(10) 

yurtiçi kargo'nun tam sınırındayım

kibritsuyu #1447248 
abi benim oturduğum sokak, yurtiçi kargo'nun iki şubesinin tam sınırında kalıyormuş. bana ne zaman yurtiçi kargo ile bir şey gönderilecek olsa x şubesine geliyor. x şubesi benim dağıtım alanımda değil diyip y şubesine gönderiyor, y şubesi dağıtıyor. ama o kargo ilk gelirken benim adresim girilince de x şubesi çıktığı için önce oraya geliyor. x şubesine gelen kargo y şubesine gidene kadar en az 2 gün kaybediyorum. her kargom önce x şubesine, x şubesinden y şubesine, y şubesinden evime gelene kadar günler geçiyor.

bana ne önerebilirsiniz? kargoyu takip edip x şubesine geldikten sonra arayıp "y şubesine göndermeyin gelip alıyorum" diyip kendim almaktan sıkıldım. adamlar da sıkıldı. mahcup da oluyorlar "genel müdürlük düzeltmiyor bunu" diyorlar. bak şimdi yine telefon ettim, herif tanıdı beni artık.

ne yapayım da kargo doğrudan y şubesine gelsin? adresime ekleme mi yapayım da ilk çıkış noktasında doğrudan y şubesi çıksın, oradan gelsin?
(3) 

Ankara Merkez'de şaraplık üzüm satan

kibritsuyu #1446750 
Halde, pazarda, sattığı üzümün çeşidini bilen, şaraplık üzüm (kalecik karası) alabileceğim bir yer var mıdır? İnternet sitesi de olur.

Bu ne üzümü diye sorunca "kara üzüm işte" demesin. Ne sattığını bilsin.

Kalecik'e gidemem maalesef.
(4) 

Masterchef'in market sponsoru kim?

kibritsuyu #1446745 
Ya da ürünleri tedarik eden diyeyim. Halden rastgele almıyorlardır diye tahmin ediyorum.

Önceki sezonlarda sanırım metro grosmarket idi. Bu yıl da bir sefer market alışverişi sırasında altta "aradığınız her şey a101'de" şeklinde bant reklamı çıktı ashdjs. Ama a101'de rezene, hindiba, yok efendim trüf yağı, agar agar falan olduğunu pek sanmıyorum.

Bu tip ürünlerin satıldığı bir marketin sponsor olmuş olması lazım.

Kimdir o? Jenerikte bir şey göremedim.
(4) 

evde şarap için güzel tarif

kibritsuyu #1446393 
evde basit malzemelerle yapacağım güzel bir şarap tarifi arıyorum.

memleketten (kapadokya) kasayla üzüm geldi. kara da var, beyaz da var. yiyerek bitiremeyiz ve bozulacak. bari şarap yapayım da içeyim, ziyan olacaksa da o şekilde olsun dedim.

şarap kitim pahalı malzemem falan yok. en falza basit şeyler satın alabilirim internetten.

uygun bir tarifiniz var mıdır?
(5) 

üstten lastikli maske

kibritsuyu #1446374 
yahu bunu üretmek bu kadar zor mu, var da ben mi bulamıyorum?

şimdi taktığımız cerrahi maskeler var ya, yani lastikleri yanda, kulağına takarak kullanıyorsun, birkaç saat sonra kulakları kesmeye başlıyor.

cerrahların ameliyata girerken kullandıkları maskeler kafa arkasından düğümlenerek kullanılıyor, bakınız: tinyurl.com

bildiniz mi?

hah şimdi.

imgur.com şu şekilde olan maskenin lastiğini

imgur.com şu şekilde bağlasanız (paint ile yaptım) olmuyor mu yav? kulağa değil de kafaya taksak?

millet kulağa takmiyim diye ayrı aparat icat etmiş, gözlüğünün sapına takmış, ne bileyim toka ile kafasına, başörtüsüne tutturmuş.

lan çok basit be, ipini sağdan soldan değil, alttan üstten bağla. kulağa asmak yerine kafaya geçirelim. cerrahların düğümlü maskesinin lastiklisinden.

üst düzey bir tasarım, inanılmaz bir ar-ge gerektirmiyor yahu. yana bağladığın lastiği biraz daha uzun olacak şekilde (ortalama bir kafa çevresini tutacak kadar) üstten dikeceksin.

yok mu abi böyle maske?
(3) 

zombi kavramı

kibritsuyu #1446264 
plants vs. zombies oyunu dışında zombi/zombi istilası içeren filmler diziler hiçbir zaman ilgimi çekmemiştir. o yüzden zombi kavramı ile ilgili bilgim çok kısıtlı. bildiğim kadarıyla zombi, ölüp gömüldükten sonra dirilmiş insanlar. tekrar canlanmış ölüler. yanlış mı biliyorum?

adam ölmüş, gömülmüş, yarısı çürümüş, eli kolu dökülen, topal topal yürüyen yaratıklar. bunlara öteki tarafta özel güç mü yüklenip gönderiyorlar, niye insanlığın istilası ile ilgili, insan ile savaşları onlarca filme ve sezonlarca süren diziye konu olmuş olan şey, sağı solu dökülen, yarısı çürümüş, yamuk yumuk yürüyen adamlar lan işte. elinin tersiyle itsen yere düşüp dağılacak gibi duruyor. bu kadar korkulası özellikleri ve güçleri nereden geliyor?
(5) 

hekimoğlu'nun tişörtleri

kibritsuyu #1443828 
ne marka?

google aramasında kaft çıkıyor, ama bölüm sonu jeneriğinde (2. sezon 1. bölüm) geçen markalar içinde kaft yok. kaft olsa herhalde oraya yazarlardı di mi? yani timuçin esen kendi gardrobundan giyinip kıyafet sponsoru olayına hiç girmiyor olabilir mi?
(3) 

atiye sorusu ****** 1. sezon spoiler ******

kibritsuyu #1443537 
dikkat! birinci sezonla ilgili spoiler içerir. siz de cevap verirken ikinci sezondan spoiler vermezseniz sevinirim.

ilk sezonu izledim de araya çok vakit girince unutmuşum. ikinci sezonun ilk 2 bölümünü de izledim bu arada.

birinci sezonda atiye'nin ailesinin cansu'yu evlat edinme, sonra da cansu'nun meğersem erhan'ın kardeşi çıkma mevzusunu bir hatırlatır mısınız?

erhan ve cansu'nun ailesi bir trafik kazası olmuştu, kazadan kurtulan olmadı sanılmıştı da meğer bir bebek varmış da ölmemiş, atiye'nin polis olan babası bulup kardeş diye getirmişti gibi hatırlıyorum. erhan bu işin neresindeydi? o kazada yok muydu, vardı da ölmemiş miydi, nasıldı?
(7) 

kese yapma usulü

kibritsuyu #1441858 
malum durumlardan dolayı hamama falan gitmem mümkün değil, gerçi bugüne kadar gitmişliğim de yok ya neyse.

