(1) 

bu oyuncunun adı nedir?

kibritsuyu #1502300 
ekte fotoğrafı bulunan oyuncunun adını biliyor musunuz?

çok değişik bir surat ve çene yapısı var. figüran gibi bölümlük geçici rollerde oynayan bir arkadaş. tanıyan bilen var mı?
(8) 

renkli lens tavsiyesi - kullanan var mı?

kibritsuyu #1501657 
arkadaşlar normalde şeffaf lens kullanıyorum. yine şeffaf lens kullanacağım da, şimdi elimdeki lensler bitti. yenilerini sipariş ederken ana sayfada renkli lens gördüm. dedim alsam bi tane de şundan, arada takar şekil yaparım.

gözüm koyu kahverengi. bu göze doğal duracak hangi markanın ne renk lensini alayım? fark yaratsın ama öcü gibi de olmasın.
(1) 

Akıllı çocuk saati tavsiyesi

kibritsuyu #1501616 
10 yaşındaki oğlum için

Sim kart takılabilen,
Bizim arayabileceğimiz,
Onun da bizi (yani tanımlı 3 5 numarayı) arayabileceği
Gps'i olan ve çocuğun konumunu tespit edebileceğimiz
Max 300 lira civarı
Kullanımı kolay bir akıllı çocuk saati tavsiye edebilir misiniz?
(17) 

Lenslerinizi ovalıyor musunuz? Ovalamalı mıyız?

kibritsuyu #1501578 
Lens solüsyonlarından sadece opti free'nin üstünde "no rub - ovalama gerektirmez" yazıyor. Diğer hiçbir solüsyonda böyle bir ibare yok.

Lens ovalamak diye bir şey çok eskilerde kaldığı için yazma gereği mi duymuyorlar, yoksa opti free dışındaki solüsyonları kullanıyorsak lensleri ovalamamız mı gerekiyor?

Ovalamak gerekiyorsa; gözden çıkarınca kutuya koymadan mı, takmadan önce kutudan alınca mı ovalamak lazım?
(5) 

Müzekart'taki inanılmaz mantık hatası

kibritsuyu #1501062 
Bugün müzekart aldım. 300 küsur müzede 1 yıl geçerli, 60 lira.

Müzekart sitesini gezerken fark ettim, museum pass diye bir kart var, aynı 300 müzede sadece 15 gün geçerli, 600 lira.

Museum pass kapadokya var, sadece 3 gün ve sadece kapadokya civarında geçerli, 230 lira.

Nasıl yani yahu? 60 liraya bütün müzelere 1 yıl sınırsız girmek varken, 3 gün kapadokya için 230 lira, 15 gün türkiye için 600 lira? Üstelik hepsine tek giriş hakkın var.
(9) 

pek yakında (cem yılmaz filmi)

kibritsuyu #1500378 
neticede absürt komedi sayılabilecek bir film, çok fazla mantık aramaya gerek yok.

lakin izleyen arkadaşlar, beni bir konuda aydınlatabilirse sevinirim. kesilen sahne midir nedir bu?

zafer (cem yılmaz) ve zeki'nin (çağlar çorumlu) boğaç boray'ı bitirme planlarından sonra boğaç boğray ajansta kendisiyle ilgili yapılan haberleri izliyor. haber görüntülerinden birinde de affedersiniz köpeğe kerkinme görüntüsü var.

youtu.be

biz böyle bir şey görmedik. bir pandik atıp kauçuk dedirttiler, bir de çiçekçi çocuğa yumruk atıyor gibi mizansen yaptılar.

bu köpeğe kerkinme görüntüsüyle ilgili kesilen sahne falan mı var, o ne?

ya da buna dikkat edip açıklayan herhangi bir yazı, entry falan var mı?
(10) 

çipi niye bill gates takıyor?

kibritsuyu #1499915 
bill gates covid aşısı olanlara aşının içinde çip takıyormuş ya, bu çipi niye bill gates takıyor?

sorum ciddi arkadaşlar. niye "bill gates çip takacakmış" diyorlar? yani niye elon musk değil mesela? niye bill gates'e yakıştırdılar bunu?

bill gates çip takıp ne yapacak bize, windows mu kuracak? robot edecek, uzaktan sinyal yollayacak mevzuları elon musk'a daha uygun değil mi? bill nereden çıktı? amerika, cia, pentagon, dış mihrak falan da değil, doğrudan bill. niye bill?
(4) 

"yeşil ışık kırmızı ışık"

kibritsuyu #1499132 
malum dizide oyuncağın korece söylediği "yeşil ışık kırmızı ışık" melodisinin korece telaffuzunu bilen yazabilir mi, okunduğu şekliyle?

kore alfabesiyle yazıp espri yapmazsanız sevinirim.

yani ogolaagoo laylalaahöyhööy gibi bir şey diyor. ne diyor tam olarak?
(3) 

Boğaziçi yüzme maratonu

kibritsuyu #1498289 
Arkadaşlar, Boğaziçi yüzme maratonuna katılabilmek için gerekli eleme derecesini biliyor musunuz? Sitesinde 800 metre derecesine baktıkları yazıyor. Lakin 800 metreyi kaç dakikada yüzmek gerektiği bilgisine ulaşamadım.

