(3) 

parmaktan hemoglobin ölçüm cihazı

kibritsuyu #1554403 
arkadaşlar parmak ucunu delip numune alınarak HEMOGLOBİN ölçen cihazlarla ilgili bilgisi olan var mı, hangisini tavsiye edersiniz?

yanlış anlaşılmasın diye belirtmek istedim; şeker ölçüm cihazı değil, hemoglobin ölçüm cihazı soruyorum.

piyasada birkaç marka var zaten ama hangisi doğru ölçer, hangisi güvenilir sonuç verir, tavsiyesi olan var mı?

edit: arkadaşlar pulse oksimetre sormuyorum. parmak ucunu lansetle delip kan çıkararak kullanılan hemoglobin ölçme cihazı soruyorum eğer kullanan varsa. şeker ölçüm aleti de sormuyorum.

zaten internette görebildiğim 3 tane var, içlerinde philips marka yok:

www.amazon.com.tr
www.hepsiburada.com
www.trendyol.com
(3) 

yine çok basit ama çözemediğim bir excel sorusu

kibritsuyu #1553512 
evet gerçekten basit bir soruyla karşınızdayım, öyle formül mormül ileri düzey değil. bakınız geliyor. tldr diyecek üşengeçler direkt aşağıdaki ilk cümleyi veya son paragrafı okusun:

excel'de herhangi bir hücreye yazdığım ve tarihe benzeyen her sayı, gerçekten tarih olan her metin Kas.67, Oca.22 formatında tarihe dönüşüyor, dönüşmesin.

ömrü billah hayatımda zaten Oca.22 formatında tarih kullanmadım, kullanmayacağım. yazdığım şey hakikaten tarihse bile o formatta kullanmayacağım. ayarlarda kurcalamadığım yer kalmadı, yazdığımı tarih zannedip dönüştürmesin yahu. "hücreyi metin olarak biçimle, sayı olarak biçimle" sorumun cevabı değil. excel'in default ayarı o olsun. ben hücre mücre biçimlemek istemiyorum. kaldı ki biçimlesem bile olmuyor.

hücrede "Ocak 2022 Dönemi Satış Bilgileri", "Şubat 2022 Satış Bilgileri" yazıyor. ben sadece "Ocak 2022" "Şubat 2022" yazsın istiyorum. bunun gibi 850 tane satır var. takla atmadan nasıl yaparsın? ctrh+h yapar, üste "Dönemi Satış Bilgileri" yazar, alt tarafı boş bırakırsın, tümünü değiştir diyince "Dönemi Satış Bilgileri" yazısını siler ve ne olmasını beklersin? sadece "Ocak 2022" kalsın. ama ne oluyor? "Oca.22". işlemden önce istediğin kadar metin olarak biçimle olmuyor olmuyor ya olmuyor. daha önce de sordum, takla atmalı çözümler önerildi, yok sütun aç, hücreyi 1 ile çarp oraya yaz, kopyala değerleri yapıştır, eskisini sil falan ohooo (git: 1390253).

ya çok basit lan çok basit. tarih otomatik düzeltmesini iptal edeyim. düzeltmesin. istesem de düzeltmesin. hiç mi düzeltmesin? evet hiç düzeltmesin. excel denen programa tarihi düzeltmesi gerektiği bilgisini unutturayım. excel'e bunu ekleyen programcının geçmişine gidip bunu programa eklemesi bilgisini beyninden sileyim. gezmediğim otomatik düzeltme seçeneği kalmadı bulamadım. tarihi düzeltmesin ya. var mı yolu?
(5) 

dosya tarihi ve saatini değiştirmek

kibritsuyu #1553263 
bir (hatta birçok) pdf dosyasının bilgisayara kaydedildiği (indirildiği) tarihi, dosyayı bozmadan değiştirmem mümkün mü?

yani 9 mart olan 20 tane dosyaynın 10 tanesinin tarihinin 26 şubat, 10 tanesinin de 28 şubat olmasını istiyorum.

böylece klasörde tarihe göre sıraladığımda istediğim sırada gözükecekler. böyle olunca karman çorman oluyor.
(6) 

saç düzleştirici tavsiyesi

kibritsuyu #1552738 
hanım istiyor ne zamandır. dalgalı saçları elektriklendirip süpürgeye çevirmeden hızlı ve güzel şekilde saçı düzleştiren bir düzleştirici önerebilir misiniz?

bütçe maksimum 1000-1500 civarı. yani dyson falan önermezseniz sevinirim.
(5) 

ankara'da şekil şükül cam/ayna yapan yer

kibritsuyu #1552190 
yatak odasındaki gardrobun sürgülü kapağında kocaman aynalı cam var. böyle enine çizgili ayna/siyah/ayna/siyah şeklinde.

buaray uygun cam hazırlayıp, kesip, getirip dolap kapağını yerinden çıkarıp takacak bir camcı biliyor musunuz?

şekil şükül olmuyorsa bile dümdüz ayna taksın son çare. ama bütün camcılar ben dolaptan anlamam, camı keser veririm sen takarsın diyor. ya uğraşsam takarım da 80x60 civarı koca ayna. kapağı sök, aynayı silikonla, tuttuydu tutmadıydı, sonra koca kapağı kaldır rayına geri oturt falan, tek başıma beni aşar. ustası yapsa daha iyi olur.
(9) 

konuk oyuncu

kibritsuyu #1551721 
dizilerde anlıyorum. dizinin belirli bir kadrosu vardır, ama bir veya birkaç bölümde geçici olarak meşhur bir oyuncu gelir, oynar, rolü bitince gider. veya kısacık bir sahnede, ufacık bir rolde görünüp sevenlerini mutlu eder. bu kişiler dizi jeneriğinde "konuk oyuncu" başlığı ile sunulur.

ama bakıyorum filmlerde de "konuk oyuncu" var. ya film dediğin zaten tek seferlik bir gösterim. yani bir kadrosu var ve o kadro zaten sadece o film için bir araya geliyor. bu filmde oynayan herkes o filmin oyuncusu değil mi zaten? niye "konuk oyuncu" oluyorlar? seyirciler arasından sahneye davet edilip eline mikrofon tutuşturulan şarkıcı gibi, film çekimi sırasında oradan geçiyormuş da "hadi gel de seni de bi sahneye koyuvirelim" demediler ya.