şöyle evde hanıma bi kese attırsam pamuk gibi olsam diyorum.

nedir bu işin usulü? yani nasıl yapılır? evde buhar odamız, saunamız yok. önden sıcak suda mı bekliycez, köpüklenecek miyiz? kese köpüklü mü atılır, sadece ıslak vücuda mı atılır?

nasıl yapılır anlatabilir misiniz?
(2) 

"quick connect durduruldu"

kibritsuyu #1441777 
samsung galaxy note 5 kullanıyorum, 3 yıllık telefon. desteklediği en güncen android sürümü olan 7 (nougat) kullanıyor. root'lu veya yurt dışı cihaz değil, dükkandan alındığı gibi.

ön bilgilerden sonra sorumu sorayım.

son zamanlarda, ekranı yukarıdan aşağı kaydırdığımda "quick connect durduruldu (programı kapat)" diye bir uyarı çıkıyor.

quick connect nedir anlamadım. kaldırayım desen kaldıracak yer yok. güncelleyeyim desen güncelleyecek yer yok. google'ladım, oradan da net bir şeye ulaşamadım. bir şeyler tarif etmişler ama benim telefonumda o tarif edilen yerler yok.

nedir quick connect? telefonu sıfırlamak dışında nasıl düzeltirim ben bunu?
(6) 

masterchef stüdyo sorusu

kibritsuyu #1440531 
değişik bir sorum var.

masterchef izleyenler, masterchef stüdyosunu biliyorsunuz. 16 kişi ikişerli olarak 8 sıra tezgahta çalışıyor. şefler ile tezgahların arasında da epey bir boşluk var.

yarışmacılar şefleri, şefler yarışmacıları çıplak sesle mi duyuyorlar? yani bildiğim yaka mikrofonu seslerin yayına gitmesi için. aynı zamanda yükseltip hoparlörden verme gibi bir işlevi de var mı? yoksa çıplak sesle mi konuşuyorlar birbirleriyle? taa en arka sıradaki yarışmacının şefi, şefin yarışmacıyı çıplak sesle duyamaz gibi geliyor. hele mutfakta çalışılıyorken.

nedir aslı?
(17) 

ben bu pili niye almış olabilirim?

kibritsuyu #1439961 
arkadaşlar beynim artık beni kaldırmıyor. acaip bir unutkanlığım var (b vitamini falan tamam öyle bir şey değil). iş stresi, güç stresi, aile stresi yedi bitirdi beni düşünecek halim kalmadı.

pandemi döneminin ilk zamanlarında, mart ya da nisan gibi pil sipariş ettim. cr2032 kodlu ince yassı hap pillerden. o zaman da büyük bir hevesle pillerin gelmesini beklediğimi hatırlıyorum. pillerim geldi. gelen paket kaçlıydı hatırlamıyorum. kaçını kullandım hatırlamıyorum ama geriye 2 tane pil kaldı.

nereye taktım lan? hatırlamıyorum.

o kadar heves ettim ama sonradan da o kadar hevesle kullanmadım. şimdi üç tane pil lazım aynısından. nereye taktığımı hatırlayabilirsem söküp kalan 2 pile ekleyip kullanacağım. mümkün değil hatırlamıyorum.

hangi alet kullanır bu pillerden, aklınıza geleni sayabilir misiniz?
(5) 

trafik cezasına itiraz

kibritsuyu #1439050 
özetle bilgileri vereyim:

araç ankara'da tescilli, ankara plakalı. araç sahibi ankara'da ikamet ediyor. aracın plakasına bodrum'da fahri trafik müfettişi tarafından ceza yazılmış. fotoğrafı falan yok.

ben bu cezaya araç sahibi sıfatıyla itiraz edeceğim.

1.uyap vatandaş portalında gördüğüm kadarıyla sulh ceza hakimliği'ne itiraz başvurusu oluşturabiliyorum. doğru mu?

2. hangi ilin sulh ceza hakimliği'ne başvuracağım? ankara mı, muğla mı?

3. karşı taraf olarak kimi yazacağım? fahri trafik müfettişliği büro amirliği mi, yoksa tutanakta adı geçen i.g. isimli memuru mu?
(9) 

araç yakıt tüketimi ölçü birimi hakkında

kibritsuyu #1438910 
arkadaşlar şimdi biliyorsunuz araçların yakıt tüketimleri, genel kabul görmüş bir şekilde "100 kilometrede yaktığı litre" olarak belirtiliyor. gerek katalogda olsun, gerek aracın gösterge panelinde olsun, gerek araçlar birbiriyle kıyaslanırken olsun, genel kabul görmüş olarak litre/100 km hesabı yapılıyor.

bir kısım da "kilometre başına yaktığı kuruş" olarak hesaplıyor. litre/100 km hesabı yapanlar da kilometrede kaç kuruş yaktığını söyleyenlere amele ve cahil gözüyle bakıyor. yani en azından internette ve ekşi sözlük'te gördüğüm bu.

hadi kataloga yazarken anladım. ama yahu tutar olarak hesaplamak, iki aracı kıyaslarken daha mantıklı bir ölçü değil mi ya? birbirinden tamamen farklı motor teknolojileri olan iki aracın 100 kilometrede ne yaktığını kıyaslamanın bana ne faydası var? aracın biri benzinli, biri lpg'li. lpg'li araç 100 kilometrede litre olarak benzinliye göre çok daha fazla miktarda yakıt tüketiyor, benzinli araç 100 kilometrede 6 litre yakıt tüketirken, lpg'li araç 9 litre tüketiyor. ama fiyatından ötürü benzinliye göre daha ekonomik.