Elbette yaş gruplarına göre farklıdır, fakat 800 metreyi aşağı yukarı kaç dakikada yüzmek gerektiğini öğrenebilir miyiz?
(7) 

squid game ***AŞIRI SPOILER*** izlemeyen açmasın

kibritsuyu #1498113 
arkadaşlar izledim bu diziyi, sözlükte mantık hataları falan denmiş, bunlardan mı bahsediyorlar, bazı şeyleri anlayamadım.

1. madem dede oyunun kurucusu ve eğlence için böyle bir şey yapmış. niye ikinci bölümde oyunu feshetme oylamasında en son ve belirleyici oyu kullandığı halde red oyu verip oyunu feshediyor? orada hakikaten bunaklığı mı tuttu, yoksa anlamadığım başka bir sebebi mi var?

2. front man polisin kardeşiymiş. polisin arşiv kurcalamasından yanlış anlamadıysam 2015 yılı şampiyonu muymuş neymiş, harfler korece olduğu için baktığı kağıtlardan bi halt anlamadım. yani bu oyun her yıl oynanıyor, kardeş de 2015'te şampiyon olup tezkere bırakıp orada mı kalmış? yoksa geri dönmüş 5-6 sene şehirde takılıp yeni oyun için tekrar mı gidip front man olmuş? polis abi kardeşini yeni kaybolmuş gibi arıyordu. 6 yıl durup durup aramayı akıl edecek hali yok ya? anlamadım bu kardeş ne zaman kaybolmuş, ne zaman ve nasıl front man olmuş da polis abisi gelmiş arıyor?

3. organ olayı nedir? ben maskeli çalışanların teşkilat kurup hazır ölen adamlar varken front man'den gizli organ ticareti yaptıklarını düşündüm. fakat doktor yarışmacı bulmalar, onca düzen içinde adamı kaçırıp kimse görmeden kamera kaydı silmeler, organı çıkarıp satacak ekipman, düzenek, dalgıç personel, tüpler müpler. koskoca fiyonklu tabutu da, yansın diye konulan fırının içinden uzaktan kumandalı düzenekle aşağı alıyorlar falan. adamlar fırının içine cesedi başka yere aktaracak uzaktan kumandalı düzenek kurmuş. bunları front man biliyor, organdan mı haberi yok? yoksa organ işi de front man ve dedenin bilgisi dahilinde mi?

4. polis 29 numaranın daire maskesini çalıp onun yerine geçiyor. şeker oyunundan sonra da ölen kare maskeyi alıp 29 numarayı boş bırakıyor. hadi kimse görmeden nasıl aldı taktı orayı geçelim. sonra birinin öksürükle mors kodu verip "29 numara" mesajı verdiğini anlayıp geri 29 numara oluyor. o kısmı hiç anlamadım, öksüren kim, sen geri nasıl 29 numara oldun?

devamı gelebilir.
(9) 

"blokaj var"

kibritsuyu #1497012 
evet formula 1'den bahsediyorum. serhan acar ne zaman bi duman görse "blokaj var", "blokaj geldi" diye illa ki söylüyor. hiç kaçırmıyor ama. blokaj denilen şey, adam sert fren yapıyor ve tekerlek kilitlendiği için lastiklerden duman çıkıyor, bu değil mi?

yani bunu illa çok önemli bir şeymiş gibi belirtmenin, hiç ama hiç kaçırmadan aşırı gerekli ve önemli bir şey gibi söylemenin bir anlamı var mı? lastiği kilitleyip duman çıkarmak lastiğe lokal bir zarar veriyor, yanık bölge oluşturuyor olabilir de yani e yarış abi bu, yani böyle hızlı bir yarışta adamın fren yapıp duman çıkarması normal bir şey değil mi ya? yarışı etkileyip lastiği patlatacak kadar manyak bir aşınma olmadıktan sonra her gördüğün frenden çıkan dumana "blokaj geldi blokaj aha blokaj oldu" diye vura vura söylemenin sebebi nedir?
(5) 

duyuru müzisyenlerine soru

kibritsuyu #1496342 
bizim oğlan (9 yaş) okulda bandoya girmiş. alto saksafon çalacakmış. okulun enstrumanlarını kullanacaklar fakat hijyen gereği ağızlığını kendiniz alıp getireceksiniz demiş eğitmen.

4c alto saksafon beki, kapağı, 1,5 numara kamışı ve bileziğiyle birlikte 1.750 lira. o da indirimli fiyatıymış.

oha? saksafonun kendisi değil ha sadece ağzına sokacağı kısmı.

bunun ucuz yollusu bulunur mu acaba? internetin altını üstüne getirdim yok. önerebileceğiniz, indirimli mindirimli, kazık yemeden alabileceğimiz bir yer var mıdır?
(2) 

şu araba ne marka?

kibritsuyu #1496149 
soru başlıkta, görsel ekte.
(4) 

Balık yenir mi?

kibritsuyu #1496068 
Av yasağı kalktı, taze mevsim balıkları tezgaha geldi. İstavrit, palamut vs.

Peki bu sene yenir mi bu balıklar? Müsilajdan çekindiğimden henüz açılışı yapmadık.

