(2) 

irmik helvası tarifi

kibritsuyu #1287524 
bugün annemin ölüm yıldönümü. bi helva kavurayım dedim. ama abicim şu dünyadaki tarifi bunun kadar birbirinden farklı olan başka bir şey yok galiba.

tatava yapma sorunu sor diyenler için soru son paragrafta, doğrudan oraya atlayabilirsiniz.

annemin tarifi elimde. çok güzel olurdu, öyle yapayım diyorum ama yemek sitelerinde ayrı, sözlükte ayrı, "püf noktası şu, şöyle yapmazsan olmaz" diye birbirine zıt elli çeşit şey yazıyor.

benim tarifim, yani annemin tarifi. ölçüler birebir. 1 ölçek irmik, 1 ölçek şeker, 1 ölçek su. sütlü istiyorsan yarım su, yarım süt.

kimi tarifte şeker fazla, kimi tarifte şeker az. kimi tarifte şekerle su şerbet ediliyor, kiminde ayrı konuyor. kiminde kaynatıp hızlıca irmiğe ekleniyor, kiminde soğukken yavaş yavaş ekleniyor. benzer bile değil, birbirine acaip zıt tarifler bunlar. tek ortak noktası, başta irmiği kavurmak.

evet var mı güzel tarifi olan? helva istiyorum. öyle borcama yayılıp bıçakla kesilen tatlı falan değil. çok pilav gibi tane tane olmasın, ama lök gibi lapa da olmasın.
(2) 

video küçültmek

kibritsuyu #1285864 
telefonla çektiğim 4 dakikalık, 400 mb boyundaki 1080p videoyu, whatsapp'la gönderebilmek için nasıl küçültebilirim? whatsapp sadece 64 mb video göndermeme izin veriyor.

başını sonunu kesemem. kaliteden ödün vererek küçültmek istiyorum. ama bunu yaparken de eğer mümkünse video converter tarzı bir program yüklemek istemiyorum. hani varsa windows'un (windows 7) içinde bunu yapabilecek bir program. yada halihazırda yüklü olan media player classic ve vlc isimli oynatıcıların böyle bir convert özelliği varsa.

hiçbiri yoksa kurabileceğim veya online halledebileceğim minimal bir program?

haa ya da videoyu telefona (samsung galaxy note 5, root'suz android son güncel sürüm) atıp oradan yapabileceğim bir program da olur.
(3) 

ahşap doğramalara ne yapılır?

kibritsuyu #1284343 
pimapen yapılır demeyin, kiracıyım, şu sıralar öyle bir gündem yok.

bina 2003 yapımı. doğramalar ahşap. bugüne kadar da herhangi bir bakıp yapılmamış görünüyor.

normal, insan gibi yağmır yağarsa problem yok. soğuk da üfürmüyor pek. pencere kanatlarında fitiller var, onlar da iş görüyor.

ama ankara'da birkaç gündür yağan hayvan ötesi muson yağmurlarında su alıyor. pencere kanadından değil, açılmayan çerçeveden alıyor. silikonlayayım desem neresini silikon yapayım?

kendi başıma ne yapabilirim, ne yapılabilir? yada hangi usta ilgilenir bununla?
(8) 

silahların menzil/güç üzerindeki etkisi

kibritsuyu #1282007 
anlamadığım bir husus var. birbirinden farklı tabancaların (veya tüfeklerin) özellikleri anlatılırken işte etkili menzili şu kadar, tahribat gücü bu kadar falan. "ooo magnum 435xzy bununla bir fili bile öldürebilirsin dostum".

abi tabanca dediğin basit bir mekanizma değil mi, merminin götündeki baruta vurup patlatıyor, merminin ucundaki çekirdek de fırlıyor. menzildir, tahrip gücüdür falan bunlar merminin numarası değil mi? osuruktan bi tabancayla, fili öldüren magnum 32432xz farklı ne yapıyor ki biri osurukken biri fili öldürüyor? ikisinin de tek fonksiyonu merminin götüne vurup patlatmak değil mi? asıl işi mermi yapmıyor mu burada?

ha belki namlusundaki yiv ve setler olabilir ama o da osuruktan bir tabancayı fil öldürecek hale getirmez herhalde.

neyi gözümden kaçırıyorum?

(elbette ki şarjörün aldığı mermi sayısı, seri atış hızı, vs gibi tabancasal tüfeksel özelliklerde birbirlerine göre üstünlükleri vardır da atış menzili ve gücü açısından ne fark yaratıyor onu anlamadım).
(7) 

marketten alınan etten "steak" olmaz mı?

kibritsuyu #1281698 
şimdi ben eti içi biraz pembe severim.

hadipisir.com

şu tabloya göre benim sevdiğim ayar medium.

abicim gittim döküm tava aldım, marketten de gittim böyle iki parmak kalınlığında antrikot kestirdim. tavsiyelere uygun şekilde tavayı 15 dakika kızdırdım, eti attım bir güzel mühürledim, medium için her yüzü 3 dakika, hatta belki 4 dakika pişirdim. görüntü nefis, üstünde kare kare ızgara izi falan. koydum sofraya, bir kestim ki bu linkte gördüğünüz rare'den bile daha rare bir halde. hani ssg'nin koyduğu bir et fotoğrafı vardı ya geçenlerde, "ete ateşi anlatmışlar", "ete hohlamışlar" diye geyik döndü. aynı öyle lan, pembe falan değil bildiğin çiğ. hani böyle yiyor millet yiyim dedim, öyle yumuşacık sulu falan da değil, bildiğin yeni alınmış et kesiyor gibi, bayaa çiğ. üstelik alırken de dikkat ettim, böyle içinde eser miktarda mermer dokusunda yağ falan vardı, güzel etti yani aslında.

attım tekrar tavaya, her iki yüzünü belki 10'ar dakika daha pişirdim de anca medium oldu. dışı da kömür oldu.