filmlerdeki konuk oyuncu neyin konuğu? yani o oyuncu filmin herhangi bir oyuncusu olmaktan farklı olarak niye konuk, neye konuk?
(4) 

küçük dilim şişti ve uzadı

kibritsuyu #1551545 
cumartesi'yi pazar'a bağlayan gece boğazımda bir doluluk ile uyandım, sanki affedersiniz kocaman bir balgam var gibi. karrk yaptım çıkaramadım, yutayım dedim yutamadım. bu ne lan diye fener tutup baktım ki küçük dilim kocaman olmuş.

internetten baktım, birkaç gün içinde kendiliğinden geçer, ciddi bir şey değil diyor (hayret lan ilk defa kanser olabilir falan demiyor yani). neyse pazar akşamına kadar bekledim, düzelmedi. ağrı da yapıyor. doktora gittim, boğaz enfeksiyonu diyip antibiyotik ve gargara verdi. dün akşam bir, bu sabah iki doz antibiyotik içtim. gargarayı da yaptım.

lakin bu zıkkım hala aynı duruyor. aşırı sinir bozucu bir durum. sürekli boğazımı gıdıklıyor. yere eğilince veya ağızdan biraz sertçe nefes verince dilimin önüne geliyor çıkacak gibi, hızlıca nefes alınca geri gidiyor. orada kıpırdadıkça öğürtüyor.

bunu tez vakitte küçültmenin bir yolu var mı gözünüzü seveyim?
(2) 

lig maçları 2 hafta şifresizmiş

kibritsuyu #1551540 
peki nereden izleyeceğiz? evde turkcell tv+ var. maçların yayınlandığı beinsport1 kanalı burada yok.

ayrıca evde uydu da var, ama görebildiğim kadarıyla orada da yok.

içine android uygulama kurabildiğimiz mi box cihazı da mevcut.

yani önce bi kanalı görmeliyim ki izleyebilelim di mi? nereden göreceğiz?
(6) 

dondurulmuş bütün tavuk

kibritsuyu #1551536 
şu anda buzlukta duran dondurulmuş bütün tavuğu akşam haşlamak istiyorum.

alt tarafa indirsem akşama kadar çözülmez. dışarı koysam belki çözülür ama dışarıda çözdürmek de istemiyorum.

buzluktan çıkardığım gibi donuk donuk tencereye koyup haşlasam olur mu? düdüklü tencere kullanacağım. kapağını kapatmadan eriyene kadar kaynatıp sonra kapağı kapatıp pişirsem pişer mi?
(3) 

ürün/ambalaj tasarımından anlayanlara bir soru

kibritsuyu #1551145 
arkadaşlar bakliyat vs gibi ürünlerde;

images.migrosone.com

şunun gibi bir paketleme yerine,

images.migrosone.com

şunun gibi bir paketleme tarzı tercih etmenizin özel bir nedeni var mı? yani rafta yer kaplaması, istifleme, taşıma vs gibi kolaylıklardan dolayı mı bu şekilde bir tercihte bulunuyorsunuz?

öyle veya böyle, madem böyle bir tercih var, biri çıkıp anlatabilir mi bu paketler nasıl açılıyor amk, neresinden açacağız? köşesinde kesecek bir yer yok, kessen bile yanlar içeri doğru kıvrık olduğu için oluk gibi olmuyor, kavanoza boşaltamıyorsun, alttan dökülüyor. yırtayım desen aynı. cips gibi tepesini yanlara doğru çekeyim desen düzgünce açılmayıp eğri büğrü yırtılıyor.

şu paketi açıp dökmeden kavanoza koyabilen var mı çok merak ediyorum. varsa yöntemini bana da söylesin.
(1) 

better call saul'dan bir sahne sorusu (spoiler yok)

kibritsuyu #1550981 
arkadaşlar hafızam beni yanılmıyorsa better call saul'un bir bölümünde howard hamlin ile chuck mcgill'in birlikte piyano çaldıkları bir sahne vardı. hatta sanki bölümün bitiş sahnesiydi. hangi sezonun hangi bölümündeydi?

aslında aradığım şey sahne değil, çaldıkları parça. lisede piyano odasında biz de çalardık. ben öyle alelade uydurma bir alıştırma parçası sanmıştım, orada duyunca da şaşırmıştım lan bu bilinen bir şeymiş galiba diye. iki kişinin birlikte çaldığı basit bir parti.

parçayı bulursam sahneye gerek yok. sahneyi bulursam, oradaki parçayı arayabilmek için en azından elimde tutar bir kanıt olacak.
(9) 

aç kapa batarya kartuşu

kibritsuyu #1550555 
banyo lavabosunun musluğu damlatıyor. musluk şu aç kapa şeklinde olanlardan. klasik çevirmeli musluk değil.

elimden iş gelir, alet edevatım da var. bin kere musluk contası, salmastra falan değiştirmişimdir. ama hayatımda ilk defa aç kapa tipi bataryam oldu ve de damlatıyor.

bunlarda conta monta yok galiba, içinde kartuş denen bir parça var, komple o değişecek. youtube'dan biraz izledim, kolay iş gibi görünüyor ama bu kartuşun ayaklısı, ayaksızı, 35'liği 40'lığı falan varmış. yine her haltta olduğu gibi bir standardı tutturamamışlar demek ki, her neyse.

benim hangi tip malzeme almam gerektiğini, içini açıp eski parçayı sökmeden öğrenmem, anlamam mümkün müdür? zira damlatması dışında musluk çalışıyor. şimdi vanayı kapatıp, kartuşu söküp, yenisini almaya gidene kadar vana kapalı, musluk iptal şekilde durması lazım. malzemeyi alıp geleyim de öyle sökeyim istiyorum.

var mıdır sökmeden içinden çıkacak şeyi bilmemin bir yolu?
(4) 

survivor ne olacak?

kibritsuyu #1549532 
izlediğimden falan değil, sırf merakımdan soruyorum.

