(2) 

hediye çekinin vergi durumu

roket adam #1464155 
selamlar, diyelim ki yurtdışından beklediğim bir para var atıyorum 10 bin euro.

ben bunu amazon türkiye hediye çeki olarak alsam. bunun karşılığında gelir vergisi ödemem gerekir mi?
(1) 

videocu arkadaşlara bazı sorular

roket adam #1463938 
selamlar,
1) farklı kameralar ile çekim yapıyorum. örneğin iPhone x, gopro hero 9 ve sony qx-100 (rx-100ii'nin aynısı). verdikleri görüntüler (doğal olarak) keskinlik, açı ve ışık açısından çok farklı oluyor. farklı kamera ve lenslerle çekim yapan yönetmenler, post processing'de bunları nasıl eşitliyorlar? iki görüntü arası geçişte fark hissediliyor yani.

2) renk konusunu çözemiyorum. yine farklı kameralar olduğu için renkler de farklı oluyor. mümkün olduğunca renksiz çekip postta renk atmak istiyorum ama açıkçası uğraşamıyorum, renkle uğraşmaktan zevk de almıyorum. bu custom lut'ları kullansam iş görür mü? kullandığınız lut'ları paylaşır mısınız?

3) iş akışı olarak, önce kurgu yapılıp sonra mı renk atılır? yoksa her ham klip için ayrı ayrı renk atılıp sonra mı kurgu yapılır? birincisini yapınca, farklı kameraların renk anlayışı dolayısıyla farklılık oluşuyor. ikincisi de çok vakit alıyor. nedir bu işin raconu?
(5) 

neden kış lastiği kiralama yok? neden günlük araç kaskosu yok?

roket adam #1463857 
1) uludağa çıkmak istiyorum kendi aracımla. 3 gün kış lastiği kullanmak için kafamın rahat edeceği bi rakam param veririm. iyi bi fikir değil mi?

2) aracımı pandemi dolayısıyla her gün kullanmıyorum. cep telefonu uygulamasından sadece kullanacağım günlerde geçerli olacak tek günlük kasko yapabilsem daha esnek olmaz mı türkiye gibi bir yerde?
(2) 

kayak konusu - kartepe, uludağ, kartalkaya

roket adam #1463812 
arkadaşlar selamlar, **bu ay içerisinde**

1) bu üçünden birinde kayak yapan var mı?
2) konaklama tesisleri çalışıyor mu, öneriniz var mı?
3) tepeye servisler çalışıyor mu (araçta kar lastiği yok, aşağıda bırakıp yukarı bir şeyle çıkmam lazım)
4) haftasonu yasaklarında sistem nasıl işliyor?
(7) 

bir pc satacağım, alıcı fatura kesmemi istiyor

roket adam #1463262 
elimde bir bilgisayar var. alıcı %18 kdv dahil şekilde fatura kesmem istiyor ancak benim bir şirketim yok. rica edebileceğim eş dostum şirketi var ama nasıl olur bilemedim.

bu işin çıkar yolu nedir? arkadaşımdan rica etsem benim adıma fatura kesebilir mi cihaz için?
(5) 

ilginç olay: çekilişten x kazandım ama y geldi

roket adam #1463254 
selamlar arkadaşlar, reddit'te bir çekilişten bir cihaz kazandım. kamera uzaktan kumandası gibi bir şey. neyse ups ile amerika'dan gönderdiler aleti, gümrük falan uğraştık vs vs.

bi baktım gelen cihaz uzaktan kumanda yerine cihazın kendisi. adamlar 40 dolarlık ürün yerine 400 dolarlık alet yollamışlar.

sizce ne yapmak lazımdır şu an? geri göndereyim desem gümrüğü zartı zurtu bir ton iş. kutuyu da açmış bulundum. parasını ödemek istemiyorum bende zaten bir tane var. hiç ses etmesem de etik değil. ne yapmak lazımdır?
(2) 

25000 AED'ye Dubai'de nasıl yaşanır?

roket adam #1463248 
Soru başlıkta. 2 kişi standart bir hayat yaşadığımızı farz edelim (alışveriş delisi değilim yani). Ayda ne kadar para artar geriye sizce?