tamam bunun etleri dry aged falan özel tamam da, marketten aldığımız etle hiç mi olmaz ya? boşa mı heves ettik içi pembe kalın bifteğe? bir şeyi yanlış mı yapıyoruz?
(2) 

excel'de işaretçi çubuğu

kibritsuyu #1281513 
geniş bir tablonun en baştaki hücresiyle en sonraki hücresini kontrol etmem lazım aşağı kaydıra kaydıra.

ok tuşlarıyla sadece tek hücrenin etrafındaki çerçeveyi gezdirebiliyorum.

böyle tüm satırı baştan sona kaplayan, ekrana cetvel dayamış gibi aşağı yukarı kaydırabileceğim bir işaretçi var mı?
(4) 

sapığın en sonda pişmanlıktan yalvardığı bir taciz olayı vardı

kibritsuyu #1281398 
adam "çıplak foto at, atmazsan çıplak foto atıyor diye numaranı arkadaşlarıma yayarım" diye tehdit ediyordu. kız da bu olayı kendi arkadaşları arasında yayıp tacizciyi pişman etmişti. tacizci en son "nolur yapma anam babam duydu nolur" diye yalvarıyordu.

çeşitli keyword'lerle aradım ama konuyla ilgili ne sözlükte, ne google'da bir şey bulabildim.

yardımcı olabilir misiniz bulmama?
(3) 

uçak bagajı boyut sınırlaması v2

kibritsuyu #1281088 
aşağıdaki soruda uçak bagajına alınabilecek eşyanın maksimum boyut sınırlaması soruluyor.

peki bilen varsa ben de tersini sorayım. minimum boyut sınırı var mı peki?

yani el çantamdaki şerit metreyi (sigara paketi kadar bir şey) kabine almıyorlar. bagaja vereceğim bavulum da yok, bir tek el çantam var, onun da içinde cüzdanım, telefonum, bilgisayarım falan var, onu da bagaja veremem. diyorlar ki metreyi almayız çöpe at. ama gittiğim yerde lazım o.

ben şerit metreyi oradaki dükkandan aldığım poşete koyup ağzını düğümleyerek sadece ufacık poşeti bagaja verebilir miyim?
(5) 

samsung note 5 ekran ışığı kendi kendine yanıyor

kibritsuyu #1280297 
bugün yeni peydah oldu bu problem. ekranı kapalı, kilitli şekilde masada dururken birden ekran ışığı yanıyor, sanki menü tuşuna basmışım gibi, sonra geri kapanıyor.

gelen herhangi bir bildirim yok, arama yok. hani bazen operatörden sessizce ekranın ortasına gelen saçma bildirimler olur, ondan yok. hiçbir şey yok.

yeni bir uygulama falan da yüklemedim. bir tek "brain it on" isimli oyuna girerken "google play oyunlar güncel değil güncellensin mi" dedi, onu güncelledim play store'dan, ek bir izin falan da istemedi. açık uygulamaları da kapattım, düzelmedi.

ne oldu telefona, niye ışığını yakıp yakıp duruyor olabilir? lassi bize bir şey mi anlatmaya çalışıyor?
(4) 

excel gurularına ikinci soru

kibritsuyu #1277944 
ben bunu excel'de vergi iade zarfı doldururken yapmıştım 15 yıl önce ama unutmuşum.

a sütununda "1" yazan satırların c sütünlarını toplasın bir yere yazsın. "2" yazanların c sütunlarını toplasın bir yere yazsın vsvs. böyle gidiyor.

yani a sütununda 1 yazanların c sütununu mouse ile seçerim, alt bilgi çubuğunda toplamı yazıyor, onu bir yere yazarım, 2 yazanları seçer, alttan toplamını yazarım, elle böyle yaparım da tablo uzun, formülü vardı bunun. formülle yapsam 3 dakika, elle yapsam yarım saat :)
(4) 

excel gurularına soru

kibritsuyu #1277936 
internetteki bir sayfadan bir tabloyu kopyalayıp excel'e yapıştırmam gerek. tablo excel'e tam olarak oturuyor, hücreler kaymıyor, orada bir problem yok.

fakat c ve d sütununda 4.16 5.27 gibi sayılar var. kopyaladığım site ondalık ayracı olarak virgül yerine nokta kullanmış. ben bunu yapıştırınca 4.16 olan sayı Nis.16, 5.27 olan sayı May.27 gibi tarihlere dönüşüyor. excel bunları tarih zannediyor. menit yap veya sayı yap dediğimde ise 40461 falan gibi abuk sayılara çeviriyor (o tarihin sayı karşılığı sanırım).

sadece 4.16 yazsın, 5.27 yazsın istiyorum yahu, ne görüyorsa onu yapıştırsın. tarih zannedip çevirmesin. yapıştırmadan önce hücreyi seçip metin yap, sayı yap dedim ama yemedi.

nasıl yapıcaz?
(3) 

beşiktaş tff kararı meselesi

kibritsuyu #1277695 
arkadaşlar gerçekten tartışma yaratmak için sormuyorum. olayı anlamadım o yüzden soruyorum.

beşiktaş ne istiyor? yani ne istiyordu da olmayınca sahaya çıkmam, beşiktaşlı duruşu falan diyor?

şimdi hükmen yenilgi sebeplerine baktım, sahaya madde atmak, rakip oyuncunun veya teknik direktörün kafasını yarmak gibi sebepler yok. bu gibi sebepler maçın tatil olmasına sebep olabilir. ayrıca bu fiilerden dolayı disiplin kurulu da ceza verir. tamam madde attı diye, rakip hocayı yaraladı diye pfdk fenerbahçe'ye ne ceza gerekiyosa versin en ağırından.

hal böyleyken beşiktaş neye dayanarak fenerbahçe'nin hükmen yenik sayılmasını istedi? hükmen yenik sayılma sebeplerine bakıyorum, "maça 9 kişiden eksik çıkmak, maç sırasında sahada 6 oyuncu kalması falan diyor. tam tersine maç sırasında, henüz hakem maçı tatil etmemişken, sadece oyun duruyorken beşiktaş sahayı terk etti, 6 kişiden az kaldı yani. doğrudan kanun maddesine dayandırıp beşiktaş'ı hükmen mağlup da sayabilirlerdi oyun esnasında sahayı terk etti diye. ha kanun maddesine rağmen beşiktaş hükmen mağlup sayılsa bu tepkiyi anlardım. bize saldırdılar, hocanın kafasını yardılar, mecbur kaldık, naapsaydık ölse miydik falan diye savunulurdu.