lakin ben kuruş hesabı yapmaya kalkınca çıkıp diyorlar ki ameleye bak, tüketim öyle ölçülmez. e ulan hesaba bakarsan 1.5 katı fazla tüketiyor ama cebimden daha az para çıkacak. kuruş hesabı yapmak dururken niye litre hesabı yapayım?

farz edelim suyla çalışan araç icat edildi ve bu araç 100 kilometrede 50 litre su yakıyor. yuuuhhh amk tüketime bak, benzinli araç 6 litre/100km yakarken, bu 50 litre/100 km. ne kadar da çok tüketiyor mu diyeceğiz? suyun 50 litresi 20 kuruş ankara'da.
(1) 

Hes uygulaması covid yoğunluk haritası

kibritsuyu #1438357 
Hes uygulamasındaki yoğunluk haritasında covid+ gözüken yerler pozitif olan kişinin nesine göre işaretleniyor? Tespit edildiğinde kaldığı yer mi, tespit eden hastanenin yeri mi, ikametgahı mı, yoksa farklı bir kriter mi?

Yani ben şu anda bodrum'da müstakil yazlık evimde izoleyim, haritaya göre çevrede de vaka yok. İkametgahım ankaya'ya kayıtlı.

Ben covid+ olarak tespit edilsem, ankara'da oturduğum mahalleye mi yazarlar, burada kaldığım yazlık adresime mi?

Evet normali buraya yazmaları ama ikametgaha yazıyorlarsa "oh burda da hiç vaka yok" diye düşünmeyeyim.
(5) 

Xiaomi mi band 4 bozuldu mu?

kibritsuyu #1438091 
Ben bu aleti sırf yüzme takibi yapsın diye aldım, alır almaz havuzlar kapandı, havuzda deneyemedim. Evde yalandan kulaç atma hareketi yapınca da ölçüyordu. Yazın denizde kullanırım dedim ben de. Geldim denize, yüzmeye başlamadan ayarlayıp başlatıyorum, öküz gibi yüzüyorum, sıfır. Hiçbir şey ölçmüyor. Ne mesafe, ne kalori, ne stil, ne kulaç sayısı, ne nabız, bomboş. Sadece kronometre işliyor. Crawl, kurbağalama ve sırtüstü denedim, cık olmuyor.

Tuzlu su bozdu desem saat çalışıyor, adım sayıyor, bildirim alıyor, manuel nabız ölçüyor, uyku muyku ölçüyor, tüm fonksiyonları faal ama yüzmeyi ölçmüyor.

Bozuldu mu sizce, yoksa başka bir numarası mı var?

Ayrıca ekranı ıslakken dokunmatik de işlemiyor, sudayken açıp bakamıyorum. Normal mi bu? Sudayken ne kadar yüzdüğüme açıp bakamayacaksam ne anladım o işten?
(5) 

Palmiye ağacını budamak

kibritsuyu #1435206 
Sitemizde, boyu 10 metreyi aşmış yaklaşık 40 yıllık palmiye ağaçları var. Bu palmiye ağaçlarının üstten yeni yaprakları sürgün verdikçe, alttaki kurumuş yapraklarını kesmek gerekiyor. Gövdeye sağlam bağlı olduğu için kuruyan yaprak kendi düşmüyor, bilen bilir. Son birkaç yıla kadar da merdiven boyu yetiştiği için merdivenle çıkıp budanıyordu. Lakin ağacın boyu alıp başını gitti, merdivenle yetişmek mümkün değil. Ağaçların konumu itibariyle mobil vinç benzeri herhangi bir aracın siteye girebilmesi de mümkün değil.

Ağaçlar inanılmaz bakımsız ve sağlıksız bir hal aldı. Ne önerirsiniz, tepesine nasıl ulaşıp budanır?
(1) 

ankara'da sıfır plakalar hangi harfte?

kibritsuyu #1433045 
arkadaşlar bugünlerde ankara'da araç alıp plaka değiştiren var mı? yeni plakalar şu anda hangi harfte? 06 CAX şeklinde olduğunu görüyorum yollarda, ama o son harf nerede bilgisi olan var mı?

noter, noter çalışanı, noter tanıdığı falan da olur. son yaptıkları işlemde hangi harf çıkmış onu söyleseler yeter.

teşekkürler.
(9) 

ikinci el araç sorusu

kibritsuyu #1432762 
arkadaşlar bir süredir ikinci el araç bakıyorum. geçen gün de sormuştum, toyota corolla hybrid düşünüyorum.

www.sahibinden.com

şu aracı gittim gördüm beğendim (arka park sensörleri orijinal paketinde olan bir şey değil, ama servisinde takıldığını söyledileri sıkıntı olur mu dersiniz?).

ekspertize de götüreceğim, sıkıntı çıkmazsa alacağım. (söyleyeceğiniz bir şeyler varsa dinlemek isterim). satan yer ikinci el al sat yapan bir galerici değil (bundan başka araç yok), mazda bayii'nden araç alan kişi eski aracını da satsınlar diye bırakmış.

1. ekspertiz için servisine götürün, firmalar canını çıkarıyor dediler. toyota servisine mi götüreyim, yoksa ekspertiz firması gerçekten anasını ağlatır mı?

2. ekspertizde kaza, hasar falan çıkmazsa airbag baktırmaya gerek var mı, hasar yoksa airbag de sağlam demek değil midir?

3. ekspertizde tamponlarına da bakıyorlar mı?