25000 baz.
(4) 

dslr videocularına bir blackmagic sorusu

roket adam #1463045 
selamlar, bir çok insan bu dönemde video çekmek için dslr'ları, ya da aynasız makinaları kullanıyor. fuji x-t4 gibi bir çok yeni makina çıkmış durumda. merak ettiğim konu şu:

blackmagic pocket serisine denk geldim araştırmalarım sırasında. 4k çekebilen istediğin objektifi takabileceğin, video çekmek için tasarlanmış bir makina. neden blackmagic bu kadar yaygın kullanılmıyor da insanlar fotoğraf için tasarlanmış dslr'lar ile video çekmeye yöneliyor? bu serinin dezavantajı nedir? fiyat olarak benzer fiyatlarda çünkü (en azından 2. elde)
(5) 

miras konusu // veraset ve intikal vergisinden kaçınmak

roket adam #1462998 
x bi dedenin üstünde bir takım mal, mülk, borcu harcı geliri olan bir şirket ve evler var diyelim ki. dede diyor ki ben ölmeden malı malzemeyi çocukların üstüne yapayım da çocuklar olur da ölürsek devlete veraset ve intikal vergisi ödemek zorunda kalmasınlar. zira ciddi bi para çıkacak.

bunun yasal zemini nedir? madem öyle, insanlar neden ölmeden önce bu paylaşımı yapmıyorlar da sonra uğraşıyorlar.

hatta bundan ziyade, neden türk toplumunda neredeyse her ailede bir miras draması dönüyor genel olarak? neden mal paylaşımını beceremiyoruz? (bizde olmuyor çok şükür de meraktan soruyorum)
(8) 

aliexpress'ten 100 adet ürün getirsem

roket adam #1462063 
şimdi bir tane getirince hesaplanan %20'lik bir gümrük vergisi ve gümrüğe sunum ücreti var malum. bu ücretleri 100 ile çarpılacak şekilde ödeyip bir üründen bireysel olarak 100 tane getirtebiliyor muyum? yoksa adetli getirdiğim için başka bir süreç mi işliyor?
(8) 

pakistan ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar

roket adam #1461927 
sorumluluk alanım pakistan'ı da dahil edecek şekilde genişledi. özellikle karachi, islamabad, lahore olacak şekilde üç şehiri ara ara ziyaret etmem gerekecek. genel olarak dikkat etmem gereken şeyler nelerdir, hani internette yazanlar değil de, giden sizlerin direkt yorumları şeklinde. kültürel olabilir, hassasiyetler olabilir, ziyaret ederken dikkat edilesi noktalar olabilir, hastalık riski olabilir terörizm olabilir vs.
(3) 

aliexpress siparişlerimi iptal ediyor

roket adam #1461632 
arkadaşlar, uzun yıllardır kullandığım ali hesabımdan yeni bi sipariş geçeyim dedim. son 2 siparişte de parayı aldı, bir gün sonra siparişi aşağıdaki mesajla iptal etti:

"We had to close this order due to account security concerns. Please place an order again later, or remove the coupon and try again."

parayı refund edecekler diyor ama bi 30-40 iş günü bekletecekler sanırım. satıcıyla iletişime geçtim, bizimle değil aliexpress ile ilgili diyor. ticket açtım kimse dönmedi.

kupon dediği de herkese verdiği 2 dolarlık kupon. 14 dolarlık bişi alıyorum, yani öyle spesifik bir kampanya falan da değil. var mı başına böyle bir şey gelen? ne yapmak lazımdır? bi daha deneyip bi 14 doları daha yakmak istemiyorum çünkü, chargeback falan uğraşacağım sonra.
(4) 

2015 sonrası mercedes c serisi nasıldır? yüksek km alınır mı?

roket adam #1461393 
şu anda 2018 a3 sportback kullanıyorum 1.5, konforu performansı vs her bakımdan inanılmaz memnunum araçtan, tüm bakımlarını yetkili serviste yaptırıyorum daha 60 bin km olmadı zaten. çok km de yapmıyorum.

lakin biraz kaşınıyorum açıkçası. şu 2015-2016 sonrası yuvarlak hatlı Mercedes c serisini çok beğenirim kendimi bildim bileli. bunu satıp üstüne biraz ekleyip 100-150 bin km civarında hasar kayıtsız c180 (Benzinli) alsam mı diye düşünüyorum. bunların kronik arızaları var mıdır? yapıp da pişman olan tanıdığınız var mı? 150 binde alsam bi 2-3 sene kullansam yeter bana, 180-200'de satarım yine diye düşünüyorum.
(4) 

Posta kodunu yanlış versek paket yine de gelir mi

roket adam #1461246 
Arkadaşlar çok saçma bir sorum var. Bir reddit giveaway'inden hediye kazandım.