lan gayet adil bir şey oldu işte. maç aynı şartlarda kaldığı yerden devam edecek.

bu memlekette yüzlerce sahaya madde atılan maç oldu, yaralanan da oldu, seyircinin sahaya girip futbolcu tekmelediği de oldu. ama birçoğunda olaylar yatıştı, maç uzun duraklamadan sonra devam etti. bu maçta da eğer olaylar büyümeyip oracıkta yatışsaydı da devam edecekti. tff olayı yatıştırıp devam ettiriyor işte seyircisiz olarak. gayet adil değil mi bu?

tarafsız olarak, tartışmaya vardırmadan cevaplarsanız sevinirim. özetle sorum şu. hükmen mağlubiyet sebeplerinde sahaya madde atılması, oyuncunun veya teknik direktörün rakip taraftar tarafından yaralanması vs. yokken beşiktaş neye dayanarak fenerbahçe'nin hükmen mağlup sayılmasını bekledi de olmayınca kızdı?
(3) 

kVA'dan kW hesaplama

kibritsuyu #1277520 
şimdi bu anasına çay ısmarladığımın yıllık işletme cetvelinde "tesisin kurulu güvü (kW)" diye bir soru var. bakıyorum tesisin elektrik faturasına, "kurulu güç: 250 kVA" diyor.

yani kaç kW oluyor hacı? elektrikle sevişen arkadaşlar bir yardımcı olabilir mi?
(5) 

unutkanlık problemi

kibritsuyu #1277413 
arkadaşlar biliyorsunuz mali müşavirim. işlerim çok yoğun, çok stresli, en ufak unutkanlığa dünya kadar ceza kesilebilecek bir iş. bu ara mükelleflerin de sıkıntısı bitmedi, her şey üst üste geldi.

unutkanlık çekiyorum. ya söylenen işi unutuyorum, üstelik kağıda yazdığım halde unutuyorum. ya da söylenen işi yapıyorum, yaptığımı unutuyorum. ne kadar düşünsem de yapmış mıydım yapmamış mıydım hatırlamıyorum. ya da yaptım zannediyorum, yaptığımdan eminim, bakıyorum yapmamışım.

işi gücü bırakıp kafayı dinleyecek bir tatile çıkma şansım yok. işten uzaklaşma şansım yok. ama unutkanlık da hem işimi hem hayatımı etkiliyor. eşimin iki gün öcne anlattığı şeyi iki gün sonra hatırlamıyorum. ama kimi zaman da en ince detayına kadar aklımda kalıyor.

bi doktora görüneyim diyorum ama ne doktoruna gidilir? psikiyatriye mi gideyim, nörolojiye mi gideyim, ne yapayım?

bir de ne doktoru diyorsanız, ankara'da tavsiye edebileceğiniz biri var mıdır?
(4) 

chrome dosyaları indirip kaydetmesin

kibritsuyu #1277148 
hep firefox kullanmıştım, chrome'u sevememiştim. ihtiyacımı görmemeye, bazı sitelerde sorun çıkarmaya başlayınca mecbur geçtim ama hala firefox kadar memnun değilim bundan.

bazı sitelerdeki dosyaları açmam lazım. pdf dosyası, tıklıyorum indirip bilgisara kaydediyor. yahu lazım değil, kaydetme. firefox sorardı, açayım mı kaydedeyim mi diye. aç diyince ayrı pencerede açardı, işim bitince kapatırdım. bu illa kaydediyor. kaydetmesin. bana sorsun. kaydedilecekse kaydet diyeyim, kaydedilmeyecek şeyi bilgisayara indirmesin. aradım taradım bulamadım. yok mu öyle bir şey?

3-4 sekme açıkken çarpıya basıyorum hop kapanıveriyor. firefox sorardı "birden çok sekme açık, kapatayım mı" diye. daha doğrusu bunu sorup sormayacağını ayarlardan seçiyorduk, bunda o da yok.

nasıl edecük?
(7) 

hangisi daha cazip?

kibritsuyu #1274881 
6 al 5 öde mi,
5 alana 1 bedava mı?

sayıların değişmesi tercihinizi etkiler mi?
(1) 

şu reçetede ne yazıyor?

kibritsuyu #1274466 
lens reçetesi. lensmerket'ten sipariş vericem de ne yazmış okuyabiliyor musunuz?

i.hizliresim.com
(4) 

turkcell tv ve formula 1

kibritsuyu #1273949 
turkcell tv+ kullanıyorum. alırken en sevindiğim şeylerden biri, formula 1'i yayınlayan s sport'un olmasıydı.

dün baktım tv rehberinden, bahreyn gp'si saat 22:00 diyor, hatırlatma koydum, saati gelince açtım. canlı olarak moto gp gösteriyodu. saat 22:10'u geçti, bi de sövdüm ulan aynı saate konur mu f1'in startını kaçırdık diye. neyse moto gp bitti, f1 başladı, aa o da ne, yarış banttan. girdim baktım kaçtaymış, meğer türkiye saati ile 18:10'daymış. kanal geri sarma özelliği var ya, sardım baktım 18:00'de futbol maçı var.

lan banttan izlemeye mi o kadar heves ettik derken yine girdim baktım internetten, turkcell tv'de 5 numaralı kanaldaki lifeplus tv veriyormuş maçı. 5'e bastım, yok. lifeplus tv'yi bırak, 5 numaralı kanal yok, 4'ten 13'e geçiyor.

lan peki nasıl canlı izleyecez biz f1'i?

yani turkcell tv üzerinden nasıl izliycez? yoksa internetten izlemek ayrı bir yöntem, sorduğum o değil.
(11) 

glenmorangie single malt viski

kibritsuyu #1272808 
arkadaşlar bizim burda bi tekel var. sattığı içkliler falan piyasaya göre uygun.

