenerbahçe'nin deneme dersine gideceğiz ama alternatifimiz de olsun.

öveçler'de anadolu birlik var, dikmen caddesi'nde hidayet türkoğlu var, bunlar hakkında bilgisi olan var mı? veya başka bir okul önerebilecek olan?
(2) 

ankara'da iyi oto ekspertiz

kibritsuyu #1399791 
tarcanlar ayarında olmasa da, ankara'da ikinci el oto alırken araca baktırabileceğimiz güvenilir, işini düzgün yapan bir ekspertiz önerebilir misiniz?
(4) 

bunun neresi dizi?

kibritsuyu #1398821 
şimdi bende netflix, blutv falan yok. o yüzden kulaktan dolma duyduklarıma ve okuduklarıma göre soruyorum. yanlış bir şey söylersem cehaletimi çok yüzüme vurmayın.

"netflix'te atiye dizisinin birinci sezonu yayınlandı" deniyor. "blutv'de behzat ç'nin dördüncü sezonu" deniyor.

bütün sezonu koca paket halince tek seferde platformda yayınlamanın neresi "dizi"? dizi dediğinin her hafta bir bölümü yayınlanır, o bölüm bitince acaba devamında nolacak diye ertesi haftayı beklersin.

hea 5-10 yıldır haftada bir bölüm olarak yayınlanan dizinin tüm bölümleri bitince "toptan indirip izlemek" diye bir zıkkım icat olduğu için pek anlamı kalmadı da, ilk yayınında da hikayeyi 10 bölüm çekip hepsini birden aynı anda yayınlayınca onun adı niye dizi oluyor? bölüm bölüm koyma da tek parça koy film olsun??? en azından ben böleceğim yere kendim karar verip yarım bırakırım?
(10) 

ilkokul öğretmeni var mı? (türkçe)

kibritsuyu #1397349 
oğlum ilkokul 2. sınıfa gidiyor. özel okul. şimdi hafta sonu ödevini gördüm. bazı kelimeleri yazıp karşılarına eş anlamlılarını sormuşlar.

eş anlamlıları sorulan kelimeler de öğrenci (beklenen cevap talebe), öğretmen (beklenen cevap muallim), sınav (beklenen cevap imtihan), görev (beklenen cevap vazife) falan filan.

abi muallim kelimesini benim 84 yaşındaki babam kullanmıyor. 8 yaşındaki çocuğa bunu niye öğretiyorlar? imam hatip okulu falan değil burası, medrese de değil. okulun sahipleri arapçı cemaatçi falan da değil.

gözünüzü seveyim müfredatı bilen biri açıklasın bu tarihin tozlu sayfalarından kopmuş kelimeleri tazecik beyinlere niye öğretiyorlar? müfredat dışı ise okula şarlayacağım. müfredatta var ise gidip müdürle dertleşeceğim. ama önce sebebini öğrenmek istiyorum.
(5) 

egzersiz salonu adabı

kibritsuyu #1397098 
arkadaşlar hayatımda hiç şu koşu bantı, bisiklet vs. olan egzersiz salonlarına gitmedim, bilmiyorum.

ben yüzerim. 1-2 yıldır ona da gitmiyordum ama şimdi yeniden başlayacağım. ankara üniversitesi'nin havuzuna yeniden kayıt yaptırdım. amacım sabahları gidip yüzmek.

ama üyelik paketimin içinde egzersiz salonu ve sauna hakkım da varmış. hani canım belki yüzmek istemez, o gün de salonuna gideyim derim belki.

iyi güzel de ben ne nasıl yapılır hiç bilmiyorum. salonda bir görevli, antrenör falan var mı onu da bilmiyorum. spor kıyafeti tamam, havlu tamam. peki gittim koşu bandına çıktım. nasıl çalıştırıcaz, nasıl hızlandırıp yavaşlatıcaz, biri gelip gösteriyor mu, kendimiz mi kurcalayıp buluyoruz?

ya da boş gördüğümüz cihaza öylece gidip çıkıyor muyuz, internet kafede masa açtırır gibi "3 numaralı bandı açar mısın hamdi abi" falan mı diyoruz nasıl oluyor?

raconu bi anlatır mısınız bana, cahil gibi kalmayım oralarda.
(2) 

turşunun suyu

kibritsuyu #1394531 
teyzem sağolsun çok nefis turşu yapar. kışın başında iki bidon salatalık/biber yaptı verdi. bidonun tekini yedik, ama suyu duruyor. (kazım efendi haklıymış. iyisi limonla oluyormuş).