Adresim Ataşehir'in x bir mahallesinde. Üretici firma diyor ki posta kodun "34750" ise sana bunu gönderebiliriz, yoksa gönderemeyebiliriz. Nedenini sorup süreci uzatmak istemiyorum.

Posta kodum da tabii ki 34750 değil, başka bir şey. O Ataşehir Küçükbakkalköy'ü gösteriyor, ben 15 dk mesafedeyim.

Soru: Adresi doğru, posta kodunu yanlış yazsam, kargocu abi yine de benim adresimi bulur mu?
(2) 

dış ticaret / ithalatçı arkadaşlara basit iki soru:

roket adam #1460956 
1) hangi ürünün, hangi gtip'e denk geldiğini gösteren bir web sitesi yok mu?

2) hangi gtip'in bireysel ithalatta ötv'ye tabii olduğunu gösteren bir web sitesi yok mu?

çok basitçe, aliexpress'ten bir şarj aleti getirteceğim, ötv ödeyecek miyim onu öğrenmek istiyorum.
(4) 

videoculara soru / son ürün 1080p iken 4k kaydetmek mantıklı mı?

roket adam #1460861 
elimde yeni bir gopro hero 9 var. youtube için içerik üretiyorum, içeriklerin 1080p.

alet 5k, 4k, 2k, 1080p video çekebiliyor.

sizce en yüksek imaj kalitesini almak için, gopro ile 5k çekip sonra post editinde 1080p'ye mi düşmek daha mantıklı?
yoksa zaten 1080 çıkış alacaksan 1080 çek mi dersiniz?
(4) 

covid sebebiyle sosyal izolasyona giriyor olmamız ve otoimmün hastalıklar

roket adam #1460808 
hekim değilim, mümkünse hekimlerin ya da tıp bilgisi olanların bilgilendirmesini rica ederim.

bir yerde çok temiz ve izole yaşayan insanların otoimmün hastalıklara daha çok yakalandığını okumuştum. bağışıklık sisteminin ufak zararlılara maruz kalması lazımmış ki kendini dinç tutabilsin, hatta çocukları da aşırı temiz ve izole yetiştirmek kötü diyorlardı bunun için.

şimdi covid sebebiyle kimseyle pek görüşmüyoruz, doğadan uzağız, bu bahsettiğimiz yabancı mikroorganizmalar dan epey izoleyiz. bu yukarıdaki bilgi ışığında, otoimmün hastalıklara yakalanma ihtimalimizi artırmaz mı?
(9) 

uzaktan çalışırken pazar günü de çalışma konusu

roket adam #1459833 
selamlar arkadaşlar, global bi firmanın tr şubesinde bir terfi sonucu farklı ülkeler için remote çalışmaya başladım. lakin ortadoğu ve afrika bölgelerinde bazı ülkeler cuma-cumartesi tatil yapıyor, bazıları cumartesi-pazar. bu şartlar altında 6 gün çalışacağım gibi görünüyor. bunun maaşa yansıması nasıl olmalıdır?

zam dönemini mi beklemeliyim, yoksa direkt tatil günü çalıştığım süreyi talep mi etmem lazım?
iş kanunu bu konuda tam olarak ne diyor?
pazar günü çalışma, tr'de normal çalışma süresi olarak mı geçiyor yoksa tatil olduğu için ek tarife mi uygulanıyor?