Ne dersiniz, alıp yiyelim mi?
(2) 

4. doz aşı sorusu

kibritsuyu #1494767 
arkadaşlar babam 86 yaşında. ocak-şubat 2021'de 2 doz sinovac aşısını olduktan sonra 3. doz aşı hakkı tanımlandı, temmuz 2021'de de 3. doz biontech olarak aşılarını tamamladı.

şimdi e-nabız'dan bakıyorduk, "yurtdışında gideceğim ülke talep ettiği için 4. doz aşı hakkı talep ediyorum" gibi bir buton vardı. bu da ne ola ki diye tıklamamızla birlikte anında 4. doz randevusu açılıverdi. 06.09.2021 tarihine kadar randevu alın aşıyı olun diyor.

babamın yurtdışına gitme gibi bir durumu yok. ama böyle bir hakkı var mı? randevu alalım 4. dozu da olsun mu? sonradan "hani yurtdışına nereye gidiyorsun" falan diyecekler mi? en öncemlisi gerekli mi?

randevu almaz ve de aşı olmazsak, bu sefer gerçekten ileride herkese 4. doz hakkı tanındığında hakkını kaybetmiş mi olur? zira 6 eylül'e kadar süre vermiş.

ne yapacağız? randevu alıp, gidip olalım mı aşıyı?
(5) 

ankara'da yüzme havuzu

kibritsuyu #1494458 
spor amaçlı gidip yüzebileceğim, tercihen olimpik, uygun fiyatlı bir havuz önerebilir misiniz?

pandemiden önce hoca referansı ile misafir üye olup ankara üniversitesi'nin havuzuna gidiyordum. misafir üyeliği en pahalı üyelik. ama b grubu (sadece öğleden önce) üyelik vardı, fiyatı uygundu. şimdi bakıyorum onu kaldırmışlar, fiyatı da iyice köklemişler.

şöyle her gün veya 2 günde bir gidip 1,5-2 saat yüzebileceğim bir havuz tavsiye eder misiniz?
(2) 

bilgisayardan netfişik'te 18+ bir şey izlerken...

kibritsuyu #1493927 
netflix'te izlediğim 18+ (yani açarken pin kodu soran) şeyi durduruyorum. biraz uzun süre öyle kalıyor browser'da. izlemeye devam etmek için yeniden başlatıyorum, tekrar pin kodu soruyor. pin kodunu girince de izlediğim şey baştan başlıyor.

bunu engellemek için eğer pin soruyorsa pini girmek yerine sayfayı yeniliyorum, yine pin soruyor ama girince kaldığım yerden başlıyor.

normal mi bu? uzun süre pause'ladığım şeye devam etmek istediğimde pin girince niye baştan başlıyor? yanlış yaptığım bir şey mi var?
(2) 

dirseğim meme yaptı v2

kibritsuyu #1493772 
4 ay önce sağ dirseğimde meme çıkmıştı, doktor bursit diyip enjektörle boşaltmıştı, birkaç güne de geçmişti. (git: 1476765)

şimdi de sol dirseğim meme yaptı. ama bu seferki meme gibi nondik nondik içi yumuşak değil, epey sert, kızarık ve acı veriyor. üzerindeki deriler de soyuldu (bunu tatilden geçen hafta gelmiş olmama bağlıyorum).

doktora gittim, bursit dedi, ama enfeksiyonlu, bunu boşaltamayız dedi. antibiyotik+başka bir ilaç verdi, buz koy dedi. 4 gün sonra kontrole gittim, değişiklik yok, ilaca devam dedi. cuma tekrar kontrole gideceğim, boşaltabilirse boşaltacak.

boşaltamazsa ne olacak? iş yaparken kolumu masaya koymam lazım, şiş ve acıyor, koyamıyorum. ne ilaç, ne buz bir işe yarıyor.

en azından cumaya kadar ne yapabilirim buna?
(17) 

bu nasıl bir türcülük? kendimi de ikna edemiyorum.

kibritsuyu #1493211 
şimdi gözünüzde bir canlandırın.

sokakta kendi halinde takılan birkaç kedi var. adamın biri geliyor, kedilerden birini eline alıyor, ondan sonra kediyi az ötede bekleşen vahşi köpeklerin önüne atıyor. köpekler kediyi anında parçalıyor.

vahşice değil mi? böyle bir şey gerçekleşse bütün hayvanseverler ayağa kalkar. ne twitter kalır, ne ekşi sözlük. daha önce benzer örneklerini de gördük.

peki şunu da bir gözümüzde canlandıralım. bu sene sahilde otururken bizzat gözümün önünde gerçekleşen olay.

adamın biri olta ile balık tutuyor. balığın teki oltaya takılıyor. adam oltayı çekiyor, ufacık bir balık. beğenmiyor, iğneden çıkarıp arkada bekleyen kedinin önüne atıyor. kedi de balığı anında canlı canlı yiyor.

e ne farkı var abi şimdi? kendi ortamında sakince dolaşan kediyi alıp köpeğe atmakla, kendi ortamında sakince dolaşan balığı kediye atmanın arasındaki fark ne? bu ikincisine kimsenin hayvan hakkı dediğini, hayvanseverin ayaklandığını falan görmedim ben? en azılı, "hayvantapar" denen modeli bile getirsen tuttuğu balığı oltadan çıkarıp kediye atanda en ufak anormallik görmüyor.