4. en önemli sorum. aracı aldım, diyelim ki memnun kalmadım. 2-3 ay sonra zarar etmeden satabilir miyim?

ikinci el ile ilgili hiç bilgim tecrübem olmadığı için sormak istedim. teşekkürler.
(6) 

ben diziyi g.tümle mi izledim (aşk 101)

kibritsuyu #1432154 
aşk 101 dizisinde osman isimli eşcinsel bir karakter varmış, reis o yüzden netflix'e kafayı takmış.

yorumlara, haberlere bakıyorum, herkes osman'a eşcinsel demiş.

lan neremle izledim ben, ne eşcinselliği var bu adamın? efemine hal ve hareketleri yok, herhangi bir erkekle bir yakınlaşması yok, öyle bir ima yok, arkadaşları tarafından öyle bir söylem yok. anca çatır çutur fındık yiyor ve de kız arkadaşı yok.

yani her fındık yiyip kız arkadaşı olmayınca eşcinsel mi oluyor? izlemediğim bölüm falan mı var nedir abi? nereden anlıyoruz osman'ın eşcinsel karakter olduğunu?
(5) 

tabanca sorusu

kibritsuyu #1431890 
askerde kullandığım g3 dışında elime silah almışlığım, ateş etmişliğim yok.

tabancaların çalışma sistemini biliyorum ama kafama takılan bazı noktalar var. teknik olarak yanlış terim kullanabilirim, mazur görün.

toplu tabancalarda... filmlerde falan görüyorum. rus ruleti falan oynanırken adam horozu eliyle çekip klik diye sona oturtuyor. e her atışta bunu mu yapıcaz, tak tak tak diye arka arkaya tetiğe basınca atmıyor mu? atıyorsa horozu elle çekip klik yapmanın esprisi ne? anca artislik mi? ya da tetiği başından sonna kadar çekerken nişan bozulmasın, tetik kolay düşsün diye mi? yani horozu elle çekmek tabancanın ateş alabilmesi için zorunlu bir hareket mi, değil mi?

şarjörlü tabancalarda... şarjörü taktıktan sonra sürgüyü çekip ilk mermiyi namluya sürüyoruz. bu arada tabancanın horozu da geriliyor. ateş ettiğimiz horoz düşüp mermiyi ateşliyor, geri tepme ile sürgü kendiliğinden geri geliyor, hem şarjörden yeni mermi alıp namluya sürüyor, hem boş kovanı atıyor, hem de yeniden horozu kaldırıyor.

1. ateş etmemiz bitti diyelim, silahı belimize geri takacağız. e horoz havada kaldı, bunu geri nasıl indireceğiz?

2. hadi indirdik, ama tekrar çekip ateş etmemiz lazım. sürgüyü çeksek namluda duran ateşlenmemiş mermiyi dışarı atacak. horozu elimizle mi kaldırmamız gerekiyor? yoksa horozu kaldırmadan tetiği çeksek horoz tetiği çekme süresi boyunca kendiliğinden kalkıp, sonuna kadar çektiğimizde mi düşer? yani yukarıda sorduğum toplu tabanca horozuyla bununki farklı mı?
(10) 

Bu araç nasıl?

kibritsuyu #1430656 
www.sahibinden.com

1.8 olduğunun ve eşşek yüküyle vergisinin olduğunun farkındayım. Ama değer mi bilemiyorum.

Onun dışında herhangi bir olumsuzluğu var mıdır? Ne dersiniz, alınır mı?
(2) 

telefon ekran ışığının kapanmasını engellemek

kibritsuyu #1429784 
telefon: samsung galaxy note 5

telefondan nota ve akorlara bakarak klavye çalacağım ama zırt pırt sönüyor bu. ayarlara girip ekran süresini uzatmayı biliyorum ama her sefer ayarla uğraşmak da istemiyorum. sonra çalmam bitince tekrar gir düzelt falan.

sanki böyle okuma modu gibi bir şey vardı, uzun bir şeyler okurken ekran sönmesin diye. aradım bulamadım.

var mı böyle bir şey?
(7) 

ps4 satın almak

kibritsuyu #1429689 
mediamarkt'ta ve sony mağazasında ps4 500gb + 4 oyunlu paket 3699 lira. ikinci bir kol almak istersem de +700 lira. elbette sony eurasia garantili.

n11.com'da 3699 liraya ikinci kol hediyeli, yanında da tek oyun pes2020 ile birlikte satılıyor ama ithalatçı garantili.

bozulursa garantiye gönderme kısmında sıkıntı olacağını sanmıyorum (değer mi yani 700-800 lira farka, oyundan hiç anlamam oyunları eder mi bilmiyorum, gta5, fortnite, days gone falan varmış).

ama mediamarkt'taki adam 'güncellemelerde sıkıntı yaşarsınız' dedi.

gerçekten bozulursa tamir ettirme kısmı dışında bir avantajı var mı garantili almanın? yoksa n11.com'dan yapıştırayım mı?

---------

edit: açıkçası aynı oyunları oynayabiliyorsak fark etmez bana. ama gün gelip ps sahibi arkadaşlarıyla oyun paylaşayım, online oynayayım, oyun üzerine kritik yapayım dediğinde öksüz kalacaksa ben yine ps alma taraftarı olurum.

şimdi 41 yaşındayım, gördükçe heves ediyorum ama ben oyun işini 1996 yılında amiga ile bıraktım. bana 1990 yılında amiga 500 alınmıştı. o dönem pek kimsede yoktu. ama sınıfta amiga 500 sahibi olan arkadaşlarımla güzel bir komünite oluşturmuştuk. hiç muhabbetim olmayan adamla bile 'aa sende amiga mı var' diye arkadaş olup oyun değiş tokuşuna başlamıştık, hafta sonları birbirimizin evine elimizde boş disketlerle gidip toplaşır, oyun oynar, beğendiklerimizi kendimize çekerdik. yani eve kapanıp oyun oynayan gençlik olmadık hiçbir zaman. oyun çektirmeye bile toplaşıp gider listeleri birlikte kurcalardık.

farklı oyun platformları var mıydı bilmiyorum (pc ile oyun oynamak aşırı maliyetli idi, ses kartı ister, görüntü kartı ister, renkli monitör ister, ister de ister. amiga 500'ü televizyona tak, görüntü de, ses de harika), başka oyun platformu vardıysa da tutmadı. hiç 'biz de hedeciyiz' diyen duymadım. 41 yaşına geldik, bu arkadaşlarımla hala görüşüp aynı muhabbeti yaparız.

yani demem odur ki biraz da amacım oğlumun çevresine uyum sağlayabilmesi. oyun oynarken bile gerçek hayatta sosyalleşebilmesi. yoksa yine o yıllardan kalan nintendo game watch'larım sapasağlam duruyor, donkey kong 2 falan. oğlan da seviyor. ama bunu ancak evde oynar. arkadaşlarımla paylaşayım, birlikte oynayayım dese olmaz.
(1) 

kişinin ölüm tarihini öğrenmek

kibritsuyu #1429609 
arkadaşlar tc kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri ile kişinin ölüm tarihini öğrenebileceğimiz bir yer var mı?

yasal olmayan bir iş değil. pandemi nedeniyle ücretsiz izinde olan mükellefimin personeli mayıs ayında ölmüş. tabi zaten işyeri kapalı ve işçi izinde olduğu için kimse de işyerini veya işvereni arayıp öldüğünü bildirmemiş. allah rahmet eylesin.