dün viski almaya niyetlendim. johnnie walker black label alacaktım. sordum, 170 lira dedi. ama onu alacağına şu var dedi, glenmorangie, single malt'tır, jw'nin 10 gömlek üstüdür dedi. normal fiyatı 300 lira ama kampanya yaptık 185 lira dedi.

viskiden falan çok anlamam. neymiş diye bi google'ladım, abavv cidden kalite viskiymiş. hakikaten de 300 lira falan. lan ama adam 185 lira dedi şişesine.

merdiven altı yer falan değil, normal tekel bayii. kazık yemek veya kör olmak istemiyorum. gidip alayım mı?
(2) 

youtube videolarının sonunda çıkan çerçeveler

kibritsuyu #1272715 
bazı youtube videolarının sonunda "şu videolarımızı da izleyin" minvalinde videonun orta yerinde nal gibi çerçeveler çıkıyor. kenarda köşede 1 tane küçük çerçeve de değil. ekranın 4 köşesinde 4 tane kocaman çerçeve çıkıyor ve videonun son kısmının içine ediyor.

bu köşesindeki çarpıya basınca kapatılan, veya alttaki dişliye tıklayınca çıkan "ek açıklamalar" düğmesini kapatınca kurtulduğumuz çerçeveler değil. kapatma seçeneği göremedim. videoya gömülü gibi, ama tıklanabiliyor, demek ki gömülü de değil.

bunlardan nasıl kurtuluyoruz? videonun sonunu aradan görmeye çalışarak izlemek zorunda mıyız?
(12) 

uber'in yasadışılığı ?

kibritsuyu #1270940 
bireysel (yani otobüs, dolmuş gibi, toplu olmayan) insan taşımacılığının taksicilerin tekelinde olduğuna dair hangi kanun var?

yani benim hatırladığım kadarıyla limuzin kiralama servisi falan da var, hep vardı. hatta inter limuzin diye şirket bile vardı.

yani parası karşılığında şoförlü araç kiralayıp insan taşıma işinin t plakalı sarı taksilerin tekelinde olduğunun, başkasının yapmasının yasak olduğunun yasal dayanağı nedir? aracın lükslüğü müdür kriter, limuzin kiralanıyor da sarı taksilerin muadili (veya vito falan) olunca yasak?
(2) 

facebook'ta başkasının paylaştığını paylaşamamak

kibritsuyu #1270524 
muhalif paylaşımlar yapam tipik yaşlı modeli babam dün geldi dedi ki feysbukta paylaşım yapmayı kapatmışlar, biz bunları paylaşmayalım diye oraya da elleri uzanmış vsvs. dedim baba olur mu öyle şeyi feysbukun bütün olayı paylaşım yapmak zaten. gir bak dedi, girdim baktım.

babamın dediği gibi olmasa da hakikaten arkadaşım olan kişilerin bazı paylaşımlarının altında paylaş butonu yok. bazılarında var. babamın komplo teorisine göre baktım, muhalif paylaşımların da bazılarında var, bazılarında yok. sadece beğen ve yorum yap var.

hadi arkadaşım olmayanların paylaştıklarını anlarım. niye arkadaşlarımın paylaştığı şeyleri ben tekrar paylaşamıyorum? belirli bir kurala da oturtamadım, "şunlarınki paylaşılamıyor, bunlarınki paylaşılabiliyor" diye.

şimdi aklıma geldi. geçen hafta liseden çok sevdiğimiz bir hocamız öldü. lise grubunda, aynı zamanda arkadaş listemde de olan grup yöneticisi vefat haberini paylaştı. ben de paylaşayım dedim, altında paylaş butonu yok.

ben oğlumun basketbol fotoğrafını paylaştım, babam dedi ben de paylaşnak istiyorum ama paylaş butonu yok.

niye yok bazılarında paylaş butonu?
(2) 

bu güvenlik resmi / captcha vs. ne işe yarıyor?

kibritsuyu #1270521 
bu dangalak kafam anlayamıyor bi türlü. ben robot değilim, yok efendim resimdeki abuk karakterleri gir falan filan.

niye ki? robot olsak ne oluyor?

bak benim muhasebe programımın (robottan kast ettikleri bu olsa gerek, robocop falan değil) sgk e-bildirge sistemine girip onlarca mükellefin sgk bildirgelerinin pdf'lerini indirmesi gerekiyor. programda her birinin şifresi tanımlı. eskiden hepsini seçip indir derdim, tıkır tıkır indirirdi. şimdi siteye captcha koymuşlar. illa abuk karakter girilecek her mükellef için girerken.

ama ulan robotun, makinenin indirmesi lazım işte, illa tek tek captcha giriyoruz şimdi.

elleşmesen de makine bağlanıp tek tek indirse ne oluyor, kime ne zararı var bunun?
(2) 

pdf'den excel'e - ACİL

kibritsuyu #1270333 
80 küsur sayfalık pdf dosyası şeklindeki bir tabloyu sıkıntısız bir şekilde excel'e çevirebileceğim (elbette hücre hücre aırmasını bekliyorum) birp program ya da site var mı?

birkaç online site buldum, ya düzgün çevirmedi, ya da ücretsiz diye 2-3 sayfasını çevirip para istedi.

nasıl yaparım, acil yardım edebilir misiniz?

edit: acil kısmını çözdüm teşekkürler. ama sonradan yine lazım olacak.
(5) 

2018 yılında kablo teknolojisi bu kadar vahim durumda mı?

kibritsuyu #1268717 
telefonun orijinal şarj kablosunun ucu eğildi. kablo dediğim, bir ucu şarj aletine takılan bir usb uç, öbür ucu da telefona (samsung note 5) takılan o klasik şarj ucu.

gittim 10 liraya bir kablo aldım. şarj aleti orijinal ve hızlı şarj edenlerden. ama o telefon bir türlü şarj olmuyor. şarj süresi (hızlı şarj üstelik) 5 saat diyor. telefonu şarjda kullanınca şarjı eksiliyor.

lan kablo işte altı üstü kablo değil mi bu? şarj aletini çakma alsam ondan derim, kimbilir ne koydular içine derim. ama kablo işte. nedir sıkıntısı?

samsung bayiine sordum kablo, 70-80 lira diyor. yuh. kablo yahu.

iki şey istiyorum.