şimdi bu su hala aktif bir yapıda mıdır? yani ben bu bidonda kalan turşu suyuna lahana bassam, o lahanayı da turşuya çevirecek gücü var mıdır? yoksa bütün aktivitesini önceki salatalık ve biberleri turşu etmek için kullanmış, geriye bir etkinliği kalmamış mıdır?
(6) 

bu ne demek?

kibritsuyu #1394169 
farklı firmalarda duydum. çağrı merkezini aradığımızda baştaki ses kaydı, yasal zorunluluk gereği bunu söylüyor:

"kişisel verileriniz, kişisel verilerin korunması kanunu gereği x şirketince İŞLENECEKTİR."

"kişisel verilerimin işlenmesi" ne demek? ne yapacaklar kişisel verilerime? işlenmek ne demek?
(2) 

ankara'da etli lahana sarma

kibritsuyu #1394113 
arkadaşlar ankara'da böyle ev yapımı gibi etli lahana sarma nerede yiyebilirim?

maalesef 5 yıldır annem yok.
(4) 

formula 1'de çalan milli marşlar

kibritsuyu #1391703 
podyumda arka arkaya iki ayrı milli marş çalıyor.

ilk çalan pilotun memleketinin milli marşı.

ikinci çalan neyin milli marşı?

"takımın memleketinin milli marşı" dediğinizi duyar gibiyim.

takımın nesinin memleketi?

yani az önce max verstappen podyuma çıkınca ikinci olarak avusturya milli marşı çaldı.

takımın adı aston martin (ingiliz) redbull (avusturya) racing. motoru da honda (japonya).

hadi aston martin'i boşver. niye içecek firmasının marşı çalınıyor ula? honda'nın japonya'nın marşını çalsanıza.

hakkinen yarışırken takımın adı mclaren mercedes idi, ama milli marş diye ingiliz mclaren'in değil, alman mercedes'in marşı çalınırdı.

evet çok uzattım. niye japonya çalmadı da avusturya çaldı?
(1) 

illuminati kıyafeti

kibritsuyu #1391229 
d.wattpad.com

şu fotoğraftaki cübbeli illuminati kıyafeti (ya da adı ne haltsa) elbisenin üstüne mi giyiliyor, yoksa çıplakken elbise niyetine mi giyiliyor?
(6) 

excel sözümü dinlemiyor, dediğimi yapmıyor

kibritsuyu #1390253 
dış bir programdan aktararak elde ettiğim bir tablo var. bu tablonun ilk sütunu tarih, ikinci sütunu evrak numarası vs.

dış programdan aktardığım için midir nedir, excel tarih yazan hücreyi de, evrak numarası yazan hücreyi de metin zannediyor. hücrelerin başında ' işareti de yok halbuki. şekli de excel'in beğeneceği gibi, gg.aa.yyyy şeklinde yazılmış ha, abuk bir formatta da değil.

tarih sütununu seçiyorum, sağ tık, hücre özellikleri "tarih" diyorum, olmuyor. evrak numarası sütununu seçip "sayı" diyorum olmuyor.

sayı için kolayı var. excel o kadar akıllı. hücrenin köşesinde yeşil üçgen var, üstüne gelince sarı ünlemle bir uyarı çıkarıyor. "metin denmiş ama içinde yazan şey sayıya benziyor" diye uyarıyor tüm sütunu seçip o ünleme tıklayıp "sayıya dönüştür" diyince yapıyor.

tarih için ne yeşil üçgen var, ne sarı ünlem. demiyor ki "metin denmiş ama bu yazan şey tarihe benziyor" diye.