işin kötüsü ben de anormallik görmüyorum. köpeklere atılan kedi olsa aşırı üzülecekken, kediye atılan balık olunca sevimli bile geliyor. bu ikiyüzlülüğümü kendime de açıklayamıyorum.

siz açıklar mısınız bana?
(1) 

araba koltuğu temizletme

kibritsuyu #1492763 
arabada çocukla uzun yol yapınca dökülmedik şey kalmadı. sildik falan lekesi çıktı ama hala kirli görünüyor gözüme.

ankara'da profesyonelce koltuk temizliği, hatta olmuşken detaylı iç temizlik falan yapan bir yer önerebilir misiniz? arabanın da ağzına etmesinler ama.

bir de ne kadar tutar bunun fiyatı aşağı yukarı?
(9) 

maç skoru - puan durumu öğrenme sitesi

kibritsuyu #1492535 
ama teletext kolaylığında olacak.

gençler bilmez, trt 1'de teletext yayını vardı. trt 1', açar, teletext düğmesine basıp 201 yazardın, hop çıkardı, hem de canlı canlı güncellenirdi. 202 yapardın, hop puan durumu. 203 yapardın, gelecek haftanın maçları. galiba hala var ama bizim yayın alma sistemlerinden dolayı eve gelemiyor, analogdu zira, kılçık antenle, analog kablo tv ile alırdık.

neyse geçelim. yıl 2021 oldu, teknoloji arşa çıktı, biz oynanmış/hala oynanan maçların skorlarına, puan durumuna NAH BU KADAR BASİT OLACAK ŞEKİLDE nereden bakıyoruz?

uygulama yüklüyon, elli tane menü tıklayıp bulmak gerekiyor, yok uygulama güncellemesi var, güncellemeden giremezsin deniyor. ne yüklediysem olmadı. bi sonuç bakmak eziyet oldu. hiç oynamadığım halde bahis uygulamaları yükledim, orda da yok. biri varsa öbürü yok. ya sonuç gösterir, ya puan durumu göstermez.

site diyorsun, tıkla reklam çıkar, menüyü bul, başka şey çıkar. ohooo lan bi skorlara bakıcaz hepi topu ya.

nereden oluyor bu iş?

edit: maçkolik'i indirmiştim ilk. her açışımda "yeni güncelleme var. güncellemeyi yapmadan açılmam banene banene" dediği için silmiştim. o huyundan vazgeçtiyse şans verebilirim. iddaacı falan değilim zira, her hafta 2 tane skor bakıcam diye üç güne bir güncellemesiyle derdiyle uğraşamam.
(5) 

Boş eve gelen elektrik faturası

kibritsuyu #1489891 
En son charles mcgill gibi baltayla dalıcam duvarlara.

Babam yazlıkta, ev boş ve en önemlisi evin elektrikleri kapalı. Bütün sigortalar atık ulan. Yine 4 lira fatura gelmiş. Ha sıfır tüketime dağıtım bedeli, bilmemne bedeli desen o da değil, sayaç yazıyor, rakam ufak ufak değişiyor.

Sigortası kapalı evde elektriği ne tüketiyor olabilir?
(2) 

uçakta matkap taşıyabilir miyim? **ACİL**

kibritsuyu #1489779 
anadolu jet ile ankara'dan bodrum'a yapacağım iç hat uçuşumda, uçak altı bagajına vermek suretiyle matkap, şarjlı tornavida ve bunlara ait matkap ve vidalama uçlarını taşıyabilir miyim?

tekrar belirteyim. kabine almayacağım, bagaja vereceğim.
(2) 

ankara dikmen'den havaalanı taksiyle ne kadar yazar?

kibritsuyu #1489395 
soru başlıkta.

dikmen'den esenboğa'ya güncel taksi fiyatı ne kadar yazıyor?
(3) 

olimpiyatlar hangi kanalda

kibritsuyu #1489269 
google araması yine bilumum haber sitesinde "olimpiyatların hangi kanalda olduğu merak konusu oldu, herkes bunu merak ediyor, işte detaylar" diye diye deli ediyor.

eurosport sonucuna ulaştım lakin yazlıkta sadece uydu var ve eurosport falan yok. trt spor falan da yayınlıyordur diye düşünüyorum ama net bir sonuca ulaşamıyorum.

kısacası, standart uydu anteni ile izleyebileceğim herhangi bir kanalda yayınlanmıyor mu olimpiyatlar?
(4) 

breaking bad'de hata mı buldum? ***DİKKAT SPOILER***

kibritsuyu #1487124 
ekteki resme bakınız. açamayanlar için: i.hizliresim.com

s03e11. saul goodman'ın amerikan samoa üniversitesinden aldığı diplomasında "saul goodman" yazıyor.

better call saul'dan biliyoruz ki adamın gerçek adı, yani diploma verilirkenki ismi james mcgill. saul goodman, artık amerikan hukuk sistemi nasıl oluyorsa, adamın iş yaparken kullandığı takma bir isim.

ha diyeceğim ki breaking bad'in bu bölümleri çekilirken saul goodman'ın gerçek isminin farklı olduğu bilgisi henüz yazılmamıştı, hayır öyle de olamaz. saul, walter ile ilk tanıştığında "gerçek adım mcgill" diye kendi ağzıyla söylüyor.

bir hata mı yakaladım, yoksa mesleki olarak takma ad kullanan avukatın diplomasını da mı takma adına göre yeniliyorlar?
(7) 

breaking bad sorusu *** DİKKAT SPOILER***

kibritsuyu #1486837 
*********************************************************************************

better call saul'u bitirdikten sonra brekaing bad'i tekrar izleyeyim dedim, tekrar izlerken kafama takılan bazı şeyler oluyor.