şu ortamda epey bir süre ne yayınlanabilir, ne de yayınlansa izlenir artık. yani normali yarışmanın sonlandırılıp herkesin evine yollanması, hem belki ailesi yakını depremzede olanlar da vardır.

herhangi bir açıklama var mı takip edemedim, acun bununla ilgili bir şey söyledi mi? yoksa deprem gündemden düşene kadar oyalayıp devam etmeyi falan mı düşünüyor?
(1) 

adı hatırlanmayan film (parliament sinema kulübü filmlerinden)

kibritsuyu #1549474 
amerikan filmi.

genç çiftimizin kırmızı/bordo bir jeep'leri var. araç şehirlerarası bir yolda giderken birden çölün ortasında arıza ışıklarını yakıp bozuluyor. kenara çekiyorlar. bir kamyoncu yardıma duruyor, kadın kamyona binip yardım getirmeye gidiyor. sonra adam beklerken arabanın altına eğiliyor, meğer bir soket çıkmış. onu takınca araba düzeliyor. atlıyor arabaya, kamyonun peşine takılıyor, kamyonu buluyor ama kadın yok. adam karısını aldığını inkar ediyor falan. sonrası spoiler'a girer.

neydi bu filmin adı. erkek oyuncu tanıdık meşhur biri hatta.
(3) 

en ucuz samsung akıllı telefon

kibritsuyu #1549067 
telefonla konuşmak, whatsapp kullanmak, facebook'tan video izlemek, belki fotoğraf çekmek dışında pek kullanılmayacak, ekranının öyle özellikli kaliteli falan olmasına gerek yok. yaşlı adam kullanacak.

yani neticede en düşük özellikli, en ucuz samsung telefon hangisi şu anda?

samsung, çünkü samsung'a alışmış durumda. başka bir markanın menüsüne, şekline, tarzına alışmaya çalışmasını istemiyorum.
(8) 

virüs yememek veya dolandırılmamak için ne yapalım?

kibritsuyu #1548933 
phishing mailleri var hani, bankanın veya alışveriş sitesinin aynısını kopyalayıp kart numarası avlamaya çalışıyorlar. bunları gerçeğinden ayırmanın önerilen yolu ne peki? girdiğin adresi kontrol etmen, gerçekten o siteye ait bir adres mi diye. doğru mu?

peki bu link kısaltma ziki nedir abicim? en bilindik siteler bile adresleri 3 karakter daha kısa olsun diye bu saçmalığı kullanıp bizden adrese bakarak sitenin gerçekliğini sorgulamamızı bekliyor.

youtube.com yazmak yerine youtu.be yazmayı yine biraz anlıyorum ama yandex disk isimli bulut uygulaması ne yapıyor? yadi.sk şimdi bir link geldi whatsapp site grubundan, aidat borç durumu diye, 1drv.ms

kimbilir hangi sitenin link kısaltması, ama belki de tıklayınca bütün sistemi kilitleyen ve karşılığında bitcoin istenen kripto virüs. tıklamadan da ne bileyim lan ben? hadi ben az biraz işten anlayıp bu neymiş diye google'lamayı akıl ettim ve bunun koskoca microsoft'un bulut sistemi olan onedrive'ın boktan kısaltması olduğunu anladım. yaşlısı, tecrübesizi bunu nasıl sorgulasın, gerçekten virüsse bunu nasıl ayırsın? drive.microsoft.com demek yerine 1drv.ms yazıp 12 karakter tasarruf edince başları göğe mi eriyor?

dolandırılma diye gelen şeyin bankanın kendi sitesinden gelip gelmediğini mutlaka kontrol et diyen bankanın gönderdiği linke bak, kuzenim whatsapp'tan yolluyor bunu:

Seni İşCep’ten İş Bankası müşterisi olmaya davet ediyorum.
Davet Kodu: xxxxxx
Davet Linki: isbank.page.link

dedim abla virüs mü yedin, bilerek mi yolladın, bilerek yollamış, hem de işcep üzerinden, uygulamadan yani, phishing sitesinden falan değil. inanmayan girip denesin. onun gönderdiği linkten müşteri olursam bir şey kazanıyormuş. virüs falan değilmiş.

peki kendi linkini isbank.page.link diye gönderen bankadan gelen mailin gerçek mi phishing mi olup olmadığını nereden anlayacağız? isbank.com.tr'nin suyu mu çıktı? kısa desen değil, güvenli desen değil.
(5) 

telefonunun sesi kapalı adama ulaşmak

kibritsuyu #1548838 
telefonunun sesi kapalı veya kısık olan kişinin telefonunu bir şekilde öttürüp, ses çıkartıp, dikkatini çektirip duymasını sağlamanın bir yöntemi var mı?

bilinçli olarak açmıyor olamaz, öyle bir durum değil.
(4) 

almanya'dan ps5 getirtmek

kibritsuyu #1548727 
arkadaşlar almanya'dan gelecek bir arkadaşa ps5 sipariş etsek bir sıkıntı yaşar mıyız? yani bu alet almanya'nın sistemine göre ayarlı, türkiye'de kullanılmaz, ya da televizyonun ekranında bozuk çıkar, görüntü üstten alttan dar çıkar, elektrik sistemi uymaz gibi problemler yaşar mıyız?

bir de fiyatı yeterince avantajlı olur mu? yani mantıklı bir iş midir almanya'dan ps5 getirtmek?
(8) 

rübik küp çözümü

kibritsuyu #1548724 
arkadaşlar benim oğlan 11 yaşında, 5. sınıfa gidiyor. sınıfta bir arkadaşı var, epey de yakın arkadaş. çocuk 2x2 rübik küpü 5 saniyede, 3x3 küpü 15-20 saniyede şakır şakır çözüyor. nasıl yapıyosun bana da öğret diyorum, anlatıyor anlamıyorum birinci katman, ikinci katman, algoritma falan. youtube açıyorum, izliyorum, yine anlamıyorum, yok artı yapıcan, şu parçayı buraya getiricen, lan getiricem tamam da nasıl, onu getirirken öteki getirdiğim bozuluyor. bu bebeler şöyle bir göz atıp şakır şukur çözüyorlar. var bir yolu, anlatıyorlar, kesinlikle anlamıyorum.

benimki de özendi, yılbaşı hediyesi olarak pro'ların kullandığı kolay dönen küplerden istedi, dedim bak ama çalışıp öğreneceksin, tamam dedi. şakır şakır hızlı kullanmayı öğrenmiş de çözme kısmı hala yok.