1. orijinal kablo ile aynı şartlarda şarj etsin
2. azıcık uzun olsun. prize takınca en azından sehpaya yetişsin, yere koymayayım telefonu.

var mı bu şartlarda kablo?
(3) 

kızılay'dan ümitköy'e nasıl gidilir

kibritsuyu #1267912 
metro var, dolmuş var biliyorum da, gitmek istediğim yer tam olarak 2432. cadde (eski 8. cadde), yani eskişehir yolundan gelip ümitköy kavşağından dönülen bir ana cadde var ya, oraya gidilecek.

bunun için metroyla mı gidilip ring otobüsüne binilsin, yoksa dolmuş falan geçiyor mu?
(1) 

yazıcı niye ağa bağlanmıyor?

kibritsuyu #1267490 
hp laserjet 1102w wireless yazıcım var. bugüne kadar sorunsuz kullanıyordum. evdeki wireless modeme bağlanmıyordu, bilgisayardan çıktı yolladığımda da yazdırıyordu.

şimdi bir türlü üzerindeki ağa bağlandığını gösteren mavi ışık sabit yanmıyor. sürekli yanıp sönüyor.

bugünlerdeki tek fark turkcell tv+ bağlandı, modeme onun cihazı takıldı. ilk aklıma gelen ip çakışması oşdu, baktım, tv+ cihazının ip'si 192.168.1.25, oysa yazıcıya verdiğim ip 192.168.1.100. yani herhangi bir ip çakışması da yok.

niye bağlanmıyor olabilir? yazıcıyı da modemi de elli kere kapatıp açtım düzelmedi. aksi gibi yazıcı kablosu da bulamıyorum ki bağlayayım. acil çıktı almam gerekli. ne yapacağım?
(4) 

istanbul'daki plakalar

kibritsuyu #1266347 
şimdi ankara'da 1-2 senedir 3 harf 3 rakamdan oluşan plakalar verilmeye başlandı. istanbul'da muhtemelen daha erken verilmiştir bunlar.

ufak tefek cinayetler dizisinde gördüm, 3 harf 4 rakamdan oluşan plakalar var arabalarda.

bu plakalar gerçek değildir büyük ihtimalle, dizi için kullanılıyordur da, peki gerçekte de 3 harf 4 rakamlı plaka var mı istanbul'da trafikte? yoksa sadece dizi için mi kullanmışlar?
(2) 

digiturk'te erotik kanal var mı hala?

kibritsuyu #1266324 
2002-2003 yıllarında evimizde digiturk vardı. lig tv falan maçları seyretmek için almıştık. o dönem hatırladığım kadarıyla bizim maç paketinin bir üst paketinde erotik kanallar vardı.

digiturk hala var. peki hala erotik kanal yayını yapan paketleri var mı? dönem itibariyle imkansız geliyor, sitesinde de göremedim ama yine de merak ettim.
(4) 

samsung tv hdmi sorusu

kibritsuyu #1266249 
arkadaşlar geçen gün de bahsetmiştim, turkcell tv+ almıştım. şimdi geldiler, bağladılar, her şey güzel.

haliyle tv+ kutusunu televizyona hdmi girişinden bağladılar. fakat şimdi ben her tv açışımda önce normal tv kanalları açılıyor (dahili uydu alıcısı var, televizyona uydu kablosu bağlı), kumandadan source tuşuna basıp hdmi-1'i seçmem gerekiyor. her tv'yi açıp kapayışta bu böyle.

televizyonu açar açmaz hdmi'ın açılmasını sağlamak mümkün müdür? yani böyle bir öncelik atanabilir mi? açar açmaz tv çıkmasın, hdmi çıksın.

televizyon 2011 model samsung ue-40d6500.

4 tane hdmi girişi var. birincide parantes içinde dvi, ikincide parantez içinde arc yazıyor, üçüncüde ve dördüncüde bir şey yazmıyor.
(1) 

turkcell tv+ telefondan kullanım

kibritsuyu #1265956 
arkadaşlar uzun araştırmalarım sonucunda, evde de turkcell superonline fiber internet olmasının ve ek ödeyeceğim ücretin makul olması nedeniyle turkcell tv+ aboneliği yaptırdım. kısmetse pazartesi aleti gtirip bağlayacaklar. superonline uygulamasından bakıyorum, turkcell tv+ paketini hattıma tanımlamışlar. yani şu anda açık, cihaz olsa hemen izlenebilir durumda.

bayideki görevli, eğer beni yanıltmadıysa, dedi ki cepten veya tabletten de kullanabiliyormuşum. uygulama indirdikten sonra bağlamaya gelen elemanlar yardımcı olacakmış.

şimdi uygulamayı indirdim, fakat neye tıklasam abonelik istiyor, cep telefonuna özel abonelikler öneriyor. henüz sözleşme falan imzalamadım. yoksa tanımlandı ama henüz aktive mi edilmedi?

ev için aldığım halihazır turkcell tv+ paketini telefona indirdiğim uygulamaya ne şekilde tanıtabilirim? cihaz gelene kadar kanalları bi kurcalasaydım ne var ne yok. yoksa olmuyor mu öyle?
(2) 

futbolda kırmızı/sarı kart sorusu

kibritsuyu #1265528 
bugünkü beşiktaş fenerbahçe maçında dikkatimi çekti.

iki futbolcu birbirlerine dikleniyorlar. ya da itişiyorlar. ya da iki oyuncu birbirine diklenirken araya giren üçüncü bir oyuncu kavgayı ayırmak bahanesiyle diğer oyuncuyu itekleye itekleye uzaklaştırıyor.

bu noktada itekleyen oyuncunun kart görme sınırı nedir? iteklediği oyuncunun yere düşmesi midir?