yani tr şartlarına göre haftada 5 gün çalışıp aylık 1000 lira alan bi adam, pazar da çalışmaya başladığında ne almalı?
(2) 

zoom ile kullanmak için çizim tableti

roket adam #1459297 
selamlar, işim gereği zoom, webex gibi platformlarda şemalar çizmem gerekebiliyor. mouse ile çok zor oluyor, elimde magic touchpad var ama o da imkansız. acaba dedim wacom'un ucuz bi tabletini alsam işimi görür mü?

ayrıca elimde bir android tablet ve bir de iPad air var (ilk jenerasyon, iOS 13'te tıkılı kaldı) onlar bu işte kullanılır mı sizce? amacım aşırı detaylı çizim değil, basınç hassasiyeti falan takmıyorum.
(8) 

kayak veya snowboard nasıl öğrenilir?

roket adam #1459190 
selamlar, kayak ya da snowboard öğrenmek istiyorum. hiç bilmiyorum. uludağ ya da kartalkaya'da, 4 günlük bi macera kaça patlar minimumda? kalem kalem yazabilir misiniz yapmış olan arkadaşlar varsa? lükse kaçmaya gerek yok, ama elimizde hiç malzeme olmadığını da hesaba katmak lazım.

kalma masrafını da ekleyebilirsiniz ama ayrıca belirtirseniz çok sevinirim. bi de 4 günde çözülür mü bu iş sizce? günde 4-5 saat kaymakla uğraşılır mı? yoksa bunların eğitimleri saatlik falan mı oluyor? hiç bilmeyen adamı nasıl bir süreç bekliyor yani?
(1) 

vlogger'lar için ve sesçiler için mikrofon sorusu

roket adam #1456352 
selamlar arkadaşlar, ben ve bir konuk olarak tasarladığım muhabbet videolarımda mikrofon olarak rode videomic kullanıyorum. super cardioid pattern'de çalışan bir shotgun mikrofon. sıkıntı şu ki, mikrofona uzak olan kişinin sesi doğal olarak daha az kalıyor, bu da dinleyenleri rahatsız ediyor, ayrıca odanın ekosunu da almış oluyorum.

buna bir öneriniz var mı?

eğer öneriniz ikinci mikrofonu kullanmak ise, bir de onun kurgusunu nasıl yapıyorsunuz onu soracaktım. fcpx'te mesela multicam modunda o an aktif olacak ses kanalını seçebiliyorum. ama mesela ikimiz birden konuşursak, gülersek vs o tarz durumlarda problem yaratmıyor mu? mesela "konuşanlar" kanalında bu ses problemlerini sıkça görüyorum. nedir bu işin tekniği?
(3) 

vlogger sorusu - röportaj adabı

roket adam #1455814 
diyelim ki x bi adamla röportaj yaptık. tabii ki bir çok konu konuşuldu, baştan sona kaydoldu. bunu kurguya aldık. kurgudan sonra adama göndermemiz gerekir mi kontrol için? çıkarılması gereken var mı babında. bu işin tam olarak raconu nedir? git gel çok uğraştıracak gibi geliyor, bence insanlar söyleyeceklerinin nereye gitmesi gerektiğini bilmeliler gibi düşündüm ama emin de olamadım.
(5) 

3d printer tavsiyesi - seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar

roket adam #1455298 
tamamen keyfi kullanım için bir 3d printer almayı planlıyoruz. sürekli kullanmayacağımız için durduk yere tıkanma falan yapmaması lazım, fazla bakım gerektirmemesini istiyoruz. Önereceğiniz bir model var mıdır? Dikkat etmemiz gereken bir şey var mı ek olarak?
(2) 

amazon prime üyeliğinden twitch yayıncısına abone olunca

roket adam #1455168 
twitch yayıncısının cebine aylık kaç tl giriyor? malum prime 8.99 tl.
(3) 