telefona küp çözme uygulaması yükledim, küpün renklerini giriyorsun, ne tarafını nereye çevireceğini gösterip çözdürüyor ve hakikaten zırt diye çözülüyor. çevirirken gelen parçalar bir mantığa oturuyor mu diye inceleye inceleye yaptım, yine anlamadım.

nedir abi bunun yolu? youtube'daki küp çözme videolarını önermeyin. yani önerin de o hep izlediklerimi söylemeyin, benim kafa onlara basmıyor.

nedir bu işin püf noktası?
(9) 

şifremiz çalındığında bankaların sorumluluğu

kibritsuyu #1548262 
benim şifrem bir şekilde ele geçirilip hesabım boşaltıldığında bankanın bu şifreyi koruma konusunda sorumluluğu nedir?

yani ben 123456 veya qwerty diye şifre belirlediğim için hırkız benim hesabına girip para çektiğinde ben bankaya çemkirip "bana doğru düzgün şifre belirletmedi, banka yüzünden angut gibi kolay şifre belirledim, beni hiç uyarmadı, sorumluluk bankanındır" diyebiliyor muyum?

nedir yani bankanın benim şifrem üzerindeki sorumluluğu? niye bankalar benim şifremi korumam hususunda götlerini yırtıyor ve bana gerizekalı muamelesi yapıp "sen salak olduğun için şifre belirlemeyi beceremezsin, benim dediğim gibi yap" diyor?

ulan anlamlı bir kelime olmayan ve kesinlikle tahmin edilemeyecek, camdan dışarı bağırarak söylesem bile ilk defa duyanın polat alemdar veya melik safi duyar falan değilse aklında tutamayacağı mis gibi şifremi niye zırt zırt değiştirtiyorlar, her seferinde büyük harf, küçük harf, özel karakter olacak diye diretiyorlar? xvlueyreaht3 şeklindeki ezberlediğim şeyi değiştirip, zorla kendi göt kriterlerinde şifre belirletip kağıda, word dosyasına falan yazmak zorunda kalıyorum unutmamak için. ardışık iki sayı olmaz, doğum tarihine benzeyemez, büyük harf küçük harf sayı ve işaret olacak, son 10 şifrenle de aynı olamaz, her sefer 10 ayrı şifre uydurup kağıda yaz ki daha iyi çalınsın. bunun nesi güvenlik lan hangi sivri zekalının fikri bu?
(3) 

Lastikçilerin lastik üzerine attığı çizikler

kibritsuyu #1547975 
Lastikçiler sökme takma değişim yaparken hangi lastiği nereden söktüğünü karıştırmamak için lastiğin üzerine I II III IIII şeklinde çizik atıyorlar.

Koca internette bulamadım amk, hep lastik üstünde yazanlar ne anlama geliyor o çıkıyor.

Soru basit. Bu çiziklerin tercümesi ne? I sol ön, II sağ ön gibi. Hangi işaret hangi lastik? Anladığım kadarıyla lastikçiler arasında evrensel bir işaretleme. Hepsi farklı bir işaret dili kullanmıyor.
(2) 

şişko adama pantolon tavsiyesi

kibritsuyu #1547773 
arkadaşlar ben bir şişkoyum. ama öyle davul gibi şişko değilim, sadece göbeğim var. bacaklarım ince, götüm küçük. yani üst tarafıma giydiğim gömlek, tişört, mont falan 3x large, ama boxerlarım sadece large, x large bile değil.

hal böyle olunca gidiyon pantol almaya, göbeğine göre alsan, bacaklar oluyor sana şalvar, kıçına çuval giymiş gibi. bacağa göre alayım diyon, düğmesi bir karış açık kalıyor.

yok mu şöyle sadece beli, kemeri geniş, ama kendi normal olan pantolon?

kanvas cinslerinde yine buluyorum da kot iyice yok.

öyle dar paça, yırtıklı mırtıklı da değil, standart dümdüz pantolon arıyorum.

nerelere bakayım?
(5) 

vida diye bir şey varken niye plastik tırnak?

kibritsuyu #1547495 
arkadaşlar böyle abuk subuk sorular sorup duruyorum da gerçekten bazı şeylere anlam veremiyorum.

yani vida denen bir teknoloji icat edilmiş. yüzlerce, belki binlerce yıldır da kullanılıyor. peki birbirine eklenmesi gereken bazı cihazlarda, kapaklarda bilmemnelerde, niye vida kullanmak yerine kodumun plastik tırnakları kullanılıyor, yani bunun nasıl bir avantajı var, ne gibi bir artısı var da vidalamak yerine tırnaklarla birbirine geçirmek suretiyle tutturuluyor?

uzaktan kumanda mesela. hiçbir yerinde vida yok. ve içini açmak istediğimde illa ki arasından bir şeyle dürtüp kanırtarak tırnaklardan kurtarıp açmak gerekiyor. bu esnada da ne kadar usta olursan ol, ne kadar düzgün ekipman kullanırsan kullan, o tırnaklardan illa ki biri kırılıp işlevsiz hale geliyor.

www.youtube.com

çıkan ilk video. herif dört tane vida söküp 15 saniyede açacağı şey için tam 3 dakika kanırta kanırta gacır gucur uğraştı. niye?

şimdi diyeceksiniz ki kumandanın içini niye açasın? yahu yapış yapış bir şey döküldü, açıp silip kapatacağım.

hadi kumandayı niye açasın. ofisteki hesap makinesi de böyle. ulan pil var içinde. pilini değiştirmek için de mi açmayalım, her pil bittiğinde makineyi çöpe mi atalım? ayrı pil kapağı da yok, pil değiştirmek için makinenin iyice içini açmak lazım, o da vidalı değil, tırnaklı. daha doğrusu vida var da vidayı sökünce açılmıyor, ayrıca tırnak da koymuşlar, adam asmayacaz oğlum, masanın üstünde duracak bu. dört köşesinden vida koy, kolayca açıp kapatalım?

yani niye abi, ne kazandırıyor tırnak? niye vida değil de tırnak? vidayı sökeyim, açayım, kapatayım, sapasağlam mis?
(10) 

kolanın zararlı kısmı neresi?

kibritsuyu #1547393 
kola isimli içeceğin zararlı olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikir. farklı bir şey söyleyen pek yok.

peki kolanın zararlı kısmı neresi? yani içindeki şeker miktarı mı, asit mi, co2 gazı mı, renklendiricisi mi, özütü mü? hepsi ayrı ayrı zararlı mı, yoksa özellikle "en zararlı kısmı şu" diyebiliyor muyuz?
(2) 

sözlüğün matematikçileri

kibritsuyu #1546988 
beynim yandı, daha doğrusu her denememde farklı bir yerde hata yaptığım için denemekten yoruldum.