alper potuk horozlanan iki oyuncunun arasına girdi, kavga ayırıyom ayağına beşiktaşlıyı ite ite uzaklaştırırken fazla itti, beşiktaşlı yere düştü. dürrrt sarı kart, ikinci sarıdan kırmızı. yere düşmeseydi kart falan yok muydu? evet kavga ayırma ayağına adamı kasten itekledi düşürdü. ama gayet iyi niyetli kavgayı uzaklaştırma amaçlı, centilmence de itiyor olabilirdi "yürü abicim hadi uyma sen ona, oyununa bak" dercesine iteklerken düşürse yine mi kart olacaktı? kart görmenin sınırı karşıdakinin yeri öpmesi midir?

yine dikkat ettim, maçta benzer bir itişmede yine hafif bir iteklenmeyle kendini yere atan ve itekleyenin kart görmesine sebep olan başka oyuncu da oldu. ama yere düşmeden itekleşirlerken kart mart yok.

nedir gerçekten, yere düşürmek midir kart görmenin sınırı? karşı tarafı yere düşürmeden istediğimiz kadar pataklayabiliyor muyuz? karşı taraf fiske yese yere atıyor kendini, bu yüzden mi?
(8) 

asiye türküsü

kibritsuyu #1265143 
kurtlar vadisi zamanında laz ziya'nın favori türküsü: www.youtube.com

kazım koyuncu versiyonu da var: www.youtube.com

elbet başka yorumları da vardır. sorum şu. utanarak soruyorum. yıllardır bu türkide anlamadığım iki mevzu var:

oy asiye asiye
tütün koydum kesiye

burda tütünü neye koyuyor? "keseye" yani ufak bir torbaya mı koyuyor? yoksa kanayan yaraya yani kesiğe de kan dursun diye tütün basılır. kesiğe mi koyuyor?

baban seni veriyi da
bir bağ pırasiye

buradaki bir bağ pırasa, böyle bir demet şeklinde iple bağlanmış pırasa mı, yoksa pırasa tarlası anlamında bağ mı?

vurabilirsiniz ama çok acıtmayın.
(1) 

seslendirme sorusu

kibritsuyu #1264166 
kurtlar vadisi 9. bölüm, dakika 9:08.

linki: youtu.be

televizyondaki belgeseli seslendiren kim?

dilimin ucunda.

hatta sanki kurtlar vadisi'nde oynayanlardan birinin sesi ama çıkaramadım.
(4) 

internet hızı ile ilgili anlamadığım şeyler

kibritsuyu #1263580 
evde superonline fiber 50mbit var. kablosuzda 2.5mb/s kadar indirme yapabiliyorum.

bu hızda indirme yapabilen internet ile, telefondan instagram hikayesi, instagram videosu falan zilerken elli kere takılıyor.

telefondan hikaye, video izlerken bilgisayarda download aktif değil. hani bütün interneti download sömürdüğü için izleyemiyorsun demeyesiniz. telefondan hikaye izleyemezkeni telefonu kapatım bilgisayara geçiyorum, download açıyorum 2.5mb/s.

lan nasıl oluyor bu? madem onca internet var, ossuruktan instagram hikayesinde niye takılıyorsun?
(6) 

çok mu yiyorum?

kibritsuyu #1262317 
arkadaşlar sabahları kahvaltıda:

100 gr. kadar beyaz peynir
15-20 siyah zeytin
2 domates
4-5 biber

yiyorum. boyum 1.80, kilom 100. amacım kilo vermek. sert diyetler uygulamıyorum. hamur işini, şekeri, abur cuburu kestiğim zaman kilo verebilen bir bünyem var. diğer öğünlerde yediklerim değişiyor ama kahvaltı sabit.

ama içime de kurt düştü, sağlıklı diye öküz gibi porsiyonlara da abanmamak gerekiyor. sizce kahvaltı öğünüm çok mu büyük oluyor? azaltayım mı?

yumurta önermeyin, yiyemiyorum, sevmiyorum.
(4) 

kavga desem değil, dövüş desem değil

kibritsuyu #1262100 
abi iki gün önce sincan organize sanayi'nin sincan tarafındaki kapısının az ötesinde gördüm.

iki tane adam yerde bildiğin dövüşüyor. bayaa yumrluklu falan. ama etraflarında da 3-5 tane daha adam var, gayet sakinler. biri duvara oturmuş sigara içiyor, biri yere çömelmiş, biri hiç bakmıyor bile.

ne yapıyordu lan bunlar? kavga ediyor olsalar etraftakiler bi ayırmaya veya onlar da katılıp dövmeye çalışır.

kafes dövüşüne özenmiş bahis oynayan tipler olsa bi heyecan olur, vur çenesine kır ağzını hadi olum falan gibi bi hareket olur.

fight club'çılık mı oynuyorlardı neydi? o civarda oturan çalışan varsa gördünüz mü böyle bir şey? 2 adam dövüşüyor, 3-4 adam da etrafında gayet sakin mal gibi takılıyor. öyle tinerci bebe falan da değil koca koca eşşek kadar adamlar.
(11) 

allahını seven üzerime tv izleme platformu atsın

kibritsuyu #1261967 
kaçıncı keredir soruyorum saymadım.

apartmanda merkezi uydu var ama bu uydu denen bokta hiçbir şey yok ulan. ne dizi kanalı, ne spor kanalı, ne belgesel kanalı, alayı şifreli. boktan boktan yerli ulusal kanallar var sadece. bir de uydudan yayın yapan abuk subuk şeyler.

yeter artık bunaldım. tenis turnuvası istiyorum. kış olimpiyatı istiyorum. neyşınıl coyrafik diskoveri falan istiyorum. fox crime istiyorum. 24kitchen istiyorum. basketbola giden çocuğuma basket maçı izlettirmek istiyorum. vatan tv'de çılgın şanzel ya da sıla tv'de latif doğan'ın tanıttığı romatizma kremini istemiyorum ulan.

eski evde teledünya kullanırdım, memnundum, burada altyapı yokmuş bağlatamadık.