şimdi ölüm nedeniyle işten çıkış yapmam gerekiyor. 10 günlük işten çıkış süresini geçirip bir ceza yedik neyse. lakin bugün sgk bildirgesinin de son günü, çıkışı yapıp vermem gerekiyor. ulaşabileceğimiz bütün telefonları kapalı. ölüm tarihini öğrenemiyoruz. illa ki ölüm tarihinde çıkış yapmak gerekiyor, başka tarih yazmak mümkün değil.

işe girerken verdiği kimlik bilgileri mevcut. bir yerlerden sorgulanıp bakılabiliyor mu ölüm tarihine?
(7) 

8 yaş çocuk için seyahat izni

kibritsuyu #1426980 
8 yaşındaki çocuğu ankara'dan ürgüp'teki dedesi ve anneannesinin yanına götürebilmek için ne yapmamız gerekiyor?

Her kafadan bir ses çıkıyor, güncel ve geçerli bilgiye ulaşamadım.

Bonus: 94 yaşında nenesi de gidecek aynı yolu. Onunla ilgili biraz bilgiye ulaştık gibi ama söyleyeceğiniz bir şeyler varsa alırım bir dal.

Not: Aracımız var, araçla gidecekler. Ama kimin nasıl götüreceğini bilemedik.
(5) 

bu alete nasıl bir adaptör?

kibritsuyu #1426689 
elimde bir adet yamaha elektronik org var, 80'lerden kalma. canavar gibi çalışıyor lakin adaptörünü getirmeyi unutmuşum.

adaptör giriş yerinde dc 9v-12v yazıyor. şimdi erkeklerin ömür boyu sakladıkları kablo dolu kutumda 9 voltluk, 12 voltluk bir sürü adaptör buldum, uçları da uyuyor. ama üzerindeki amper değeri uyar mı uymaz mı bilmiyorum.

amper değeri düşük gelip çalıştırmamasına razıyım, en fazla uymadı, çalıştırmadı derim. ama fazla gelip güzelim orgu yakar mı?
(5) 

yazıcı modem gibi yayın yapıyor **ACİL PROBLEM**

kibritsuyu #1425542 
arkadaşlar hp laserjet p1102 model bir wireless yazıcım var. biz bu yazıcıyı evde kablosuz olarak kullanıyoruz.

yazıcının 192.168.1.100 şeklinde sabit bir ip'si var. YAZICI EVİN MODEMİNE AYNI BİR BİLGİSAYAR GİBİ BAĞLANIYOR VE EVİN MODEMİ ÜZERİNDEN PAYLAŞILIYOR. bu büyük harfle yazdığım kısım önemli.

lakin bu aynı yazıcı, bir yandan da tıpkı kendisi bir modemmiş gibi wifi yayını yapıyor. "kullanılabilir ağlar" kısmında yazıcıyı da görüyorum. bağlanabilir bir ağ değil, şifresi falan yok, bağlan diyince bağlanmıyor ama sürekli bir sinyal yayıyor. bu sinyal evin modemine bağlanmak için kullandığı sinyal değil karıştırmayın. modem gibi yayın yapıyor. nasıl oluyorsa da tam olarak evin modemiyle aynı kanalda, aynı güçte yapıyor ve evin modeminin yayınını, dolayısıyla kablosuz internet bağlantısını bozuyor. modem ayarlarından kanalı değiştiriyorum, evin interneti düzeliyor, 5 dakika geçmeden yazıcının yayını da aynı kanala geçiyor. telefona yüklediğim wifi analyzer isimli uygulama ile görüyorum bunu.

ben bu ipne yazıcının kendini modem gibi sinyal yaymasını nasıl kapatırım? "kullanılabilir ağlar" listesinde "HP-Print-DD-Laserjet-1102" diye bir bağlantı gözükmesin.

bu muhtemelen herhangi bir wifi modeme gereksinim olmadan doğrudan cihazdan yazıcıya gönderebilmeye yarayan bir şey ama buna ihtiyacım yok. nasıl kapatırım? kurcalamadığım yer kalmadı. evde üç bilgisayar iş için internete bağlanmak zorunda. birine kablo çektik. ötekiler kaput. bu duyuruyu bile telefondan internet paylaşarak yazıyorum.
(2) 

pdf'i e-imza ile imzalamak

kibritsuyu #1425145 
arkadaşlar e-serbest meslek makbuzu kesmek için e-imza aldım. hazır dedim almışken her işte kullanayım bunu.

zaman zaman benden kaşeli imzalı pdf istiyorlar. ben de taradığım kaşe ve imzamı yapıştırıp yolluyordum.

madem e-imza aldık, modern olalım, teknolojik olalım. pdf'leri e-imza ile imzalamak istiyorum. bildiğim kadarıyla böyle bir teknoloji var.

e-imza için bütün kurulumlar tamam. java, akis falan yüklendi, çalışıyor. foxit pdf kullanıyorum ve menülerinde "digital signature, digital id, trusted certificate falan bir şeyler var. ama nasıl yapıp nasıl edip de pdf'in altına kendi imzamla imzaladığım imzayı koyarım, belgeyi gönderdiğim kişinin doğrulayabileceği şekilde bir onay eklerim beceremedim. google'da yazanları, e-imza'nın kendi sitesinde denenleri falan yaptım başaramadım.