şu ekteki denklemden B'yi çekebilir misiniz? yani bana (B=A cinsinden bir şeyler) şekline getirebilir misiniz?

i.imgur.com
(16) 

pavyon çok mu eğlenceli bir yer?

kibritsuyu #1546281 
44 yaşındayım, ankaralıyım ve hayatımda hiç pavyona gitmedim. daha doğrusu beni hiç cezbetmedi.

canlı müzik severim, gece dışarı çıkmayı severim, dans edip eğlenmeyi severim, içki içmeyi severim.

pavyon ortamını, çalan müziği, dansı, eğlenceyi, kadınları vs sadece behzat ç'de, youtube'da, internette falan gördüm. hiç de cazip gelmedi. gördüklerimden başka bir şeyler mi dönüyor içeride, gösterilmeyen, bilmediğimiz başka bir durum mu var?

yani mahsulü kaldırıp tarlayı satan köylü amca için eğlencelidir belki. ama doğma büyüme ankaralı, şehirde yetişmiş, ilkokuldan liseye kadar kolejde okumuş, üniversite okumuş, saygın bir mesleği olan, evli, çocuklu benim profilimdeki insanlar için de eğlenceli bir tarafı var mı?

yani aynı bahsettiğim profildeki bir adamın pavyona 6 ayda 140.000 lira gömmesine (tek seferde değil belki ayda 7-8 kere) başka türlü anlam veremiyorum. bu profildeki bir adamı cezbedip bu kadar para harcattıracak neler dönüyor içeride? ben mi bir şey kaçırıyorum?
(3) 

bluetooth kulaklık media player'ı otomatik açmasın

kibritsuyu #1545556 
oğlanın bluetooth kulaklığını ödünç aldım. bilgisayarda film izlemek için kullanıyorum. lakin ne zaman kulaklığa elim değse bilgisayarda normalde hiç kullanmadığım windows media player açılıp müzik çalmaya başlıyor.

windows 7 kullanıyorum. ne kadar ayar varsa kurcaladım, ne bluetooth ayarı kaldı, ne windows media player ayarı kaldı. tiklemediğim, tikini kaldırmadığım yer kalmadı. bir türlü şu otomatik açılma işini kapatamadım. kulağım kaşınsa filmin ortasında media player açılıp müzik çalmaya başlıyor.

nereden kapatılıyor bu?
(1) 

samsung telefon arayan ekranı rengi

kibritsuyu #1544974 
arkadaşlar ben bu tasarım bokuna güncelleme yapıp yapıp kullanıcı alışkanlıklarını bozmalarına artık iyice sinir olmaya başladım. yahu kullanıcının alıştığı bir şey var. illa değiştiriyorsan da bunu ayar olarak değiştirsen, isteyen kullansa, benim gibi eski alışkanlığını devam ettirmek isteyen göt kafalı kullanıcılar da uğraşmasa, zorlanmasa olmuyor mu?

android 12 ve önceki sürümlerde, eğer rehberdeki kişiye profil fotoğrafı eklemişsem, o kişi aradığında ekranda oynaşan renkler, fotoğrafın ağırlıklı renklerinden oluşuyordu. mesela babamın siyah beyaz bir fotoğrafını koydum, o arayınca siyah beyaz gri renkler oynaşıyordu.

eşimin kırmızı elbiseyle yeşillikler önünde durduğu fotoğrafta yeşilli kırmızılı bir renk çıkıyordu.

kıçımın android 13 güncellemesi geldi, herkes kafasına göre yeşil oldu, sarı oldu, pembe oldu. neye göre renklendiler o da belli değil.

lan ben telefon çalarken uzaktan bakınca kimin aradığını anlıyordum. griyse babam, kırmızı yeşilse karım diyordum. niye bozuyorsunuz? ayarı mı var, nereden düzeltilir onu da bulamıyorum amk.

çok önceden arayan fotoğrafı ekranda komple kocaman çıkardı, 700 metreden kimin aradığını görürdüm. 87 yaşında, yazı okuyamayacak kadar gözleri az gören babam da kimin aradığını anlardı. sonra renklerin oynaştığı, fotoğrafın da 10 kuruş boyutunda çıktığı ekrana dönüldü. kimin aradığını görmek için ya bit kadar fotoğrafı seçmek, ya da yazıyı okumak zorunlu hale geldi, babamın telefonu açmadan kimin aradığını görebilmesi yalan oldu. fotoğrafın renklerinden tanıyorduk, şimdi renkler de gitti.

manyak mısınız oğlum, niye şu alışkanlıkları bozup duruyorsunuz? nerenize batıyor lan bunlar? erişebilirlik seçeneği diye koyduğunuz sokuk sokuk özellikler yerine şunları mı bozmasanız acaba?

velhasıl, nerede bunun eskiye dönme ayarı?
(4) 

jw double black mi, single malt mı? (sadece başlığı değil,soruyu da okuyun)

kibritsuyu #1544300 
viski tavsiyelerinde çoğunlukla jw black label veya double black'in önerildiğini görüyorum.

aynı fiyata 10 yıllık single malt'lar da var (singleton, talisker, glenlivet founder's reserve falan)

şimdi viskiden pek anlamam, öyle notaları algılayacak dilim damağım yoktur. sadece "single malt iyidir" şeklinde bir done var kafamda.