şöyle uygun fiyatlı ne bağlatayım artık yetti gayrı.

turkcell superonline fiber internet var. turkcell tv+ nasıldır?
(7) 

mastercard - visa

kibritsuyu #1261816 
bunlar iki ayrı kredi kartı firması.

ikisi de tüm dünyada geçerli sanırım. birini öbürüne göre avantajlı/dezavantajlı olduğu bir durum var mı?

asıl sorum, bunu bizim seçebilme şansımız var mı? yani bankadan kredi kartı alırken visa olsun, mastercard olsun diyebiliyor muyuz?

eğer diyemiyorsak bunlar niye televizyona reklam veriyor? bana ne ki, zaten banka hangisini verirse onu kullanacaksam? veya banka bunu neye göre veriyor? aynı bankadan aldığım debit cart visa iken, kredi kart mastercard. demek ki her ikisini de verebiliyor, peki neye göre?
(4) 

hap şişesindeki pamuk

kibritsuyu #1261768 
karaciğer için solgar'ın milk thistle kapsüllerinden aldım.

şimdi şişenin ağzına tıkıştırılmış bi topak pamuk var ya, onun bir amacı var mı? ben haplar şıkı şıkı yapmasın diye konulduğunu tahmin ediyorum.

farklı bir amacı var mı? yani her kullanımdan sonra tekrar içine tıkayım mı, yoksa kaldırıp atabilir miyim?

bonus soru: hapları şişesi haricinde farklı kutularda saklamamın bir sakıncası olur mu? kimi zaman erken çıkıyorum, geç geliyorum, koca şişeyi yanımda taşımak yerine şu hap gibi rocco şekerlerin olduğu kutularla 5 tane çantama, 5 tane arabaya, 5 tane ofise falan koysam olur mu? illa kendi şişesinda durmazsa bozulur mu?
(1) 

mavi ekran

kibritsuyu #1260068 
bin yıldır ilk defa mavi ekran gördüm.

ekşi sözlük konulu videolar'daki "windows sesinin yıllar içindeki değişimi" isimli videoya tıkladım, ilk tıklayışta görüntü kapanıp açıldı, sağ altta windows balonu çıktı bu formatı desteklemiyor gibi bir şey yazdı, video da açılmadı. tekrar tıkladığımda ise bilgisayar mavi ekran verip yeniden başladı.

öteki konulu videoları izleyebiliyorum. bilgisayarın da bildiğim kadarıyla böyle bi sorunu yok.

niye sadece o videoya tıklayınca mavi ekran aldım ben? bi deneyebilir misiniz, video mu sıkıntılı acaba?
(6) 

çocuğu neye götürelim (sinema - ankara)

kibritsuyu #1259183 
akşam çocuğu sinemaya götürelim dedik. kendisi 6 yaşında ve 3 numara astigmat olduğu için gözlük kullanıyor.

bu çocuğu ÜÇ BOYUTLU, 3D, TİRİDİ FALAN OLMAYAN, ŞU ANASINI SEVDİĞİMİN ÜÇ BOYUT GÖZLÜĞÜNÜ TAKIP BAŞ AĞRITMAYAN, el kadar bebenin fındık kadar burnuna üst üste iki gözlük takmak zorunda olmadığımız hangi filme götürebiliriz amk?

coco mu ne varmış, ne kadar baktıysam hepsi 3d. arif'e mi götüreyim küçücük çocuğu, enes bilmemnezkine mi götüreyim ne yapayım lan?

3d olmayan OLMAYAN OLMAYAAAAAAANNNNNN çizgi film yok mu amk şehrinde acaba? coco'dan da vazgeçtim. eğlenceli çizgi film olsun yeter.
(8) 

otu sebzeyi niye iğrenç hale getiriyoruz

kibritsuyu #1258008 
şimdi bazı arkadaşlar detoks diye bilmemne diye çeşit çeşit otu kaynatıyor, süzüyor, suyunu içiyor. ne bileyin otları sebzeleri blender'a atıp yeşil acaip bir sıvı haline geitirp içiyor. mesela karaciğer yağlanması için maydanoz ve limonu blender'da bir bardak suyla çekip sabah aç karnınıa içecekmişiz.

peki biz bu tariflerdeki sebzeyi otu falan kaynatmasak, blender'la çekmesek, doğrudan tüketsek olmuyor mu? yani ben maydanoz ve limonu suyla blender'a atıp çekerek yeşil acaip bir suyu içmek yerine, bir tabak maydanoza limonu sıkıp yesem, üstüne de bir bardak su içsem aynı şey olmuyor mu? illa parça pinçik yapıp su haline mi getiricez?
(2) 

bursa'dan gebze'ye kaç para?

kibritsuyu #1257388 
ankara'da yaşadığım için bilmiyorum, kazık mi yiyoruz, bunun normali mi böyle, anlayayım.

eşim arabayla bursa'dan gebze'ye gitti. giderken osman gazi köprüsünü kullandı. arabada hgs var. şimdi hgs dökümüne bakıyorum:

özel otoyol geçişleri:
gebze izmir orhangazi 91,65 tl. ücret alındı yazıyor.

sonra da

karayolu geçişleri:
istanbul-ankara otoyolu:
giriş istasyonu * - giriş zamanı * (boş yani, giriş kısmında bir şey yazmıyor)
çıkış istasyonu gebze - çıkış zamanı falanca 22,50 tl. yazıyor.

91,65 köprüyü anladım da 22,50 tl nedir? ankara'dan istanbul'a 25 lira zaten. burada giriş istasyonu yazmayıp çıkışta 22,50 tl neymiş?

güzergahı bilmiyorum, nereden giriliyor nereden çıkılıyor bilmiyorum.

tek aklıma, gelen otoyol girişinde hgs'nin okumamış olması. yoksa gerçekten köprüden gebze'ye kadar kullanılan yola 22,50 tl. mi alıyorlar?
(1) 

makale arıyorum (tıp)

kibritsuyu #1257145 
makale nasıl aranır, nasıl bulunur, hatta yardım isterken ne gibi kriterler vermem gerekir hiç bilmiyorum. bilimsel bir çalışma da değil, şahsi bir konuda bir makale ya da adı her neyse bir çalışma arıyorum.