***SPOILER GELİYOR***

1. sezonun ilk bölümlerinde walt kendisine silah dayayan emilio ve krazy-8'i hardal gazıyla etkisiz hale getiriyor. emilio ölüyor, krazy-8 bayılıyor.

daha sonra emilio'yu küvette asitle eritiyorlar, tavan çöküyor vsvs neyse.

sonra walt krazy-8'i de öldürüyor.

ben mi kaçırdım, krazy-8'in cesedini ne yapıyorlar? ölüm sahnesini görüyoruz, bir daha da göremiyoruz. erittiklerine, ya da başka bir şey yaptıklarına dair hiçbir bilgi yok mu? yani ortada bunu yapabilecekleri bir kova falan da yok. yani o yoklukta küvel falan uğraşıp tekini eritirken bile eline yüzüne bulaştıran adam, şartlarda herhangi bir değişiklik yokken ötekini nasıl yok etti de ortadan kaldırdı?

tahmin mi ediyoruz ne yaptığını? herhangi bir yerde ne yapıldığına dair bir laf geçiyor mu, ben mi kaçırdım?
(4) 

Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkıyor?

kibritsuyu #1486050 
Bugün 22.00'den sonra yasak, ama 00.00'dan sonra selbes mi? Asdjdlsjsgkja komik değil mi ya?
(2) 

yine bir better call saul sorusu (spoiler yok gibi)

kibritsuyu #1486026 
bildiğimiz gibi bette call saul, breaking bad'deki saul goodman karakterinin spin off'u. breaking bad, çekildiği dönemde geçen bir dizi iken, better call saul, breaking bad'den sonra çekilen fakat birkaç yıl önceki zamanlarda geçen bir dizi.

sorum şu. breaking bad çekilirken, better call saul diye bir dizi projesi var mıydı? "bitsin de şu avukatı da anlatan, geçmiş zamanda geçen bir spin off çekelim" diye düşünmüşler miydi? yoksa baktılar bb tuttu, dur bi de şunu çekelim mi dedi,ler tamamen bittikten sonra?

sorma amacım da şu. better call saul'da, izlerken breaking bad'de izlediğimiz bazı şeylerin nasıl başladığını görüyoruz haa, demek ondan öyleymiş diyoruz. peki breaking bad izlerken de, better call saul'a (kendisinden birkaç yıl sonra çekilen bir diziye) gönderme var mıdır, olabilir mi?
(1) 

better call saul sorusu ***SPOILER***

kibritsuyu #1485963 
********************************************************************************

5. sezon 5. bölümde jimmy'nin mesa verde'nin patronu kevin'i takip ettirdiği sakallı herif; birinci sezonda, acemi herifin otoparktaki koruma işi mülakatında mike'ın tokatlayıp silahlarını aldığı herif değil mi?

5. sezon 5. bölümden sonrasıyla ilgili spoiler vermezseniz sevinirim.
(3) 

Ankara'dan Bodrum'a eşya taşıma

kibritsuyu #1483266 
Oğlanın yatak odası takımını (yatak, dolap, etajer) demonte olarak Ankara'dan Bodrum'a göndermem gerekiyor.

Kargoya versem yatak odası takımı kadar tutar. Nakliyeci desem, bu kadarcık şey için kamyonet de o parayı ister.

O tarafa giden bir kamyona falan ekletsem, az bir ücretle halledebilir miyim?

Ya da var mıdır bunun gibi paylaşımlı eşya taşıma uygulamaları falan?
(4) 

yan bahçedeki ölmüş kedi v2

kibritsuyu #1483233 
ilk duyuru: (git: 1478002)

belediyeyi aradım, dosya açtılar, ilgileneceğiz dediler, o zaman bu zamandır gelen giden olmadı.

apartman görevlisine ve bahçeyi kullanan kuaför dükkanına (o tarihlerde kapalıydı, yasaklar bitince açıldı) gösterdim, söyledim, bak dedim kurtlanmmış, koku yapıyor, size de zarar burada falan. tamam ilgilenelim dediler. dün baktım, ilgilenelim dediği, üstüne iki avuç toprak atıp görünmez hale getirmişler, kedi hala kurtlu kurtlu orada duruyor.

yahu çoluk çocuk var, artık kokmasını geçtim, mikrop kapıcaz. yani kuaförü il sağlık müdürlüğüne falan şikayet mi edeyim, bahçesinde ölü kediyle çalışıyor diye, nasıl zorlayayım lan kaldırıp götürsünler. kendi bahçem olsa kendi yöneticime görevlime diretirim. en olmadı küreği alıp ya allah diyip dalarım da başkasının bahçesine ben ne yapayım, ilgilenen de yok amk.