"single malt her türlü blended viskiden iyidir" diyebilir miyiz, aynı fiyata alacaksak illa ki single malt tercih edilmelidir diyebilir miyiz?

yoksa "chivas, jack, double black falan aynı fiyattaki single malt'lardan daha iyi, single malt alacaksan şu noktadan başlar" mı deriz?

dediğim gibi önüme en boktanını da koysan viski diye farkını anlamadan içerim, bir gurmeliğim yok, ama içiyorsak da bütçemiz dahilinde iyisini içelim, ağzımız alışsın.
(1) 

excel'de bul/değiştir

kibritsuyu #1544233 
arkadaşlar excel'de büyük bir tabloda yer alan * karakterlerini bulup x ile değiştirmem gerekli. tabloyu gönderen arkadaş çarpı işareti olarak * kullanmış, ama x kullanılması lazım.

bul/değiştir yapıp aranan *, yeni değer x diyorum, ama excel benim koyduğum * işaretini joker karakter olarak yani "her şey" olarak algılıyor, bütün tablo, tablonun tamamı, bütün hücreler x ile doluyor. "tüm hücre içeriğini eşleştir" dediğim zaman da değişen bir şey olmuyor.

ben sadece * karakterini x yapsın istiyorum. var mı bir yolu?
(2) 

jagermesiter bozulur mu?

kibritsuyu #1543821 
2016 yılında alıp çoğunu da içtiğimiz az bir jagermeister var, buzdolabının buzluk bölümünde duruyor.

içilir mi bu, normalde viski, votka falan olsa içerim de şekerli, aromalı bir içki olduğu için şüpheye düştüm.

içeyim mi? zehirlenir miyiz?
(4) 

İddaa oran sorusu

kibritsuyu #1543782 
Fas - Portekiz maçı.

Toplam gol 0.5 alt, oranı 6.81
Maç skoru 0-0, oranı 7.20

Bu ikisi aynı şey değil mi ya? 0.5 alt demek, gol olmaz demek değil mi? E 0-0 da aynısı?

Göremediğim ne?

basit bir whatsapp sorusu

kibritsuyu #1543581 
telefonumu yenilediğimde, eski telefonumdaki whatsapp konuşmalarını ve medalarını yedekten geri yüklemedim. yeni telefonda sıfırdan kullanmaya başladım, telefon gereksiz yere dolmasın diye. eski telefonumun da internete bağlanabileceği bütün ayarları bozdum ve uçak moduna alarak çevre ile iletişimini tamamen (?) kestim.

yeri geliyor eski telefonumdaki eski bir konuşmaya veya bir fotoğrafa bakmam gerekebiliyor, iş icabı. ne gönderilmiş, ne zaman ne yazılmış vs.

amacım şu. yeni telefonumla normal şekilde mesajlaşıyorum zaten, bunda bir sorun yok. fakat eski telefonumdaki sohbetlere de girip bakabilmem lazım. bu şu anda mümkün, açıp bakabiliyorum. telefon internete veya şebekeye bağlanmadığı için whatsapp bıraktığım yerde duruyor.

fakat son açtığımda bana dedi ki "whatsapp'ın bu sürümü 30 gün içinde kullanılmaz olacak". kullanılmaz olduğunda (daha önceki telefonumdan biliyorum) programa girmeme bile izin vermiyor.

yahu niye abi niye? zaten kullanmayacağım, sadece açıp bakacağım. güncelleme falan kontrol etmesin diye telefonun dünyayla bağlantısını kestim, hala kullanılmaz olacak diyor.

bu telefon bir şekilde yeni bir sürüm olduğunu mu anlıyor, uzun süredir güncellenmediğini fark edip güncellenmek mi istiyor (zira telefonun tarihi saati işliyor). velhasıl ne oluyor bilmiyorum ama bu telefon whatsapp'ı sonsuza kadar çalıştırsın istiyorum. girip mesaj atacak halim yok ama en azından açmak istediğim zaman açayım. telefon kendini hala temmuz 2022'de zannetsin, orada da kalsın.

nasıl yaparım bunu? saatini tarihini geri alsam yer mi?
(4) 

arkadaşlar şu ilanı bana tercüme edebilir misiniz?

kibritsuyu #1543542 
sarı sitedeki bir arsa ilanı, detaylarını sonradan paylaşacağım, fakat burada ne demek istiyor, tam olarak ne satıyor açıklayabilir misiniz, pek anlayamadım.

drive.google.com

not: "sizce nazıl bir yatırım, para yatırılır mı bu işe" diye sormuyorum. ilanda ne demek istiyor, ne satıyor, ne öneriyor onu anlamak istiyorum.
(2) 

chrome'da indirilenler

kibritsuyu #1543138 
ya niye durup dururken kullanıcının alıştığı düzen değişiyor, alışkanlıkları bozuluyor anlamıyorum. ben bir şey yapmadım,yaptıysam da farkında olarak yapmadım. nasıl düzeltilir yardımcı olursanız sevinirim.

chrome üzerinden bir belge, bir dosya indirdiğim zaman, indirdiğim dosyalar en altta satır şeklinde yan yana çıkardı. tıklar tıklar açardım.

ne bok olduysa şimdi sağ üstteki minicik düğmenin içinde liste şeklinde çıkmaya başladı. bu benim işimi görmüyor. orada 3-4 tanesi çıkıyor, tümünü göster diyon başka pencere açılıyor. 30 tane de indirsem alt satırda tren olurdu, sırayla tıklar tıklar açardım. üztelik hangisini indirdim, hangisini indirmedik görürdüm, aynısını tekrar indirmezdim. ne oldu o satıra? güncelleme falan yapmadım, bir şey oldu, kendi kendine şekil değişti. ben eski düzenime dönebiliyor muyum?
(3) 

Futbolcular her maça sıfır forma/krampon ile mi çıkıyor?

kibritsuyu #1542478 
Amatörde, alt liglerde öyle değildir de, süper ligde, avrupa ligi, dünya kupası vs. gibi uluslararası organizasyonlarda nasıl oluyor?