2013 yılında annem böbrek hücreli kanser metastazı nedeniyle dilinden ameliyat oldu. dilinin yarısıyla birlikte 4,5 cm. boyundaki tümörü aldılar. ameliyattan önce ve sonra doktorumuz bu vakayı kullanmak için izin aldı. öncesi, sonrası diye fotoğraflarını çekti. muhtemelen bir bilimsel çalışmada kullanıldı.

şimdi ben eğer mümkünse bu makaleyi, çalışmayı, adı her neyse bir yerlerde yayınlandıysa onu arıyorum. merak ediyorum. bulabilir miyiz? bulmak için hangi bilgileri vermem gerekli?

ipuçları: primeri böbrek hücreli kanser (renal cell ca) olan metastaz. dil tümörü çıkarılması. doktorumuz prof. dr. erdoğan inal. tarih: kasım-aralık 2013 veya daha sonrası.
(3) 

samsung telefonlardaki çoklu pencere ne işe yarıyor?

kibritsuyu #1257067 
yıllardır samsung kullanırım, android'in belli bir sürümünden sonra çıkan bu çoklu pencere dalgasını hiç kullanma gereği duymamıştım. bugün bi kullanayım dedim, ama kullanamadım.

yapmak istediğim şey feysbuk videosunda çalan şarkıyı shazam'a dinlettirip adını öğrenmek. üst pencereye feysbuk açtım, alt tarafa da shazam'ı açtım. shazam'a tıklıyorum, video duruyor. videoya tıklıyorum shazam duruyor.

lan aynı anda çalışamayacaksan ben ne anladım oğlum çoklu pencereden? sol alt tuşa basınca iki pencere arasında geçebiliyom ki zaten? aynı anda çalışmayacaksan aynı ekranda göstermenin ne anlamı kaldı?

atladığım bir şeyler mi var?
(3) 

ya youtube dolsun artık noolur dolsun ulan

kibritsuyu #1256340 
yeter bıktım ben bu memleketin internetinden. youtube'daki herifler bilmiyor tabi türkiye diye bi memleket var, internet sürünüyor. gavur ellerinde de böyle kota, akk falan mı var?

niye dolmuyor oğlum bu youtube? ne zıkkıma derman olacağını da anlamadım. eskiden izlemek istediğin videoyu açık bırakıp durdururdun, video dolardı. o birazcık dolsun, ben öbürüne bakayım derdin. umut sarıkaya'nın , yiğit özgür'ün de karikatürleri vardı.

ne olduysa 3-5 yıldır dolmuyor. ben durduruyorum, dolması da duruyor. ben başlatıyorum, dolmaya da başlıyor.

lan bu internetini öptüğümün memleketinde dolma hızı, oynatma hızından yavaş amk ya. oynatıp illa yetişip takılıyor. dolsun diye bırakınca dolmuyor. takıla takıla sonunu getirip baştan başlatınca boşalıp baştan dolmaya başlıyor.

en azından 10 saniyesi değil de 3-5 dakikası dolsun da sonra dursun. 10 saniye dolup duruyor. o 10 saniyeyi oynatana kadar 2 saniye daha dolup 12. saniyenin sonunda takılıyor. yeter yemin ederim delirecem. bi ayarı yok mu, "boşver veri korumayı, dol anasını sayatım da rahat izleyeyim" diye bir ayarı faan yok mu?

daha önce de sormuştum yok demiştiniz. belki çıkmıştır artık. yok mu ha?
(19) 

sütü ne yapayım?

kibritsuyu #1256016 
arkadaşlar eşimle birbirimizden habersiz şekilde yaptığımız alışveriş neticesinde, şu anda dolapta henüz kapağı açılmamış 3 kutu (litrelik) sek günlük süt var. son kullanma tarihleri yarın. çatlayana kadar içemeyeceğimiz için nasıl değerlendirelim 3 litre sütü?

daha yeni koca tencere yoğurt yaptım, yoğurt yapamam. hadi birini yarın içtik diyelim. kalanıyla başka ne yapılır?
(2) 

ufak tefek cinayetler (spoiler yok)

kibritsuyu #1255732 
arkadaşlar bu dizide serhan'ın arabası ne marka? çok güzel gizlemişler. hiçbir şeye de benzetemedim. eşim jaguar dedi ama kapatılan logo yuvarlak, zaten de pek benzemiyor.

nedir acaba, ara tara bulamadım yahu.

i.hizliresim.com

edit: benim aklımda hep o eski yuvarlak farlı jaguar imajı ve klasik zıplayan jaguar şeklindeki logosu kalmış demek ki ondan benzetemedim.

benim zannettiğim: www.carlogos.org
bu arabada kullanılan: i.pinimg.com

üstelik aynı yuvarlak kırmızılı logo jantlarda da var. oradan fiat logosuna benzettim de, dedim değildir herhalde artık, multi milyarder adam fiat'a binmez.
(3) 

bina ısı yalıtımını anlayamamak

kibritsuyu #1255658 
abicim tuğla, beton, alçı, boya vesaireden oluşan kırk santimlik duvar benim içerideki ısımı koruyamıyor, dışarı kaçırıyor. ben bunu önlemek için taş yünü, köpük möpük bir şeylerle destek yapma gereği duyuyorum.

bir de binalarda enerji bilmemne belgesi falan almak gerekiyor bu yalıtım iyi mi diye.

e abicim yeni nesil binalar var, neredeyse dört cephesi komple cam ulan. nasıl bir cam ki bu, kırk santimlik beton duvarın koruyamadığı ısıyı, cam ile koruyor, o belgeyi de alıyor? nanoteknolojik uzay camı falan mı bunlar?

ısıcam diyeceksiniz. ısıcam olsun. çiftli, üçlü, beşli cam olsun. duvardan daha verimli nasıl koruyor. cam ulan?

mobil görünümden çık