kim alıp götürecek hayvancağızı burdan? gördükçe de üzülüyorum lan o halde.
(2) 

better call saul ilk 3 sezon ****SPOILER****

kibritsuyu #1483221 
dördüncü sezon yayınlanmadan önce, better call saul'un ilk 3 sezonunu arka arkaya izledim bitirdim. dördüncü sezona yetiştim.

sonra dördüncü sezonu bekleyene kadar diziyi de unuttum, izlemeyi de unuttum, neler olmuştu onu da unuttum. şimdi dördüncü sezondan devam edeyim diyorum lakin tazelenmeye ihtiyacım var. taa en baştan başlayacak enerjim yok.

bana ilk üç sezonda olanları kabaca bir özetler misiniz? bilgilerim tazelensin. ya da video falan da olur.
(5) 

vitra gömme rezervuar dolarken ötüyor

kibritsuyu #1483004 
7-8 yıllık olduğunu tahmin ettiğim vitra marka gömme rezervuar, sifon çektikten sonra yeniden dolarken düdük gibi ötüyor. kapağı çıkarıp vanasıyla falan oynadım, açtım, kıstım ama yok, mümkün değil kesemedim sesini. elimde kalır diye bilmeden fazla da kurcalamadım.

diğer tuvalette de aynısından var, onda problem yok, demek ki bunun bir yerlerini kurcalamak gerekiyor. gece tuvalete kalkınca oldukça sinir bozucu oluyor. muhtemelen konuya komşuya da gidiyordur bunun sesi titreşimi.

nasıl keserim bunun sesini? neresini kurcalayayım?

videosunu bırakıyorum: streamable.com
(10) 

800 liraya kiralık ofis. bu nasıl oluyor?

kibritsuyu #1482367 
www.sahibinden.com

lan faturalar bile içinde 800 liraya cıncık gibi dayalı döşeli ofis fotoğrafları. sanal ofis değil güya. temizlik, çay kahve, telefon, sekreter bilmemne.

mümkün değil olum. ne döndürüyor lan bunlar? nedir bu işin katakullisi?

elbette bu fotoğraflardaki koskoca ofisi vermeyecekler. aklıma bir tek sadece tek oda sana ait, gerisi ortak kullanım gibi bir şey geliyor ama yine hepsi içinde 800 liraya mümkün değil ya.
(4) 

termos çöp mü oldu?

kibritsuyu #1482357 
termosun içinde sütlü kahve unutmuşuz. sanırım bu sıcakta haftalardır, belki de bir aydan fazla süredir içinde sütlü kahveyle durmuş ağzı kapalı şekilde.

açınca içinden iğrenç bir koku geldi tahmin edeceğiniz üzere. kaynar sularla, bulaşık deterjanıyla çalkalaya çalkalaya bin kere yıkadım ama çıkmıyor çıkmıyor.

var mı koku çıkaran mucize karışımlarınız? yoksa çöp mü oldu termos?

kaliteli, marka bir termos değil ama en azından iş görüyordu.
(2) 

dedelere gelsin: wq1 uzantılı (quattro pro) dosyalar neyle açılır?

kibritsuyu #1481875 
bugün arşivleri karıştırırken 1995 yılında (lise 2) kullandığım, dos üzerinde çalışan ve excel gibi bir program olan quattro pro ile yaptığım bazı dosyaları buldum. devemsızlık tablosu, 3 yazılı 3 sözlü puanı girince ortalamasını alıp geçme notunu, ve harf karşılığını gösteren not tablosu, öss netlerini girince puanını ve öys'ye katkısını hesaplayan öss-öys tablosu falan yapmıştım.

çok fena nostalji oldu bana ama hatırlamakla yetiniyorum ve asla açamıyorum. programın kendisi (quattro pro) da var ama o da açılmıyor windows 7 ile. uyumluluk muyumluluk yemedi. dosbox diye bir dos emülatörü kurdum, onu da beceremedim. excel açar belki dedim, yok.

ben bu wq1 uzantılı dosyaları neyle açarım? ya da 1995 model dos üzerinde çalışan quattro pro'yu neyle çalıştırırım?

quattro pro'yu çalıştırıyorsam o dönem oynadığım prince of persia falan da var, onu da açabilir miyim?
(1) 

gençler şu iki ürün aynı mı?

kibritsuyu #1481869 
ürünümüz haylou ls05 akıllı saat.

n11.com: www.n11.com

amazon.com.tr: www.amazon.com.tr

resimlerine bakınca aynı ürün gibi. ama amazon'dakinde modeline ls05 değil, ls-5 yazıyor.

aynısı mı, değil mi?
(1) 

amazon prime'daki house md'nin...

kibritsuyu #1481589 
türkçe dublaj seçeneği var mı?
(4) 

"al sana fiyonk makarna"

kibritsuyu #1480568 
yahu öyle şeyler var ki kime söylesem hatırlamıyor. internette izine ulaşılamıyor, varsa da ben bulamıyorum. serdar ortaç'ın kızların birbirinin üstüne bal döküp yaladığı klibi yıllardır arıyorum, böyle bir şey olduğundan eminim ama kimse hatırlamıyor, kendimden şüphe ediyorum.