yardımcı olabilir misiniz?
(1) 

chrome - kayıtlı şifreyi forma yazmak

kibritsuyu #1424898 
normalde nasıl olur? kullanıcı adı ve şifre gireceğin zaman kullanıcı adı textbox'ına tıklarsın, o siteye kayıtlı kullanıcı adı boşluğuna kullanıcı adı, kayıtlı şifre de şifte kutusuna yazılır, login dersin girersin.

ama interaktif vergi dairei sitesinde bir sıkıntım var. normalde bütün mükelleflerimin kullanıcı kodları ve şifreleri chrome'da kayıtlı. ama kullanıcı koduna tıklıyorum, bir şey çıkmıyor. şifre kutusuna tıklıyorum, bütün kayıtlı şifrelerin olduğu bir menü açılıyor. oradan kime gireceksem seçiyorum ama sadece şifre kutusu doluyor. kullanıcı kodu hala boş. onu elle girmem gerekiyor.

anlatabildim mi emin değilim. bu site ile alakalı bir problem değil mi? yani iki kutucuk da dolsun işte. seçip tıklayınca sadece şifre kutusuna şifreyi yazıyor. kullanıcı kodu kutusu boş kalıyor.

bir yerlerden bir ayar çekip düzeltme şansım var mı bunu? eziyet gibi gerçekten.
(2) 

çansera ve ahlatlıbel açık mı?

kibritsuyu #1424522 
soru başlıkta.
(1) 

ud nasıl akort edilir?

kibritsuyu #1424438 
elimde bir adet bildiğiniz klasik ud, bir adet de gitar akort ettiğimiz kromatik akort aleti var.

daha önce de internetten bakıp akort etmeye çalışıp teli koparmıştım. meğersem orada re yazan burada başka şeye denk geliyormuş, türk müziğinde notaların adı farklıymış falan filan.

yine koparmak istemiyorum. gitar akort ettiğimiz batı enstrumanlarına uyumlu kromatik akort aleti ile udun hangi telini hangi notaya akortlayacağız?

şimdi ltmfgykgasd diye link verenler çıkacaktır. google'dan bakmayı ben de biliyom ama derdimi yukarıda yazdım, emin olmak için yazıyorum zira teli koparttığımda da google'dan bakmıştım.
(3) 

200-300 lira civarı tripod tavsiyesi

kibritsuyu #1424237 
Dslr fotoğraf makinesi ile kullanılacak.

Önerebileceğiniz, memnun kaldığınız, sağlam, f/p ürünü bir tripod var mıdır?
(2) 

ekranı gri yapıp işlemez hale getiren web siteleri

kibritsuyu #1424193 
ya bu saçmalığı kim düşünüp sitesine koyuyor yahu. reklam olsa neyse, sayfada çıkaracağı duyuruyu, uyarıyı bilmemneyi bu şekilde çıkarmak nasıl bir mallıktır? benim anlamadığım çok özel bir amacı mı var?

site yüklenip açılıyor. sonra birden grileşiyor ve hiçbir yere tıklanmaz oluyor. perde iniyor sitenin önüne. niye? duyuru, uyarı gibi bir şey çıkacak. kapatabilmek için de illa duyurunun çıkıp tamamen yüklenmesini bekleyeceksin ki çarpısına basasın da perde kalksın. o duyuruyu da yüklemeyi beceremiyor, ne duyuru çıkıyor, ne perde kalkıyor, duyuru çıkıp kapatılır hale gelene kadar yenile allah yenile. kimi zaman çarpıya basıp kapatsan da duyuru gidiyor, perde gitmiyor. öyle kapkara kalıyor. düzelsin diye yeniliyorsun, haydi baştan uğraş.

ya ne gerek var ki lan buna? duyuru koyuyorsan yine koy. asıl sitenin önüne grileştirip tıklanmaz hale getiren perde indirmek niye?

adblock'la falan kapanmıyor mu bu? yaptığı duyuru umurumda değil çünkü.
(6) 

0-14 yaş sokağa çıkma izni - bu ne saçmalık?

kibritsuyu #1423180 
abi çok değil daha geçen yaz (ve ondan önceki bütün yaz mevsimlerinde) bütün uzmanlar televizyonda orda burda bas bas bağırırdı "güneşin en dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkmayın" diye. yanlış mı hatırlıyorum oğlum ben? her yaz bangır bangır bunu söylemezler mi?

ama bakıyoruz, el kadar çocuklar için sokağa çıkmak için verilen iznin saatleri 11:00-15:00 arası. hadi atlayıp bi ormana, ağaçlık bir mesire yerine götürelim dersen yooohh yürüyüş mesafesinde olacak.

ulan ben ankara'nın göbeğinde yürüyüş mesafesinde gölgeliği nereden bulayım? hani o saatlerde güneşe çıkmak sakıncalıydı? geçen hafta el kadar çocuğum 2 saat içinde cayır cayır yanmış, acısından gece uyku uyuyamadı, şimdi de soyuluyor. kafasına şapka takmayı akıl edip, güneş kremi almayan kafama da tüküreyim.

hafta içi o saatlerde çocukcağızı dışarı çıkarabilecek ebeveynlerinin çalışıyor olmasından hiç bahsetmiyorum bile.

hayır yani çok mu zor ne bileyim bi akşam serinliğinde falan çıkarsak, hem mesai bitmiş olsa? izin zamanı belirlerken çok mu zor acaba bunu düşünmek?
(9) 

En iyi tereyağı markası

kibritsuyu #1423045 
Sütçüden alıyordum, çok da iyiydi ama kalmamış elinde, bayramdan sonra diyor.

Şimdi mecburen marketten alacağım da ne alayım? Sütçüyü keşfetmeden önce kebir alırdım. Ama varsa daha iyi önereceğiniz bir şey, onu alayım.
(4) 

hafta sonu sokağa çıkma yasağı genelgesi

kibritsuyu #1422063 
seo'suna da başlayacam şimdi google'ına da, hürriyet nokta komuna da yeter lan.

bu hafta sonu ve sonraki iki gün sokağa çıkma yasağı ile ilgili genelgeye biz nereden ulaşıyoruz amk artık bunaldım dün geceden beri ne içişleri kaldı, ne iller idaresi kaldı bakmadığım.