Pek dışarı çıkmadığım halde soğuk algınlığı semptomları yaşıyorum

roket adam #1455007 
Yani üşütecek bir aktivite yapmadığıma eminim. Belirli bir saat bilgisayara baktıktan sonra başım ağrımaya başlıyor, zor bakıyorum ekrana, burnum akıyor, kafamın üstü şiş gibi oluyor sanki sinüzit gibi, kafamı yastığa gömmek dışında bir şey yapamıyorum. Acaba sabaha karşı mı üşüyorum dedim ama kaloriferi açsam da aynı şeyi yaşamaya başladım. Aklına bir şey gelen var mı? Covid + olmadığımı farz ediyorum.
(1) 

filmcilikte neden para yok

roket adam #1453773 
bu aralar vlogging işine sarmak üzere olduğum için biraz detaylı araştırmam gerekti ve eskiden aman video işte diye izlediğim şeylere şu an farklı bir açıdan bakabiliyorum. kaliteli sinema-video ekipmanı oldukça pahalıyken, mikrofonları yerleştirmesi, bi mikrofonun doğru durması bile çok önemliyken, üstelik en ufak bir hatada yaptığın tüm emeklerin çöpe gittiğine şahit olma riskin varken, neden videografi yeterince para kazandırmıyor bunu merak ediyorum. günlük 300-500 liraya çağırdığımız çocukların elindeki dandik boom standı bile 1000 liraymış, altı üstü metal bir tutucu. bu adamlar neden bu kadar ucuza çalışıyor? yoksa ben mi bilmediğim bir dünyada fazla büyüleniyorum.
(1) 

youtuber, vlogger vs arkadaşlara soru

roket adam #1453467 
izleyici sayısı ya da gelir elde etmekten ziyade bulunduğum sektörde beni daha tanınır hale getirmesini hedeflediğim bir video kanalı projem var.

beni neden izlesinler, benzer bilgileri veren bir sürü yer var, ben olsam izlemem gibi olumsuz yorumları kenara atıp, kimin izleyip izlemeyeceğini takmadan böyle bir emeği verme noktasında, kendine güveninizi nasıl sağlıyorsunuz? ne kadar başlamaya hevesli olursam olayım hep bir noktada "eee ne bu şimdi" psikolojisini üstümden atamıyorum.
(3) 

videoculara mikrofon ve yer sorusu

roket adam #1452982 
arkadaşlar selamlar, genelde iki - max üç kişiden oluşan video interview'ler çekmeye karar verdim. ufak bi odada buluşup muhabbet edeceğiz yani. elimde şu anda rode videomic shotgun kamera var. bir de iphone headset'i, başka da bir şeyim yok. bu mikrofon supercardioid denilen yapıdaymış, direkt directional değil yani.

bunu ben nasıl konumlandırmalıyım ki tam karşıdaki iki kişinin de sesini alsın?
(2) 

islamiyet öncesi türk tarihini anlatan kitap

roket adam #1452593 
selamlar, islamiyet öncesi türk inanışlarını ve şu anki ritüellerimiz ile olan benzerliklerini anlatan bir kaynak var mıdır elinizde? mesela bugün yeni ölmüş insanların üzerine konulan bıçağın, eski türk inanışında demirin kötü ruhları korkutması ile ilgili olduğunu okudum. bu tarz örnekleri merak ediyorum.
(2) 

Videocu arkadaşlara sorumdur // renk sorusu

roket adam #1452106 
Mesleki bir takım videolar çekmeye başladım. Final Cut Pro X ile kurgu yapıyorum, hatta Apple Motion ile görsel 3d ıvır zıvır efektler bile ekleyebiliyorum artık. Amma velakin şu renk olayına kafam basmıyor, ilgimi de çekmiyor. Böyle normal iphone kamerası ile çekilmiş farklı farklı ortamlardaki değişik değişik videoları, bir bütünlük sağlayacak renk paletine oturtmak için otomatik bir yöntem var mıdır?

Mesela geçen bir video hazırladım, uzun yıllardır farklı telefon ve kameralarda, açık kapalı farklı ortamlarda çektiğim bir çok görüntüyü arka arkaya veriyorum kısa sürelerle. Birbirinden aşırı derecede kopuk duruyorlar. Bu lut falan filan olayları ile tek tıkla otomatikman bir bütünlük sağlayacak palete oturtamaz mıyım final cut pro içerisinde? Yoksa mesela youtuberlar, diziciler falan oturup her bir sahne ve sekansı sıfırdan mı renkliyorlar davinci gibi uygulamalarda?
(2) 

youtuberlara royalty free müzik sorusu

roket adam #1451893 
şimdi arkadaşlar, bir halk müziği arıyorum (kalinka) ama royalty free versiyonunu bulmak imkansız. para da vermek istemiyorum. böyle 15 yıl önce, adamın birinin sokakta çalarken yüklediği, hiç bir copyright'a da takılmamış (video description'unda copyright ile ilgili bir şey yazmayan) bir videoyu alsam, videoma koysam, adamın da ruhu duymasa, yine strike yer miyim sizce?
(14) 