bu sefer aradığım şeyin varlığından %100 eminim ama hiçbir arama kriteriyle videosuna, varlığına ulaşamıyorum. elimde daha net veriler var ama bulamıyorum.

bir demet tiyatro'nun son dönemlerinde altan erkekli'nin canlandırdığı huysuz ihtiyar bir karakter vardı. sürekli pencerede otururdu. aşırı alıngandı. kendisine söylenen en ufak bir cümleyi büyütüp, abartıp kendisine hakaret edildiğine kanaat getirir kızardı. mesela evin fertlerinden biri fiyonk makarna pişirip getirir. ihtiyar der ki bu ne? "fiyonk makarna istemiştin ya baba" diye cevap alınca "yaa demek ben ne istediğimi bilmiyorum, demek ben bunağım, yani ben gerizekalı bir aptalım öyle mi, al sana fiyonk makarna" diyip tabağı atardı aşağı.

ben bunu espri diye kendi yaş grubuma yapıyorum, kimse anlamıyor, hatırlamıyor. lan bi buldurun be, bu karakterin hiç mi videosu yoktur?
(3) 

Yapı marketler açık mı?

kibritsuyu #1478370 
İnşaatçılar yasaktan muaf ve çalışıyor. Peki bauhaus, koçtaş vs. yapı marketler açık mı?
(2) 

arsa/arazi miras işlerinden anlayan hukukçular

kibritsuyu #1478020 
100 yıl önce vefat etmiş büyük büyük dededen kalan ve 125 kişinin mirasçısı olduğu bir arsa var. veraset ilamı çıkarılması için payların belirlendiği bilirkişi raporunda şöyle bir ifade var:

"Miras bırakan, ... ili, ... ilçesi, ... mahallesi, cilt no:..., hane no:..., bsn:...’de kayıtlı ... ve ...’den olma 01.07.1845 doğumlu ... T.C. kimlik no.lu ...’in 29.07.1921 tarihinde öldüğünden mirası;

A. Feraiz ve Medeni Kanun hükümleri gereğince Emlakte 7.741.440 pay,
B. 21 Şubat 1328 tarihli Son Tevsii İntikal Kanunu ve Medeni Kanun gereğince Arazide 1.935.360 pay itibar olunarak..."

"emlakte" dediği nedir, "arazide" dediği nedir?

yani bu 125 kişi içinde bilirkişi raporuna göre emlakte 15.120 payı, arazide 30.240 payı olan bir kişiye arsanın ne kadarı düşüyor?

emlakte'ye göre 15.120/7.741.440 = % 0,2 yapıyor
arazide'ye göre 30.240/1.935.360 = % 1.5 yapıyor

velhasıl nedir bu emlakte, arazide mevzusu? hangisine göre düşecek?
(3) 

yan bahçedeki ölmüş kedi

kibritsuyu #1478002 
muhtemelen birinin evcil kedisi ölmüş, sahibi de getirip yan apartmanın bahçesine gömmüş. ama tam da gömememiş, kedinin kafasının yarısı, tek kulağı falan dışarıda. yalandan eşeleyip koymuş, üstüne de toprak atmış.

hayvan kokuyor, dışarıda kalan kısmı sineklenmiş, hatta muhtemelen kurtlanmıştır da, yaklaşıp bakmadım. apartmanın yönetimini falan arayıp bulmaya, muhatap olmaya pek niyetim yok.

belediyeye söylesem alırlar mı acaba? yarısı da gömülü olduğu için illa kürekle falan kazıp çıkarmak lazım. belediye uğraşır mı bununla, yoksa iyice kokup kurtlanana kadar kimse umursamaz mı?

evcil hayvanın, tamam çöpe at demiyoruz da gömeceksen de adam gibi derin kaz, öyle göm. benim de kedim öldü, epey derine gömüp üstüne de ağaç diktim. böyle hayvan mı gömülür?
(6) 

gerzek bir excel sorusu

kibritsuyu #1477160 
web üzerindeki bir sayfadan bir tablo kopyalayıp excel'e yapıştırmam gerekiyor. kopyalayıp yapıştırınce hücreler tam oturuyor sorun o değil, sorun tablodaki sayılar.

bu tabloda birtakım ondalıklı sayılar var. ama kopyaladığım yer, ondalık ayracı olarak nokta kullanmış, oysa biz türk versiyonunda virgül kullanıyoruz, bundan da memnunum. ama tablodaki bazı sayılar, örneğin 7.66 yapıştırınca Tem.66 diye tarihe dönüşüyor. excel o sayıyı 1966 yılının temmuz ayı zannedip tarih formatına dönüştürüyor. metin yap, sayı yap falan diyince de bu tarihin sayı karşılığı olan 24259 yapıyor.

nasıl yaparım da yapıştırdığında 7.66 diye yapıştırsın? sonra noktaları virgüle çevirmek kolay.
(4) 

dirseğim meme yaptı

kibritsuyu #1476765 
hani dirsekteki deri böyle buruş buruş olur ya, sağ dirseğimin orası böyle bildiğin meme gibi oldu. bastırınca nondik nondik oluyor. masaya yaslanınca sanki altında bir şey var gibi. derinin su toplaması gibi de değil, daha içerilerde. çok sıvı gibi de değil, aynı meme gibi işte. ağrı sancı yok.

nedir bu? kendi kendine geçer mi? basit bir şeyse ve kendi geçecekse hastaneye falan gitmek istemiyorum şu dönemde.
(7) 

ısıyla daralan makaron mallığı

kibritsuyu #1475810 
ya da benim mallığım galiba.