şu genelge denen, yani yazılı mazılı, üstünde antet var, altında dağıtım yerleri yazıyo, böyle kağıttan, üstünde madde madde şartlar yazan hani bi yazı gibi bişey var ya. o amk evrağına nereden ulaşıyoruz? hürriyet kom milliyet kom onediyo bunediyo çıkmasın. goguldan yazınca bunlar çıkıyor çünkü. ressssmiii olan şu kodumun yazısı nerede lan?
(2) 

ankara/çankaya işkur'a ulaşmak

kibritsuyu #1421753 
ya gözünüzü seveyim çankaya işkur'da tanıdığı olan, işyerine ait kendi işveren danışmanının telefonunu bilen bir kişi var mıdır, yahu ne beter kurummuş arkadaş. bütün işkur'lardan dönüş aldım, sincan 1-2 haftada döndü, altındağ, ostim 3 günde değerlendirip döndü. bunlar 1 aydır cevap vermedi, istemeleri gereken belgeleri istemedi. onlar istemeden gönderdim, "önce isteyelim, o adrese gönder" dediler. daha istemelerine fırsat kalmadan herkesin kısa çalışma ödenekleri yatmış. ama yatan tutar beklenenden çok az. ne yaptı, nasıl değerlendirdi, ne yatırdı ne ben biliyorum, ne işveren biliyor, parası yatan personelden tutarı öğreniyoruz, olması gereken hiçbir rakama uymuyor.

şimdi ben bordro yapacam, aylık bildirgesini yapıcam ama kaç gün saydı, ne diye kabul etti zerre bilgim yok. işkur işveren kaydını da allah bilir ne zaman hangi dangalak yaptıysa ne işveren diye tanımlanan tc kimlik numarasını, ne de işveren şifresini biliyoruz.

telefonlar cevap vermiyor. adresini bulduğum danışmanlara, geri dönüş yapan diğer birimlerdeki danışmanlara yalvarıyorum yardımcı olmuyorlar. çalışma bakanlığı'nda iş müfettişi arkadaşıma söylüyorum var sa bi kontağın gözünü seveyim yardım et diye, o da bilemiyor, ulaşamıyor.

yahu çok basit lan ya işvereni güncellesinler, ya şifresini yenilesinler, ya da ne halt yedilerse onun bilgisini bi mail atsınlar.

yok mu bi tanıdık bildik birisi?
(2) 

e-imza nereden alalım?

kibritsuyu #1421288 
01.06.2020 itibariyle e-serbest meslek makbuzu'na geçyioruz. dolayısıyla e-imza'ya ihtiyacım var. bugüne kadar telefondan mobil imza kullandığım için ihtiyaç duymamıştım ama artık zorunluluk oldu.

hangi firmadan alalım? kimi önerirsiniz? imzalama kısmı hepsi aynı da, kurulum, java mava sıkıntı çıkarıp duruyor biliyorum. bu konularda teknik desteği de iyi olan bir yer olursa iyi olur.

teşekkürler.
(2) 

televizyonun önbelleği nasıl temizlenir/harddisk nasıl refresh edilir?

kibritsuyu #1421222 
hani bilgisayarda böyle şeyler olunca "cache temizle geçer", "ctrl+f5 yap düzelir" falan denir ya, o iş televizyonda nasıl yapılır?

samsung'un d serisi 2011 model bir yarı akıllı televizyonu var. kendisine android uygulama falan yüklenmiyor ama yine de zamanının smart tv'si işte. her işimizi de görüyor şükür.

usb'den harddisk bağlayarak film izliyoruz. harddisk dediğim bilgisayarın eski harddiskini harddisk kutusuna koyarak elde ettiğim 3.5 inçlik, harici güç beslemesi olmayan 500 gb'lık bir cihaz.

lakin ben bunu bilgisayara takıyorum, izlediklerimizi siliyorum, yenilerini yüklüyorum, klasör içinde video dosyaları atıyorum. götürüp televizyona takınca bi bakıyorum aa sildiklerim hala gözüküyor, yüklediklerim gözükmüyor. yeni açtığım klasör gözüküyor, tıklayınca ya klasör okunamıyor, ya içi boş. sildiğim klasörün içinde dosyalar gözüküyor, tıklayınca (elbette) açılmıyor.

yani şöyle bi yenile diyeyim, bi baştan tara da ne var ne yok güncellensin diyeyim.

çıkarıp taktım olmadı, kapattım açtım olmadı, televizyonun fişini çıkardım taktım olmadı.

nasıl yenileteceğim yahu?
(9) 

Placebo hapı diye bir şey var mı?

kibritsuyu #1420600 
İçen kişiyi placebo etkisi ile iyileştirecek, herhangi bir etken maddesi olmayan, dolayısıyla herhangi bir yararı veya zararı olmayan, ne bileyim sıkıştırılıp hap haline getirilmiş nişasta vs gibi bir hap var mı? Boş, etken maddesiz hap yani işte.
(1) 

bu dövmenin anlamı nedir?

kibritsuyu #1420409 
büyük bir X var, X'in üst bölmesinde 24, alt bölmesinde 13 yazıyor.

tarih desem değil. başka da bir şey aklıma gelmiyor.

bu dövmenin anlamı nedir sizce?

not: dövmeyi taşıyan kişi kadın.
(3) 

kuru iç bakla bozulur mu?

kibritsuyu #1416637 
2018 yılında arkadaşları içmeye gelirse fava yaparım diye kuru iç bakla almışım, gelen giden olmamış ellaam kalmış çekmecede. son kullanma tarihi 2019 ortaları. yaklaşık 1 yıl geçmiş.

kurt böcek falan yok. bozulmuş mudur bu, şimdi ıslayıp fava yapsak zehirlenir miyiz?

kendisi şundan: i.nefisyemektarifleri.com
(6) 

Çocuk sokağa çıkma yasağı v2

kibritsuyu #1415709 
Çocuk sokağa çıkma yasağı, araba ile çıkmayı da kapsıyor mu?

Evdeyiz, çıkmıyoruz ama eşimin de benim de iş gereği arabayla çıkmamız gerekiyor. Hiç aynı ana denk gelmedik de, sanırım yarın denk geleceğiz.