Ya da mesela süper ligde fenerbahçe galatasaray beşiktaş gibi büyük takımlar ile kümeden yeni gelmiş daha düşük bütçeli takımlar aynı mı bu konuda?
(1) 

instagram sorusu

kibritsuyu #1542360 
arkadaşlar instagram simgesine tıklayıp giriyorum. açılıyor, daha açılan ilk ekrana bakmaya fırsat kalmadan hop yeniliyor, bambaşka bir şeyler çıkıyor. hangi sırayla çıktığını da bilmiyorum, kimi yeni eklenmişler, kimi kaç gün öncekiler.

ilk açıldığında çıkanların da neye göre çıktığını bilmiyorum. sorum da o değil.

bu instagram ilk açılır açılmaz yenilemese olmuyor mu? nasıl açıldıysa öyle dursun amk, kendi kendine yenileyip bambaşka bir sayfa açmasın. elim ayağım tutuyor, kafam da çalışıyor çok şükür, yenilemek istersem ekranı aşağı kaydırınca yeniliyor, kendi özgür irademle yenileyebilirim istersem.

açar açmaz sergen deveci'nin resmini görüyorum, tam altında yazanı okuyacağım, hop yenileyip her şeyi değiştiriyor. hangi hesap paylaşmış ona da dikkat etmemişsen bulana kadar kaydır allah kaydır.

nasıl yaparız bu açılır açılmaz yenileme zıkkımını kapatmayı?
(1) 

saygı dizisi ikinci sezon (soruda spoiler yok, cevaplarda olabilir)

kibritsuyu #1541590 
arkadaşlar nejat işler'in saygı dizisinin ikinci sezonu birinci sezonun devamı mı? yani ikinci sezonu izlemek için birinci sezonu izlemiş olmak gerekiyor mu?

karakterleri tanımak için elbet gerekiyordur, zaten birinci sezonu da izledim aslında, karakterler kim, olay ne biliyorum. ama üzerinden çok zaman geçti. birinci sezonda bir şey yarım kalmış mıydı, ikinci sezonda devam edip çözülecek bir şey var mıydı hatırlamıyorum. mesela savaş ve helen'i birinci sezonda nasıl bırakmıştık hiç hatırlamıyorum.

yani ikinci sezonu izlemek için birinci sezonu tekrar izleyip hatırlamama gerek olacak yarım kalmış bir mevzu var mıydı, yoksa doğrudan açıp izlesem olur mu? bambaşka konular mı işleniyor?

"boşa izleme, en son şunlar şunlar olup devamı ikinci sezona kalmıştı" diye hatırlatsanız da olur eğer varsa.
(2) 

yaşlı birey için mama raporu

kibritsuyu #1541072 
arkadaşlar babam 88 yaşında. kalp yetmezliği ve nefes darlığı mevcut. iştahı yerinde değil, beslenme sıkıntısı var. kalp yetmezliğinden dolayı idar söktürücü kullandığı için son zamanlarda fazlaca kilo verdi. hem beslenemiyor, hem kilo veriyor, güçten düşmüş durumda.

doktora götürüyorum, durumunu görüyor, enerji ihtiyacını, kilo kaybını rapor edip günde 3 doz mama kullanması için rapor yazıyor. ama raporla eczaneye gittiğimde eczacı raporun geçersiz olduğunu söylüyor.

doktora tekrar gidip, durumu anlatıp raporu düzelttiriyorum, yine eczaneye gidiyorum yine olmuyor. eczacı raporda yazan kodları beğenmiyor. yani daha doğrusu sistem kabul etmiyor.

en az 3-4 sefer gittim geldim, onlar bilmez sistem değişti diyen 2-3 ayrı doktora gittim, hiçbiri olmadı. adam beslenemiyor, gün geçtikçe kilo veriyor, güçten düşüyor.

eczacı diyor ki alzheimer olması lazım, parkinson olması lazım, felç geçirmiş olması lazım, böbrek hastası olması lazım, pankreas bilmemnesi olması lazım, organ nakli olması lazım vs. farklı bir nedenden dolayı beslenme problemi yaşıyorsa adam zaafiyet geçirse de, adam 3 ayda 15 kilo verdi, beslenemiyor, enerji ihtiyacı var diye doktor raporu olsa da mama vermiyorlar. mamalar da kendi cebimden almak için ziyadesiyle pahalı.

bu konuyla ilgili bana yardımcı olabilecek kimse var mıdır?
(3) 

google haritalar sorusu

kibritsuyu #1540988 
arkadaşlar şimdi benim telefonumdaki google haritalar uygulamasında "zaman çizelgesi" seçeneği açık. telefonun konumu da sürekli açık. yani ben nereye gidersem telefon da adım adım kaydediyor. hatta haftada bir girip telefonun nereye gittiğimi tam anlamayıp "burada mıydınız" şeklinde sunduğu seçenekleri de düzenliyorum, yani yaklaşık 3-4 yıldır her gün nereye gidip ne yaptığımı telefon google'a kaydediyor. tam cia'in ararsa anında bulabileceği türden bir muhittin topalak'ım.

şimdi sorum şu. ben google zaman çizelgesinde "şuraya ne zaman gitmişim" şeklinde bir arama yapabiliyor muyum?

yani adamın dükkanına ne zaman gittiğimi bulmam lazım. dükkanı etiketlemiş olabilirim (iğnesi var mı emin değilim), ya da olmayabilirim, en azından semt olarak, ya da cadde olarak "şu caddede ne zaman bulunmuşum" diye arayabiliyor muyum?
(12) 

eflatun gibi soğan

kibritsuyu #1539673 
arkadaşlar bu soğanı pazarda markette bulamıyorum. internette nasıl aradıysam çıkmadı.

bahsettiğim bildiğimiz normal soğan ama rengi beyaz değil, biraz mor gibi. mor da değil, eflatun gibi. böyle aratınca karşıma balığın falan yanına doğranan mor soğan, ya da kırmızı soğan denilen soğan çıkıyor. onu demiyorum. bu aslında normal soğan ama beyaz değil. muhtemelen belirli bir yörenin soğanı.

araya taraya salatası yapılmış halini buldum: www.nefisevyemekleritarifleri.com

bakınız bu mor soğan değil, sarı kabuklu her yerde satılan soğan da değil, böyle pembe pembe bir rengi var.

nerenin soğanı bu? ankara'da nerede bulurum?
(1) 

f/p ürünü kulak içi bluetooth kulaklık

kibritsuyu #1538232 
600-800 lira civarı fiyatı olan, mutlaka ucunda silikon olup kulağın içine dürtülerek sokulanlardan f/p ürünü bir kulak içi bluetooth kulaklık önerebilir misiniz?