şarj kablosunun ucundaki soket dibinden sıyrılmaya başladı, alttan kablolar gözüküyor. daha önce kablo montajı yaparken kullandım, malzemeyi de biraz tanıyorum, ama instagram'da gördüm şarj aletlerinizi kurtarın diye, bu ısı ile daralan makaronu takıyor oraya, çakmakla ısıtınca daralıp hop diye sımsıkı kaplıyor.

e ulan ben kablo montajı yaparken kabloları birbirine bağlamadan önce makaronu takıyordum, bağlantıyı yapınca bağlantının üstüne çekip ısıtıyordum. şimdi kablonun kafasından geçmiyor ki bu? kafasından geçecek kadar genişinden alsam da ısıtınca o kadar daralır mı?

yani bariz bir mallık var. makaronu takmak için soketi kesip geri bağlamam lazım ki orijinal kabloya yapmam öyle bir şeyi.

kesmezsem kabloya uygun çapta olanı kafasından geçmiyor. geniş olanını alırsam da zannetmiyorum ki daralıp sımsıkı kavrasın.

makaronu boyuna kesip kabloya sardım, ısınınca erir yabışır diye ama öyle bir şey değilmiş, malzemenin numarası sadece daralmakmış, eriyip yapışmıyormuş.

nasıl yapacağız? yine kaldık mı elektrik bandına?
(1) 

android için uygun fiyatlı bluetooth kulaklık

kibritsuyu #1475802 
şu hiç kablosu olmayan, apple airpods modeli sadece kulağa sokulan kısım ve şarj kutusundan ibaret olan uygun fiyatlı f/p ürünü bluetooth kulaklık tavsiye edebilir misiniz?

android telefon (samsung) ile kullanılacak. amazon'da 150-200 liralık xiaomi'ler var ama yorumlarda sahte ürün falan denmiş, kafam karıştı.
(2) 

instagram videoları bozuldu

kibritsuyu #1475800 
hepsi değil, bir kısmı sanki televizyona uydu sinyali zayıf geliyor gibi, codec bozuk gibi, nasıl tarif edeyim, şu ekteki ekran görüntülerinde gördüğünüz gibi yeşilli morlu karelenerek oynatıyor. hem hikayede, hem akışta böyle. seste problem yok.

drive.google.com
drive.google.com
drive.google.com

telefonu kapatıp açtım, arka plan verisini temizledim, veri tasarrufunu kapattım, instagramı güncelledim, yetmedi kaldırıp baştan yükledim olmadı. google'da da benzer bir problem göremedim.

telefon samsung galaxy note 5, android 7.

nedir sıkıntı?
(5) 

40+ antikalara bilgisayar sorusu

kibritsuyu #1473924 
1. elimde zamanında canını çıkardığım, ama hala çalışan 1990 model bir amiga 500 var (bir koli de oyun). disket sürücüsü okumuyor. zamanında ben buna pc'ler için olan disket sürücülerinden alıp taktım, çalışmadı, bağlantısında bir farklılık var sanırım. bunu açıp oynayabilmemizi sağlayacak parçayı nereden buluruz, tamiratı kim yapar? var mıdır hala anlayan?

2. ben bundan eski arkadaşlara bahsettim, birinde de commodore 64 varmış kasetli. lakin onun da teybi çalışmıyor. hem çalışsa da kafa ayarı mafa ayarı lazım. bunu becerebilecek kimse var mıdır? elektronik mühendisi arkadaşımıza söyledik, şeması varsa yaparım dedi asdaskkfjk nereden bulalım lan şemayı, 35 yıl geçmiş üstünden.

evet şehrimiz ankara. yardımcı olmak isteyen var mıdır?
(6) 

çocuğun belirli sitelere girişini engellemek

kibritsuyu #1473638 
istediğim üst düzey bir engelleme programı değil aradığım, en azından şimdilik. çok şükür tespit edebildiğim kadarıyla abuk subuk yaşına uygun olamyan sitelere girmiyor. youtube'dan video izliyor. izlediği şeyler de işte 9 yaşındaki çocuğun ilgisini çekecek yok alperen, yok la ali, brawl stars videoları bilmemne.

tamam izlesin, karışmayım dedim, takip edeyim abuk subuk şeyler izlerse müdahale ederim dedim, ama bu sıpa bütün takiplerime, uyarılarıma rağmen canlı ders sırasında da öteki sekmeye youtube açıp hoca bırbır ders anlatırken video izliyor. camlı vitrinin önüne oturmuş zalak, camdan kabak gibi ne yaptığı görünüyor aasdfjkljas.

yani aklını başına alsın, youtube'a hiç giremesin. adres çubuğunua youtube yazınca, google'dan aratıp tıklayınca falan bu sayfa görüntülenemiyor desin. böyle bir şey vardı, hosts dosyasına mı ne yazıyorduk. nasıldı o? sadece youtube (veya belirleyeceğim başka sayfa) adresini sayfasını açmasın.

mobil görünümden çık