İşler nasıl (Tüm duyuru kullanıcılarına çok genel soru)

roket adam #1451629 
Genel olarak herkese sorum: çalıştığınız ya da sahip olduğunuz firmanın işleri, geçen yılın aynı dönemine göre ne durumda? Daha iyi mi, daha kötü mü, ne kadar iyi ne kadar kötü? Bir de hangi sektör.

Çalıştığım sektör genel ekonomik kaidelerin tam tersinde ilerlediği için (güvenlik) bunun genel ekonomiye yansımalarını net bir şekilde yorumlayamıyorum. Böyle bir başlık açıp yorumları dinlemek istedim
(2) 

Bisiklet için kış giyimi

roket adam #1451534 
Selamlar,
istanbul içi 2-3 saatlik bisiklet gezilerimiz için üst baş tamamlamaya çalışıyorum. sorunum üst.

en alt katman olarak şunu kullanıyorum: www.tennis-point.com

üstüne pamuklu kapüşonlu giyiyordum ama çok ter tutuyor, o yüzden şöyle teknik bir şey aldım: www.decathlon.com.tr

bu ter tutmuyor kabul ama bu sefer de üşüyorum. bu denkleme ne eklemem lazım? çok masraf yapmadan nasıl sıcak tutan ama ter tutmayan, rüzgar da geçirmeyen bir sistem elde ederim?
(1) 

şömine uzmanlarından ileri şömine yakma teknikleri dersi rica ediyorum

roket adam #1451252 
şimdi ayıptır söylemesi yeni yazlıkta güzel bi şömine var evin içinde, havaların soğumasıyla onu dün bi yakayım dedik. malzemelerim çıra, tahta parçaları ve kuru meşe odunu. şömine kapalı camlı tipte. bu işi bilen ve yapan arkadaşlara sorularım olacak:

1) ateş yandıktan sonra, arada ortam şenlensin diye içine tahta parçaları atıyorum. bazı kaynaklarda diyor ki bu yanlış, siz nasıl yapıyorsunuz? tahta parçaları sadece ilk alevlenmede mi atılmalıdır?

2) yanan ateş üzerine meşe odunu atılmaz, çabuk tükenir diyorlar, doğru mu? közlenmiş diğer odunların üstüne mi koymam lazım? ben hep önce tahta parçası atıp, şenlendirip sonra meşe odunu attım.

3) ek odun atmak için arada kapağı açınca içerisi duman ve koku oluyor. ne yapmak lazımdır? toptan içini ağzına kadar doldurup bunun camını hiç açmıyor musunuz? yoksa bu ben sürekli tahta parçası attığım için olabilir mi?

4) akşam 7'den gece 3'e kadar tam bir çuval meşe odunu harcadık. tüketim çok yüksek değil mi? tüketimi yavaşlatmak için ne yapmak lazımdır? alttaki hava kanalını kapattım bu arada.

5) bunu söndürmek için ne yapmak lazım? gece yanık bıraktım, bu sefer soba zehirlenmesi anksiyetesi yaşıyorum. camlı şöminenin gece yanık bırakılmasının bir zararı var mıdır? (sonuçta kapalı bir sistem, içeri tütmüyor yani)

6) şömine camının sağ üstünde geri çekilebilen bir düğme var, bunun ne işe yaradığını biliyor musunuz?