8 yaşındaki çocuğu evde yalnız bırakamayacağımız için, arabaya koyup, 1.5 km ötedeki dayısının evine bırakmamız, sonra da gidip alıp eve getirmemiz lazım.

Dış temas yok. Kendi otoparkımızdan binip, dayısının kapısının önünde inip binaya gireceğiz.

Yolda giderken polis çevirip arabanın içindeki çocuğa ceza yazar mı?

Evet ise napıcaz biz çocuğu peki?
(4) 

Köpek sahipleri ne yapıyor/ne yapacak?

kibritsuyu #1415623 
Bildiğim kadarıyla bu hayvanları sabah akşam tuvalet için gezdirmeye çıkarmak lazım (evde tuvalete yapma eğitimi olanları hariç tutuyorum. Köpekler, kedi gibi kuma yapan bir hayvan değil). E şimdi parklarda bahçelerde gezmek yasak.

Hadi şimdi park bahçe sahil falan yasak, ama sokaklar serbest. Olası bir sokağa çıkma yasağında ne olacak hayvancağızların tuvalet işi?
(4) 

evde saçı nasıl keseceğiz?

kibritsuyu #1415392 
normalde de saçımı çok kısa kullanırım. ha berber makasla çalışır ama şart da değil, doğrudan tamamını ikiye üçe vursam bir şey fark etmez.

fakat nasıl yapıcaz bu işi? küvete girip yapsam ayna yok. aynanın karşısında yapsam ortalığın anasını belleriz.

küvette el aynasıyla yapsam olur mu ki?
(3) 

internet explorer niye hiçbir sayfayı açmıyor ya?

kibritsuyu #1414097 
arkadaşlar 2010 model bir bilgisayarımız var. çok şükür hiçbir sıkıntısı da yok, her işimizi görüyor. formatlamak gerekiyordu, formatladım. daha doğrusu recovery yaptım, formatlanıp içindeki kurtarma bölümünden yeniden kuruldu, cillop oldu.

windows 7 64 bit yüklü. şu anda cillop gibi bir halde. interneti de wireless olarak bağlı. ama internet explorer hiçbir sayfayı açmıyor. google'ı bile açmıyor.

internete bağlı olduğundan eminim. bağlantı simgesi düzgün. güncelleştirmeleri yükle diyince de çatır çatır indiriyor. demek ki bağlantıda bir şey yok.

bir çözüm bulabilir misiniz? internet explorer açmazsa hiçbir şeyi indirip kuramam.
(1) 

#evdekal'ıp sıkılanlara tavsiyeler

kibritsuyu #1413766 
1. Anne, baba ve 8 yaşındaki çocukla eğlenebileceğimiz kutu oyunu tavsiyesi. Monopoly, bil bakalım kim, scrabble, tabu, dixit, quoridor, ayrıca tavla, satranç, 52'lik deste ve adı aklıma gelmeyen başka oyunları tükettik. Var mı başka tavsiyeniz?

2. Oğlanı uyuttuktan sonra izleyebileceğimiz, şu sıkıntılı günlerde gülmekten karnımıza ağrı sokup altımıza zıçırtana kadar güldürecek netflix içeriği önerebilir misiniz?

Teşekkürler.
(10) 

yaşlılar evden çıkmasın da...

kibritsuyu #1412559 
adamları evde bir başlarına mı terk edecez ulan. paket paket diye açıklanan şeyler iş bittikten sonra uygulanacaksa hiç uygulanmasın.

85 yaşında babam var. evde yalnız yaşıyor. 11 mart'tan beri evden çıkmadı. bir sefer ben alışverişini yapıp evini doldurdum, daha da uğramadım. zira ben de evden çıkmıyorum, babam için çıkarım elbet ama ben çıksam benim de halledemeyeceğim şeyler var. kimse bunları düşündü mü acaba?

raporlu ilaçları bitmiş. normal zamanda ne yapardı? gidip sağlık ocağından günü gelen ilaçlarını yazdırır, eczaneden alırdı. aramış sağlık ocağını, hemşire demiş ki "amca 65 yaş üstünün buraya gelmesi yasak. şimdi ben sana ilaçlarını yazsam buraya gelmiş gibi olucan, o yüzden telefonla yazmam da yasak". ha telefonla yazsa reçete kodunu apartman görevlisine verip ilacını aldıracak ama yazdıramıyor. çözüm ne? eczanenin tekinin reçete meçete olmadan babama ilaçları borç olarak vermesi. bugün çıkıp arıyacam bakalım yapan eczane çıkacak mı.

parası da bitmiş. apartman görevlisine alışveriş yaptırıyor, su söylüyor. paketimizde "bilmemkaç yaş üstü emeklilerin maaşı eve getirilecek" deniyor. bankayı aramış "yok öyle bir şey" demişler. görevli de pos cihazı taşımadığı için alışverişin parasını nakit vermesi lazım.

hadi ben aynı şehirdeyim, götürür para veririm. yakınında olmasam ne bok yiyecektik? görevliye maaş kartını verip şifresini mi söyleyecekti?

çıkmayın demesi kolay. çıkmıyor zaten ama evde ilaç, para gibi ihtiyaçlarının da bir şekilde çözülmesi lazım.

nasıl?
(3) 

coronavirüs tedbirlerindeki tutarsızlıklar

kibritsuyu #1412009 
bazılarını çok net anlayamıyorum.

diyor ki "ellerinizi sabunlu suyla 20 saniye ovarak yıkayın"

sonra da diyor ki "kıyafetlerinizi normal deterjanla 60-90 derecede yıkayın"

benim elimden 20 saniyede ve normal soğuk veya ılık suyla 20 saniyede temizlenen virüs, niye çamaşır makinesinde haldır huldur 2 saat 20 dakika (1 saat 40 dakikası deterjanla, 40 dakikası durulama ve sıkma ile) döndüğü halde niye temizlenmiyor da bir de sıcak su, hem de 90 derece neredeyse kaynar su gerekiyor?

20 saniyede elimden temizlenen virüsü kumaş 1.5 saat boyunca mı tutuyor da bir de 60-90 derecede yıkamak icap ediyor?

mobil görünümden çık