airpod gibi olanlar kulağımda durmuyor, düşüyor. illa içeri dürtülen silikonlulardan olması lazım.
(1) 

Formula 1 takım sorusu

kibritsuyu #1537959 
1990'ların sonunda mika hakkinen ile fırtınalar estiren mclaren mercedes takımının günümüzdeki devamı mclaren takımı mı, mercedes takımı mı?
(4) 

koli bandı nasıl çıkar

kibritsuyu #1537149 
sıcakta güneşin altında kaldığı için iyice sökülmez hale gelen koli bandı plastik ve metal yüzeyden (buzdolabı kapağı) nasıl çıkar?

yani bantlı yeri kesip aleti kullanıyoruz da bantlar yerinde duruyor. nasıl söker temizlerim bunları?
(3) 

bu radyoyla dinlenebilecek herhangi bir şey var mı?

kibritsuyu #1536729 
1960'lardan kalma philips marka eski bir lambalı radyom var. dekor olarak duruyor ama sağlam, çalışıyor.

fm bandı yok. kısa dalga, orta dalga, uzun dalga var. dün epey aradım ama herhangi bir yayın yakalayamadım.


antense anten takarım. bu radyoyla dineleyebileceğim herhangi bir yayın, ya da sinyalini alabileceğim herhangi bir şey (telsiz vs) var mıdır? yerli yabancı fark etmez.

Minecraft hesap taşıma/değiştirme

kibritsuyu #1536044 
Yıllar önce kendi telefonumdaki kendi google hesabım ile play store'a girip minecraft hesabı satın almıştım oğlan büyüyünce oynar diye.

Şimdi adamın kendi tableti var. Ama oynayabilmesi için tablete de benim google hesabımla giriş yapmış olması gerekiyor. Kendi google hesabı ile girince olmuyor haliyle.

E tablette kendi hesabım kurulu olunca da tableti family link uygulamasına bağlayamıyorum.

Benim google hesabıma tanımlı minecraft'ı, oğlanın hesabına taşıma, devretme gibi bir yöntem var mı? Tablete kendi hesabıyla girip oynasın.
(3) 

atalardan kalan eski yazılı kitaplar

kibritsuyu #1536022 
arkadaşlar, baba evinde dolapta eskilerden atalardan kalan dört tane eski yazılı kitap var, biri el yazması, üçü matbaa baskısı.

ilk sayfalarının fotoğraflarını paylaşıyorum. eski yazı bilenler yardımcı olabilir mi bunlar ne kitabı?

el yazması olan
i.imgur.com

ikincisi
giriş sayfası: i.imgur.com
ilk sayfası: i.imgur.com

üçüncüsü
i.imgur.com

dördüncüsü
giriş sayfası: i.imgur.com
ilk sayfası (içindekiler sayfasına benziyor): i.imgur.com
(2) 

arabada duran oksijen tüpüne bir şey olur mu?

kibritsuyu #1535853 
arabanın arka koltuğunda bir adet solunum oksijen desteği için kullanılan 10 litrelik oksijen tüpü var. tam dolu değil, hatta neredeyse boş. pazartesi günü doluma götüreceğim. fakat koca tüpü eve taşımamak için arabada bıraktım, araba da güneşin altında duruyor.

hani çakmak falan bırakınca patlıyor da, koca çelik oksijen tüpü de sıcak arabanın içinde patlar mı?
(14) 

kira tutarı sorunsalı

kibritsuyu #1534271 
bu yıl 5. yılını dolduran bir kiracıyım. kontrata tüfe oranında yazdığımız için bugüne kadar hiç aksatmadan hep açıklanan tüfe oranında zam yaparak kirayı arttırdık. lakin son durumlar malum, kiramız şu anda piyasa rayicinin epey altında kaldı.

kontrat dönemim eylül. devlet diyor %25 yapabilirsin. kanun diyor 5 yılın sonunda kira tespit davası açılabilir. kontratımız diyor tüfe oranında arttırılır.

şimdi benim kiram şu anda 2500 lira. rayiç kiralar ise 7000-9000 arası diye tahmin ediyorum.

ev sahibim 5 yıllık olduğum için rayice göre belirleneceğini söyleyerek 9000 lira istediğine dair mesaj attı, aksi takdirde evden çıkmamızı istiyor.

ben %25 zam yapsam 3120 lira, yine çok altında kalıyor. kontrattaki gibi tüfe oranında yapsam 3750 yine az gelecek. benim düşüncem ise %100 zam yaparak 5000 lira ödemek. ama kabul edeceğini sanmıyorum. kabul etmezse de yasal yollara başvurup kirayı tespit ettirebileceğini söyleyeceğim.

farklı bir öneriniz var mı? 2500 liradan 9000 liraya yani %260 oranında bir zam bana çok insafsız geliyor.

bir de asıl önemli sorum; eğer davalık olursak, kira tespit davası sonuçlanana kadar ben ne kadar kira ödemeye devam edeceğim?
(9) 

apartmanda köpek beslemek yasakmış

kibritsuyu #1533532 
daha önce de bahsetmiştim. babam rahatsızlandığı, köpeğe bakamayacağı ve huzurevine yerleşeceği için köpeğini ben aldım, ben bakıyorum.

ama apartman yönetim planına göre apartmanda köpek beslemek yasakmış. tüm kat maliklerinin oy birliği gerekiyormuş (ki böyle bir şey imkansız).

"Köpeğin 15 gün içinde apartmandan gönderilmesini, aksi halde Yargıtay içtihatları da var, kolluk güçleri marifetiyle dairenin boşaltılacağının ( yeni bir mahkeme kararına ihtiyaç yok.) bilinmesini isterim."

diyor yönetici.ne yapabilirim? benim yapabileceğim bir şey yok mu? haklarım yok mu?

karşı komşu kapıda gürültü yaparsa, bir de kapı çalınınca 3-5 kere havlayıp susuyor, başka da bir zararı yok hayvanın. bir tek dün ilk defa 2 saat kadar yalnız kaldı evde, 2 saat boyunca havlamış. ama daha 10 aylık, ona da alışacağını tahmin ediyorum.

mobil görünümden çık