7) başka tüyo ve önerileriniz varsa süper olur.

teşekkürler.
(4) 

istanbul'da hiç bilmeyen için motocross sevdası

roket adam #1450923 
selamlar, hiç motor kullanmadım, ancak haftasonu aktivitesi olsun diye böyle bir şeye sarabilirim gibi hissettim. motor, kıyafet vs almak istemiyorum. hiç bilmeyen birine hem motor kullanmayı öğretecek, hem hafiften motocross öğretecek, hem de öğrendikten sonra arada bi gidip kiralayıp gazlayabileceğimiz bir tesis biliyor musunuz? fiyatlar ne kadardır?
(2) 

Michelin Rainmaster silecek

roket adam #1450546 
Selamlar, Amazon'da sadece bu silecek satılıyor. Kullanan var mıdır?

www.amazon.com.tr

Araç Audi A3. Bir de bunların Bosch'un sileceklerinden farkı var mıdır? Yoksa hepsi aynı, al gitsin mi dersiniz?
(3) 

Istanbul - COVID + kabul eden özel hastane

roket adam #1449793 
Ambulans falan çağırmadan, kendi arabama binip, fenalaşan bir covid + olarak servise yatabileceğim bir özel hastane var mı istanbul avrupa yakasında? medipol, medical park, o bu bir sürü yeri aradım, hiç biri kabul etmiyor. bu keşmekeşte, refakatçi falan da alınmıyorken devlet hastanesinin insafına kalmak istemiyoruz, parası neyse vereceğim deyip bi özel hastaneye gidemiyor muyum? Var mı tecrübesi olan?

Kendim için değil bir yakınım için soruyorum.
(8) 

fenalaşan covid+ ne yapılmalı?

roket adam #1449779 
bütün aile covid + oldu desem yeridir. ciddi ciddi belirtileri hissedenler de var. olası bir kötü habere karşılık şunu sormak istiyorum, fenalaşma, nefes darlığı ve benzeri belirtiler gösteren bireyler olursa, tam olarak ne yapmak lazım?
(5) 

Şu kaporta göçüğünü yaptırmak ne kadar tutar?

roket adam #1449454 
Sb.
(8) 

French press seçimi

roket adam #1449168 
Kahveden ve french press'lerden hiç anlamıyorum. Bir arkadaşımın french press'ini kırdım, yerine yenisini almam lazım. Alırken neye dikkat etmek lazımdır? Plastik olanlar var metal olanlar var, hangisi makbuldür? Tavsiyesi olan var mı çok tuzlu olmayacak şekilde.
(15) 

Audi Q7 - 2006 model 3.0 TDI alınır mı?

roket adam #1449117 
Hayatımda hiç eski araç kullanmadım, sanayiye adım atmadım, hep yetkili servise gider kazığımı yer otururum ama kafam rahat olur.

Ancak bu arabanın bu kasasına gerçek manada hastayım. Mevcut aracımı satıp, şöyle bi araç alsam, kronik ne arızalar çıkabilir, ne masraflar yapılır? www.sahibinden.com Aranızda böyle eski bi araca gönül verip, pişman olan var mı?
(6) 

bu hafta sonu yedigöller'de kamp yapılır mı?

roket adam #1448675 
kampçı bir arkadaşımızın peşine takıldık. ilk defa kamp yapacağız. sizce doğru zaman mı? gece donar mıyız? ayı iner mi? vesaire, vesaire. ilk defa kamp yapacaklara tavsiyeleriniz nelerdir?
(4) 

manuel dslr ayarları

roket adam #1448601 
selamlar, fuji'nin bir makinası var elimde. video çekerken kullanacağım.

senaryo şu: evin penceresinin önündeyim, arkam direkt güneş alan bir manzara. ben aydınlık çıkayım, arka taraf bulanık çıksın istiyorum.

bir türlü beceremedim. ya arka taraf çok patlıyor, ya ben çok karanlık kalıyorum. nasıl yapmak lazımdır?
(3) 

instagram'ın 7-8 sene önceki hali gibi bir platform arıyorum

roket adam #1447398 
böyle arkadaşlarının paylaştığı şeyleri takip edeceğin, güzel video ve fotolar paylaşacağın, hatıra defteri gibi olacak bi sosyal network biliyor musunuz?

insta inanılmaz karmaşık ve kalabalık bir hale geldi, sürekli bir şeyler satmaya çalışıyor bana ve yukarıda belirttiğim asıl amacımdan çok uzaklaştı maalesef. çok reklam var, çok içerik bombardımanı var, çoğu da aşırı boş şeyler. böyle biraz daha 2012-2013'lerin instagramına benzer bir yapı arıyorum.
(4) 

d smart net ve altyapı ilginçliği

roket adam #1446426 
şile'de bir yazlık aldık. henüz yeni yapılmış. internet bağlatmaya çalışıyorum.