hücreye gelip F2 tuşuna (düzenle) basıp, hiçbir değişiklik yapmadan enter yaptığımda oluyor. sanki yeni yazmış gibi. e demek ki tanıyor. yazılış şekli doğru, başında boşluk yok, ' yok. otomatik tarihe çevirebiliyor. niye tüm sütunu seçip tarih yap diyince olmuyor peki? 2500 tane satır var. 2500 kere F2 ile hücre içeriğine girip F2 enter F2 enter yapamam ki.

nasıl yapıcaz?
(16) 

intermittent fasting

kibritsuyu #1390035 
arkadaşlar bu konuyla ilgili bana net bir şekilde, böyle aptala anlatır gibi bilgi verecek bir yazı var mı?

tekniğiyle, nasıl çalıştığıyla şusuyla busuyla çok ilgilenmiyorum.

saat kaçta ne yiyeyim? hangi saatlerde yemek serbest, hangi saatlerde tutucaz, yediğimiz zaman neyi ne kadar yiyecez onu söylesin yeter.

bin tane yazı okudum, hala o 8 saatlik kısımda istediğimiz gibi yiyebiliyor muyuz, yoksa 8 saatin başında yiyip, sonuna kadar yine aç mı duruyoruz anlamadım. yani akşam 8'de yedik, bıraktık. ertesi gün 12'ye kadar bir şey yemedik. ertesi gün 12'de yiyip akşam 8'e kadar yine bırakıyoz mu, yoksa o arada istediğimiz gibi yiyor muyuz anlamadım mesela.

bende de var biraz aptallık da o yüzden de olabilir.

oturup kendiniz anlatmayın, zahmete gerek yok (anlatanlara teşekkürler). "şunu oku, şu siteye gir" deseniz yeter. ama gözünüzü seveyim bana teknik bilgi anlatmasın, yok vücut şöyle insülin salgılar yok böyle glikojen harcar, yok efendim atp kullanır bilmem ne. bunlara gerek yok.
(9) 

uzmanlarına excel sorusu

kibritsuyu #1389931 
"C sütunundaki hücre boşsa (veya doluysa), o hücrenin olduğu satırı komple sil"

dememizin kolay bir yolu var mı?
(8) 

günde 2-3 litre su içmek

kibritsuyu #1389751 
hani sürekli tavsiye ediliyor ya, günde en az 2 litre su için, 3 litre su için diye.

ben günde 2 litre su içtiğim zaman 1.5 litresini işiyorum. 3 litre su içiyorum, 2.5 litre işiyorum.

doğrudan yarım litre içsem olmaz mı? hadi toleranslı olsun, 1 litre içeyim.

böbrek taşım falan da yok ki böbrekler temizlensin diyeyim. temizlenecekse de bulaşık makinesine calgon koymuş gibi ayda yılda bir 3 litre içip temizlik yapayım.

tam tersine olmadık yere böbrekleri yoruyormuşum gibime geliyor. vücutta kalması gereken mineraller falan da fazla suyla gidiyormuş gibime geliyor.

ne zoruma 3 litre içip 2.5 litre işiyorum ki? vücuda lazım değil demek ki. boşu boşuna üstten içip alttan çıkarmanın bana ne faydası var?
(7) 

yara izi kalmaması için

kibritsuyu #1389356 
8 yaşındaki oğlum okulda arkadaşıyla boğuşurken gözlüğünün sapı kırılmış ve menteşesindeki metal kaşından elmacık kemiğine kadar çizmiş.

dikişlik bir şey yokmuş. revirin dediğine göre öyle çok da kanamamış. pansuman yapıp kapatmışlar. yarayı göremedim, görsem de yorum yapamam ya.

