1. ceza veya hukuk davası fark etmez, mahkemeye çıkacak herhangi bir kişinin avukat tutması zorunlu mudur? yani benim bildiğim öyle bir zorunluluk yok. avukat, hukuki açıdan ne yapacağını bilmeyen kişiye hukuken yardımcı oluyor, yapılacak hukuki işlemlerini yapıyor, mahkemede temsil ediyor, yanlış mıyım?

eğer doğru ise bu yeni nesil avukatlı dizilerde (yargı, evlilik hakkında her şey) avukat niye avukat tutuyor? ulan yargı dizisinde şüpheli kendi avukat zaten. niye babasını avukat diye tutuyor. hadi baba daha tecrübeli, ona vekalet verdin temsil etsin diye. evlilik hakkında her şey dizisinde, boşanan kadın, kendisi meşhur bir boşanma avukatı zaten. vekalet vermiş, meslektaşı da avukatı olarak giriyor duruşmaya. ne yani avukat kendisi taraf olduğu davada kendi kendini savunamıyor mu?

2. benim vekalet verdiğim bir avukatım yok, davalık mahkemelik bir işim de yok şimdilik. lakin avukat kuzenim, arkadaşlarım falan var. istiyorum ki birine vekalet vereyim. bu durumda bu işin ödemesi, ücreti nasıl oluyor? sürekli danışmanlık alacağım bir durumum yok, ama olur ya dünya hali belli olmaz. mahkemeye düşersem, ne bileyim kavga çıkar polis alır, nezarete atar, "avukatımı istiyorum" diyip çağırabileceğim, vekaletimi almış bir avukatım olsa, vekaleti verince sürekli ödeme yapmam mı gerekiyor? yoksa perakende olarak karakola çağırınca onun ücreti, mahkemede temsil etmesi gerektiğinde onun ücreti şeklinde mi?

 

1. O işler öyle olmuyor. Terzi kendi söküğünü dikemez diye bir söz vardır. Bunu sanırım en iyi hekimlik analojisiyle anlatabilirim. Nasıl ki bir hekim kendi uzmanlık alanında olsa bile bir sağlık sorunu söz konusu olduğunda başka bir hekime başvuruyorsa avukatlık da öyledir. Kişi kendi sorununa uzaktan nesnel bir gözle, sinirleri sağlam bir biçimde bakamayabilir. Bu da yargılamada kendini gösterir. Avukatlar avukat tutmanın önemini en iyi kendileri bildikleri için kendi işlerinde evleviyetle bir avukata başvururlar. Üstelik ağır cezalık bir suçtan yargılanıyorsanız bu ihtiyaç azami düzeydedir. Adeta bir hekimin başka bir hekime açık kalp ameliyatı olması gibidir. Aynı durum tarafların ceza davalarından bile daha fazla pisleşebileceği ve sinir harbine dönmesi muhtemel boşanma davaları için de geçerlidir.

2. Vekalet verince düzenli ödeme yapmak zorunda değilsiniz. Bir arkadaşınızda, tanıdığınızda vekaletiniz bulunabilir pekâlâ. Bu arada polislik bir durumunuz olursa noterden yazılı vekaletnameye ihtiyacınız yok. Falanca avukat benim müdafiimdir demeniz yeterlidir.

kurmaca

tamamen parasal sebeplerden

avukat kendi şahsi davasına vekil olarak giremeyeceği için dava sonucunda vekalet ücretine hak kazanamaz ama diyelim avukat arkadaşı, eşi, dostu, akrabası dosyaya vekalet koyarsa davanın sonucunda vekalet ücreti çıkar onu da kırışırlar mı artık ne yaparlarsa. genelde asil avukat kendi davasını kendisi yürütür savunma yapar ama yine de vekalet ücreti çıkması için dosyaya farklı bir avukatın vekaleti sunulur.

rahmi pinkfloydoglu

Bu arada yukarda sayılanlara ek olarak; avukatın duruşma esnasında sahip olduğu usuli yetkilere, taraf koltuğunda oturan kişi sahip değil. Ne kadar tarafın mesleği avukatlık olsa da.

adwokat
1

mobil görünümden çık