Türk Telekom altyapım yok diyor (çalışmalar devam ediyormuş)
Superonline yok diyor
türknet yok diyor
millenicom yok diyor
Vodafone yok diyor

ilginç bir şekilde sadece d smart net birebir o adres ve sokak ve binada fiber olduğunu ve hemen bağlayabileceklerini iddia ediyor. direkt firmaların kendisiyle konuştum bu arada saçma sapan bayilerle değil.

d smart net'e okey dersem ve bu abilerin aslında altyapı olmayan yere var dediği ortaya çıkarsa ne yapabilirim yasal olarak? mal gibi taahhüte girip uğraşmak istemiyorum.
(2) 

kablosuz güvenlik kamerası / kablosuz görüntülü kapı zilleri

roket adam #1445406 
müstakil ev için soruyorum:

1) aramızda arlo, nest gibi tamamen kablosuz kamera setleri kullananlar var mı? önerir misiniz?

2) kablosuz güvenlik kamerası olarak ucuz yollu öneriniz var mıdır (onvif destekli olması tercih sebebidir)

3) yine arlo, ring gibi kablosuz görüntülü kapı zilleri kullananlar var mıdır, önerir misiniz?
(7) 

video stabilizasyonu

roket adam #1445317 
selamlar, bisiklet videoları çekiyorum ancak kamerayı gidona yerleştirme hatasında bulunduğumdan aşırı titreşimli çıkmış videolar. bilhassa final cut pro x için, stabilizasyon önerileriniz nelerdir? ne yapsak da bu videoları biraz daha adam etsek? (mevcuttaki stabilization ve rolling shutter özellikleri dışında tabii)
(4) 

rüzgarlı havalarda bisiklet

roket adam #1444784 
selamlar pedalşörler, şöyle bir sorum olacak. şimdi tüm yaz boyu periyodik olarak istanbul sahil kesimlerinde (caddebostan - maltepe) turladık, çok da güzel oldu. üstümde de adidas'ın şimdi hatırlayamadığım ter tutmayan bir tişörtü, altta yine benzer nitelikte bir şort, yazın o yakıcı etkilerinden çok etkilenmedik.

lakin soğuk havalar gelmeye başladıkça bunlar yeterli olmamaya başladı. geçen üstüme kapüşonlu sw giyip çıktım ama bu sefer de o pamuklu kumaş tüm teri emdi, güneşli havada üşüdüm diyebilirim.

özetle, kışın şehir şartlarında bisiklet sürerken hasta olmamak için giyim olarak ne önerirsiniz? Direkt link yollarsanız daha güzel olur nokta atışı.
(3) 

Parlak beyaz ahşap plaka arayışı (Duyurunun marangozlarına)

roket adam #1444650 
Arkadaşlar selamlar, banyomda aynı bunun renginde bir kısım var: www.ikea.com.tr

Bir kısmında biraz geniş bir boşluk bırakmışlar, istiyorum ki oraya raf yapayım. Birkaç tane bu renkte plaka alıp, dremel ile kesip, alttan tutucu ile destekleyeceğim.

Lakin bu renk bir ahşap plakayı bulamadım. Ne diye aratmam lazım bunu? Nereden bulurum?
(2) 

yüzme için bluetooth kulaklık

roket adam #1442794 
yüzme güzel hoş da yüzerken çok sıkılıyorum. kafamda en son ne düşünce varsa dönüp duruyor. musiki ya da podcast falan dinleyeyim diye bi bt kulaklık alayım dedim ama bir sürü model var. iki sorum olacak:

1) şu sadece mp3 çalan kulaklığı alan, kullanan var mı? hem kulağa su kaçmasını engelleyip, hem de ses veriyor mu? www.decathlon.com.tr

2) sony'nin ve jbl'in blutut kulaklıkları var. malum su altında bt range'i düşük ama apple watch'e eşleştirsem, 50-60 cm üzerinden çeker mi, sıkıntı olur mu? su altı bulutut kulaklık deneyen var mı?

mobil görünümden çık