şimdi iz kalır diye korkuyorum. iz kalır mı derseniz gözlük sapındaki metalin çizmesiyle? iz kalmaması için ne yapabiliriz, ne sürebiliriz?
(2) 

günümüzde film izleme yöntemi ne?

kibritsuyu #1388566 
film vizyondan kalktı, artık sinemalarda oynamıyor.

eskiden video kaset vardı, vcd oldu, dvd oldu, bluray oldu. şimdi ne kitapçılarda dvd görüyorum, varsa da dikkatimi çekmiyor, ne teknoloji marketlerde oynatıcısına rastlıyorum.

nereden izliyoruz vizyondan kalkan filmleri?

illa netflix gibi bir platforma mı üye olunacak? münferit, ben şu filmi izlemek istiyorum diyip izleyebilecek bir yöntem var mı? mesela parasını verip indirebileceğimiz bir site falan?

elbette yasal bir yöntem soruyorum. ötekiler hakkında bilgim var.
(10) 

"pota" nedir?

kibritsuyu #1387950 
hani masterchef, survivor gibi yarışma programlarında eleme adaylarının olduğu gruba "pota" deniyor ya. "bu hafta eleme potasında cemre ile açelya var", "yaptığım yemekle potadan çıkacağım", "bu hafta kıvanç'ı potaya göndereceğim" vs.

bu pota nedir hacı? basket potası gibi bir şey mi acaba? ne alakası var?

ciddi soruyorum dalga geçmeyin. pota dedikleri şey ne?
(4) 

kilo verdiğimde göbeğim toparlar mı

kibritsuyu #1387556 
tabii görmeden cevap vermek zor olsa gerek.

boyum 1.80, kilom 105, yaş 40, cinsiyet erkek.

zamanında çok yüzdüğümden olsa gerek (hala da fırsatını buldukça yüzerim), kollarım lömbür lömbür yağlı değil, omuzlarım geniş, bacaklarım da ince, dötüm de küçük denmez ama çamaşır leğeni gibi de değil. asıl bütün sorun göbekte.

şimdi ben kilo versem, 80 kiloya düşsem, bu göbek derisi toparlar mı, yoksa sarkar mı?
(2) 

gözü bozuk f1 pilotu olur mu

kibritsuyu #1385662 
arkadaşlar saçma olacak bir şey soracağım.

gözü bozuk formula 1 pilotu (veya benzer bir yarış pilotu) olur mu? yani lensle falan yapılabilir mi bu spor?
(5) 

dijital saat tavsiyesi (akıllı bileklik tarzı da olur)

kibritsuyu #1385041 
babam için düşünüyorum.

aradığım özellikler çok değil

1. saati dijital olarak göstersin
2. ışıklı olsun. ama öyle lcd ekranın arkasından ışık verilmiş şeklinde değil, doğrudan rakamların kendisi ışıktan olsun.
3. rakamları büyük olsun, yakın gözlüğü olmadan rahatça görebilsin.
4. su geçirmez olsun (yüzülebilsin).

onun dışında akıllı saatlerde bulunan adım sayar, nabız, hede hödö falan lazım değil. tek amaç gece uyandığında gözlük arama derdi olmadan karanlıkta saati görebilmek.

benim mi band 3'ü verdim, al kullan, beğenirsen senin olsun diye. beğendi ama rakamları çok ufak olduğu için işini görmedi.

bütçe de 100 lira civarı diyeyim.
(2) 

xiaomi mi band 4

kibritsuyu #1384839 
arkadaşlar mi band 3 kullanıyorum, gayet de memnunum.

şimdi mi band 4 çıkmış. renkli ekran, yok müzik değiştirme vs. bunların hiçbiri umurumda değil, lazım da değil.

ama mi band 4'te yüzme takibi varmış. yani egzersizlere yüzmeyi tanımlamışlar, stilleri tanıyıp kaç kulaç atıldığını, ne kadar mesafe yüzüldüğünü falan sayıyormuş.

ben yüzen bir insanım. koşu veya fitness yapmadığım için 3'ün egzersiz modları benim işimi görmüyor. yüzerken denedim, nabzım dışında ölçebildiği bir halt yok haliyle.

mi band 4'ü yüzerken deneyen var mı? yüzme mesafesini, kalori hesabını, kulaç sayısını vs. doğru ölçebiliyor mu? ölçebiliyorsa sırf bunun için almak istiyorum, yıllardır aradığım cihaz çünkü.
(1) 

samsung telefon - arayan fotoğrafı

kibritsuyu #1383757 
samsung note 5 kullanıyorum. modeli çok önemli değil, sorum farklı samsung'lar için de geçerli.

bazı kişilere profil fotoğrafı ekledim, ararken çıksın diye. eskiden (bu telefonda mıydı, eski telefonumda mıydı tam hatırlamıyorum), fotoğrafı olan biri aradığında ekranda kocaman, neredeyse tam ekran fotoğrafı çıkar, üstünde de adı ve numarası yazardı. ta cehennemin dibinden de baksam koca ekranda arayanı görürdüm.

güncelleme mi geldi ne halt olduysa şimdi koskoca ekran boş, arayanın resmi ortada 5 kuruş boyutunda bir yuvarlak içinde çıkıyor.

olm mal mısınız, o fotoğrafı seçecek kadar yaklaşınca zaten ismini de okuyorum.

babamın gözleri biraz zayıf. o da telefonu ilk aldığında hepimiz resimlerimizi koyduk, aradığımızda kim arıyor diye yazı okumakla uğraşmasın, resmimizi görsün diye. güncelleme mi geldi ne olduysa resim bit kadar oldu. adam da resmi göremez oldu, yazıyı okuyacam diye eziyet çekiyor.

yok mu arayan kişinin fotoğrafı ekranda kocaman çıksın, bunun bir yolu?
(5) 

pdf'e kaşe imza yapmak

kibritsuyu #1383755 
her ay mail yolu ile bir sürü pdf uzantılı mutabakat formu gönderiyorlar. mutabıkız yazıp kaşe imza yapıp geri göndermem gerekli.

çıktı al, kaşele imzala, sonra tekrar tara, pdf dosyasını bul, mail at zor geliyor artık. boşa kağıt harcıyorum, tarayıcı ağda çalışıyor ve içeri odada, git kağıdı koy, gel taramayı başlat, git kağıdı geri al ohooo.

mutabıkız yazısıyla birlikte kaşe ve imzayı tarayıp jpg yapsam, gelen pdf'in üstüne bunu koyup merge etsem yollasam hiç çıktı alıp taramakla uğraşmadan.

neyle yaparım ben bunu? pdf'ler için foxit kullanıyorum. yapıyor mu böyle bir şey? nasıl oluyor?
(3) 

Sporcuların çorapları

kibritsuyu #1383268 
Çoğunlukla görüyorum, hep dizlerine kadar çekilmiş uzun çorap giyiyorlar. Hadi futbolcuları anlıyorum, içine tekmelik koyuyorlar. Tekmeyle işi olmayan adam da dizine kadar çorap giyiyor.

Benim için çorabın tek amacı; ayağımın terini emsin, ayak doğrudan ayakkabı ile temas etmesin, ayağım yara olmasın vs. Yani ayağımla ayakkabının temasını kessin yeter. Hadi düşüp ayakkabının içine kaçmasın diye bileğe kadar gelsin.

Dize kadar çorabın amacı ne? Şık da durmuyor bence. Kalf'leri falan sıksın kasları tutsun gibi bir amacı mı var?
(14) 

bu nerenin şivesi (ağızı?)

kibritsuyu #1381370 
geliyalaa gidiyalaa şeklindeki konuşma hangi yörenin ağzı?
(5) 

wok tava tavsiyesi

kibritsuyu #1380231 
sadece normal tavanın kenarları yükseltilmişi olmasın, wok tava gibi wok tava olsun.

tavayı sallayarak içindekileri çevirebileceğim kadar dengeli olsun. ayı gibi ağır olmasın. dandik tenekeden de olmasın tabi.

bu çok şart değil ama mümkünse sapı metal olsun. sapı metal olmayanlar elde sallayarak çevrilmeyecek kadar ağır ve iki sallayışta o sap gevşiyor.

kaplaması da biraz dayanıklı olsun. yani iki kullanımda çizilip kararmasın.

bütçe maksimum 200 lira.

mobil görünümden çık